24 Haziran 2013 Pazartesi

Esenyurt Esenkent Havana Parkı Forum Notları (23 Haziran)


  Forum akşam 21.30’da 35 kişiyle başladı.
*      Konuşma süresi için 2 dakika önermesi yapıldı. 5 dakikaya kadar tolerans gösterildi.
*      Forum gün ve saatleri; Pazartesi- Perşembe akşamları saat 21.00-22.30 olarak belirlendi.
*      Forumun her akşam değişen kolaylaştırıcı/moderatör tarafından yürütülmesi kararlaştırıldı.
*      Diğer 38 parkta yürütülen forumlar konusunda bilgilendirme yapıldı. Bir akadaş Cihangir Parkı izlenimlerinden özet bilgi aktardı.
*      Forumun konusu “gezi parkı değerlendirmesi” olarak belirlendi. Görüşler şöyle:
-         Gezi parkı bileşenlerini dikkate alarak kapsayıcı, çok renkli, çok sesli olmalıyız.
-         Biri başlangıçta, diğeri bitişe yakın zamanlarda 2 kez Gezi Pakı’nda oldum. Olağanüstü değişimler olduğunu gözlemledim. Kısa sürede çok şey öğrenilmişti. Çok şey yapılmıştı. Katılanların %49’unun polis şiddeti sonucu sürece katıldığı anlaşıldı. Birbirini anlayan, dayanışmayı özümlemiş, özgürlükçü, son derece yaratıcı, espri anlayışları yüksek ve korkularını saklamış bir topluluk gördüm.
-         Bu sürede AKP tarafından eski arşivler karıştırıldı. Ortalığı karıştırma planları yapıldı. AKP, ta başından beri bu süreci bilinçli kurguladı. (İtirazlar oldu)
-         Böyle düşünürsek gençlere ve tüm Gezi Parkı’ndaki, Türkiye’nin ve dünya’nın her yanındaki direnen insanlara haksızlık olur. Bir itiraz birikimi vardır. Gençlerin yaşamlarına müdahale etmek, direnişin, isyanın hareket noktası oldu.
-         Devrim oldu, bitti. Türkiye ve dünya değişti. Şiddet ve keyfi uygulamalar son buldu. Bundan sonra yasaları kolay çıkaramayacaklar.
-         Forumlar arası iletişim kurmamız gerekiyor. Bilgi ve deneyim aktarımı yapmalıyız. Bu forum, kendi dayanışma meclisini, kendi hukukunu, ülke ve yerel gündemini işleterek yoluna devam etmelidir.
-         AKP örgütlü. Örgütün  insanları da maaşlı. “Devrim oldu” denildi ama bizler örgütlü olamazsak, bu birikimi sürekli kılamazsak, dönüş kolay olabilir. Gezi Parkı’na olanlardan önce yıllara yayılan bir mücadele var. Beyoğlu’na, Taksim’e sahip çıkma mücadelesi. Bu birikim, iktidarın kendinden olmayan tüm toplum kesimlerinin üzerinde uyguladığı baskı, zulüm ve haksızlıklarıyla birleşti. Sonunda 2 milyon insanı sokağa döken bir patlama yaşandı. Gençlere inanıyorum. Başladıkları işi yarıda bırakmayacaklar.
-         Gençlik neden susmuştu? Neden apolitikti? Aile, toplum, iktidar baskısı onları kapandıkları internet dünyasında yeni arayışlara, yeni başarı oyunlarına, yeni özgürlüklere yöneltmişti. Günlük yaşamda bulamadıkları özgüveni, internet oyunlarında buldular. Başka bilgilere de hızlı ulaştılar. Uyanmaları da, öğrenmeleri de, mücadele çağrıları, direşin simgeleri de bu dünya içinde biçimlendi.(Alkışlar)
-         2007 krizinden sonra çocukların önce harçlıkları kısıldı. Onları küçümsedik, baskı altında tuttuk. Onlar eğitim sorunları ile uğraştılar. Öfkelerini de bilgilerini de buralarda çoğalttılar. Bu forumu da örgütlü olan gençler toparlamaya çalışıyor. Diğerleri de kısa sürede bizler katılacak. AKP devlet olmuştur. Onları göndermeden bize rahat yoktur.
-         Gençler örgütlü değillerdi ama, kimliksiz de değillerdi. Üniversite bitirseler de iş güvenceleri yoktu. Buldukları işlerde de ilkokul mezunu olanların emrinde çalıştılar. Bu onlara çok dokundu. Bu iyi bir başlangıç. Kendi hayatlarını başkalarının hayatlarıyla buluşturdular. AKP’liler, Boğazköy Toplu Yapı Yönetimi’ni kapatmak istiyor. Esenkent’te olduğu gibi. Bunu önemseyelim. 40 kat binalara ruhsat verdiler. Tepki yok. Oysa komşulardan başlayarak birbirimizi tanısak durum değişecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder