15 Temmuz 2013 Pazartesi

Şahintepe Dayanışması: Kentsel Dönüşüm Paneli

Şahintepe Dayanışması geçtiğimiz hafta boyunca hem facebook hem de afiş ve bildirilerle çağrısını yaptığı  “Kentsel dönüşüm paneli”ni dün (14 Temmuz) gerçekleştirdi.

Panel BDSP konuşması ile başladı. Konuşmada son günlerde yaşanan polis terörü, tutuklama ve gözaltılara dikkat çekildi, Taksim direnişinin son şehidi Ali İsmail Korkmaz anıldı. BDSP temsilcisi direnişte yitirilenlerin mücadelesine sahip çıkmaya ve direnişi büyütmeye çağrı yaparak konuşmasını sonlandırdı. BDSP konuşmasının ardından Taksim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından da söz TMMOB üyesi bir şehir plancısına bırakıldı.

Kentsel dönüşüm ile ilgili slayt eşliğinde gerçekleşen sunumda kentsel dönüşüm tehdidi üzerine bilgi verildi. Ayrıca deprem tehlikesi bahane edilerek, rantsal dönüşüm uygulamalarının dayanağı haline getirilmiş olan “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” hakkında bilgi verildi. Sunun kentsel dönüşüm tehdidine karşı barınma hakkı için birlikte mücadele etmekten başka bir seçenek olmadığı vurgusu ile sonlandırıldı.
Şehir plancısının sunumunun ardından Şahintepe Dayanışması adına yapılan konuşmada da Şahintepe’yi tehdit eden kentsel dönüşüm projeleri üzerinde duruldu. Bir tehdit olarak “Kanal İstanbul” projesinden bahsedildi. Bunun haricinde de Şahintepe’nin “rezerv yapı alanı” ilan edildiği belirtildi. Böylece deprem gerekçesi ile evlerin yıkılacağı, maddi olanak yaratamayanların veya buna karşı koyanların ise evlerinin “kamulaştırma veya acil kamulaştırma” tehdidi altında olacağı aktarıldı. Bu rantsal dönüşüm tehdidi karşısında yapılması gereken için Gezi Parkı’na topçu kışlasının yapılmasının ancak başlayan büyük direnişle gerçekleştiği örneği verildi ve barınma hakkına sahip çıkmak için örgütlenme ve mücadele etme çağrısı yapıldı.
Panel Şahintepeli bir emekçinin düşüncelerini ifade etmesinin ardından 21 Temmuz Pazar günü Şahintepe Dayanışması’nın gerçekleştireceği Taksim Şehitleri anmasına yapılan çağrı  ile sonlandırıldı. 
Panelin gerçekleştirildiği alana “Şahintepe Dayanışması-Diren Şahintepe” ve “Şimdi ölü mü  denir onlara? Taksim şehitleri ölümsüzdür! BDSP” pankartları  asıldı. Ayrıca Kızıl Bayrak gazetesi standı açıldı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder