Sarıgazi'de her akşam coşkulu bir şekilde gerçekleştirilen yürüyüşlerle biraraya gelen emekçiler toplantılarda da yan yana gelerek sorunlarını tartışıyor, çözümler arıyor, birlikteliğini ve direnişini büyütüyor.
26 Haziran Çarşamba günü saat: 21.00'da Sarıgazi'nin 5 mahallesinde, toplantılar gerçekleştirildi.
Mahalle toplantıları, öncesinde her bir mahallede dağıtılan bildiriler ve asılan ozalitlerle duyuruldu.
Toplantıların gerçekleştirildiği mahalleler;
İnönü Mahallesi
Merkez Mahallesi
Meclis Mahallesi
Kemal Türkler Mahallesi
Atatürk Mahallesi
İnönü mahallesi: Yaklaşık 100 kişilik bir katılımın olduğu İnönü Mahallesinde ağırlığı kadınlar oluşturdu. ilk konuşmayı emekçi bir kadın gerçekleştirdi ve direnişin, birlik ve beraberliğin bitmemesini istediğini dile getirerek, 8 ay sonra yapılacak seçimlere önem verilmesini söyledi. Ardından bir kayıp yakını söz alarak geçmişte yaşadığı sıkıntılardan bahsetti, ummamasına rağmen şimdi yetişen kuşağın direngen bir kuşak olarak yetiştiği ve ona bu gün umut olduğunu dile getirdi.
Bir diğer konuşmacı bir gözlemini anlattı; bu güne kadar ailelerinin onlara etliye, sütlüye karışmayın diye öğütler verdiğini ama Gezi Parkı direnişinde ise onları sonuna kadar desteklediklerini belirtti.
Söz alan emekçilerden biri örgütlenmenin önemine değindi, her akşam süren eylemlerin, bir araya gelmenin daha örgütlü formatlara dönüşmesi gerektiğinin altını çizerek öneri olarak işçi komisyonlarının, kadınların yer aldığı komisyonlar, mahalle komitelerinin oluşturulmasını sundu. İşçi komisyonları içerisinde yer almak isteyen işçilere çağrı yapıldı.
Toplantıda gerçekleştirilen konuşmalar içerisinde en güçlüsü taleplerimizin gerçekleşmesini sandığa, seçime, mecliste AKP'nin dışında farklı bir partinin iktidara gelmesine bağlamamak gerektiğine dair yapılan konuşmaydı.
İktidarın dümeninde her ne kadar dinci-gerici AKP iktidarı ve bir diktatör gibi davranan Tayyip yer alsa da, hedefimizin diktatörlük düzenini hedef alması gerektiği söylenilerek, Tunus ve Mısır örneklerine değinildi. Oralarda da 30 yıllık dikatatörlerin gittiği ama diktatörlük düzeninin hala egemen kaldığı belirtildi.
Konuşmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise haklı talepler için sokağa çıkanlara azgınca saldıran devletin, son on yıllık bir süreç üzerinden değil Cumhuriyet tarihinden bu yana katliamlar gerçekleştirdiğiydi. "Dersim'de bombalar yağdıran, Çorum'da, Maraş'ta katleden, Sivas'da yakan devletttir, diktatörlük düzenidir" denildi.
Konuşmalar içinde direnişin bizlere öğrettikleri gerçeklere dair söz söylendi. Direnişi yazmayan gazeteler, yayınlamayan haber kanallarıyla medyanın gerçek hizmetinin yalan haber yapmak ve işçi ve emekçilerinin bilinçlerini bulandırmak olduğu dile getirildi. Yine talelerimiz için sokağa çıktığımızda kolluk güçlerinin copuna, gazına, kurşunlarına maruz kaldığımız, devletin hakkını arayanlara şiddet gösterdiği fakat bu sadece bu hükümetin yarattığı ordunun, polisin takındığı bir tutum değil, kolluk güçlerinin asıl hizmetidir denildi. İşçi ve emekçilerin hiç bir koşulda polisi sahiplenemeyeceğine vurgu yapıldı ve 93'de Sivas'ta jandarmanın 8 saat boyunca insanların diri diri yakılmasına göz yumduğu hatırlatıldı. Yine seçimin, oy kullanmanın söz hakkı olmadığı, söz hakkımızın buralarda, mahallemizde gerçekleştirdiğimiz toplantılarla olabileceği söylendi.
Meclis mahallesi: mahallede gerçekleştirilentoplantılarda dikkat çeken konuşmalardan biri bir emekçinin 19 Aralık hayat dönüş operasyonunu örnek vererek, o dönem iktidarda "demokrat"lar varken bu katliamlar gerçekleştirdiğini belirtmesi ve sorunun sadece iktidarda olan partilerde değil, bir bütün olarak bu düzende aranmasıydı.
Diğer bir konuşma ise fabrikalarda örgütlenmenin önemine değinen, kadın işçi komisyonlarının kurulması gerektiğine yönelik yapıldı. Bu mahallede genel olaraak yaşlıların katılımı vardı ve yaşlılar geçleri bu direnişte sonuna kadar desteklediklerini dile getirdiler.
meclis mahallesindeki toplantıda haftada bir toplantı gerçekleştirme kararı alındı.
Kemal Türkler mahallesi: Mahalledeki toplantıda yozlaşmaya karşı mücadelenin önemine değinildi her hafta düzenli toplantılar alınması kararlaştırıldı.
Atatürk mahallesi: kadınların katılımının ağırlıkta olduğu mahallede Gezi Parkı'yla başlayan direnişin bizi yan yana getirdiği, şimdi örgütlenmenin ön planda olması gerektiği söylenildi ve fabrikalarda örgütlenmenin önemine dikkat çekildi.
Merkez mahallesinde de direnişi büyütmenin önemine değinildi.
Toplantılarda genel olarak somut öneriler yerine (düzenli toplatıların alınması ve komisyonların oluşturulmasının dışında) yorumlar ve gözlemler ifade edildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder