25 Haziran 2013 Salı

Ankara 100. Yıl İzci Parkı Forum Notları (23 Haziran)

·         Bugün (23 Haziran Pazar) 100.Yıl Migros önünde kurulmuş olan 100.Yıl İnisiyatif standında akşamüzeri yaşanan olay kısaca anlatılarak saat 22.44’te forum açıldı. Standa gelip huzursuzluk yaratan 2 kişinin sivil polis olup olmadığı tartışması yaşandı forumda ve “sivil polis olduğunu nereden anladınız?” sorusu soruldu. Bunun üzerine olayı birebir yaşayan arkadaşlarımız neden polis olduklarını düşündüklerini söyledi. Bunlardan biri, kişilerin üstün körü de olsa polis kimliklerini göstermeleri, diğeri ise arkadaşlarımızın duyduğu telsiz sesiydi. Bu olayın üzerine stanttaki arkadaşlarımız Kuğulu İnisiyatifini ve avukatları arayıp yardım ve bilgi aldı. Bundan dolayı Kuğulu İnisiyatifinden 3 arkadaşımız bu foruma gelip 100.Yıl halkıyla deneyimlerini ve tavsiyelerini paylaştı.

         Kuğulu İnisiyatifinden Temsilciler:
1.      Polis müdahalesiyle ilgili şikâyet dilekçelerinin nasıl işlediğini anlattılar.
2.      Kişilerin fişlenme korkularının yersiz olduğunu çünkü kişi bazında gönderilen dilekçelerin BARO tarafından toplanıp, tek bir şikâyet dilekçesi yazılarak gönderildiğini söylediler. Ek olarak da zaten toplu halde şikâyet edilemediğini, herkesin ayrı ayrı şikâyette bulunması ve o kişinin daha somut nedenlerle şikâyette bulunduğu olayı kendi üzerinden 3 tanık göstererek anlatması gerektiğini belirttiler ve bunun için de Zafer Çarşısının orada ki Divan Pastanesinin arkasında ki ABEM (Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi) de avukatların şikâyet dilekçelerine ücretsiz yardımcı olduklarını söylediler.
3.      Stantta ve forumlarda sürekli olarak görüntü alınması gerektiğini vurguladılar.
4.      Danışma masası, iletişim masası ya da pankartlar için özel bir izne gerek olmadığını söylediler ve bu tarz haklarımız 2911 toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa bakılmasını önerdiler.
5.      Forumlar daha erken saatlere çekilmeli, düzenli forum tutanakları tutulmalı ve forumlarda konuşmacıların belirli süreler çerçevesinde konuşmaları gerektiği söylenmeli önerilerinde bulundular.
6.      İnisiyatifler sürekli iletişim halinde olmalı ve bunun için de parklarbizim.blogspot.com aktif olarak kullanılabilir denildi.
7.      Polis şiddeti üzerinize çekilmeyecek şekilde bu forumlara, sohbetlere devam edilmesi gerektiği konusunda uyardılar.
8.      “Kaygılara kapılınmamalı, fiziksel şiddete fiziksel tepki verildi ve bu sayede ateş yakıldı ve bu ateş söndürülmeden de mumlar yandı. Şimdi bu mumların çevresinde oturup kitaplar okuyup, bilinçlenip, fikir alışverişleri yapılmalı”
9.      Somut fikirler forumlardan birleştirilip, iletişim kurularak ortak hareket edilmeli dediler.
10.  1 den fazla web platformu oluşturulmasının iyi olabileceğini söylediler.
11.  Temel ilkeler edinilmesi gerektiği söylendi:
·         Irkçı söylemlere kapalı olmak
·         Kadınlara, eşcinsellere, hayvanlara ve trans bireylere hakarete kapalı olmak
·         Dil ve din üzerinden ayrımcılığa kapalı olmak gibi.
Örgütler üzeri bir halk platformu olduğunun ve en önemli şeyin bu kadar birbirini tanımayan insanın bu forumlar sayesinde demokratik bir şekilde özgürce içindekileri söylemesi olduğunun üstünde durdular.

100.YIL GÜNDEM ÖNERİLERİ
1.      Bizi dinleyecek AKP seçmenleriyle de konuşulmalı, bir şekilde onlara da ulaşılmalı, gittiğimiz berberle, bindiğimiz taksinin şoförüyle bu konular konuşulup fikir alış verişinde bulunulmalı.
2.      100.Yıl da kurulan kitap takas standında her kitabın arasına bir de belirlenmiş bir slogan yazılmış kitap ayraçları konulmalı. (Oy birliğiyle slogan “Herkes sokağa, dayanışmaya” olarak belirlendi.)
3.      Forumlara devam edilmeli çünkü Türkiye’nin gündemiyle ilgili konuşulup, tartışılması gereken çok konu var denildi (yeni eğitim sistemi gibi)
4.      Şu anda ki forumlar ve hareketlenmeler için “denize akan küçük ırmaklarız” benzetmesi yapıldı ve insanları bu forumlara davet etmeli, evlerde bu konular anlatılmalı, film gösterimleri yapılmalı, kitaplar paylaşılmalı, Kızılay-Taksim bağlantısı koparılmamalı, kitlesel olarak da hareket edilmeli, ara sıra eylemler düzenlenmeli ama bunlar karnavala dönmemeli önerilerinde bulunuldu.
5.      Forumlar da konuşan kişi mümkün olduğunca söyleyeceklerini tek seferde söylemeli ki forum daha akıcı ve hızlı ilerleyebilsin denildi.
6.      Sandıktan daha öte bir şeyler yapılabileceği söylenerek, sandıkla sınırlı kalınmaması gerektiği vurgulandı ve bu forumlar da doğru-yanlış olanlar sorgulanmalı ve nasıl başka bir dünya mümkün olabileceği tartışılmalı önerilerinde bulunuldu.
7.      100.Yıl Mahallesinde ki takas standının her gün kurulmasına karar verildi. Eğer ki öngörülen sıkıntılar yaşanırsa, sıkıntının yaşandığı günlerde stant kurulmayıp diğer günlerde kurulması kararlaştırıldı.
8.      100.Yıl Migrosun önünde kurulan stantta daha çok kişi durmalı.
9.      Çalışma grupları oluşturulmalı. Bu gruplar genel başlıklar oluşturulmalı ve bu grupların da daha özel başlıklar için alt grupları olmalı.(daha dinamik olunabileceği düşünülüyor.)
10.  İnisiyatif olarak yapılan işler herkese açık ve gönüllülük esasında olmalı.
11.  İzci Parkının adının değiştirilmesi konusu netleştirilmeli. (Ethem Sarısülük Direniş Parkı ya da Mehmet Ayvalıtaş Parkı)
12.  Bu forumlara her gün devam edilirken haftanın belirlenen bir gün ve saatinde de daha kitlesel bir forum yapılmalı (Her Salı saat 20.00 olarak kararlaştırıldı)
13.  Hafta içlerinde mahalle inisiyatiflerinde ki forumlara, hafta sonları da Kızılay, Kuğulu gibi yerlerde yapılan forumlara da katılım sağlanmalı.
14.  Semt yürüyüşleri için sloganlar belirlenmeli.
15.  Forumlar da konuşulan konular 1 gün sonra ki forumun başında karara bağlanmalı.
16.  Semt yürüyüşü sırasında kullanılan megafonla o günkü forum saati ve yeri söylenmeli. (haberi olmayan insanlara duyurma açısından)

Forumdan sonra, standa yardım etmek isteyen gönüllüler için toplanılması kararı alındı ve hayatını kaybeden arkadaşlarımız için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından 00.35’te forum kapatıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder