17 Temmuz 2013 Çarşamba

Maçka Parkı Forumu Notları (16 Temmuz)

- Haftaya Salı günü(23.07.2013) yeryüzü sofraları maçka parkında yapılsın diye çağrı geldi bunun için biraraya gelinip çalışılması gerekliliği duyuruldu.

- 18.07.2013 Perşembe günü , forumumuzda Vicdani Ret ile ilgili bir sunum olacak.

- Gün içerisinde yapılan gözaltılar ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Kolektif öğrencilerinin gözaltına alınması.

- Gözaltılar sürpriz değil, Hüseyin Çelik’in açıklamasında daha önce 11 dernek zaten hedef gösterildi. ESP,SDP,Kaldıraç,Mücadele Birliği …

Zamanla örgütler Gezi Direnişi ile ilgili olarak suçlanıp toplu dava olarak terörle mücadele ile ilgili suçlanabilir – dava açılabilir, şeklinde gözlem belirtildi.

-Her suçun emniyette basılma saati varmış.

- Parmakizi vermeyenlerin zorla parmak izi alınmış daha önce. Mahkeme kararı olmadan dna ve parmak izi alınması usulsüzlük,dendi.

* Forumda yapılan anketler üzerine açıklamalar yapıldı.

- Forumun kan kaybetmesi – gün sayısının azalması önerisi-haftada 2/3 güne düşürülmesi önerisi var.

- Forumun yeniden örgütlenmesi

*5 ayrı günü – 5 ayrı öneri yapıldı ama olmadı. 6 gece yorucu oluyor. İnsani açıdan – yorgunluk açısından – hiç olmazsa dinlenmek açısından diğer günlere ihtiyacımız var.

Gün önerisi Pazartesi- Çarşamba-Cuma önerisi geldi.

* Forum yordamının(googlegroups’ta tartışılan örgütlenme şeması) çalışma grubunun kurulması önerisi geldi.

* Daha fazla insan gelince kalabalıklarla ne yapacağız ? Ne yapıyoruz önce onu bilmemiz gerekiyor. Bütün bir içerik belirlendikten sonra şablon oluşturulur.

- Kitle hareketi içerisinde, insanları harekete geçiren bir azınlık vardır her zaman. 

- Herkes kendini tanıtıp, amaçlarını paylaşıyor.

(Her bir yıldız bir kişinin önerisini-görüşünü bildirmektedir.)

* Nerede yaşıyorsak orayı yaşatmalı ve orada çalışmalıyız.

-- Devlet örgütlüyse biz de örgütlenmeliyiz artık. 3 gün ok.

* Maçka Parkını tercih etmemizin sebebini merak ediyorum. Mahallelerden gelen insan çok az. Hiç istemediğim sunumlar dinlemek istemiyorum. Sokak ve mahallelerde temaslarımız olmalı, onlara ulaşmalıyız. Somut ve basit önerilerle devam etmeliyiz. 5 gün sunum dinlemek yerine daha aktif olarak az günde olabiliriz. Abbasağa’da aynı şekilde kan kaybediyor.Mahallelerden insanlar haber taşımalı.

* Güzel insanlardan güzel fikirler dinliyorum. Forumlar erimeye mahkum,bir yere varılacağını düşünmüyorum – varılması da gerekmiyor, dedi bir arkadaşımız. Yeni skandallar başlayacak ve bu sefer onları protesto edeceğiz. 3 gün güzel. Gün fark etmez.

Ana fikir, burada her şeyi konuşabilmek - sunumlar olması güzel.

*Genel olarak, tabandan tavana örgütlenme gerekiyor diye yazılmış anketlerde. Ama hepimiz farklıyız, sunumlarda da bu farklılığımızı görüyoruz. Kendi aramızdaki farklılıkları çözmeden bir örgütlenme olması mümkün değil. Farklılıklar ile ilgili sorunlar burada konuşulmalı, herkes dinlemek istemediği şeyleri bile dinlemeli ve anlamaya çalışmalı. Sabretmeliyiz.

* Çok ciddi gelen bir saldırı var – neden somut adımlar atmıyoruz ? Mahalli insiyatifler olmalı.

* Sunumlar önyargıları kırmaya yarayacaktır.

* 3 ay Küba’da yaşadım. Seçilenler orada ayda bir gelir hesap verirdi. Forumlarda çok tartışmak yerine, mahallelerdeki sorunlarımızı çözelim. Haftada iki gün kendi mahallemde çalışıp, bir gün de mahallemle gelirim. Mahallelerde çalışılmalı, bir muhtar adayı belirlenmeli. Mahallelerdeki sorunlar üzerine gidilmeli ve Maçka Parkı da çatı olmalı fikri geldi.

* Gezi’den önce bu insanları bir araya koysakdık kimse hiçbir şey konuşmazdı. Gezi direnişi bizleri yoldaş yaptı, hiç kimse birbirini tanımazken birlikte karşı durdu,direndi.

18.Haziran’dan beri buradayız,daha bir ay olmadı. Aşırı demokratik olduğumuz inancındayım – tahammül ediyoruz – sabretmeyi öğreniyoruz. Daha birbirimizi tanıyoruz – bu kadar kısa sürede olağanüstü yol aldık.

Sunumlardan dolayı rahatsız olup giden insanlar zaten direnmez – ama dinleyen, tartışan insanlar direnmeye devam ederler.

Gezi’deki olaylarla devletin karizması çizildi – bunun intikamını alacaklardır, almadıkları görülmedi.

Arayıştayız ve bulacağız. Mahalle çalışması yapılsın ve bunlar elbette forumlara taşınsın ancak yavaş yavaş olacak şeyler bunlar. Olağanüstü dostluklar yaşandı.

* Örgütlenmenin ana teması amacı ne ? Etkinlikleriniz ne ? Onu sormak istiyorum.

- Burada kalıcı olmak.

* Ankara mitingi önerisi geldi.

* Ne için sokağa çıktığımız çok önemli, temelde bu ülkenin fikirsel bir devrime ihtiyacı olmasıydı. Ağaçlar,faşist totaliter hareketler ve polis şiddeti ateşleyicidir. Değerlendirmemiz gereken şey, geziye gelenleri getiren şey polis şiddetiydi,polis şiddeti azalınca insanlar da azaldı doğal olarak. Bir ‘’manifesto’’ belirleyerek bu fikirsel süreci sonuçlandırmak. Ancak yavaş ve hantal bir yapı olması normaldir. Forumlar elbette kan kaybedecek ancak bunu kan kaybetmek olarak görmemeliyiz. Herkes kendince ötekileri dinlemeyi öğrenmek zorunda ve bir şekilde sentez yapmalıyız. Forumu 3 gün yapalım, Pazartesi-Çarşamba-Cuma.

Serbest kürsüyü açık tutmamız gerekiyor. Tahammül etmeyi öğrenmeliyiz ve sokaklara dökülerek çözüm olacağına inanmıyorum bundan sonrasında. Kapı kapı dolaşıp ne olduğumuzu anlatmak mı buraya davet mi etmek ? amacımız. Ama davet edeceksek bunun için 3-5 günlük bir çalışma yapılmalı. Ancak içinde sıkıntılar da barındırıyor. Bu insanları tamamen de kaybedebiliriz. Ne olduğumuzu anlatmak için de Forum yordamı üzerinden gidip fikirsel alt yapıyı oluşturmamız daha önemli olduğunu düşünüyorum.

* Problemlerimizi ve sorunlarımızı ortaya koymalı ve amacımızı bu şekilde hızlıca belirleyebiliriz. Sıkıntılarımız çok fazla. Ancak ana sıkıntımız temsili demokrasi. Burada Gezi hareketi ile birlikte doğrudan demokrasi örneklerini veriyoruz. Kalıcı hale sokmalıyız. Lokal dertlerimiz var, Beşiktaş iskelesi mesela ya da parkımız Büyükşehir Belediyesinin eline geçti. İkiye ayırmalıyız sorunlarımızı. Lokal ve İstanbul olarak. Morallerimiz bozulmasın, çok yeni bir şey yaşıyoruz. Pazartesi- Çarşamba-Cuma. Pazar piknikleri şahane.

* Sunumları beğenmeyebilirsiniz ancak bunlar çok önemli. Sesini çıkaramayan gruplar, Gezi’de seslerini duyurabildiler ve forumlarda da bunlar sürdürülmeli. Gezimeclise sitesinden bu adaylar(muhtar adayı misal) belirlenip – desteklenebilinir. Gün içerisinde de facebook ve gmail gubundan tartışabiliriz.

Sorunları internet ortamında tartışabiliriz.

* Sunumlar ve mahallede somut adımlar önemli. Her ikisi de olmalı. Görev alınmalı, görev tanımlamaları olmalı ve örgütlenmeliyiz. Sunumları daha önceden haber vermek ve duyurmak tercihleri belirlemekte yardımcı olabilir.

* Anketleri paylaşalım – özel bilgileri çıkarıp – gruba sunalım.

-Forum yordamına karşı yapılacak tezler gelsin birlikte tartışıp bir ay içerisinde bunu bir yol yordamına koyalım.

Örgütlü - kurallı olmak hepimizde bir geri çekiliş yaratıyor, bundan dolayı sürekli kendimizi sorgulamalıyız ancak bu da alınan kararları engelleyecek şekilde olursa bir örgütlülük kurmamız zor oluyor.

*Pazartesi-Salı-Perşembe olsun.

*Sunumlar belirli bir gün olsun önerisi geldi. Doktrin yaratabileceğine de inanmıyorum.

*Sunumlar Pazar günü olsun önerisi geldi.

-Forum sonunda günler oylandı. Tablo aşağıdaki gibidir.

Pzt : Herkes

Salı : Herkes

Çrş : Red

Prş : 3/2

Cuma :3/1

Sonuç olarak gelecek haftadan itibaren forum günleri pzt,salı ve perşembe olacak. Pazar günü piknik devam edecek.

---Yordam için yarın akşama kadar internet üzerinden bunun tartışması yapılsın.

Bu konuyla ilgili olarak mackaparkiforumu@googlegroups.com ‘da konu açılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder