25 Haziran 2013 Salı

Cennet Mahallesi Forum Notları (24 Haziran)


Forum katılımcılarından yaklaşık 20 kişilik bir grup Cennet Mahallesi Hürriyet Caddesi Akbank önünden sloganlar eşliğinde yürüyerek forumların düzenli olarak yapılacağı Şenol Ergün Parkına geldi. Yürüyüşte Ethem Sarısülük de anılarak, atılan sloganlara, öldüren polisin serbest kalmasıyla ilgili kınama sloganları da eklendi.  Forum 35 kişilik bir katılımla gerçekleştirildi.

24 Haziran Forum programı
1. Yeni katılımcılara dünkü forumda konuşulanlar hakkında bilgi verilmesi.
2. Yeni katılımcıların gezi direnişiyle ilgili deneyimlerinin dinlenmesi.
3. Direniş ve seyri hakkında genel düşünce ve öneriler.
4. Cennet Mahallesinde yapılabilecekler hakkında öneriler.
5. Bir sonraki toplantı hakkında karar almak.

1. Yeni katılımcılara dünkü forumda konuşulanlar hakkında bilgi verilmesi.
Katılımcıların gezi direnişiyle ilgili deneyimlerinin konuşulduğu, hem kendi mahallemizde hem de genel anlamda direnişe nasıl ivme kazandırılabileceği ve mahalle forumuna katılımın arttırılabilmesi açısından yapılabileceklerin tartışıldığı, koordinasyon için mahalle ve sosyal medya iletişim  sorumlularının seçilip park ihtiyaçlarının tartışıldığı aktarıldı.

2. Yeni katılımcıların gezi direnişiyle ilgili deneyimlerinin dinlenmesi.
Gezi parkındaki alkol tüketimiyle ilgili görüşler yer aldı. Bununla ilgili çeşitli fikirler:
- 12 Eylül öncesi devrimciler kendilerini disipline etmişlerdi. Sigara, alkol, vs. gibi lükse harcanacak paraları devrim harcamalarına aktarmaktaydı. Ben bu katı disiplinden gelmeme rağmen, kendini sırf orada “özgür” hissettiği için orada içmeyi tercih edenlerin olması ve kimsenin kimseyi rahatsız etmemiş olması Gezi güzelliklerinden biri olarak düşünmeme neden oldu.  1.Mayıs 1976 ‘da Tarlabaşı’ndan Taksim’e yürürken seks işçileri pencerelerden sarkarak yürüyüşçülere kaçak sigaralar atmışlardı. Bunun gibi; içtiler ama nerede içtikleri, nereyi tercih ettikleri önemliydi.
- “Şerefine Tayyip” denilerek aslında yasaklara karşı olmak üzere bir tavır sergilendi. Bu kendi içinde haklıydı ama içki içmek ille de özgürlük olmayacağı gibi, içmemek de ahlâkçılık değildir.  ”Gevşemeyin, Ankara’da yaralılar var” anonsları dengeleri kuruyor, ortalığı çözüme kavuşturuyordu.
- Kurulan küçük dünyada alkole de hoş görülü olmayı öğrendik. İyi ki, insanlar için kesin kararlar alınmadı. Çok içenleri, içmeyen gönüllüler taşıdı. Bu dayanışma bile bize dersler vermiştir.
- İçebiliriz sorun değil ama saldırılar nedeniyle kan verme gerekirse diye içmiyoruz denilmesi de içkinin azalmasında etkili olmuştur.
Çoğulcu demokrasi örneğinin Gezi Parkı’nda gerçekleştirildi ortak fikrine dair park yaşamından örnekler anlatıldı.

3. Direniş ve seyri hakkında genel düşünce ve öneriler.
- Başbakanın söylemleriyle de dışımızda sayılan bir çevre var. Onları aşağılamamak, bilinçlendirmeye çalışmak lazım. Onurlu insanın neden AKPli olamayacağı onlara anlatılmalı.
- Bilinçli tüketiciler olup ihtiyaç dışı alışverişi bırakmalı, boykot edilmesi gerekenleri iyi belirleyip bu konuda dirençli olmalıyız.
- Taraflaştırılan bir süreçteyiz. Kadın ve öğrenci olarak söylüyorum; kendimiz diri durmalıyız. Kırılmaya yakın olanları da dik durdurmalıyız. Kadınlar çevrelerindeki erkekleri küfür dilinde eğitmeli. Herkese kararlılığımızı göstermeliyiz.
- Duran adam eylemi bize soluk kazandırmıştır. Yolumuz uzun, kimseyi kategorize etmeden, RTEnin istediği tavırlara dönüşmesine izin vermeden, hep sakin, soğukkanlı olup atılan her adımı bilerek, bilinçli atmalıyız ve inadı korumalıyız. Bu forumları 79 ildeki ortak noktaya getiremezsek kararlılık da oluşmaz. Biz özgürlüklerimizi ve demokrasi istiyoruz.
- AKP egemen partisidir. Direnişin vicdani boyutu yanında, sınıfsal boyutunu görmek çok önemli. 30 yıl vadeli mevduat hesabının olduğu tek devlet ABD. Bu, planlarını en az 30 yıllık yapması demek. O nedenle 2023 hedef konmuştu. İktidarı değiştirmek için yola çıkıldığından işin ciddiyeti kavranıp son derece bilinçli hareket edilmeli. Forumlar faydası elde edildikten sonra bitecektir. Çok uzun sürmez.
- Parlamenter sistemin çağımızda yeri yoktur. Eğer parlamenterler bizden feyz alırlarsa bu kendi tercihleri olur. Halk örgütlü, çoğulcu demokrasiye geçilecektir. Her şeyin temizini istiyoruz, temiz bilgi, temiz hava, temiz insan, vs. Bugüne, eskinin çöplerinin karıştırmak istemiyoruz.  Ayrıştırana değil, “beni sana ne bağlıyor”a bakmalıyız. Doğruya dönmek ve en basit bilgiye inmek zorundayız. Başkasının dayatması olmadan, gerçek peşinde olanların hayata sahip çıkmasıdır bu. Ortak doğrular etrafında gelişmekteyken kendi dinamiklerini de oluşturacaktır.

4. Cennet Mahallesinde yapılabilecekler hakkında öneriler.
- Trafiğe kapalı Hürriyet Caddesi iyi değerlendirilmelidir. Bu caddeye afiş, pankart, vs. asılabilir.
- A4 kağıtlarına direniş nedenlerini açıklayıcı yazılar yazılıp dağıtılabilir.
- Mizah olgusu her daim kullanılmalı. Karikatür, fıkra, atasözü, müzik, vs. üretimi devam etmeli.
- Kısa skeç yazılıp caddede sokak tiyatrosu etkinliği düzenlenebilir.
- Haftanın bir günü caddede kültür ve sanat etkinliği düzenlenebilir.
- Film gösterimleri düzenlenebilir.
- Konser verilebilir.
- Sivil inisiyatif kurulabilir.
- Sırf kadınlar ayrı bir toplantı ve etkinlik yapabilir.

5. Bir sonraki toplantı hakkında karar almak.
   Bir sonraki toplantının 26 Haziran Çarşamba günü saat 21:00’de yapılması kararlaştırıldı.
Toplantıya konuşulan öneriler doğrultusunda evde hazırlanıp gelinmesi, paylaşılmak istenen fikirlerin kağıda yazılıp kısa notlar halinde okunup üzerinde tartışılması kararlaştırıldı.
Gerçek bilgilere sahip kişilerin, bu bilgilerini katılımcılara aktarmasını sunumlar halinde hazırlaması istenildi.
Bir sonraki toplantıda, öncelik mahalle bazında olmak üzere önerilerin konuşulması ve hayata geçirmek üzere karara bağlanması öngörüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder