26 Haziran 2013 Çarşamba

Ankara Anıt Park Forumu Notları (24-25 Haziran)

1. Gezi ruhunu kaybetmeyelim. Amacimizi koruyalim.
2. Haftada 1 gun senlik havasi olabilir. Gitar calinip sarkilar soylenebilir. Insanlar evlerinden yemekler yapip getirebilir. Gelenlerin keyif alabilecegi seyler yapilabilir.
3. Diger forumlarla ortak bir forum duzenlemeliyiz.
4. Halkin / hic konusmamis kisilerin burada konusmasi bile bu yasadiklarimizin kazanimidir.
5. Her yerde sorun ayni. Kitle azaliyor. Bundan sonra ne olacak ? Burada ki ortak akli nereye tasiyacagiz? Orgutlenmeliyiz.
6. Olen insanlar bizim icin olduler. Bunu unutmamaliyiz.
7. Forumlarin videosunu cekip, saklamaliyiz.
8. Akilli telefonu olan biri Ustream den canli yayin yapabilir. 
9. Yillardan beri orgutler bizim icin mucadele ediyor, kotulemeyelim.
10. Millet vekili olamak icin cok para gerekiyor. Ama bizi suan temsil edecek kisiler aramizda. Orgutlenmemiz lazim.
11. Farkli dusunen kisileri forumlara getirip onlari da dinlemeliyiz. Onlarda bizi dinleyerek bize hak verebilir.
12. Devletin halk icin olmasi lazim, halkin devlet icin olmasi degil.
13. Orgutlenme bilgilendirme icin olacak. Bilenler bilmeyenlere ulasacak.
14. Yillardan beri ilk defa birbirimizi dinliyoruz. Orgutlenme icin daha erken. Once oturup biraz daha birbirimizi dinlemeliyiz.
15. Pazif direnisler pozitif etki yaratiyor. Ama birbirlerini yok etmemeli. Tencere-tava ve arabalarla korna calma eylemleri aksadi. Bunu bir cozum bulmaliyiz.
16. Bu hareketimizin orgutsuz kalmasi iyi gibi gorunuyor suanlik ama daha guclu zorluklarla karsilastigimizda yok oluruz. Orgutlenmeliyiz.
17. Bu hareket bir onder cikarmalidir. Aksi halde parcalanir-bolunur.
18. Once birbirimizi taniyalim sonra onder cikaralim. Cikarmazsak eger yeniliriz.
19. Burasi mahalle meclisi degil halk meclisidir. Farkli semtlerden bir cok gelen var.
20. Sehir merkezine yakin insanlari buraya, Cayyolu civarinda outran insanlari da orda yapilan forumlara yonlendirmeliyiz.
21. Forumun nerde yapildigi sorun degil. Gelen insanlarin sayisini arttirmaliyiz. Bahceli/ Emek halkini buraya cekmeliyiz.
22. Kaykaycilari, patencileri ve bisikletcileri buraya toplayabiliriz.
23. Baska forumlara da katilip, orada olup bitenleri buraya, burada olup bitenleri de oraya aktarmamiz lazim.
24. 5- 10 kisilik yurutme organi secilsin.
25. Buraya gelenlerin isimleri ve e-mailleri alinsin. Haberlesme saglansin.
26. Butun halk hareketleri orgutlu olur. Orgutlenmeliyiz.
27. Basbakan gundemi ben belirlerim demisti. Gundemi yaklasik 1 aydir biz belirliyoruz. Bunu kaybetmeyelim.
28. Imza kampanyalarina destek vermeliyiz. Biber gazi yasaklansin diye bir imza kampanyasi var. Destek olabiliriz.
29. Ethem’ in vuruldugu yerde duran, nami deger 'Duran Kadin' aramizdaydi. “14 saat durdum orada. Neler gordum peki ? Ethem’ in vuruldugundan bile haberleri olmayan insanlar vardi. Orada ki bilmeyenlerin cogu ogrendi Ethem’ i. Ama bilmeyen hala cok insan var. Ogrenmeleri lazim. Herkese anlatin.”
30. Buraya gelirken tanidiklarinizi da getirin.

Yarinla ilgili alinan kararlar :

1. Yarin yine saat 20.00 da burada olalim.
2. Yarin herkes gelirken yaninda 1 degil 2 kisi alip gelsin.
3. Bundan sonra buradan ayrilirken mum yakip buradan ayrilalim. Yarin herkes yaninda mum getirsin.
4. Yarin afis ve duyuru yontemlerini konusalim.
5. Bu forumlari nasil surdurebilir kilabilirizi konusalim.
6. Ne zaman diger forumlara gidecegimizi, ne zaman onlari cagiracagimizi konusalim.

25.06.2013 Anıtpark forum Notları (20:23 başlama saati. Ethem'i anmaya Kızılaya giden grup beklendi)

- Dün alınan hayatını kaybedenler için mum yakılma kararı uygulamaya geçirildi. 

- Gündem ve grup toplantıları ile ilgili söz almak isteyen var mı diye soruldu. 

- Günün konusu: Sürdürülebilirliği nasıl sağlayabiliriz, yerel seçimlerde nasıl bir etki oluşturabiliriz. 

1. Konuşmacı: 

Kızılay'dan geliyorum, Ethem ile ilgili bir anma vardı. Kalabalık bir katılım vardı. Bu tür katılımlar bırakılmamalı, çok önemli. Yarın saat 13:30'da Ethem'in annesi, yakınları arkadaşları adliyede "biz de burada vardık, biz de taş attık" diye kendilerini ihbar edecekler. 

2. Konuşmacı: 

Buraya gelen insanların katılımı arttırma konusunda kendilerini sık boğaz etmelerine gerek yok. Niteliğin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Çok fazla insanın konuşması gerektiğini düşünüyorum, çünkü konuştukça direnişin ruhu artacaktır. Bugün mecliste grup konuşmaları vardı, başbakan tüm bunların dış güçlerin bir komplosu olduğunu söyledi. BDP çözüm süreci ile bu olayların farklı olduğunu belirtti. MHP bir taraftan sahiplenirken diğer taraftan da şiddet eylemlerini reddediyoruz şeklinde bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu ise gençlere sahip çıktığını belirtti. 
Küresel gençlik toplumların geleceğine yön verecek bir güç olacaktır. Yerel seçimler için de katılımcı demokrasinin tüm mekanizmaları bir baskı unsuru haline geldiğimizde işletilebilir. 

3. Konuşmacı: 

Forumlarla ilgili yapılan çağrıları incelediğimizde şöyle bir ortam ortaya çıktı; İstanbul'da bir hafta erken başlayan Abbasağa'da bir çağrıda bulunuldu, forumlar kent meclislerine dönüşsün. Pratik nedenlerle kolaylıkla yapılacağını zannetmiyorum ama Gezi olaylarına baktığımızda kent muhalefeti üzerinden ortaya çıkan bir şey var. Yerel seçim sürecinde mümkün mertebe bir demokratik baskı grubu oluşturabiliriz. Diğer forumlarla ortaklaşa şekilde. Milletvekillerinin kentle ilgili ne yapmak istediklerini talep edebiliriz. 

4. Konuşmacı: 

Nasıl bir kent istiyoruz, bunun için somut öneriler getirmemiz gerekiyor. Burasının büyümesi organize olması yavaş yavaş oluyor. 

5. Konuşmacı: 

2009 yerel seçimlerinde Gökçek gidecek sola çek şeklinde bir kampanya yaptık. Nasıl bir belediye istiyoruz üzerine düşündük. 200.000 tane Gökçek doları bastırdık. 30.000 civarı broşür bastırarak ne istediğimiz belirttik; iklim dostu, engelli dostu, yaya dostu, çocuk dostu bir kent istediğimizi söyledik. Ulaşımın konforlu ve ucuz olmasını talep ettik. Karayalçın'ın klişe kalmış iklim değişikliği konuşmasını yapması durumunda desteklerimizi geri çekeceğimizi belirttik. Basın açıklamasında bazı şeyleri değiştirdi. Önemli bir kazanımdı. Seçimlerde oy kullanmama oranlarını gündeme getirdik ve seçimlerde 50.000 kişiye oy kullandırdığımızı düşünüyoruz. Oyun ne kadar önemli olduğunu, şikayet ederek bir yere varamayacağımızdan bahsettik. Önümüzdeki seçimlerde de oy vermenin ve ne istediğimizi bilmek önemli. 

---------
Duyuru ve teşekkür: Çankaya beld. Başk. Yardımcısı Buğra bey mum ve megafon desteğinde bulundu. Kendisine teşekkür ediyoruz. 
-----------

6. Konuşmacı: 

İlk defa katılıyor. Facebook'ta forumların paylaşımlarından bahsetti.

25 arkadaş ankara'da evlerinden göz altına alındı. Tutuklu olarak yargılanmalarına karar verildi. Bu sabah da 20 küsür kişi göz altına alındı ve Cuma günü savcılığa ifade vermeleri gerekecek. Cuma günü ifade verilme sırasında Adliye etrafında toplanarak arkadaşlara destek olabiliriz. Geçen hafta 9:30'da başladı. 

7. Konuşmacı: 

Sosyal medya ile ilgili duyuru. Facebook grubunun adı Anıtparkforum, forum notları parklarbizim'e gönderiliyor. Hemzemin direniş postası isimli yayında genel forum kararları yayınlanıyor. anitparkforum@gmail.com eposta adresi. anitpark forum adına tumblr sayfası mevcut. Twitter'da da anitparkforum kullanıcısı var. Yardımcı olmak isteyen varsa iletişime geçilebilir. 

İş duyurusu: moderatörlük sırayla devredilecek. İsteyen arkadaşlar gün sonunda el kaldırılarak alınabilir. 

8. Konuşmacı: 

1 ay evvel ankara'da böyle bir olay olacağı düşünülmüyordu. Temel bir sorunumuz var; hayal etmemek. Hayal kurarsak bence gerçek çözümü bulabiliriz. 2009 yerel seçimlerinde oy kullanan 3milyon200bin. 450bin kişi sandığa gitmedi. Gökçek ile Karayalçın arasında 170bin oy farkı vardı. Sağlam bir seçim kampanyası önemli. Bu iş kollektif bir iştir. Burada konuşmamız gereken Mart 2014'te seçimler var, bu seçimlerde kollektif bir mücadele verebilecek miyiz, buna karar vermemiz lazım. 

9. Konuşmacı: 

Mehmet Perçin, CHP Çankaya ilçe başkanı. 18-30 yaş arası gençler tanık değiller, aktörler. İşin aktörü olacaksınız. Düşündüğünüzden daha fazla sanal seçmen var. Kentlerin geleceğini bu sanal seçmenler belirliyor. Biz bunları çalışmalarımızda tespit ettik. Mahallelere gittik. Olmayan daireleri tespit ettik. seçmen listelerini hepimizin kontrol etmesi gerekiyor. 

Duyuru: Ethem Sarısülük'ün katillerinin serbest bırakılması ile ilgili Adliye önünde 13:30'da bir eylem olacak. Toplanma yeri : necatibey caddesi ile izmir caddesinin kesiştiği yer. 

10. Konuşmacı: 

İstanbul Gezi Parkından geliyorum. İlk haftadan sonra Divan Otelinde reviri koruma görevi verilmişti. Gözlemlediğim şey; aşağı yukarı 15. günden sonra belirli siyasi kimlikler bu oluşumu benimsemeye başladı. Gezi'de olay sadece iktidarın düşmesi için değildi, birkaç ağacın kesilme olayı zaten değildi. Hepimizin ortak bir söylemi vardı; gençlik olarak bir araya gelip muhalefet yapılabileceğini gösterdi. Eğer bir şeyler değişecekse; değişecek olan şey sadece iktidar değil eski kafalı siyasetin tamamı değişmelidir. 1-2 istisna hariç meclistekilerin gidip yerine bizlerin gelmesi gerekiyor. 

11. Konuşmacı: 

Ben de istanbuldan geliyorum. 30'una kadar daha çok gündüzleri destek verdik, daha sonra daha çok sokaklarda yatan bir kitleydik. İstanbul'daki oluşum yaklaşık 1 yıl önce başlamıştı, taksim projesinin başlamasıyla. 30'undan sonra hiç eve gitmedim, 3 gün hastanede yattım. Taburcu olur olmaz parktaki çadırıma gittim. ADD üyesiyim. Hiçbirimizin flaması yoktu. 1 haziran sabahı meydana girdikten sonra flama açmayı reddettik. Başından beri sokakta olan kitlede sadece hükümete karşı olan veya sadece Topbaş'a bir tepki yok, mevcut siyasi algıya karşı bir mücadele var, mevcut siyasetin yönlendirme şekline karşı bir mücadele var. Park temsilcilerinden de rica ediyorum bu farklı hareketin önüne geçilmeye çalışılmasın. yeniden gezi parkını alacağız. Abbasağa'da çadırlarımız hazırda duruyor. 

12. konuşmacı: 

İlk iki gün aynı cümleyi kurdum; arkadaşlar türkiye'de bildiğimiz anlamda siyaset sona ermiştir. Bazı dernek ve partilerin bu hareketi sahiplenmeye niyetlendiği ortadadır. Seçimlerle ilgili hayali oylar olduğu söylendi. Karşılaştırılan sonuçlar tutarsızsa itiraz edilebilir ve önüne geçilebilir. Sırbistan'da insanlar örgütlendiler ve her sandığa kameralı bir kişi görevlendirildi. Bu da bir fikirdir. 

13. Konuşmacı: 

Olayların başladığı andan itibaren genel siyasi karakterini öğrenmeye çalışıyoruz, takip ediyoruz. Burada seçim hesabı yaparken mevcut parlamento partileri bir boşşluk yarattığı için bu halk hareketi başlamıştır. Eğer mevcut partiler halkın gerçek taleplerini dillendirip mücadele edebilseydi biz sokaklara çıkmak zorunda kalmayacaktık. Bu hareket aynı zamanda bir düzen karşıtı harekettir, düzeni hedef almaktadır. Şuna da katılmıyorum; tarih bilincinden yoksun insanlar olmamalıyız bir tarih bilincimiz olmalı. Şu an biz demokrasi işletiyoruz. Geleceğin toplumunun öğeleri bence bunlar. Gelecekte ülkeyi böyle yöneteceğiz, öyle gözüküyor. Tarihte hiçbir diktatör karşısında örgütlü bir kuvvet yoksa yıkılmaz, örgütlü bir halkı hiç kimse yenemez. Buradan bir yürütme kuralım, bunlar diğer forumlarla ilişkiye geçsin, burada aldığımız kararları eylemlere dönüştürmek için yürütme kurulu işlevini görsün. Öteki türlü beni rahatsız ediyor. 

14. Konuşmacı: 

Hukuk fakültesi mezunuyum. Meşru savunma diye bir karar verilerek, katili serbest bırakılmış durumda. Meşru savunmada bazı şartlar aranır, bunlardan en önemlisi orantıdır. İstanbul'dan gelen arkadaşlara yönelik kısa bir konuşmam olacak; kendilerine teşekkür ediyorum Türkiye'yi uyandırdılar bir nevi. Ankara'daki arkadaşlarımıza biraz haksızlık ettiğini düşünüyorum. Erdal Beşikçioğlu'na çok teşekkür ediyoruz. Diğer sanatçılar Ankara'ya yardımda bulunmadılar, ancak twitter'dan destek oldular. 13 yaşında Dikmen'de tutuklanan bir çocuk bile mevcuttur. 

15. Konuşmacı: 

68'ler 78'ler ağır eleştirildi. bu kadar ağır eleştiriyi hak etmiyorlar. %10 barajının kaldırılması için çok mücadele etmemiz gerekiyor. Çoğu yerel yönetimde halk beklediği hizmeti alamıyor. 

16. Konuşmacı: 

Bilim ve ütopya dergisinin genel yayın yönetmeniyim. Düzenlenen forumların örgütlere dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bazı konularda ortak karara varmamız gerekiyor; polis şiddetine son. Tayyip erdoğanlar çeşitli yerlerde miting düzenliyor ve bazı kavramları çarpıtmaya koyuldu, ayrıştırıcı bir dil kullandı. Bizim de birleştirici bir dil kullanmamız gerekiyor. Bu oldukça önemli. bu sadece bir gençlik hareketi değil. Aynı zamanda kent emekçilerinin ve kent yoksullarının da bulunduğu bir hareket. Somut önerim; Anıttepe halk meclisi oluşturulmalı. Ankara'daki meclisler arasında bir koordinasyon sağlanmalı. Bu meclisler ortak kararlar almalı ve eylemlere müdahil olmalı. 

17. Konuşmacı: 

İlk defa katılıyorum toplantıyı. Burada yaşadığımız şey rüya gibi bir şey. Bunu kaybetmekten de çok korkuyorum. Bence biz forumları iyi duyuramıyoruz. Bunun için daha çok çaba harcamalıyız. Örgütlenip bir iletişim sorumlusu bir reklam sorumlusu belirlemeliyiz. İki hafta sonra bu forumun kaybolmasını göz almamalıyız. Daha önce alınan örgütlenmeme kararını da anlıyorum. Örgüt kurmak da zor ve zaman alacak bir şey. Herkese hitap eden bir parti veya STK mevcuttur fakat biz bunlara sahip çıkmıyoruz. Verdiğimiz oyun arkasında durmuyoruz. 

18. Konuşmacı: 

Herkesin yeteneği doğrultusunda bir örgütlenme olabilir. 

19. Konuşmacı: 

Eski - yeni tartışmasını bir yere bağlamamız lazım. Yeni bir olguyla karşı karşıyayız bunu herkes kabul ediyor. Bir halk hareketi doğdu. Çok aşırıya giderek eski ile hiçbir ilişkimiz olmadığını da iddia etmeyelim. Ulusal kurtuluş mücadelesi ile mazlum ülkelere örnek olduk. Bu hareket de enternasyonel bir harekettir. Kendi adaylarını ön seçimle belirlemeyen partilere oy vermemeliyiz. 

20. Konuşmacı: 

Tüm değerlendirmelere katılmakla birlikte sendikal açıdan bakacağım. Alanlarda değişik kesimleri bir arada gördük. Bu ülkede günde 3 işçi 5 kadın ölmekte. Baktığımız zaman yasalar yargının durumu buna neden olmatadır. Bu sadece bu hükümetin değil, geçmişten beri devam eden bir şeydir. Bu ülke gerçekten de hep birlikte yaşanacak kadar da değerlidir. 

21. Konuşmacı: 

Neden kadınlar daha az konuşuyor acaba? 4000 odtü öğrencisi yürüyüşe başladı, yolda karşılaşan MHP'liler ve Odtülüler birbirini alkışladılar. Forumlarda parti ismi duymak beni tedirgin ediyor. Diğer insanlara bizim çapulcu olmadığımızı anlatmamız gerekiyor. Çevremizdeki insanların da bu olayları düşünmelerini sağlamalıyız. 

22. Konuşmacı: 

Bence bu hareketin en önemli çıktısı yeni aktif bireyi yaratmasıydı. Bu aktif birey bilgiye hızlı ulaşabilen ve daha iyi yorumlayabilen bireydir. Bu bir özgürleşme hareketidir. Kendi siyasi partimden de, memleketimden de, mezhep kültürümden de özgürleşiyorum. Ben aktif bireyim, geleceğe ortak olmak istiyorum. Ancak kendimizi de kutsallaştırmamız lazım. Tutuklanan gençleri de unutmamamız lazım. Kendimize aşık olarak bu hareketi gömmeyelim. Eğer CHP eğer meclisteki diğer partiler de bu hareketin özünü anlamazsa başka bir parti gelir ve bu partilere siyasal balans ayarını verebilecek bir parti çıkar. Mamak'ta halkevleriyle bir kütüphane hareketi gerçekleştiriyorlar. Kütüphanenin adı Ethem Kütüphanesi olacak. Destek vermek isteyenlerden rica ediyorum kütüphaneyi ayağa kaldıralım. 

23. Konuşmacı: 

Tutuklanan 22 kişinin selamını getirdim. 22 kişiden 2si darp edilerek alındı. Bu süreci birlikte örelim. Yılgınlık yok direniş var. Bu daha başlangıç mücadeleye devam. 

24. Konuşmacı: 

68 kuşağına yapılan eleştirileri kaldıramadığımı söylüyorum. 68 kuşağı bu hareketin öncüleridir, atasıdır. Chp mhp ve diğer partilerden medet ummamalıyız. Düzgün parti oluşumları bekliyorum. Ancak yeni bi düzen ve eylemden sonra nasıl bir yol izleyeceğimizi merak ediyorum. Asıl amaç yeni bir rejim olmalı. 

25. Konuşmacı: 

Ben de istanbul'daydım. Dar grup bencilliği yapanlar kaybeder. En büyük halktır. Buradan bir heyet çıkarmazsak bedeller öderiz. Bu halk hareketi hala örgütlü değil ve örgütlü olmadığımız sürece bedeller ödemeye devam edeceğiz. 

26. Konuşmacı: 

Apolitik bir gencim. Kendi tercih ve rızam. Bu insanlar bizi temsil edemiyorlar. Biz artık bir örgütlenmeye gideceksek bunu post-modern bir şekilde yapmamız gerekiyor. Mevcut örgütler yetemiyorlar, doğrudan demokrasiyi yapamıyorlar. Bu nedenle yeni bir örgüt kurmak daha kolay geliyor. Daha bütünleştirici, daha modern, içinde iktidar hırsı ve oligarşinin bulunmadığı bir örgüt istiyoruz. Bu nedenle daha kolay geliyor. 

27. Konuşmacı: 

Bayrak flama olmasın, hatta Türk bayrağı olmasın diyen kişiler de var. Bu hareket Mustafa Kemal'in hediye ettiği bir harekettir. Meydanlardaki genç arkadaşlar Mustafa Kemal'in askerleriyiz diye çarpışmaktadırlar. Yüksek seçim kurulunun internet sayfasında seçmen kayıtlarını kontrol edebiliyorsunuz. 

Yarın saat 8'de buluşmak üzere vedalaşıyoruz. Yarınki gündem parkın örgütlenmesi ve diğer forumlarla iletişim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder