25 Temmuz 2013 Perşembe

4. Levent Sporcular Parkı Forum Notları (15 Temmuz)

Forumumuza Uzman Dr. Zeynep Civelek’in konuşması  ile başlandı. Zeynep Hanım hastanelerde uygulanan “Performans Sistemi” nden bahsetti. Bu sistemin doktorun kaç hasta aldığı, kaç operasyon yaptığı vb. puanlama sisteminden oluştuğundan ve puanlama da branşların da etkili olduğundan söz etti. Maaşlar alınan puanlarla orantılıdır. Ancak doktorumuz bu sistemin getirdiği dezavantajları açıkladı. Hastanelerde meslektaşlar arasında “Sen kaç puan yaptın?” gibi diyalogların yaşandığını söyledi. Bu diyaloglar verilen sağlık hizmetinin niteliğini artıracağı yere doktorlarımızı sayı rekabetine sokarak sağlık hizmetinin kalitesini yerlere indirmiştir. Doktorumuz Zeynep Hanım bunun eleştirisini yapıp forum halkına bu konuda aydınlatıcı bilgiler vermiştir.
- Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Gelen sorular üzerine bazı konularda daha ayrıntılı bilgiler verildi. Eczanelerde uygulanan ilaçlardaki fiyat farkları üzerine konuşuldu. Sigortalar piyasadaki benzer ilaçlar içinden fiyatı  en düşük ilacı baz alarak ilacın ücretini karşılıyor. Kalan fiyat farkı vatandaşın cebinden çıkıyor. Burada bazı  doktorların reçetelerinde özelilikle ilaç markası belirttiğinden söz edildi.
- Sorulan diğer bir soru doktorların sendikal hakları  ile ilgiliydi. Zeynep Hanım doktorlar için bunun bir sorun olduğunu söyledi. Çünkü sendikalı olan doktorlar işten çıkarılma korkusu ile karşı karşıyalar ya da hangi sendikanın üyesi ise ona göre davranılıyor o doktorlara. Yani burada sendikalı olma konusunda “Çifte Standart” tan söz edildi.
- Hastaneleri denetleyecek bir kurum olmadığından daha doğrusu denetlenen tek şeyin doktorların operasyon sayılarının olduğundan bahsedildi. Yani işin aslı sadece sayılar denetlenince verilen sağlık hizmetlerinin niteliği denetlenmiyor bu da hastaneleri denetleyen bir kurum olmadığı anlamına gelmektedir.
-Başka bir soru da “Sivil bir kurum veya kuruluş  nasıl denetlenmeli?” şeklindeydi. Bunu denetlemek çok zor değil. Misal siz bir bankada çalışıyorken maddi olarak kendi hesabınıza aktarım yapmanız veya herhangi bir şeyi menfaatinize kullanmanız pek olası değildir. 300 yataklı bir hastanede de iç  denetimle bunu gerçekleştirebilirsiniz. Doktor Hanım birkaç bilgi verdikten sonra konuşmasını bitirdi.
- Medya çalışma grubu katılımı ile serbest kürsü başlatıldı. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı  tarafından Halk TV’ye ve Ulusal Kanal’a darbecilikten ötürü  dava açıldığından bahsedildi. Basına çok ağır baskılar yapıldığı  üzerine konuşuldu. Halk TV, Ulusal Kanal vb. televizyon kanallarına gün aşırı RTÜK cezaları geldiğinden ve düşük bütçeli bu kanalların aylık 70.000-80.000 TL gibi ciddi rakamları ödemek zorunda bırakıldığından söz edildi. Bir Gün Gazetesi’ne de bugün attığı manşetten dolayı soruşturma açıldığı bilgisi verildi.
- Forumumuz bugünlük noktalandı.

*Çalışma grubu önerileri konuşuldu: “Siyaset Çalışma Grubu” kurulabilir.
*Yarın Ağır Ceza Avukatı Av. Yılmaz SUNAR konuğumuz olacaktır.
NOT: Katılımcı sayımız 70-75 kişiydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder