24 Haziran 2013 Pazartesi

Bebek Parkı Forumu Notları (23 Haziran)

23 Haziran 2013 – Bebek Parkı Forumu 
Moderatör saptanması 
Tanışma 
Moderatör tarafından ilkelerin hatırlatılması 

Önceki toplantıların özeti (seçim ve kentsel dönüşüm tartışmaları) 
Moderatör –gündem önerilerini istedi: 
Gündem ve güncel konular için söz alanlar aşağıdaki konuları dile getirdi:
- Yüzde on barajı konusunda sosyal medyada önemli bir hareket var. 
- Der Spigel dergisi 10 sayfası Türkçe olan bir sayı çıkardı; AKP seçmeninin ekonomik düzelme konusundaki duyarlılığı dikkate alınmalı, ekonominin iyi olmadığı gerçeği bu seçmen için önemli bir uyanma aracı olabilir.
- Avrupa Birliği’nin Türkiye konusundaki tutumu konusunu tartışalım; Almanya’nın bu keskin tutumu iyi mi kötü mü, ne düşündüğünüzü merak ediyorum.
- Dün yapılan ve polis müdahalesi ile karşılaşılan karanfil eylemine katılanlar ve TV izleyenlerin izlenimleri soruldu:
-3 arkadaş Taksim'deydik: genel olarak sakin bir eylemdi. Uyarı ardından su sıkıldı. Ara sokaklarda müdahale sertti.
- TV izleyenler basının engellenmesine tanık olduklarını belirtti. Taksim'de Halk TV kameramanı joplandı ve engellendi.
- Erzurum mitingini izledim. AKP seçmeninin algısı çok farklı. Bu konuda Gezi ruhunun yaygınlaştırılması amacıyla pazarlama yapılması gerekiyor. Bunun için fikir geliştirelim.
- Erzurumlu bir katılımcı Erzurum’da yüzde 80 oranında AKP oyu çıktığını, gezmeye gittiğinde karşılaştığı insanların ise Atatürkçü olduğunu gördüğünü ve buna şaşırdığını belirtti. Bu oyların AKP’nin yaptığı şeylerle alındığını belirtti.
- Bir katılımcı yansız dil kullanımı konusunda genel uyarıda bulundu. Orantısız güç söylemini de eleştirerek “bir tarafta güç kullanılırken diğer tarafta güç kullanılmıyor” diyerek dile özen gösterilmesi gerekliliğini vurguladı.
- Gezi direnişi sonrası AB tutumu konusunda görüş soruldu; bu konuda forum adına görüş oluşturulması önerildi.
- Diğer forumlardaki atölyeler gibi atölye çalışmaları yapılması; forumlar arası iletişim önerildi.
-Bir katılımcı değişikliğin dilde değil düşüncede yapılması gerektiğini belirtti. Gezi'deki bir katılımcı Gezi'de bazı suiistimaller olduğunu söz etti. Bayrak ve bildiri ile ilgili sorunlar yaşadığını belirtti. Zaman zaman provokatörler olayı güçleştirdi dedi.
- Diğer bir katılımcı bu kesimin oranının düşük olduğunu, bunun aramızda çözülmesi gerektiğini, hareketin çoğunluğunun buradaki gibi olduğunu belirtti.
- Diğer katılımcı bu arkadaşlarla tartışmak yolu ile başa çıkabiliriz dedi. Çeşitli forumlarda bu konuyu tartışıyoruz. Gezi sırasında örgütler açısından sorunları büyüklerimiz ve sivil polislerle konuştuk dedi. Onlarla konuşarak çözebiliriz dedi.
- Genç bir konulmacı oy verebileceğim parti yok, beni Gezi temsil ediyor, atölyeleri destekliyorum dedi.
- Diğer bir konuşmacı oy vermeyecekseniz sizi ikna etmeyi denemek isterim dedi. Bir diğeri de mutlaka oy vermeliyiz; 8 milyon oy kullanmamış. Başbakan bizimle dalga geçerek oy verin diyor! Bu seçimlerde AKP gitmez kendini toparlar. Muhalefet partisinin kendini toplamasını sağlamalıyız dedi.
- Diğer bir genç katılımcı AKP’li arkadaşları ile konuştuğunu, Başbakan’ın başkanlık yolunda ilerlerken ülkeyi ikiye bölerek amacına ulaşmayı planladığını düşündüklerini ve buna katıldığını söyledi. AKP’li arkadaşlarının AKP oylarının artacağını düşündüklerini söyledi.
- Sokakta yaşadığını söyleyen bir katılımcı kendi alternatifinizi oluşturun diye önerdi. Sokakta yaşıyorum, içkime karışma! dedi.
- Diğer bir katılımcı SS Önder açılım toplantısına çağrılmadı dedi. Seçim barajı düşürülmeli ve parti kurulmalı diye görüş bildirdi.
- Diğer bir katılımcı: TR böyle bir hareket görmedi. Bu nedenle çok tecrübesiziz. Özgürlük istiyoruz bu nedenle de birini çıkaramıyoruz, sabırlı olmamız gerekiyor dedi.
- Bir katılımcı Ramazan ayının yaklaştığını ve bu konuda çoğulculuk ve hoşgörü açısından neler yapılabilir diye düşünelim dedi.
- Diğer katılımcı: yerel olarak neler yapabileceğimizi konuşalım. Yerel bir şeyler yapmaya başlayalım önerisinde bulundu.
- Diğer bir katılımcı medya çalışmıyor. Bir boykot nasıl düzenlenir? Böyle bir boykottan medya nasıl etkilenebilir? diye sordu.
- Diğer katılımcı: Doğan grubundayım. Medya korkuyor! Mali denetimlerle her an başlarına kötü bir şey gelebilir. Hürriyet'te müfettişler 4 ay kaldı. Herkes korkudan işe gidiyor. Belediye de öyle dedi.
- Yabancı bir katılımcı TR ekonomik olarak iyi. Önemli olan ekonominin ilerlemesi dedi.
- Diğer bir katılımcı toplumsal olaylar risk ve umut taşır; akıllı davranmalı, iktidara karşı akıllı olmalı dedi. Ötekileştirmemek için AKP seçmeni içinde gerçeği görmeyeni aydınlatmalıyız, görmesine karşın çıkarları nedeniyle AKP’yi destekleyenler farklı yaklaşmak gerekir. Çoğulculuk için çaba göstermek gerekiyor dedi.
- Bir katılımcı Abbasağa forumuna katılan bir Brezilyalının sözünü aktardı: “yol uzun ama çok şey değişiyor, yöneticiler değişiyor!” Katılımcı bu hareketler ile yöneticileri etik olmaya zorlamalıyız, dokunulmazlık kalkmalı, seçim barajı kalkmalı dedi ve Seçsis konusunu herkesin araştırarak öğrenmesi önerisinde bulundu.
Moderatör: Seçsis seçim sisteminin manipülasyona uygun olduğu biliniyor dedi.
- Başka bir katılımcı bu hareketin gücüne inanıyorum. Yöneticiler bizden öğrenecek. Gezi ile dayanışmayı yaşadık. Siyasi partiye gerek yok. Belirlediğimiz adaylar yerel seçimlerde kazanır. Seçimde mavi tükenmez kalem kullanılması gerekiyor dedi.
- Bir katılımcı medyanın dikkatli davranması ile iktidarın ekmeğine yağ sürmesi çok farklı şeyler. Medya özgür değil, medya patronları Avrupa’daki gibi yalnızca gazeteci değiller; başka şirketleri olan insanlar. Medya konusunda duyarlı olunması talebine katılmıyorum.
- Bir katılımcı 4 atölye grubunun çalışmaya başlamasını önerdi: 1- Hukuk 2- Boykot 3-Çapulcu adı altında hareketin ortak paydasını yaygınlaştırma grubu 4-Gençlik grubu. Bu arada genç katılımcıların sayısının artırılması üzerinde durdu.
- Başka bir katılımcı yurtdışına sık seyahat ettiğini ve Avrupa’da Türkiye’ye karşı çok olumlu bir ilgi olduğunu ifade etti: “İtalyan arkadaşım siz dünyayı değiştiriyorsunuz” dedi. Sivil toplum örgütü güçlü olan toplumlarda yaşam iyileşiyor. Kadın ağırlıklı toplumlar daha temiz ve barış yanlısı oluyor!
- Bir katılımcı Murat Güvenç'in seçim kitabından söz ederek kadın eğitim süresi ile AKP oyu arasında ters ilişki olduğunu söyleyerek bu konuda OPENURBAN sitesine bakılmasını önerdi.
- Bir katılımcı TR’de özgürlük yok. Gezi oluşumu kuvay-i milliye’ye benziyor. Sanki yabancılar ülkeyi esir almış gibi 12 yıldır. Ancak 12 yıl sonra Yeter diyebildik. Seçim propagandası başladı. Muhalefet hala yok. Biz Atatürkçü ya da demokratlar olarak bir şey yapmıyoruz. Bir ABD vatandaşı olarak ABD'de Obama salak diyebilirim. Burada RTE için diyebilir miyim?
- Başka bir katılımcı seçimde bölüneceğiz, hiç bir parti Gezi'ye sahip çıkmadı. Parti kurmayı konuşmuyoruz. Ama bu toplantıların ömrünü bilmiyoruz. Parti konusunu düşünmeliyiz.
- Bir katılımcı: ilk seçimde bu hükümeti gönderemeyiz. Öncelikler temelinde bir plan yapmalıyız. AKP’nin İstanbul'u kaybettiğini düşünün. Başbakan gerilimi durdurabilecekken durdurmadı. Biz oy vermeyi önemsemedik. Muhalefeti düşünmeliyiz. Bu oluşumların uzun soluklu olması lazım. Aksiyon planı gerekli.
- Diğer bir katılımcı: Eren Tapan Kılıçdaroğlu ile görüşmüş. Forumlara davet edilmesi fikrini düşünelim. Forumlardan akil-elçi çıkarıp parti yöneticileriyle görüşülmesi düşünülüyor.
– Bir katılımcı yeni bir oluşumdan söz etti ve bildiri metnini isteyen ile paylaşabileceğini belirtti.
-Diğer bir katılımcı 7 ayda parti için para var mı? diye sordu.
- Başka bir katılımcı aksiyon planı gerekli. Anayasayı tartışabiliriz. Her gün bir şeyler araştırıp gelebiliriz, dedi. Parti kurmadan sivil toplum olarak baskı kurabiliyor muyuz? Kendi haklarımızı bilmeliyiz.
- Bir katılımcı forumun işleyişine ilişkin önerilerde bulundu. Yazı tahtası vb getirebilir miyiz diye sordu. Esnafı davet edelim ve onları dinleyelim dedi. Özel konularda kısa konuşmalar hazırlayıp sunabiliriz önerinde bulundu.
- Başka bir katılımcı semt derneklerinin yaş ortalamasının çok yüksek olduğunu belirterek bu derneklere gençlerin üye olması önerisinde bulundu.
- Bir katılımcı bu hareket için 7 ayda siyasi oluşum mümkün değil, kendimize en yakın yapıyı desteklemeliyiz. Adı konmalı/bir platform oluşmalı/yargıda usulsüzlük gündeme gelmiyor/bu hareketin vizyonu oluşsun dedi.
_ Bir katılımcı: Seçim için süre kısa. CHP içini biliyorum. Kötü durumdalar. Bir gün Gezi partisi çıkacak. AKP çıkmaması için yapabileceğimizi yapmalıyız.
- Bir katılımcı: Parti için 7 aylık bir süre bile yok. Ama bir temsilcimiz olmalı dedi.
- Bir katılımcı: en uygun yer CHP. Oy vermek önemli. Sarıgül’ü zorlayalım dedi.
- Bir katılımcı herkes seçmekten söz ediyor fakat seçilmekten söz eden yok! dedi ve alkışlandı.
Moderatör konuşulanları özetledi:
- Yabancı basın mensuplarının korunması
- Forumlar arasında iletişim sağlanması (bu konuda bir blog olduğu vurgulandı)
- Gezi düşüncesinin tanıtımı için pazarlama konusunda öneriler toplanması
- AB’nin tutumu konusu?
- Ramazan ayında neler yapılabilir?
Daha sonra Gezi direnişi ile ilgili anılar ve söz almayanlar davet edildi!
-Bir babaanne ilk gece Beşiktaş'a kadar yürüdüğünü ve kendine inanamadığını anlattı. Gaz atılınca duvara dayanıp durmuşum dedi. Sizlerle olmanın mutluluğunu yaşıyorum diyerek selamladı herkesi.
- Bir katılımcı Gezi’ye gitmeye hazırlanırken kardeşim ve Amerikalı eşi Taksim’den arayarak gaz bombası atıldı haberini verdi. Ondan sonra her gün kardeşimin Amerikalı eşi dahil Gezi’ye gittik dedi.

MODERATÖR #gezibenimiçin etiketi açtı:
-aydınlanma devrimi (gelecekte GEZİ olacak)
-mutluluk (umutlu ve mutluyum; gülmeye devam)
-benim gibi birileri var mı? düşüncesi/lidere ihtiyacımız yok/gelecek planları ve hız gerekiyor/ kötünün iyisi ve karşılaştırma oyununa gelmeyelim/20 gündür partisiz gündemi belirliyoruz/milli irade milli egemenlik olmadan olmaz/her türlü hukuksuzluk durumunda anında sokağa çıkmalıyız/para her şey değildir/özgürlük önemli.
-Taksim'e giderken Başbakanlık'a taş atıldığında arada kaldım. Nazi kitabındaydım sanki. Saat 2-4 arasında tanımadığım birinin evinde kaldım. Kanlar içinde insanlar gördüm. Polis devletimde yaşayamayacak kadar değerliyiz!
-kuşaklar aynı yerde buluştu
Daha sonra çArşı grubundan bir arkadaş katıldı: şiir okudu ve katılımcılar tarafından coşku ile alkışlandı.
-Paylaşım-mutluluk-Gezi’de gönüllüler bizi çok iyi besliyordu.
-31 Mayis'ta ilk kez gaz yedim. Arada moralimin bozulduğu oldu ama ortak akıl ile ilerledik. İktidarın anlamadığı Ortak akıl!
-Niğde'den geliyorum, Ulukışla ilçesinde 5000 duran adam var!
-Uyanışlarımdan biri: AKP’li tanıdığım var ama bu insanlarla Gezi sonrası görüşmeye başladım. Farklı tarikattan ana babanın kızı ile iletişim kurdum ve direnişe geldi!
-7 Haziran’da yürürken insanların yüzündeki mutluluğu/farklılığı unutamam!
-Babam din öğretmeni ve MHP’li. Yurtta değişmiş bir insanım. Ordu’luyum. İnsanların değişebileceğine inanıyorum.
-30-40 yıldır baskı altında yaşayan Kürt kardeşlerimizi şimdi anlıyoruz. Bu süreç bize empati şansı sağladı. İstanbul’un çok tahrip edildiğinden de etkilenmiştim.
-çArşı’dan gelen arkadaşımız şarkı söyledi
-Eskiden farklı kesimlerle birlikte yaşardık/bir süredir farklı toplum kesimleri birbirinden uzaklaştı. Bu izolasyon da kırıldı.
Daha sonra söz alanlar oldu:
-Bir katılımcı Topçu kışlasının tarihini vurguladı.
-Garanti Bankası boykotundan söz edildi. Kredi kartı iptal oranının %8 olduğu bildirildi.
-Facebook’ta yazdıklarımızdan tehdit alıyoruz-haklarımız konusunda bilgilenmeliyiz.
-Gezi Park için Baro tarafından hazırlanmış öneri kitapçığı mevcut.
-Facebook sayfasında yayınlanması istenen metinler mesaj atıldığında moderatörler tarafından yayınlayacak.
-Gezi talepleri gibi semt talepleri oluşturalım!
-Gezi dönüşünde bir kısmımız AKP’lileri hemen ikna edemeyeceğimizi anlayınca hayal kırıklığı yaşadı: moralinizi bozmayın, sayımız %50 değil.
MODERATÖR #gezibenimiçin etiketini yanıtlayarak forumu kapattı:
-Atomlar sıkışınca patlar, #gezibenimiçin BIG BANG!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder