25 Haziran 2013 Salı

Bakırköy Forumu Notları (24 Haziran)


·         Üzerine görüşülecek gündem maddelerinin okunmasıyla toplantı açıldı.
·         Salı günü kabul edildiği taktirde, Alman ekibin forumumuzu ziyaret edip çekim yapmak istediği belirtildi.
·         Salı günü için moderatör (Deniz ve Selda), yazman (Eren) ve atölyeler sorumlusu (Elvin ve Fahri) belirlendi. Sosyal medya moderatörü ve logo & tasarım işleri için de yine Fahri gönüllü oldu.
·         Ethem Sarısülük’ün katilinin meşru müdafaadan salınmasına ilişkin öneriler alındı.
·         Bakırköy meydanda toplanılması, siyah bantlarla ağızların kapatılması şeklinde bir gösteri önerildi
·         Kadıköy’de gerçekleştirilen, ceset torbaları içinde insanlar mizanseni önerisi daha önce de üzerinde uzlaşıldığı hatırlatılarak tekrarlandı.
·         Gösteriler için basının da hazır bulunması gerektiği belirtilerek, basın ile iletişime geçmek isteyen gönüllülerin olup olmadığı soruldu.
·         Sembolik eylemler dışında, katilin serbest bırakılmasını tüm Türkiye çapında gündeme getirecek eylemler önerildi; örneğin, haftasonu tüm forumların meydanlara çıkması gibi..prensip kararı alınıp yapılacak tek bir çağrı ile hep beraber hareket etmemizin ve ortak eylemlere katılmamızın mümkün olduğu belirtildi.
·         Çarşamba günü Yenibosna’daki İdare Mahkemesinde  gerçekleştirilecek olan, Taksim proje, plan ve inşaatının iptaline yönelik duruşmaya katılabileceğimiz, herhangi bir gösteriyi burada sergileyebileceğimiz teklif edildi. Duruşma saati 10:00 ve herkese açık..
·         350 org’un öncülüğünde eksen değişimi adı altında gerçekleştirilecek olan ve dünyanın birçok ülkesinden aktivistlerin katılım göstereceği yürüyüş etkinliğinin duyurusu yapıldı.
·         Tüm Bakırköy sokaklarında kefenlerle dolaşılması, bir tür ruhlar geçidi yaratılması önerildi.
·         5 kaybımız olduğu için, 5 kişilik kefenli grup arkasından yaralıları temsilen yüzlerce kişinin yürümesi teklif edildi. Hatta öldürenleri temsilen de hakim, savcı kostümlü kişilerin de gösteriye dahil edilebileceği belirtildi.
·         Diğer forumlarda an itibariyle gösteri yürüyüşlerinin gerçekleştirilmekte olduğu bilgisi geldi.
·         Sayımız az olduğu için böyle bir yürüyüş efektif olmaz dendi.
·         Ethem için yürüyüşün diğer forumlarla eş zamanlı olarak derhal yapılması önerilerek kabul edildi. Parkta ilgili afişler hazırlandı.
·         Ölümlerin tek bir eylemle anılması ve protesto edilmesi yerine 1 haftalık bir eylemsellik sürecinin olması istendi ki böylelikle bu hazin olayların insanların beynine kazınacağı belirtildi.
·         Cumartesi günü gerçekleştirilecek tiyatro gösterisi için gönüllülerin toplantı sonu görüşmelerine karar verildi.
·         Direnişin başından beri gerilla sanatı (duvar yazıları vs…) içerdiği belirtilerek, Bakırköy’de böyle bir kültür olmasına rağmen henüz sokaklarda konuyla alakalı duvar yazılarına rastlanmadığı ifade edildi. Aramızda grafik tasarımıyla ilgilenen kimselerin Ethem’in ölümüyle ilgili materyal/içerik hazırlayıp Bakırköy’de paylaşabileceği önerisi geldi.
·         Buna karşın, duvar yazıları kontrolsüz olarak ilerlerse nahoş görüntüler yaratacağı, bunun kontrolünün sağlanmasının zor olduğu ve halkın tepkisinin çekilebileceği belirtildi.
·         Her gün Meydanda buluşup parkımıza yürümek fikri iletildi.
·         Pazar günü için şarkı ve dans gösterileri ayarlandığının haberi verildi.
·         Kararlaştırılan atölyelere katılımın artması ve işlerin kolay yürümesi için masalar oluşturulması önerildi.
·         Ethem’e ilişkin, onun zaten Alevi, Kürt ve Sosyalist olduğu bu nedenle kimliğini inşa eden bu birkaç farklı unsur nedeniyle de hakkının savunulmadığı, bu sonun reva görüldüğü ifade edildi.
·         Gösterilerin çarpıcı olması için Çağlayan Adliyesi’nin önünde avukatların katılımıyla yapılabileceği belirtildi.
·         Yerelliğimizi korumanın önemi vurgulanırken, parklarla genel olarak koordinasyon içinde ilerlememiz gerektiği, birbirimizden eylemsellik bakımından kopmamamız gerektiği belirtildi.
·         Toplu taşıma araçlarında gerçeği yansıtan gazetelerin (yandaş medyadan bahsedilmiyor elbette) bırakılması önerildi, böylelikle herkesin, ana akım medyayı takip edenlerin bile bir şekilde gerçeklerden haberdar olabileceği belirtildi.
·         Meydanda bir görüş ve düşünce kumbarası yapılması önerisi geldi.
·         Yürüyüş için slogan önerileri alındı.
·         Diğer gerçekleşecek yürüyüşlerde her katılımcının temin edeceği beyaz bir beze vs. konuya ilişkin görüş ve hislerini yazması ve bu şekilde yürüyüşün gerçekleşmesi önerildi.
·         Yalnızca gençlerle yürümeyeceği, hareketin yaşlıları da içermesi gerektiği, kalabalık olmanın önemi vurgulandı.
·         Bir katılımcımız Salı günü parkta sergi açacağının müjdesini verdi; yalnızca ipe ihtiyacı olduğunu belirtti.
·         Salı günü seçim barajına dikkat çekmek, her kesimin mecliste temsil edilmediğini vurgulamak ve parkın reklamını yapmak için küçük bir ekip oluşturarak halkla röportaj gerçekleştireceklerini belirtti Deniz ve Gülay Hanım.
·         Atölye yapmak isteyenler Elvin’e gitsin duyurusu yapıldı.
·         Yürüyüşten sonra foruma devam edildi.
·         2 kişi ölülerin ve kayıpların bildiğimizden çok daha fazla olduğunu söyleyerek, tedirginlik yaratan anılarından bahsetti fakat foruma katılmayıp gittiler.
·         Yerel seçimlere ilişkin, AKP’nin seçimlere müdahale ettiği belirtildi.
·         Bir katılımcımız tarafından AOÇ, Galataport, 3. Köprü ve 3. Havaalanı gibi hususlara da dikkat çekilmek istendi.
·         Öldürülenlerin kaç gün önce öldürüldüğü ve katillerinin kaç gündür dışarıda olduğunu anlatan bir pankartın meydana asılması önerildi.
·         Seçmen sayısının 1,5 katı seçim pusulası basılmasının seçimlere ilişkin asıl hile olduğu, bunu nasıl önleyebileceğimiz e odaklanmamız gerektiği vurgulandı.
·         Suriyeli ilticacılara oy hakkı verilmesinin, bizim adımıza oy kullanacaklarının uyarısı yapıldı. Ayrıca elektronik oy sayma sistemine karşı çıkılması istendi.
·         Bağımsız adaylar yoluyla BDP’nin meclise girme taktiğininbizim tarafımızdan da  izlenebileceği belirtildi.
·         Yerel seçimlerin psikolojik etkileri vurgulanarak, Ankara veya İstanbul’un AKP’den alınmasının büyük etki yaratacağının altı çizildi. Konuya dair, bazı isimlerin ön plana çıkarılabileceği, oy birliğinin sağlanmasının ise aramızda kolay olduğu belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder