8 Temmuz 2013 Pazartesi

Mersin İnönü Park Forumu (6 Temmuz)

saat 19:00'dan itibaren toplanmaya başlanıldı.  müzik dinletisinin ardından 20:30'a doğru ses sistemi çevresinde toplanan mahalleliler serbest kürsü kurarak söz aldılar. İlk olarak taksim'de gezi parkı'na girmeye çalışan kitlelere polis ve satırlı sivil faşistlerin saldırması ile ilgili bilgi verildi ve bu saldırılar kınandı.

  • forum moderatörü söz alarak bunun ilk mahalle forumumuz olması dolayısıyla sayının az olduğunu bunun moralimizi bozmaması gerektiğini dile getirdi.  ekipler kurarak mahalleye el ilanı dağıttıklarını söyleyen moderatör merkezi toplanmalar yerine mahalle toplantıları yapmaya devam edeceklerini söyledi ve yalnızlaştırılmaya yönelik çabanın bir arada durularak kırılacağını söyledi. moderatör ayrıca polis müdahelesinin olduğu durumlardan “çatışma” değil “saldırı” şeklinde bahsedilmesi gerektiğini, kendimizi korumanın polise salsırmak olmadığını belirtti.
  • daha sonra direnişin büyük kısmında İstanbul'da olan bir muhabir arkadaşımız ilk başından beri gezi parkı ile ilgili haber yaptığını ve 20. güne girildiğinde de orda olduğunu söyleyerek “o gün kimse saldırı beklemiyordu ama saldırdılar” dedi. sonrasında oluşan kaybettik hissinin de duran adam eylemi sayesinde kırıldığını söyleyen muhabir mersin çadır kampına da geldiğini ortamın çok güzel ve paylaşımcı olduğunu söyledi.
  • gezi parkı'nı ziyaret etmiş olan direnişçiler sık sık söz alarak parktaki dayanışma, paylaşım ve üretimden bahsetti.
  • mersin'de iletişim sorunu olduğunu söyleyen bir katılımcı etkinliklerin duyurulması ve iletişim sorununun aşılması için önerilerde bulundu.
  • trabzon'da okuduğunu söyleyen bir katılımcı eylemlerin daha yaratıcı kılınması gerektiğini söyleyerek atölye çalışmaları yapılmasını ve bir adım daha atılmasını sağlayacak şeyler söylenmesini önerdi.
  • direnişin başlangıcından bu yana 40 gün geçtiğini söyleyen bir katılımcı somut proje ihtiyacına dikkat çekti. herkesi sorunlar üzerine konuşabileceği forumlar ve dayanışma biçimleri ortaya çıkartmaya davet etti. bunun dışında akkuyu'daki nükleer santral yapımına dikkat çekti ve parklarda takas pazarları yapılmasını önerdi.
  • söke'den gelen mersinli bir katılımcı 67bin nüfuslu söke'de çok daha örgütlü ve bilinçli bir faaliyet yürüdüğünü söyledi.
  • bir konuşmacı mersin'in dışardan duyarlı göründüğünü ama bu duyarlılığın sokağa yansımadığını, mersin'deki eylemlerin belli bir sayının üzerine çıkmadığını söyledi. bugün yapılan forumun yeterince duyurulmadığını söyleyen katılımcı sürece dahil olanların belli beklentilere sahip olduğunu vurgulayarak “bunu en iyi oturtan kent olan ankara'da halk dikmen'de kendi yaşam alanını korumak için böyle bir kültür oluşturdu. ordaki mahalle forumlarında alınan kararlar güvenpark'a aktarılıyor” dedi.

  • 15 yaşındaki katılımcımız afiş asılmasını ve el ilanları dağıtılmasını önerdi.
  • 14 temmuz saat 20:00'de kazanlı spor salonu'nda gerçekleşecek olan grup yorum konserinin duyurusu yapıldı.
  • eylemlere 86  yaşındaki annesi ile katıldığını söyleyen bir kadın katılımcı, annesinin “barış meydanı'nın annesi” olarak bilindiğini ve eylemlilikler boyunca yaşına rağmen sokakta olduğunu söyledi. “yüreğimiz taksim, her yer taksim” diyen katılımcı “insanlar şimdiye kadar bir itirazı örgütlediler, biz o itirazı daha çok büyütmek zorundayız” dedi.
  • söz alan bir kadın konuşmacı bu etkinlikler organize eden bir karar mercii olmadığını karar merciinin forum olduğunu söyleyerek katılımcıları bundan sonra aldıkları sözlerde  bundan sonraki forumların nerede olacağı ile ilgili karara yönelik konuşmaya ve forumları zenginleştirmek için somut görevler tarif edip bu görevleri üstlenmeye çağırdı.
  • Barış meydanı'na geri dönme önerisi değerlendirildi. bazı katılımcılar meydana yürünmesi gerektiğini söylerken bazıları tatmin edici bir kalabalık sağlanana dek inönü parkı'nda kalma yanlısıydı. parkıyaşam alanına çevirmek yönünde öneriler geldi.
  • direnişin başından beri ankara'da olduğunu söyleyen bir kadın katılımcı “az olmak moralimizi bozmasın” dedi farklı görüşlerden olanların birbirine tahammül etmesinin çok değerli olduğunu söyledi. “ilk günbu kadar olabiliriz bunun önemi yok, önemli olan burdan ayrıldığımızda bir iz bırakmamız” diyen katılımcı tüm forumların haftanın 1 günü merkezi bir forumda buluşmasını önerdi.
  • bir katılımcı takas pazarı'na hemen yarın başlamayı önerdi.
  • parkı canlı tutmak için bazı öneriler yapan bir kadın katılımcı çarşaf getirilerek ağaçlara gerilmesini ve parkın bir bostana çevrilmesini önerdi.  başka bir katılımcı yerel idarelerin parkları yapıp çekildiğini ama halkın parkları ihtiyacına yönelik düzenleme hakkının olduğunu belirtti.
  • palmiye düğün salonu'nun arkasındaki forumun düzenleyicilerinden biri söz alarak forumların her gün ayrı yerde yapılmasını ve farklı mahallelere dağılmasını önerdi.
  • parkların mahalle içindeki etkileşimi güçlendirmek açısından önemli olduğu söylendi. kitap okunması ve ışıklandırma yapılması önerildi.
  • parklara bu mücadelede kaybettiğimiz abdullah cömert, ethem sarısülük ve mehmet ayvalıtaş'ın isimlerinin verilmesi önerildi.
  • tek başına kalsa da geleceğini söyleyen bir direnişçi mersin halkının bir çoğunun sahilde, yaylada geri kalanların da kafelerde oturduğunu ve parkta kalarak sayımızın çoğalmasının zor olduğunu öne sürdü.
  • her akşam yürüyüşe geçilerek sesimizi duyurmamız gerektiği söylendi.


karar niteliğinde öneriler

forumun parkta toplanmasına devam edilecek
takas pazarı kurulacak. herkes evinden kullanmadığı eşyasını getirip sergileyecek, isteyen herkes istediği eşyayı ücret ödemeden alacak.
taksim'de polisler ve satırlı çeteler tarafından yapılan saldırıları kınama amacıyla yürüyüş yapılması istendi fakat sayının azlığı nedeniyle vazgeçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder