27 Haziran 2013 Perşembe

Üsküdar Doğancılar Parkı Forum Notları (26 Haziran)


ÖN NOT:
Üsküdar sakinleri olarak Doğancılar Parkı’ndaki Forumumuz için  26.06.2013 tarihinde saat: 20.00’de toplandık.
Foruma başlamadan önce Vegan Kollektif’in getirdiği vegan yiyecekler,  parkta kurulan bir masada açık büfe olarak servis edildi. Vegan mutfakla tanışma merasimimiz lezzetli yiyecekler eşliğinde 20.30’a kadar devam etti. Daha sonra Foruma başladık. İlk etapta öneri ve duyurular alındı daha sonra önceden belirlediğimiz Çarşamba günleri yapılması planlanan ‘Serbest Kürsü’ye geçildi. Herkes görüşlerini söz alarak aktardı.

ÖNERİLER, DUYURULAR ve KARARLAR

  • Diğer parklardaki forumlara katılımın olması gerekirse temsilcilerin gönderilip oralardaki gelişmelerden haberdar olunması önerildi. 
  • Üsküdar Belediyesi ile bir dernek ya da kurum aracılığıyla iletişime geçip yapacaklarımız konusunda her hangi bir engelle karşılaşılmaması için haberdar etme önerisi geldi. Bu öneri hızlıca tartışıldı. Bu öneriye karşı bir katılımcının “Belediye gibi kurumlarla iletişime geçersek meşruluğumuzu kaybederiz” itirazı dikkat çekti.
  • Forum yapılan parklara Ethem Sarısülük  ve ağaçlara da hayatını kaybeden arkadaşlarımızın isimlerinin verilmesi üzerine konuşuldu. 
  • “Hepimiz Ethem’iz” dövizleri hazırlanması ve yürüyüşlerde kullanılması önerisi geldi, örnek dövizler formda gösterildi. 
  • Mahalle komisyonları kurulması tekrar gündeme geldi 
  • Üsküdar’da yaşayanların foruma katılımını sağlamak için çalışmalar yapma konusu konuşuldu. 
  • Yakın olan forumlarla birleşip çağrı olan günlerde Taksim’e Üsküdar’dan birlikte yürünmesi önerildi. 
  • Cumartesi günleri katılımcılar olarak Üsküdar sokaklarını temizleme önerisi yapıldı. Böylece hem çevreyi temizlemiş hem de kendimizi Üsküdar halkına göstermiş-tanıtmış oluruz denildi. 
-Taksim ve Kadıköy’de yapılacak “İklim Değişikliği” yürüyüşü için pankart hazırlamak üzere 27.06. 2013 saat 18.00’de Doğancılar parkında pankart için destek vermek isteyen katılımcıların buluşmasına karar verildi.

-Tutuklama ve gözaltılara karşı Cumartesi ( 29.06.2013 ) saat: 19.00’daki Taksim Dayanışması’nın Taksim’de toplanma çağrısı hatırlatıldı.

-Bu Cuma ve her Cuma “Yaratıcı  Eylem Grubu”nun forumdan önce (19:00’da) Doğancılar Parkı’nda toplanacağı duyuruldu.
-Ethem Sarısülük’ü  öldüren polisin serbest kalmasından dolayı savcılığa vermek için hazırlanmış yaklaşık 50 dilekçe katılımcılar tarafından imzalandı.

SERBEST KÜRSÜ

-Sorunun RTE yada AKP olmadığı. Sistemin ve rejimin değişmesi gerektiği ve Ankara’da ki bir park için İstanbul’daki bürokratların karar vermemesi gerektiği ve bunun için bir yönetimin seçilmemesi gerektiği zaten yıllardır aynı partiler tarafından yönetildiğimiz o yüzden oy kullanmamamız gerektiği dile getirildi.

-Meslek örgütlerine çok güvenmememiz gerektiği onların da yapabileceklerinin sınırlı olduğu, kendi gücümüzü kullanmamız gerektiği söylendi.

-Yeni anayasa için girişimlerde bulunmamız gerektiği vurgulandı.

-Hukuk bir yoldur denildi.

-Ankara’daki direnişçilerle daha fazla irtibatta olunması gerektiği, Diğer illerdeki direniş hakkında daha fazla bilgi sahibi olunması gerekliliği konuşuldu.

-“Ethem’in katilini istiyoruz” söyleminin şiddet eğilimi gösterdiği dile getirildi. Başkaları tarafından bir linç girişimi isteği olarak algılanabileceği düşüncesiyle: “Ethem’in katili cezalandırılsın” gibi başka bir sloganla değiştirilmesi gerektiği konuşuldu.

-“Ekolojik yaşamı tercih etmeliyiz” denildi.

-Suriye'den insanların getirilerek T.C. vatandaşı yapıldığına / yapılacağına ve oy kullanma ihtimallerinin olduğuna dair teyitli bir bilgi olduğu söylendi. Bu konuda sosyal medyada bir eylem yapılması ve bu eylem için hashtag açılması (hashtag için çeşitli isim önerileri alındı ve eğer yapılırsa etkin twitter kullanıcılarından destek alınması) önerildi. Suriyeli insanların vatandaşlıkları nasıl aldığının, oy verme hakkı kazanmak için ülkemizde geçirilmesi gereken sürenin ne kadar olduğunun araştırılması gerektiği . Bu konuda aceleci olmamamız gerektiği uzun uzun tartışıldı. Bu konuda bizim gibi ülke yönetimine karşı gelen Suriyeli vatandaşların yanlış anlaşılacak bir şey yapıp dışlamamamız ve birbirimizi anlayacak şekilde bir süreç olması gerektiği vurgulandı. Bizim dünyadaki tüm ezilenleri temsilen Gezi’de direndiğimiz, aynı şekilde Suriye halkı için de aynı şeyleri düşünerek hareket etmemiz gerektiği ve onlara “sizin acınızı paylaşıyoruz, sizi anlıyoruz, zulme karşı birlik olalım” mesajı vermemizin gerekliliği konuşuldu.


-Yerel seçimlerde bizi temsil edecek kişiler çıkarabilme ihtimali konuşuldu.

-RTE ‘nin söylemlerinde kullandığı dili aynı kesime hitap etmek için kullanmalıyız ve kullanmamalıyız  şeklinde iki farklı görüş bildirildi.

-Türk Psikologlar Derneği’nden bir katılımcı. Müdahalelerden sonra ortaya çıkabilecek sıkıntılara karşı destek olabileceklerini bildirdi. Kısa süreli ve ücretsiz görüşmeler yapılacağını ve bu konu için 0553 407 17 53 numaralı telefondan derneğe ulaşılabileceğini söyledi.

-Adaletli ve hilesiz bir seçim için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiği bu işin ciddiye alması gerektiği vurgulandı.


DOĞANCILAR PARKI FORM’NDA YAPILAN VE YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN ATÖLYELER/ SEMİNER GRUPLARI

Hukuk Çalışma Grubu
Sosyal Medya, Basın ve İletişim Grubu
Tıp Masası
Kültür, Sanat, Edebiyat Çalışma Grubu
Yaratıcı Eylem Çalışma Grubu
Çocuk ve Çocuk Eğitimi Çalışma Grubu
Psikoloji Seminer Grubu
İklim Değişikliği Seminer Grubu
Vegan Mutfak
Güvenlik Birimi
Kadın Çalışma Grubu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder