18 Temmuz 2013 Perşembe

Zekeriyaköy Forum Notları (14 Temmuz)

Bugün için iki gündem konusu belirlendi:

1-ÇEKÜL'den Prof. Dr. Ünal Akkemik'in yarım saat süre ile bilgilendirmesi ve

yarım saat soru-cevap

2-Hayri Cem tarafından seçim sistemi ile ilgili bilgilendirme ve soru-cevap.


-Moderatör tarafından, Facebook'ta Kuzey Ormanları Savunması adı altında birleşildiği, bu konuda Abbasağa'da 19 Temmuz, Cuma saat 20:30'da küçük forumda toplantı yapılacağı duyuruldu.

-CHP'nin Cumartesi yaptığı basın açıklaması hakkında bilgi verildi. Bu açıklama Uaştırma Bakanlığı'nın açıklama yapmasına vesile oldu.

Ünal Bey'in konuşması:

Belgrad ormanı Bizans döneminden beri İstanbul'a su sağlayan bölge. Osmanlı zamanında bentler yapıldı. 12000 hektarlık bir alan olduğu söyleniyor ancak 1953'de koruma alanı yapıldıktan sonra 5400 hektarlık kısmı koruma alanı olarak tanımlandı. Göçle birlikte 1950'den sonra piknik alanı, günübirlik, temel atılmamış tesisler yapılmaya başladı. 6832 sayılı yasaya göre orman alanında bina yapılamaz ancak Tabiat Parkı yapıldığı anda yapılaşmaya açılıyor.

EKO SİSTEM

Belgrad ormanındaki yaban hayatını yok etmeye başladık. Etrafını şehir ve yollarla çevirdik ve böldük. Kemerburgaz otobanı, Kuzey Otobanı, vs. Ağaçları keserken onbinlerce canlıya da zarar veriyoruz. Kesilmiş kuru ağaç üzerinde bile canlılar var.

Kesilen ağacın yerine yenisini dikmek ekosistemi korumak anlamına gelmiyor. Kendini onarması çok uzun bir zaman alıyor. İnsanoğlunun doğal sistemin döngüsüne katkısı yok, tersine zarar veriyor. Belgrad ormanında endemik bitki yok, göç yolları üzerinde olduğu için karışık bir fauna.

Türkiye'de potansiyel orman alanı % 70'lerden 30'lara düştü. Belgrad ormanının su potansiyeli İstanbul için 2-3 günlere düştü. Su havzasına evcil hayvan, piknikçi, vs. sokulmaması gerekir. Belgrad ciddi bir kirlenme altında.

Tabiatı ve bio çeşitliliği koruma kanunu tamamiyle değiştirilecek ve 6. maddedeki bir boşluk ile birçok şey yapılabilecek.

Bulgaristan sınırı ötesinde ormanlar korunur, TR tarafında öncelik maden veya turizm yasaları ile sonrakilerdedir. Meclis'te tüm partilerin mutabık olduğu iki konu; özlük hakları ve 2B yasası!...

-Çelik Gülersoy forumundan bir katılımcı söz aldı ve 3. Köprü'ye karşı Büyükdere Yaşam Platformu, Şehir Plancıları, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri olarak 19 Temmuz Cuma saat 11:00'de Çağlayan Adliye'sinde suç duyurusu yapılacağını bildirdi.

Ünal bey en iyi çözümün dava açmak olduğunu ve nokta nokta korumanın toptan korumaya çalışmaktan daha kolay olduğunu söyledi.

CED raporu almak cok kolaydir. Anadolu'daki herhangi bir üniversitenin bir hocasinin raporu bile yeterlidir. Bu noktada bir katilimcidan o zaman 3. kopru icin neden alinmamis sorusu geldi. Unal bey niye almadiklarini bilmiyorum, 1993'den onceki butun projeler CED'den muaf dedi. Bir katilimci 3. Koprunun 2. Kopru zamanindan beri gundemde ve devletin hazir projelerinden biri oldugunu soyledi.

CEKUL hakkinda: Kultur ve doga ayagi cok basarili. Safranbolu, Beypazari, Mardin, Tokat-Niksar evleri CEKUL sayesinde korundu.

-TEMA?

Çok onemli seyler yapıyorlar ancak arka planda butun HES'lere teklif veren sirketler var. TEMA bagimsiz bir enstitu olmayi tercih etmedi. 10 milyon mese tohumu projesinin bugun sonuclari bilinmiyor.

-Belgrad ormanı Büyükşehir'e verildi mi?

Henüz değil.

-Tabiat parkını engellemek için ne yapmak gerekir?

Bazı alanlar çevre ve şehircilik bakanlığına bağlı, ortalık çok karışık, yeni yasalarla düzenlenmesi bekleniyor.

-2 milyar ağaç dikildiği söyleniyor, olabilir mi?

Kesinlikle mümkün değil.

Gundem cok yogun, Hayri Cem bey'den once Buyuksehir ve Eyup Bld. Meclis uyesi soz aldı.

-Kemerburgaz'da yeraltına gömülen kimyasal variller var. Kocaeli Buyuksehir belediyesinden başka hiçbir belediyenin bertaraf tesisi yok.

-Alibeyköy'de Büyükşehir Belediye'si ağaç katliamı yaptı, fotoğraflarla belgelemelerine rağmen Bld. 3 ay sonra yapanların faili meçhul olduğu yönünde cevap verdi.

-2008'de İstanbul'da 20.000 katılımcılı Dünya Su Forumu yapıldı. Tarihin en eski su kemerleri bu katılımcılara bugünkü durumunun vehameti yüzünden gösterilemedi.

-Hamidiye sularına zehir karışıyor, Kemerburgaz'da kanser vakaları artıyor.

-Tahsis adı altında talan yaşanıyor. Kasımpaşa sportif A.Ş.'ye ormandan 232 dönüm tahsis edildi.

-Cendere - Kemerburgaz arasında Aziz Paşa Korusu 680 dönüm 10 sene önce Turgay Ciner- Rota A.Ş.ye tahsis edildi.

-Belgrad ormanlarının altındaki su rezervi 180 m.'den 80 m.'ye düştü.


Örgütlü mücadele gerekiyor. Pek yakında bölge kanser hastanesi gerektirecek duruma gelecek.

Sn. Meclis Üyesi sözlerini; Son ağaç kesildiğinde son balık avlandığında son nehir kuruduğunda beyaz adam paranın yenilmeyeceğini anlayacak, diyerek bitirdi.


- Bir katılımcı söz alarak forum şartlarının uygulanması gerektiğini hatırlattı. Çok güzel fikirlerin geldiğini ancak oylama, eylem yolu belirlenmediği için ilerleme kaydedilemediğini söyledi.

-Forumlararası iletişim grubuna katılmak üzere 3 kişi belirlendi.



- 21 temmuz 2013 saat 10:30'da Beşiktaş-Sarıyer meydan arasında 3. köprü ve ormanlara dikkat çekmek için bisiklet eylemi gerçekleştirileceği bilgisi verildi.



- Büyükdere - Bebek - boğaz hattı forumlarından ortak bir forum oluşturalım önerisi geldiği söylendi, Salı günkü gündem maddesine alınmasına karar verildi.



Hayri Cem bey söz aldı. Örneklerle mevcut sistemin sorunlarını anlattı. Sandık ve seçim sonuçlarının güvenliği için oyların elle sayılması gerektiğini, ilçe değil il seçim sonuçlarına ulaşılabiliyor olmasınının sağlanması gerektiğini belirtti. Çok fazla ve güzel konulara değindi ancak SEÇSİS'le ilgili kendisinin grupta daha önce paylaşılan yazısının okunmasında çok fayda var.

Söz alınarak foruma devam edildi:



- Sticker konusu gündeme geldi. Yaptırılan örneklerdeki mesajların çok uzun olduğu itirazı geldi.

-Bir tarafı para diğer yüzünde sloganlar olan el broşürleri uçaktan atılsın önerisi geldi.

- Yaptırılacak T-shirtlerin satışının sakıncaları, topluca giyinilip belli alanlarda aynı zamanda görünmenin faydası konuşuldu.

- Buğday derneği ile iletişim ve yardımlaşma önerisi geldi.

- Beyoğlu'ndaki ve diğer esnafı kazanmak adına mektup yazılabilir veya konuşulabilir denildi.

- Zorunlu ihtiyaçlar dışında tüketimi durdurmak, küçük esnafı desteklemek önerileri geldi.

- bentüketmiyorum ve direncüzdan hashtag'i ile twitter'da paylaşım başlatıldı.

- Bir katılımcının "Durup dikilmekle ağaç dikmek arasında ormanlar kadar fark var" cümlesi alkış aldı.:)

- Bir katılımcı "enson ne zaman şehit haberi aldık?" sorusunu yöneltti.

Bugünlük forum sonlandırıldı. Salı günü görüşmek üzere.

1. ve 3. Katipler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder