22 Haziran 2013 Cumartesi

Abbasağa Alternatif Forum Notları (21 Haziran)


-  2 Dakika konuşma limiti. El hareketleri tekrar edildi. Moderatörler belirlendi
-  Sigara içilmesi konusunda daha duyarlı olunsun. 
-  Gruplar arasındaki sohbetler kısık sesle yapılsın.
-  Forum sonrası çöpler toplansın
-  Konuşmacıların insiyatifine bağlı olarak kayıt alınmasında bir sorun yok
-  Alternatif Forum parkın yukarısındaki oyun parkına taşınsın önerisi var akustik daha yi ve yer daha geniş diye.

-  Dünden kalan başlıklar:
1.     Atölye çalışmaları: öneriler yapıldı. 
2.     Temsilcilik konusu. Forumlarda temsilci seçilecek mi temsilciler 
3.     Roboski’ye, Reyhanlı’ya ve Brezilya’ya mektup yazılması
4.     Gözaltılar ESP ve SDP gruplara dayanışma mesajı verilmeli
5.     Megafon için para toplandı ama bedava bir megafon geldiği için   toplanan parayla 183 TL ne yapılacağı (piknik) konuşulacak
6.     Toplu durma eylemi yapılabilir
7.     Bülten oluşturmak (Hemzemin’e destek olmak)
8.     Temsili çadır
9.     Takas pazarları
10.  Güvenlik, gözlem kurulları

-  Gündem oluşturup konu başlıklarını tartışarak ilerlemeli
-  Yeniköy’e gelmenin gerekli olmadığı oradakiler tarafından iletildi. 
-  Kurulması planlanan/kurulan atölyeler için parklarbizim.blogspot.com’dan bakılabilir. Bire bir nasıl katkıda bulunulacak, katılım sağlanacak ve iletişim kurulacak konusu konuşulabilir. Abbasağa atölyeleri adında bir internet grubu oluşturulsun

-  ATOLYELER KARARA BAĞLANDI: Yeni atölye önerileri de yapıldı. Atölye vermeye gönüllü olanlar oldu. Bu liste ayrı olarak konulacaktır parklarbizim’e notlar arasında kaybolmaması için. Ayrıca “Abbasağa Atölyeleri” adlı Facebook grubu kuruluyor, buradan atölyeler paylaşılacak. Bunun duyurusu büyük foruma da yapıldı. Böylece atölyeler koordineli olarak düzenlenebilir. Facebook üzerinden bunu beraberce organize edebileceğimiz, isteyenin atölye önerip isteyenin katılabileceği konuşuldu.
-  Hepsi atölye olmak yerine bazıları çalışma grubu olabilir dendi, bunlar atölye vermek yerine bir konu üzerinde çalışma, bilgi ve eylemlilik üretme ile sorumlu olurlar.

-  Eylem önerileri ve duyuruları:
1.     Duran adamlar AKM’ye değil gezi parkına dönsün dendi. (Feministler bugün bunu yaptılar)
2.      Yarın Taksim’de 7’de toplanılacak Taksim Dayanışması’nın çağrısı var, karanfil bırakılacak, sorumlular cezalandirilsin, gozalti ve tutuklamalar serbest birakisin ve gezi isgal altindadir" söylemi olacak.
3.     23 Haziran Pazar saat 17.00’da Taksim meydanında tünele trans onur yürüyüşü yapılacak. Önümüzdeki hafta da Onur Haftası başlıyor.
4.     30 Haziran’dan Onur Yürüyüşü var Taksim’den Galatasaray’a saat 5’te.
5.     Mahalle bostanı kurmak üzerine çalışma başlıyor.
6.     Büyük forumu organizasyon yapmış: 22 Haziran Cumartesi saat 5’te Kartal heykelinin önünde ölenler ve yaralananlar için açıklama yapılacak sonra beraber Taksim’e gidilecek.

-  Gündem önerileri ve Tartışılanlar:
-       Kadına karşı şiddet haberleri paylaşılırken çok dikkatli olunsun, bunları olumlama algısına yol açacak şekilde paylaşım yapılmasın uyarısı oldu.
-       Demokrasi tartışılıyorsa AKP’ye oy verenler düşman ilan edilmemeli. Onun yerine mahallede bu yönde eğilimi olanlarla yüz yüze konuşulmalı. Çünkü interneti olmayan, iletişim kanallarına ulaşamayanlar var, kendi duruşumuzu savunmak için direk iletişime geçilmeli dendi.
-       Vergilerin herkesin gelirine göre alınması, şu an geçerli olan sisteme bir alternatif yaratmak. Protestoların ekonomik kısmına da değinmek için var olan çalışma grubuna bu konu eklensin dendi.
-       İstanbul gibi şehirlerin dışında olanlara da ulaşabilmekten bahsedildi.
-       AKP tabanı nasıl daha iyi tanınabilir sorusu vardı. Tayyip Erdoğan’ın izlediği politika sonucu toplum 2’ye bölündü, marjinal olmadığımız toplumun geri kalanına nasıl anlatılabilir.
-       Buna karşın birilerine kim olup olmadığımızı anlatmak tepedeki dili tekrar ediyor olmaktır, marjinallik kötü bir şey değildir, kimseye kim olduğumuzu anlatmak zorunda değiliz de dendi.
-       Iletişim problemi çözülmeli, ötekileştirilen grupları dahil edilecek söylemler kurulmalı (ör engelliler) dendi. Forumlarda engelliler için işaret dili kullanılmalı önerisi oldu.
-       Şiddet görenler ve delili olanları şikayet sürecini başlatmaları konusunda cesaretlendirmek için ne yapılabilir: Şiddet görmüş insanlar için toplu başvurular yapmak üzere oluşturulan grup;gezihukuku@gmail.com. AİHM’e başvurabilmek için 500 kişisel dilekçe başvurusuna ihtiyaç var. Şiddete maruz kalanlar İHD’ye dilekçe göndermeli ki kolektif dava açılabilsin. 
-       3. Köprü’nün gerekliliği tartışılsın
-       Güvenlik problemi yaşanıyor, hepimizi forumlarda isim verirken tedirginlik yaşıyoruz ancak büyük sermayeler direnişe destek verdi diye onlara güveniyoruz. Güvenlik sorununu ortadan kaldırabilmek için avukatlar dışında başvurabileceğimiz bir merci var mı?
-       Yürüyüşlerde provokasyonu engellemek için ‘yürüyüş görevlileri’ olmalı mı?

-       Ana Gündem 1: Gezi’den polis çıktıktan sonra ne yapılacağı:
·         Eylemler polisin şiddetle bastıracağı şekilde yapılmamalı. Gezi işgal edilmemeli ama piknik/sanat günü..vs gibi yaratıcı eylemler haftanın belirli bir gününde düzenlenmeli. 
·         Gezi işgaline neden olan etmenlere karşı eylemler düzenlenmeli, bunlar belirlenmeli. Gezi eylemi neden yapıldı bu belirlenmeli
·         Eylemlerin formu polis şiddetine engel olamıyor. Yaratıcı eylemler yerine yapılan eylemlerin yasadışı olmadığını ve polis/devlet/sistem müdahalesinin hukuksuzluğunu anlatmak
·         Daha önceki sivil direnişlerden fikirler almak ve uygulanabilirlikleri üzerine düşünmek. Ör: Bankalardan paraları çekmek
·         Meşru olduğumuzu gösterme çabası olmamalı çünkü zaten meşruyuz, anayasal hakkımızı kullanıyoruz sadece. Eylemler karşıdakilerin bizim varlığımızı kabul etmeleri üzerine olmalı
·         20 gün içinde literatürümüz gelişti. Gezi’den polis çıktıktan sonra kendimizi bilgilendirmek ve öğrendiğimiz toplumsal koşullar ve politik eylemler konusunda bir tartışma masası kurabiliriz, orada devam edebilir.
·         Gezi’de de atölyeler ve forumlar olabilir
·         Eylemler olabildiğinde geniş katılımlı olmalı o yüzden gençlerin, çocukların da katılabileceği aktiviteler önemli. Ör: çocuklar için boyama.
·         Herkesin Gezi’ye gitmesi zor, yerele dağılması daha iyi, Gezi’nin kaosu buralarda yok bu yüzden mahalle parklarında olanlar bırakılmamalı. Gezi’ye bazen gidilebilir ama parklarımızı bırakmayalım.
·         Halka açıldıktan sonra temsili olarak nöbet tutulmalı, bir kaç kişi de olsa hiç ayrılmamalıyız. Gezi etrafında kalabalık olarak durulmalı, lazer pointerlarla Gezi işaret edilmeli.
·         Forum yapılan parkların adına Gezi eklensin. Abbasağa Gezi Parkı gibi.
·         Sosyal medya etkin kullanılmalı, atölyeler/projeler duyurulmalı (geziyedestek.com)
·          Gücümüz pasif direnişten geliyor diyoruz ancak polisin olduğu yerde aktif direnişe geçilmeli
·         Gezi hala polis ablukasında, polis çıkarılıp halkın kullanımına açılmalı
·         Konser düzenlensin
·         Park kullanıma açılınca anneler çocuklarıyla gezsin, köpek gezdirilsin, sabah temizlik yapılsın
·         Ağaçlara millet vekili isimleri verilsin, bizi dikkate almadıklarında ağaçlara seslenelim.
·         Gezide direnen kadınlar için eylem önerisi/çağrısı var; 40 kişi metrolara girip vagonlara ayrılacak, herkes bir karaktere uygun olarak (taciz maduru...vs) 3 cümle söyleyecek ve herkesin cümlesi bir metin oluşturacak
·         Internet’ten –spam yoluyla -Gezi görüntüleri bilgisayarlara yollansın, internet işgal edilsin
·          Anonim olarak kağıtlara Geziyle ilgili bir şeyler yazılıp araba sileceklerine konulsun. Para üzerine de yazılabilir.

-       Ana Gündem 2: Seçim barajının düşürülmesi/sistemin değiştirilmesi için yapılabilecekler:
·         Seçim sistemi ve oy sayımındaki usulsüzlükler tartışılmalı
·         Seçimlere gidilmesi konusu tartışılmalı
·         Secim barajı için kamuoyu oluşturmak (kampanya?)
·         Hedef kitle analizi/anket yapılmalı sonuçlarına göre mesajlar hazırlanıp medya kampanyasıyla halka yayılmalı
·         AKP’nin bu öneriyi halk oylamasına götürmesi sağlanabilir. Bunun hukuki bir yolu var mıdır? Ama böyle oylama önerilerine destek vermeyen de çoktu.
·         Sandıklardaki usulsüzlükler için zabıt tutulmalı. Secim sistemi için kullanılan bilgisayar programı hileli.. kolaylıkla manipüle edilebilir diyen var.

·         CHP Mayıs’ta barajı %3’e düşürmeyi önerdiğinde mecliste tartışma açılmadı. CHP milletvekillerine bu konuda mail atabiliriz
·         Var olan bir partiye dahil olup partiyi istediğimiz yönde değiştirelim diyenler de var, buna karşı çıkanlar da.
·         Belediye seçimlerini düşünmeli, değişime buradan başlamalıyız. 
·         Halk meclisleri kurulmalı – BUNUNLA İLGİLİ KARARLAR ALINDI, sonraki bölümde yazılı.
·         Bağımsız adaylar ortaya çıkarma ihtimali
·         Baraja takılmayın neye inanıyosanız ona oy verin barajı zaten geçemeyecek diye oy vermekten cekinmeyin

-       Ana Gündem 3: Sürdürülebilirlik. Gezi Park’ı ruhu kaybedilmeden nasıl devam edebiliriz, insanların 3 ay sonra da burada olmasını nasıl sağlarız sorusu:
·         Bu farklı ideolojilerden, farklı gruplardan oluşan bir halk hareketi olarak örgütlendi bu nasıl sürdürülebilir, nasıl bir siyasi organizasyona dönüşebilir ve etkili bir organize güç olabilir?
·         Temsil örgütlerinden (LGBT vs) bireyler de burada bulunmalı. 
·         Gönüllü gözlem grubu oluşturup civarda belirli aralıklarla dolaşılsın mı?
·         Temsil sistemi getirilsin, temsilciler seçilsin – buna sonra sozcü denerek karara bağlandı.
·         Hemzemin postası üzerinden diğer forumlarla iletişime geçilsin
·         Aylık rotasyon usulü delege seçilsin universitelere derneklere gidilsin
·         Başka deneyimler, halk meclisleri vs üzerine hepimiz araştırma yaparak gelelim.
·         Halk meclisinin meşruiyeti tartışıldı ama devletin bizim şu varoluşumuzu da meşru görmediği, bizim meşruiyetimizin kendimizden geldiği konuşudu.
·         Yaratıcı sembolik sokak eylemlerinin devamlılık için önemli olduğu söylendi.
·         Kitlesel ekonomik eylemler/boykot ve basın protestoları dendi.
·         Sosyal ağları ve toplumsal bağları (iletişimi) güçlendirmeye yönelik aktiviteler - Komşuluk ilişkileri tanımadığın insanlarla konuşmak önemli dendi.
·         Sermaye ve devlet şiddetine karsı Hafıza tazeleyici bilgi paylaşımı (geçmişte yapılan tum haksızlıklar sürekli olarak hatırlatılmalı). Bunun için atölye örgütlemeleri ve yapılan eylemlere katılımdan bahsedildi.
·         Görsel medya baslıgı açılsın – böyle bir komisyon/çalışma grubu kurulup üst forumla da iletişerek Abbasağayı alternatif medyalarımıza taşımak.
·         Hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını elden ele taşımak, bunu unutturmamak.
·         Katılımcıların uzmanlıklarını göz önüne alarak branşlaşmak.
·         Diğer iller gozardı ettirilmeye çalışılıyor (sadece sosyal medyada dahi olsa bu olayın tum ıllerde olduğu sadece taksim gezi parkından ibaret olmadığı anlatılmalı paylaşılmalı) medya İstanbul haricine ilgi gostermiyor, biz göstermeliyiz dendi.
·         Kazlıcesme mitingi için – eğlence dalga gecme malzemesi yapılan insanlar – otekilestirmenin dik alakası diren gezi ruhu bu değil dendi. Kazanılmış bisi yok biz sadece birbirimizi kazandık ama buna karsı çıkıp biz de otekilestirme yapıyoruz dendi.
·         Sokaklara çıkmaya devam etmeliyiz sesimizi duyuralım sokaklardan ayrılmayalım
·         Soruşturma açılsın ulusal ve uluslararası kamuoyu baskı kampanyası.
·          Temel bilgiler pankart olarak asılsın forum alanımız arkasına

-  İç organizasyona ve kendimizi örgütlemeye dair KARARLAR: - Sözcülerle koordinasyon grubu oluşturulsun!

1.     Trans yürüyüşüne beraber gidilip Pazar saat 8’de tekrar burada bir piknikte buluşulabilir ve atölyelerin işleyişine devam edilebilir dendi. Bugün daha ziyade eylem önerileri tartışılmalı atölyeler yerine. O Pazar günü buluşması/pikniğini organize edecek insanlar belirlendi (iletişim listesi yapıldı). Bütçenin yönetimini organizasyon grubu yapsın dendi. Bu piknik Pazar saat 2’ye çekilmeye çalışıyor. Facebook üzerinden duyurulmaya çalışılıyor.
2.     Gezi Park’ı protestoları bir amaç için başladı, ancak bunu yanında başka alanlarda bir çok protesto var bu ayrı davaların peşine düşebileceğimiz, imza kampanyaları dışında, bir ağ yaratılması.
3.     Hem bizim hem büyük Abbasağa forumundan sözcüler seçilsin. Burada eşsözcüler olmalı kadın ve LGBT temsiliyetine dikkat edilmeli. Bu sözcüler forumlar arası koordinasyonu sağlasın – bu ileride web sitesi ile bağlanabilir.Sözcülerin görevi karar almak değil forum kararlarını taşımak olsun ve bu sözcüler ayda bir değişsin dendi. Saat geç olduğu ve ayrılanlar olduğu için aday belirleme, seçim yapmayı pazartesine bıraktık.
4.     Bu sözcüler üniversite grupları, dernekler, örgütler ile iletişim için kullanılan grubumuz olsun. Hem oralara bizden, hem oralardan bize söz taşısınlar.

Bunun bir mahalle meclisi şeklinde işleyebileceği, öbür forumlarla iletişim sağlayarak kent meclislerine gidilebileceği konuşuldu, Pazartesi somuta dökülecek.

1 yorum:

  1. Sozcu secimleri ayda bir yapilmasi guzel bir oneri ama degismesi gerekiyor mu gercekten? Tekrar secilebilecek mi birisi 1 ay sonra? Basarili temsilciler daha uzun sure kalabilir mi?

    YanıtlaSil