8 Temmuz 2013 Pazartesi

Mersin Forumu Notları (7 Temmuz)

19:00 gibi toplanmaya başlayan katılımcılar parka girdiklerinde yoğun bir polis ablukası ile karşılaştılar. dün parkın dışında nöbet tutan çevik kuvvet polisleri bugün parkın içinde banklarda oturdular. polisin tacizi forum boyunca devam etti. forumun içinde görüntü alan polisler, bu mücadelede kaybettiğimiz (katlettikleri) gençler anısına saygı duruşu yapılırken bile kendi aralarında gülerek insanlıktan zerre nasiplenmediklerini açıkça göstermiş oldular.

dolayısıyla ilk söz alanlar sık sık polisin alandaki varlığına yönelik konuştular. polise silahlarını  ve coplarını halka doğrultmama çağrısı yapıldı. brezilya'daki polislerin halka saldırmayı reddetmesi örnek verilerek polisin seçeneksiz olmadığı konuşuldu.
  • ekonomik boykotun önemini vurgulayan bir kadın katılımcı cemaat yurtlarında kalan bir gencin işyerine geldiğini fakat sadece kocası ile muhattap olduğunu, kendisinin elini sıkmadığını ve sözlerine cevap vermediğini söyleyerek yaşadığı şaşkınlığı paylaştı.
  • burda yapılanın direniş değil piknik olduğunu söyleyerek eleştiren bir direnişçi istanbul'dan gelen bir arkadaşının bu tabloyu görünce eve döndüğünü söyledi. thy grevini hatırlatan direnişçi destek çağrısıyaptı.
  • bir katılımcı ülkeyi yıllar önce terk etmek zorunda bırakılmış yoldaşlarımızın direniş ile kendine geldiğini, tüm avrupa'yı direniş alanı haline getirerek, sözümüzü dünyaya yaymak için uğraştığını söyledi. katılımcı “bu duruşa hasret kalmıştık, direniş bize farklılıklarımızla bir arada olmayı öğretti” dedi.
  • 40 gün önce insanlar 3 ağaç için sokağa döküldüğünde mersin'in de buna ses verdiğini  söyleyen moderatör bu mücadelenin şeklini kitlelerin belirlediğini hatırlattı ve forumun da bir mücadele biçimi olduğunu söyleyerek sokağa hazırlanmak için kendimizi var etmemiz gerektiğini söyledi.
  • 40 gündür faşist saldırıların sürdüğünü söyleyen bir katılımcı polislerin üniformalarını çıkartmadığı sürece halkın parçası olamayacağını söyledi. gösterilerin ilk günlerde 50 bin kişiyle yapıldığını öne süren konuşmacı bugün neden bu kadar az olduğumuza ilişkin özeleştiri vermemiz gerektiğini söyledi.
  • abd'de okuduğunu belirten bir katılımcı 52 eyaletin her birinde yaşayan türkiyelilerin direnişe katkı sunduğunu söyledi. direnişin ardından washington'daki büyükelçinin eyaletleri gezerek sorunlarıdinlemeye karar verdiğini söyleyen gösterici “bunu 10 senedir neden yapmıyordu” dedi. konuşmacının “türk milleti” sözüne eleştiri getiren bir genç kadın direnişte türkler dışında halklar da olduğunu hatırlatarak “türkiye halkları” denmesini önerdi. bu öneri konuşmacı genç tarafından kabul edildi.
  • yine polislere yönelen bir konuşmacı parasız eğitim isteyen öğrencileri,, reyhanlı'da yakınlarını kaybedenleri döven polise “yine de size teşekkür ediyoruz, bu birliği sizin şiddetinize borçluyuz” dedi. konuşmacı sözlerine 101 lira olarak belirlenen ehliyet harcının tepkilerden sonra 15 liraya düşürüldüğünü söyleyerek devam etti ve devletin bu parayla ne yapacağını sordu.
  • polislere hitap eden bir başka konuşmacı da  sınavlarda ve işe alımlarda yapılan hukuksuzlukları, kadrolaşmaları hatırlatarak “o görevi hakkınızla mı aldınız, size sorular verildi ve siz o kadar insanınvebalini alarak buraya geldiniz” dedi.
  • mısır üzerine konuşan bir konuşmacı akp'nin halk hareketlerine verdiği desteğin kendi zihniyetinin iktidara getirilmesi ile sınırlı olduğunu bunun dışındaki halk hareketlerini tanımayarak ikiyüzlülük yaptığınısöyledi. mısır'da halkın üçte ikisi yönetime karşıyken bunu tanımayıp sadece askeri darbeye odaklanarak mağduriyet edebiyatı yaptığını söyleyen konuşmacı akp'li bakanların “mısır'da halkın vergileriyle halka saldırılıyor” diyerek kendilerini komik duruma düşürdüğünü belirtti.
  • önceki günlerdeki yürüyüşlerden birinde yaşadığı bir olayı paylaşan bir kadın katılımcı 45evler civarında bir dükkanın yürüyüşçüler arasında bulunan bir kıçocuğunu itip küfrettiğini söyledi. bunun üzerine o dükkanıönünde oturma eylemi yapılması önerildi. başka bir konuşmacı bunun doğru bir eylem tarzı olmayacağını söyleyerek itiraz etti. bir başka kadın konuşmacı ise bu ve bunun gibi direnişe destek vermeyen ve direnişçilere zarar veren esnafın dükkanlarına boykot ilan edilmesini, boykot listelerinin sanal ortamda dolaşıma açılmasını önerdi.

forumun ardından müzik dinletisi yapıldı ve sinevizyon'dan gezi direnişi'nin videoları izlendi.

yarın aynı saatte aynı parkta buluşmak üzere forum sona erdirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder