26 Haziran 2013 Çarşamba

İstanbul Ataşehir Parkı Forum Notları (25 Haziran)


1.      ÖNERİLER

1.1.   Sağlık sisteminde, son on yıl içerisinde, performans sistemi vb. uygulamalarla kar etmeye yönelik bir yapı kuruldu. Buna bağlı olarak;
1.1.1.     İlaç katkı payları giderek artmakta, kanser hastaları için gereken ilaçlar karaborsa satılmakta,
1.1.2.     Kamu hastaneleri sürecin sonunda yabancı sermayeye peşkeş çekilecek,
Ve bununla beraber;
1.1.3.     Biber gazının, kimyasal silah olduğuna dair açıklamalar yapılmasına karşın hükümet ve bağlı kurulları zararsız olduğuna dair doğru olmayan açıklamalara ve kullanımına devam ediyor, kullanımı bir an önce yasaklanmalı,
1.1.4.     “Ruhsatsız Sağlık Hizmeti” başlığı altında Gezi Direnişi sürecinde, direnişçilerin yanında olan ve ücretsiz hizmet sunan doktorlar için üç yıla kadar hapis cezası söz konusu,
Tüm bunlara karşı halkın doktorları halkın yanında olmaya devam edecek. AKP’nin sağlık sistemine ve sağlık emekçilerine olan müdahalesine yönelik hep beraber protesto eylemleri yapılmalı ve çalışmalar başlatılmalı.
1.2.   Taksim’de yapılan Ethem Sarısülük anmasından aktarımlar yapıldı.
1.2.1.     Ethem Sarısülük adına 1 dk.lık saygı duruşu yapıldı.
1.3.   Kapitalizme karşı duran eylemlilikler devam etmeli, ateş sönmemeli. Aşağıdaki gibi eylem önerileri geliştirildi:
1.3.1.     TV izlenmesin
1.3.2.     AVM’ler kullanılmasın.
1.3.3.     Kredi kartları kullanılmasın.
1.3.4.     Aktif eylemler organize edilmeli.
1.3.5.     Ayrıca Ataşehir’de ulaşım büyük problem, bunu da kapsayacak şekilde, belli saatlerde örgütlü bir şekilde ulaşımı ücretsiz kullanma ya da iş çıkış saatlerinde yolu kapatmak gibi aktif eylemler yapılabilir,
1.3.6.     Kayışdağı cad.’nin adı N. Erbakan cd. Olarak değiştirilmiştir. İsim değişikliğindeki niyet protesto edilmelidir.
1.3.7.     AVM’leri protesto etmek için, örgütlü bir şekilde herkesin sadece bir sakız vb. alarak kasalarda uzun sıralar oluşturarak, alışverişi kilitlemek.
1.3.8.     AVM eylemi için herkes bir marka seçebilir.
1.3.9.     Garanti Bankası işgal edilebilir.
1.4.   Eylem yapma biçimine yönelik aşağıdaki öneriler getirildi
1.4.1.     Gezi parkı direnişi ideolojilerden bağımsız olarak, aynı hedef ile bir araya gelen halkın direnişini temsil ediyor. Atılan sloganlar da bunu temsil etmeli.
1.4.2.     Hedef haline getirilen sanatçıların yanında olmanın en iyi yolu hedefi unutturmaktır. Bu yüzden sürekli aynı isimleri hatırlatan eylemler yapılmamalı.
1.4.3.     Diğer forumlarla ortak eylem biçimleri geliştirilmeli
1.5.   Güvenlik başlığını düşünmemiz gereken durumlar yaratılmamalı, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında sessizce dağılmalı ve güvenlik ile ilgili problem yaratan durum ortadan kaldırılmalıdır.
1.6.   Ethem Sarısülük’ü öldüren polisin tutuksuz yargılanma kararı önemli bir uyarıdır. Acilen örgütlenilmeli ve örgütlü eylemler yapılmalı.
1.7.   Seçimlerdeki %10 barajına karşı kurulan komiteye katılım çağrısı yapıldı
1.7.1.     Diğer forumlarla ortak bir konu olduğuna, bu yüzden ortak çalışma geliştirilebileceğine değinildi,
1.7.2.     İnternet üzerinden konu ile ilgili imza kampanyalarına destek olunabileceği önerildi (change.org “Vekilimi Ben Seçmek İstiyorum”)
1.8.   İstanbul’da düzenlenen, 20 yaş altı dünya futbol şampiyonası, tüm dünyada canlı gösterilecek. Kalan biletlerin tamamı alınabilir ve örgütlü bir şekilde gidilerek pankart açılabilir veya benzeri şekilde sözümüz söylenebilir
1.8.1.     Bununla ilgili polisin haklarını artıran Holiganlar Yasası mevcut. Yasal olarak araştırılacak.
1.8.2.     Ayrıca taraftar gruplarla görüşülerek konu ile ilgili bir girişim olup olmadığı netleştirilecek.
1.9.   Eğitim Sistemi ve okullar ile ilgili sorunlara değinildi ve başlatılan mücadelelere katılım için çağrı yapıldı.
1.9.1.     Millet mekteplerinden başlayan eğitim sisteminin AKP iktidarı ile gelmiş olduğu nokta 4+4+4=0 olarak özetlendi. Kesinlikle 6,5 yaşına gelmemiş çocukların okula gönderilmemesi gerektiğine vurgu yapıldı.
1.9.2.     Ataşehir İlkokul kaldırılıp yerine Meslek Okulu yapılmak ve okulların mozaiği değiştirilmek isteniyor. ADD, Ataşehir Muhtarlığı ile beraber İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne konu ile ilgili dilekçe sunmuştur. Destek olmak isteyenler ADD – Ataşehir Şube’den detayları öğrenebilir.
1.9.3.     Ataşehir’de bulunan anaokulları, ilkokul veya diğer okullardan çok daha pahalı ve eğitim sistemleri baskıcı yöntemler içeriyor. Devlet okulları, anaokulları da dahil edilerek iyileştirilmeli. Özel anaokulları ise eğitim sistemlerini iyileştirmeleri ve fiyatlarını düşürmeleri yönünde boykot edilmeli.
1.10. Özel mahalle sorunlarından ziyade genel sorunların üzerinde durulmasının eylemler için daha etkili olabileceği vurgulandı.
1.11. Bir süredir Batı Ataşehir’de eylemler yapıldığı ve bu eylemlerin Doğu Ataşehir’e de taşınması önerildi.
1.12. Ümraniye ve Sarıgazi Halkevleri’nin yaz okulu programlarının oluşturulduğu bilgisi aktarıldı, katılmak isteyenlere çağrı yapıldı.
1.13. Gezi direnişi ile başlayan süreçte halkın, AKP eliyle kurulmak istenen ikinci Cumhuriyeti kustuğu ve AKP’ye derin çizik attığı belirtildi. Halk örgütlenebilir ve gücünü birleştirebilirse ülkeyi değiştirebileceğini göstermiştir. Bu yüzden her nerede ve ne şekilde olursa olsun önemli olan örgütlenmektir. Ancak örgütlenerek hükümetin söylemeye devam ettiği yalanlar bastırılabilir.
1.13.1. Halk anti amerikancı, aydınlıkçı, bağımsızlıkçı ve kamucu ilkelere bağlı olarak örgütlenmeli ve buradan bir mücadele hattı örmelidir.
1.14. Ataşehir forumundaki sayı giderek artmaktadır, bunun nedeni her gün yapılan eylemlerdir. Eylemler devam etmeli.
1.14.1. Her gün yapılan eylem saati ile ilgili 26.06.2013’te tekrar karar alınacak.

2.       KARARLAR

2.1.   Afişler apartmanlarda ve sokaklarda asılmaya ve dağıtılmaya devam edecek.
26 Temmuz Çarşamba saat 20:30’da Migros Meydanda eylem için buluşulacak ardından forumun yapılacağı Ataşehir Parkına hep beraber yürünecek.

1 yorum:

  1. Mevcut onerileri oylayabilmeliyiz diye dusunuyorum. Bu sayede fikir paylasimindan bir adim daha oteye gidebiliriz.

    YanıtlaSil