22 Haziran 2013 Cumartesi

Yeniköy Parkı Notları ve Yaşananlar (19-20 Haziran)

20 Haziran akşamı Yeniköy’de olan olayları ve öncesinde yaşananları sade, net ve gördüklerime dayanarak özetlemeye çalıştım.

Yeniköy’de, Gezi Parkı olaylarından önce, yeniden yapılmak istenen Molla Çelebi Camii’sine yönelik tartışmalar vardı. 16. yy .’da inşa edilip,1958’te Menderes döneminde sahil yolu genişletme çalışmaları kapsamında yıkılan, yerinde şu anki Yeniköy parkının bulunduğu bu camiinin yeniden inşası için mahalle muhtarı öncülük etmekteydi (bit.ly/11Qyv9s). Mahalleden buna karşı çıkanlar da, çevre katliamı olacağını düşünürek hem bireysel hem de dernekler olarak karşı imza topluyordu ( chn.ge/14mq8pp)

Gezi parkı olayları sırasında Yeniköy’de oturanlardan bazıları, akşamları 21:00 sularında Yeniköy parkında buluşup, tencere tava çalarak, protesto gösterileri düzenliyorlardı. Parklarda forumların başlaması ile, forumlarda adı geçen parklara Yeniköy parkının da eklenmesini talep etmişlerdi. 18 Haziran günü 10’a yakın kişi varken, parkta forum yapılacağının duyurusundan sonra 19 Haziran günü 50 – 60 kişi parkta toplanmıştı. 20 Haziran günü de 100’e yakın katılımcı vardı, çoğunluğu kadınlar oluşturuyordu.

Parkta forum olurken , saldıranların olduğu grup, “Yeniköy’de cami yapılmasına karşı çıkmak için toplanılıyor” diye parkın etrafında kendi aralarında toplandılar. Küçük çaplı laf atmalar ile başlayan müdaheleler, en sonunda toplu saldırıya dönüştü.

twitter.com/YenikoyPlatform

parklarbizim.blogspot.com



19 ve 20 Haziran günlerinde Yeniköy parkı forumunda olaylar şu şekilde gelişti:

19 Haziran

· 21:00 sularında forumdan önce Yeniköy parkında toplananlar yolun kenarında tencere tava çalıyordu. Mahalleden rahatsız olduğunu belirtip, müdahele edenler oldu, park karşısındaki benzinliğin önünde tartışmalar ve atışmalar yaşandı
· 21:30 sularında Forumun başlaması için park içerisinde oturulduğunda, parkın spor kulübü çay bahçesi girişi tarafında, daha sonradan saldırıyı düzenleyenler ile tartışmalar yaşandı. Sonra parkın dışında oturup, forumu dinlediler.
· Forum sırasında, foruma Yeniköy’e katılanların talebi doğrultusunda, Yeniköy parkına inşa edilmek istenen camii hakkında bilgilendirme ve konuşmalar oldu. Yeniköy’de çok kısa mesafe içerisinde zaten 3 tane cami olduğunu ve daha önce 1958’de yıkılan cami’nin yeniden inşası için parkta ağaç kesimi yapılmasına karşı çıktıklarını belirttiler. Ayrıca mahalle içerisinde Gezi olayları süresince gördükleri tepkilerden, Türk bayrağı asmalarından ve tencere tava çalmalarından dolayı gördükleri tepkilerden bahsettiler.
· Forum başında, parkın dışında 5-6 kişi olarak bulunan saldırgan grup, forum süresince gitgide kalabalıklaştı. Arada foruma katılanlara yaklaşıp, konuşulanları dinlediler. Sonrasında geri gidip, parkın dışında 4-5 defa tekbir diye bağırıp, provokasyon yapmaya çalıştılar. Kendilerinin de foruma katılmaları, söz almaları için çağrılmalarına rağmen katılmadılar.
· 24:00 sularında forum dağılıp, parkta bulunanların sayısı azaldıkça, forumdakilere laf atmaya başladılar. Forumdan ayrılan son grubu da, “bir daha buraya gelmeyin” diye tehdit ettiler.
· Forumdan notlar: bit.ly/11RgkkZ , bit.ly/12QvcVU


20 Haziran

· Forum başlangıcında, bir önceki gün gibi, park içerisine inşa edilmek istenen cami hakkında konuşmalar ve tartışmalar oldu
· Bir önceki gün de parkın dışında olan grup, forum başladığında parkın dışında toplanmaya başladı. Forum süresince de sürekli olarak, motorsikletlerle gürültü yapmaya, tekbir diye bağırmaya devam ettiler.
· 21:30 sularında, foruma katılan mahalleliler, Yeniköy parkındaki foruma saldırılar olacağına dair duyumlar aldıklarını söylediler, 21 Haziran’da saldırının olacağına dair duyumlarını paylaştılar.
· 22:00 sularında forumun başından beri konuşulanları dinlemekte olan Yeniköy mahallesi muhtarı Engin Cevahiroğlu söz aldı ve katılımcıları camii inşaatına karşı olmakla itham edip, tartışma çıkardı. Sonrasında ilk tartışma yatıştıktan sonra, süreç hakkında bilgilendirmede bulundu ancak caminin yeniden yapılmasına karşı olanlar ile arasında ikili üçlü atışmalar oldu. Sonrasında forum devam ederken, muhtar sürekli telefon konuşmaları yapıp, birilerini çağırdı ve arkasındaki kalabalık sürekli arttı.
· 22:45 sularında forum içerisinde, forumun bitirilmesine yönelik genel kanı oluştu ve herkes oturduğu yerden kalktı. Bunun üzerine parkın dışında bekleyen gençler de muhtarın arkasına geçti. Muhtarın yanındaki yeni gleen kişiler de dağılan forum katılanları ile konuşmaya başladı ve konuşmalar boyunca çıkan tartışmalar ile ortam gerildi.
· 23:00 sularında forum katılanları, herkesi yeniden oturmaya ve forum düzeni içerisinde tartışmaya devam etmeye çağırdı. Ancak o sırada parkın yanındaki yoldan şans eseri bir asker uğurlama konvoyu geçti, konvoydaki patlama sesleri ve parkın içine de düşen fişek/meşale ile gerginlik had safhaya ulaştı.
· Bu sırada konuşmalar iki tarafında birbirini dinlemeyip, birbirine ağır laflar söylemesi ile sözlü atışmalara dönüştü. Katılımcılardan gelen “biz burada camii istemiyoruz” tepkilerine karşılık, muhtar katılımcıları “yeniköy’den olmayıp, diğer mahallelerden gelip, ortalığı karıştırmakla”, “rumların arkasına takılıp, cami inşasını engellemeye çalışmakla” ve “yeniköy’de ibadet etmek isteyen insanları engellemeye çalışmakla” itham etti ve “Koç’un arazisine gidin, orada toplanın”dedi. Peşinden de muhtarın arkasındaki gençler doğrudan forum katılımcılarına saldırmaya başladı.
· 23:10 gibi başlayan saldırılar, önce parkın içinde, sonra parkın karşısındaki kafenin önünde, sonra da manavın yanındaki sokakta, sonra da benzinlik önünde devam etti ve saldırganlar genç yaşlı kadın erkek demeden konuşan ya da ayırmaya çalışan herkese saldırdı. Saldırı sırasında da tekbir getirip, “defolun hristiyanlar” şeklinde bağırmaya devam ettiler.
· Olay başlar başlamaz polis çağrılmasına rağmen, 500 metre mesafedeki karakoldan polisler 23:30’da geldiler. 23:40’ta da iki ambulans geldi
· Forum katılımcılarından saldırıya uğrayanlar rapor alıp, şikayetçi oldular, mahalle muhtarı ve saldırıda bulunlar hakkında suç duyurusunda bulundular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder