24 Haziran 2013 Pazartesi

Duyuru: Gezi Habercileri'nden Yeni Mesaj

Günaydın Arkadaşlar,

İstanbul dışından katılmak isteyenlerle toplam sayımız gün itibariyle 25'e ulaştı. İlk toplantımızı ise dün akşam gerçekleştirdik. Bir çok arkadaş gelemeyeceğini bildirdi. 8 kişiydik, saat 10’a kadar konuştuk. Gezi Haberleri ile yola çıkıp bağımsız medya kuruluşuna evrilebilecek bir yapı için izlememiz gereken yöntemleri tartıştık.

Tartışma Notları

Üzerinde mutabık olunan ilk konu profesyonel bir haber sitesi ile yola çıkmak oldu. Parklarda yaşananları eksiksiz aktarırken, bir yandan da gündem haberleri verebilecek bir site kurulması hedefleniyor. Daha sonra bu yapının bağımsız ve kendi kendine dönebilen bir kuruma dönüşmesi için çalışılacak.

Bundan önce ise ilk adım olarak Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda derhal hesap açarak kısa haber akışına başlamak teklif edildi.

Daha sonra youtube üzerinden yayın yapacak bir kanal, bir de internet radyosu kurulması gündeme geldi. Youtube kanalında Gezi direnişçilerinin hazırlayacağı kısa programlar, çektikleri kısa film ve belgeseller, park atölyelerinde yapılan çalışmaların yayınlanabileceği konuşuldu. Radyo yayını yalnızca teklif olarak gündeme geldi. Direnişçilerin hazırlayacağı programlarla radyonun sürdürülebileceği öne sürüldü.

İnternetle fazla haşır neşir olmayan kesimlere ulaşma noktasında ise Anadolu’da yayın yapan özgürlükçü yerel basın kuruluşları ile irtibata geçilmesi önerildi.

Haber dili konusunda da tartışmalar yaşandı. Sol görüşlü bir üslup fikrine sıcak bakanlar olduğu gibi tamamen tarafsız herkese eşit mesafede bir dil kullanılmasını önerenler de oldu.

Kuruluş örgütlenmesinin yatay olması gerektiği konusunda hemfikir olundu. Hiyerarşik yapıdan farklı bir tarz denenebileceği öne sürüldü ancak bu konuda net bir öneri henüz ortaya koyulmadı.

Salı gününe kadar bekleyeceğiz

Abbasağa Parkı’ndaki çalışma gruplarından medya-iletişim’in ilk toplantısı salı günü yapılacak. (Kesin toplantı çağrısı henüz gelmedi) Grubun 50-60 civarında bir sayıya sahip olduğunu öğrendik. Bu nedenle salıya kadar herhangi bir aksiyon içinde olmayacağız. O toplantıda önerilerimizi dile getireceğiz. Kabul görürse de o grup üzerinden çalışmaya devam edeceğiz. Ancak Abbasağa grubunda basın konusu yalnızca Gezi hareketiyle kısıtlı tutulabilir. Böyle bir durumda bağımsız haber kurumu için ayrı bir çalışma grubu oluşturarak devam ederiz.

Herkese iyi günler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder