24 Haziran 2013 Pazartesi

New York Washington Square Park Forumu -23 Haziran


23 Haziran 2013 -Washington Square Park Forum, New York  

Amerika'da yasayanlarin Gezi sureci gozlemlerini, tespitlerini ve bu surece destek olmak icin ne yaptiklari ya da yapabileceklerini ya da yapilabilinecekleri paylastigi bir forumdu. Turkiye`de olmadigimiz icin bir karar alma forumu degildi (Onun icin ayri toplantilar yapiyoruz:) ) 29 kisi katildi. Her yer direnis her yer Gezi! :)

Forumdan:

-Bu direnis sadece Gezi direnisi degildir, toplumun her kesiminden hukumetin antidemokratik uygulamalarina "artik yeter" sesidir.Bu diktatorlukten Turkiye'nin kurtulmasi icin iki yol vardir ; birincisi medyanin da destekledigi yol, sandikla kurtulmak ama bu yolla yeniden gelebilecekleri goz ardi edilmemelidir, ikinci yol, hukumet halki temsil etmiyor,ve gonderilmeli.Protesto var, enerji harcaniyor ama bu is nereye gidiyor belirtilmiyor.
Siyaset ustu deniliyor ama birsey istiyorsan siyasete bulasmissindir. Turkiye'nin jeopolitik konumu ve Orta Dogu'ya dair verdigi sozlerden dolayi sandiktan AKP ya da BDP cikartilacak, o yuzden Turkiye sandiga yonlendiriliyor.
-Once karar ver, hedef belirle. Sonra tum calismalarini o hedef dogrultusunda yonlendir. Su an direnis uluslararasi biliniyor. Bunun otesinde seyler yapmaliyiz artik.
  -Secimler adil mi? Degilse kanitlari aciklansin.
-Protestolara United Nations (Birlesmis Milletler) onunde devam edelim. Direnislerin urettigi mizah urunleri sergilensin.AKP yanlilarini anlamaya calisalim.Secimler icin Turkiye`deki Suriyelileri vatandas yapip oy kullandirabilirler.
-Dilekceleri yayalim.Boykot listesi hazirlansin ve yayilsin.
-Ne yapmaliyiz diye sormadan once, biz kimiz, ne istemiyoruz, ne istiyoruz sorularini yanitlamaliyiz. Biz, alanlarin(parklarin) oznesiyiz. Siddet, cevre katliami, petrol yasasi … istemiyoruz. Cevreci kanunlari , gey haklarinin korunmasini ve seslerin meclise duyrulmasini istiyoruz.
-Ya diktatorden kurtul ya da sandik seceneklerini istemiyorum. Hareket Alana inmistir. Sistemin iyilestirilmesi icin kullanilmali. Sistem ne zaman bozulmaya basladi diye sorulursa, 1800lere kadar inebiliriz. Vaka-i Hayriye Olayina  kadar inebiliriz ya da Kemalist duzenin Osmanli`ya donusturulmeye baslanmasiyla basladiya. Sistem kendi insanina daha saygili olsun. Sistemde neler eksik ona bakalim, Tayyip`e degil.
-Resmi olarak Taksim Dayanisma iktidarin istifasini talep etmedi. Devrilse kim gelecek? Denetlenmeyen bir system, once sistem duzeltilmeli. Bu hareketten tek parti cikmaz cunku taban hareketi. Toplum bilinclendi ve guclerinin oldugunu hatirladi. Turkiye`deki direnis takip edilmeli.
-Amac ve hedefe Turkiye (Turkiye`deki direnis) karar verir, burasi degil. Ama ihtimaller belirlenip o ihtimallere gore hareket edilebilinir, yardim anlaminda. Muhalefet partilerine baski yapilabilir cunku bugunku vaziyette onlarin da sucu var. Yeni bir parti ciksa bile kazanmasi icin yeterli vakit yok o yuzden eldekiler adam edilmeli. Apolitik bir nesil uyandi ve harekete gecti, hareket alanlarda ve burasi iktidar dedi ve bu da bu hareketin en guzel yani.
-Her ulkede polis siddeti bazen daha da uc noktalarda var ama Turkiye`dekini bunlardan ayiran ve bizim de ustune gitmemiz gereken, Turkiye`de polisin yaninda bazi sivillerin halka saldirmasi ama polisin buna musade etmesi. Kim bu siviller arastirilmali ve hukuksal mucadele de bu da kullanilmali hukumete karsi. Ve Turk konsoloslugu onundeki protestolara devam edilmeli cunku orda bir kisi bile olsa bu Turkiye`ye rapor ediliyor.
-Secim baraji asagi cekilmeli. Mecliste temsil orani adaletsiz.
-Sorun kurumsal mi AKP mi? Mit kanununa dikkat!
-Insan haklari ihlali uzerine bir rapor hazirlandi ve Birlesmis Milletlere gonderildi. Avrupa insan haklari mahkemesine dogrudan basvuru yapilabilir.(Detaylari soz alan avukat arkadastan bir metin olarak alinip yayilacak). Insan haklari ihlalleri gecmisle de iliskilendirilebilinir mesela toplu tutuklamalarla, Ergenekon, Balyoz ..
-New York`ta tek cati altinda birlesmeliyiz ve birlikte hareket etmeliyiz.
-Direnis cok elit. Soylemler halka inemiyor. Cogul oznelerde ozneysek siyasetten kacamayiz. Gezi Parki Cumhuriyet`inde yasamak istiyorum. Amerika`daki akademik cevre, Turkiye ekonomisi hakkinda dunyaya yalan soyluyor, aldatiyor. Ekonomi iyi degildi. Paneller yapmaliyiz.Turkiye sapiklasiyor, sosyologlarin bu konuyu arastirmasi lazim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder