28 Haziran 2013 Cuma

Göztepe Özgürlük Parkı Forum Notları (27 Haziran)

Forum 2 etap halinde gerçekleşti. İlk 1 saati serbest kürsü  olarak gerçekleştirildi, daha sonra da Özgürlük Parkı’ndaki forumun nasıl ilerlemesi gerektiği konuşuldu.
Serbest Kürsü
  • %10 barajının düşürülmesi/kaldırılması için ne yapılabilir?
  • Habersiz ses kaydı alınması yanlıştı. Lütfen tekrarlanmasın.
  • Serbest Kürsü’yü korumalıyız. Ama her gün gelenler de aynı şeyleri dinlemek zorunda kalmasın; yol alamayız. Serbest Kürsü’yü 15 dakika ile sınırlayalım.
(Milli Merkez oluşumunun Kadıköy’deki toplantısı duyuruldu)
  • Burada parti propagandası yapılmasın. Bu direnişi böler. Gezi Parkı’ndaki ruhu yaşatmalıyız. Çoğulcu olmalı.
  • Kardeşimizi, komşumuzu ikna etmeliyiz. Burada kurulacak komisyonlar, atölyeler falan boş işler. Bu eylemleri E-5’in üstüne yaymalıyız. Dışarıdan bakanlar bizi “bunların tuzu kuru” olarak görüyor. Geçim derdinde olan insanlar bu olanların ne kadar farkında? Biz de bir yandan bölücülük yapıyoruz. Korna çaldığımızda rahatsız olan insanları düşünelim. Anlatalım.
  • Karşı taraf bizi anlamıyor. Biz onların yorumlarına sert cevaplar vermek/eleştirmek yerine bilgilendirmeliyiz.
  • 2 gündür ABD Büyükelçisi Van, Diyarbakır geziyor… “Açılımın %100 yanındayız” şeklinde açıklamalar yapıyor. PKK polis haline dönüştü, kimlik soruyor. Bunlar olurken, “politik konuşmayalım” diyemeyiz.
  • Gündem belirlemeliyiz. Her gün aynı şeyleri konuşamayız. Ben en azından bunun için burada değilim. Hepimiz aynı fikirdeymişiz gibi davranmayalım. Ekoloji meselesini hafife almamalıyız. Ekoloji ekonomiktir.
  • Ampul kırma eylemi öneriyorum. Hatta ilk etaptaki taleplerimizden biri %10 barajı olduğuna göre, ampullerin üzerine “%10” yazıp kırabiliriz.
  • Gezi Parkı minör bir olaydır. Parktakiler bireyseldir. Bundan sonra da minör ölçeklerde devam etmeliyiz. Tersane işçilerine gitmeliyiz, cinsel istismara uğramış kadınlara gitmeliyiz. Oralarda her kesimden insan var. Ancak böyle ulaşabiliriz.
Forum
Bu parkın diğer parklara gidip, oralarda nasıl konuşulduğunu görmeliyiz. Bir program yapıp her gün bir parka gidelim.
==
Ortak noktaları  öne çıkarmalıyız. Bu şekilde ortaklaşabiliriz. Bunlar belli, bu bilinçle sokağa çıktık. Bunun gerekliliğini ve değerini bilelim.
==
Direnişimizin, isyanımızın nasyonal değil enternasyonal olduğunun farkına varalım. Dünyanın birçok farklı yerinde benzer şeyler yaşanıyor. Bu kapitalist sisteme karşı bir mücadeledir.
==
Kalabalıklaşalım, farklı fikirleri artıralım derken birbirimize girdik. Ama bunları  atlatarak konuşmayı ve dinlemeyi öğreneceğimize inanıyorum.
==
Zor bir şey yapıyoruz. Sürtüşmeler olması normal. Burayı daha basit bir hale getirmeliyiz. Özgüvenimiz geldi. “Hükümet istifa” ortağında birleştik. Buradaki kalabalığı genişletmek için park içi bir koordinasyon kurmalıyız. Bugünden sonrası için kararlar almalıyız.
==
Burada parti isimleri telaffuz edilmesin çünkü kimsenin kimseye tahammülü kalmadı. Tam da bu yüzden sokağa çıktık. Buna dikkat edelim.
==
Türkiye’de demokrasi sorunu var. Ekonomi mi demokrasiyi yönetiyor yoksa demokrasi mi ekonomiyi yönetiyor? Özelleştirmeler olurken kimse ses çıkar çıkarmadı;  şimdi bu noktaya geldik.  Kadınlar en çok sesi çıkarmalı. Bu hükümet onları ikinci değil, üçüncü sınıf vatandaş  yerine koydu. Bunu espri olarak söylemiyorum; başbakanın ruh sağlığı  gerçekten çok bozuldu. Onun toplumu kutuplaştırmasına izin vermeyelim. Bu, bir başbakanın yapacağı şey değildir.
==
Forumlar, özgür düşünceyi anlatma yeridir. Bizler anı yaşayan iktidarın olumsuzluklarına maruz kalan insanlar olarak bir araya geldik. Demokrasiyi özümseyelim ve birbirimizi kırmayalım. Mahalle Meclislerini kuralım. Temsili demokrasinin sonu geldi. Bu direnişler sahne demokrasinin karşısında yeşermektedir. Yüz yüze olmayı yoğunlaştırmalıyız. Diyalog kurmalıyız.
==
İnsanlar yaşanan şiddet üzerine yardım ve koruma için bir araya geldik. Bu şiddeti gören ve yaşayan çocukları korumak ve bilinçlendirmek adına atölyeler yapabiliriz.
==
Demokrasi atölyemiz olmalı. Çoğunluk nedir, çoğulculuk nedir öğrenmeliyiz.
Kararlar/Sonuçlar
Park Koordinasyon Komitesi kuruldu.
Diğer komisyon/atölye önerileri teklif edildi. Yarın itibariyle kesinleşince notlara eklenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder