15 Temmuz 2013 Pazartesi

Kuzguncuk Forumu Notları (11 Temmuz)

11/07/2013 KUZGUNCUK FORUMU NOTLARI / KARARLARI:
  • Gündemin okunması ile toplantı açıldı.
  • Önceki toplantıda alınan kararların ne derece hayat geçirildiği ile ilgili bilgiler verildi.
  • Hemzemin Postası’na yazılan Kuzguncuk Forumu hakkındaki bilgilendirme yazıları hakkında bilgi verildi.
  • Kuzguncuklular Derneği tarafından hazırlanan Kuzguncuk Postası hakkında, foruma yeni katılanlar için bilgilendirme yapıldı. Dağıtımının nasıl yapılacağı konusunda öneriler sunuldu. Sokakta ya da evlerin etrafında dağıtılabileceği, görünür yerlere asılabileceği, hazırlanma ve dağıtım aşamasında fiziki desteğe ve gönüllülere ihtiyaç olduğu hatırlatıldı.
  • Yoga derslerinin haftada iki gün Kuzguncuk Bostanı’nda devam ettiği her Çarşamba çocuklar için sabah saat 10:00 da her Pazar da yetişkinler için yine saat 10:00 da yoga yapıldığı, tüm halkın davetli olduğu hatırlatıldı. Bununla ilgili el ilanları ana caddelere merkezi yerlere asılmak üzere dağıtıldı.
  • Mahallelilerle iletişime geçmek için toplanan çalışma grubunun hazırladığı el ilanları ve afişler hakkında bilgilendirme yapıldı. “Forumlarda daha fazla insana ulaşmak için ne yapılabilir?” sorusu üzerine düşünülmesi istendi.
  • Sergi çalışmaları hakkında bir araya gelen çalışma grubunda yer alan bir arkadaşımız bilgilendirme yaptı. Sergi oluşumuyla ilgili bir gelişme olmadığını ancak hazırlıklarının devam ettiğini belirtti. Şu anda el ilanları hazırlanıyor, haftaya sokaklara dağıtılacak ve ilanlardan sonra katılım sağlanması bekleniyor.
  • Deprem ile ilgili oluşturulan çalışma grubunun yaptıkları hakkında bilgi verildi. GEA ile iletişime geçilmiş ve kendilerine forumdan çıkan talep iletilmiştir. Onlardan konu ile ilgili bilgi geldiğinde aktarımının burada yapılacağı belirtildi. Ayrıca bir arkadaşımız vasıtasıyla A.K.A. (Arama Kurtarma Araştırma) ile iletişime geçilebileceği ve kendilerinin burada deprem ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapabileceği bilgisi aktarıldı. Deprem tatbikatı ile ilgili bir katılımcımız yaratıcı drama yöntemini kullanarak bir çalışma yapmak konusunda gönüllü oldu. Kendisi kandili rasathanesinde bir gruba eğitim verdiğini elindeki dokümanları kullanarak bostan için de eğitim verebileceğini söyledi. Eğitim için ideal sayı 12 ancak en fazla 40 olabiliyor. Fazlası da izleyici olarak katılabiliyor. Hiç bir teçhizata gerek yok. Öncelikle istenilen  gönüllük ardından rahat ayakkabı ve giysi

DİĞER FORUMLARDAN HABERLER.
  • Salı günü Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştirilen foruma katılan Kuzguncuk Formu katılımcısı bir arkadaşımız söz aldı. Yoğurtçu Parkı formuna Bostan’ın önemi ve nasıl bir tehlike altında olduğu konusunda bilgilendirme yapıldığını belirtti.
  • Abbasağa Formu’na katılan Boğaziçi Üniversitesi Tüketim Kooperatifi‘nin temsilcisi dinlendi. Boğaziçi Üniversitesi Tüketim Kooperatifi olarak 10 kişilik bir ekiple Abbasağa’ya gittiklerinden Kooperatifçilik konusunda oradakileri bilgilendirdiklerinden, talep olduğu takdirde aynı bilgilendirmeyi Kuzguncuk Formu için de yapabileceklerini belirtti. Boğaziçi Üniversitesi Tüketim Kooperatifi‘nin Kooperatifler hakkında sunum ve tanıtımları 16/07/2013 Salı günkü toplantının gündem maddesi olarak belirlendi.
  • 16/07/2013 Salı akşamı, Üsküdar’da  İhsan Eliaçık’ın da katılacağı Antikapitalist Müslümanlar’ın Yeryüzü Sofrası’nın iftar yemeği olduğu bilgisi verildi. Forum olarak desteklenmesi kararı alındı. Kuzguncuk Formu olarak  önce Üsküdar’da yapılacak olan  İftar yemeğine destek verilmesine ardından vakit uygun olursa Kuzguncuk Bostan’a gelip forum toplantısının yapılmasına karar verildi. (Kuzguncuk’ta da ilerleyen günlerde belirlenen bir tarihte Yeryüzü Sofrası’nın kurulması için çalışma yapılabileceği konuşuldu.)

ŞEHİRDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
  • Önceki günlerde emanetçiler Derneği’nin Kuzguncuk Bostanı’nda yaptığı tohum takasından bahsedildi. Yoğurtçu parkındaki Ekolojik Değişim Formu halkı permakültür, ekolojik ve ekonomik değişim ile ilgili bilgilendiriyor. Marketlerdeki Kimyasal katkılı ürünleri satın almayıp zehirsiz nasıl yaşanılabileceği hakkında bilgiler veriliyor. Sunumlar yapılıyor. Armağan çemberleri var. Zumbara diye bir çalışma olduğundan bahsedildi. Bu sistemde görülüyor ki “vermek çok kolay. Zor olan istemek.” Sadece tüketmemekle iş bitmiyor. Yerel anlamda mahalle örgütlenmesi sağlanmalı.
3  aşama var:
    1. Neye ihtiyaç var.
    2. Ne verebiliriz?
    3. Birbirimize nasıl ulaşabiliriz.?
Bu konuda kapsamlı ve çok aşamalı atölye çalışmaları gerekebilir. Permakültür sürdürülebilir yaşam ve kendine yetebilme durumudur.  Olası atölye çalışmaları:
    1. Balkon bahçeciliği.
    2. Boş arazilerde gıda yetiştirme.
    3. Gri su arıtma işlemleri.
    4. Organik yiyecek artıklarının gübre olarak değerlendirilmesi.
    5. Tüketmeden yaşamak kendine yetebilmek.
    6. Organik amaçlı ve toplum destekli tarım.
    7. Gıda ormanı kurulabilmesi.
    8. Seralar kurulması. Ekolojik yeterlilik.
    9. Organik gübreler ile sebze meyve yetiştirilmesi.
Atölye oluşturulması için bir takvim hazırlanmasına ve gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi. Bu konuda bilgilendirme yapan arkadaşımız 15 gün kadar şehir dışında olacağı için kendisiyle dönüşünde iletişim kurulacak ve organizasyon için bir tarih ve varsa gönüllü  ekip belirlenecektir.
  • Bostanda yetişen meyvelerin döküm zamanı hep birlikte tüketilmesine karar verildi.

KORSAN PARTİ temsilcisi söz aldı.
Korsan Parti 2005 yılında İsveç’te kurulan, İzlanda Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Avrupa parlamentosunda temsilcileri bulunan bir organizasyondur.
İnternet özgürlük müdür?
İnternet önce ABD ordusunda kullanılıyordu. Sistem o kadar çok ‘Hack’lenip saldırıya uğradı ki ABD bunu ticarete döküp dünyada yaygınlaşmasını sağladı.
Gezi parkı  olaylarının en büyük habercisi internetti. Basın her şeye kulak tıkarken internette yayınlanan ve Gezi Parkı eylemlerinin sembolü  olan Kırmızı Elbiseli Kız’ın fotoğrafını dünyaya duyuran internetti.
İnsanların fikirlerini beyan etmekte kendilerini en özgür hissettiği ortamlardan biri internet. ..
Fakat internete bağlanılan her bilgisayarın bir IP numarası var ve bu numara aynen kişilerin TC kimlik numaraları gibi. İnternete bağlanıldığı  an iletişim kurulan ya da hizmet alınan ağın karşısındaki IP numarasına da bağlanılmış oluyor.
Facebook ya da Twitter’da sosyal hizmet ağları olması dolayısı  ile kişisel bilgiler mevcut. Devlet de Gezi Parkı olayları  esnasında bu bilgileri adı geçen kuruluşlardan istedi. Ancak bu kuruluşlar yurt içinde olmadığı için ve yurt dışında bu tür paylaşımlar suç sayılmadığı için, bu bilgileri devlete vermedi. Devlet yine de bu bilgileri elde TT Net üzerinden elde edebilir ki TT Net en yaygın kullanılan internet sağlayıcısı. Devlet’in direk Facebook Ve Twitter’dan istemesi daha az uğraşacağındandı. 
TT Net’e hizmet sağlayan Gezinti.com diye bir site var. Bu site bağlanılan bilgisayarda aranılan her şeyin kaydını tutan bir site. Devletin yapmak istediği yurt dışı bağlantılı siteleri yavaş  yavaş ekarte ederek yurt içi hizmet sağlayıcıları kullanmak ve kontrolü elinde tutmak… Bir kontrol var bir de otokontrol. Otokontrol de devletin istemediği konularda insanlara yaptırım uygulayarak (mesela gözaltılar gibi) insanların korkup kendilerini ve paylaşımlarını  kısıtlaması demek oluyor.
Ne yapmak gerekir?
Gerçek kimlikler kullanılmayıp “nick name”-ler kullanılabilir. ktunnel.com gibi siteler bilgisayara yüklenilebilir. Bu siteler üzerinden bağlanıldığı zaman kişisel IP ler değil  farklı  IP ler gözüküyor. Sadece CD ile çalışan internet sağlayıcılar var. Bilgisayarınıza CD’yi takıyorsunuz interneti kullanıyorsunuz sonra çıkarıyorsunuz. Hiç bir sıkıntı olmuyor. Hızlılığı  tartışılır.
Unutulmamalıdır ki devlet “Kişi kendi bilgisayarından kendi sorumludur” diyor. Birisi beni Hacklemiş , haberim olmadan paylaşım yapmış ya da bana ait değili kabul etmiyor.
Fışkıyeyi Kim Kırdı?
Anonymous ve Red Hack gibi devlet organlarına internet üzerinden saldırı yapan ve halkı ilgilendiren bilgileri halkla paylaşan. Yolsuzluk ve uygunsuzlukları  ortaya çıkaran gruplar var. Bazen aynı cümleyi aynı ortamda birkaç kişi aynı anda paylaşırsa, kitlesel hareket olursa sistem ya çöker ya da kendini düzeltme yoluna gider.
http://korsanparti.org/2013/07/11/korsan-parti-kuzguncuk-forumundaydi/ ADRESİNDEN KUZGUNCUKTA GERÇEKLEŞEN  KORSAN PARTİ SUNUMUNUN TAMAMI İZLENEBİLİR.
Sonuç: İletişim olanaklarınız internet’e yığmayın. İletişimin başka yolları  da var…
DUYURU
  • Ekümenopolis belgesel film gösterimi Çarşamba akşamı Açıkhava sineması olarak Bostan harici Facebook üzerinden bildirelecek bir yerde gösterilecek ve bunun duyurusu yapılacaktır.

SERBEST KÜRSÜ
  • Son gösterilerden sonra TMMOB nin aleyhine bir durum gelişti. Son çıkartılan torba yasa ile TMMOB nin yetkileri kısıtlandı.
  • Hala kendimiz çalıp kendimiz söylüyoruz. Çevre sorunları, Kuzguncuk bostanı ve diğer konular ile ilgili katılımlar arttırılmalı. Bizi duymayanlara ulaşabilmeli sesimizi duyurabilmeliyiz. Sohbet yerine eylem ağırlıklı organizasyonlar yapılmalı.
  • Yalanlar deşifre edilmeli. Hala olan bitenden ölen, yaralanan ve tutuklananlardan haberdar olmayan insanlar var. Gerçekler forumlarda, gerçekler Tv de değil. Yalanlar çalışma grubu oluşturulmalı ve gerçekler el ilanları ile, fanzinlerle, internetle insanlara duyurulmalı. Yalanlar çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi. Grupta yer almak isteyenler belirlendi.
  • Taksim Dayanışması’ndan gözaltına alınan 12 kişi serbest ama 2 gün önce gözaltına alıp bırakılmayan 8 kişi hala tutuklu... Tutuklular için yardımlaşma adına bir şeyler yapılmalı. Ailelerine ulaşılmalı. Eylem yapılabilmeli.
  • Hala yaralı olan birçok arkadaşımız hastanelerde tedavi görüyor. Kimilerinin durumu çok ağır, örneğin Mustafa Ali Tombul; uyandırılamadığı için 2 hafta daha uyutulmasına karar verildi. Bu arkadaşlarımızla ve aileleriyle dayanışmak için onları ziyaret etmeliyiz, yanlarında olduğumuzu bilmeliler.
  • Ankara Barosu internet üzerinden duyuru yaptı “Haklarımız var” okuyup bilgilenmekte fayda var.
  • Ötekileştirmeler üzerinde tartışıldı. Hala farkında olmadan birbirimiz ötekileştirmememiz gerektiği üzerinde duruldu. Ortak paydalarımız var göz ardı edilmemeli. Şimdiki nesil baskı istemiyor, yafta istemiyor, kategorize edilmek istemiyor Gezi parkı olayları da bu nedenle doğdu zaten. İnsan olmak çok çeşitliliği de beraberinde getiren bir olay. Farklılıklar öne çıkmadan ortak amaca odaklanmak gerekir.
  • Forumlarda konunun öznesi veya hakimi olan kişiler tarafından yapılan bilgilendirmeler çok önemli, bizler biraz hazır bilgiye alışmış bir nesiliz, bunu kabul ediyoruz. Ama öğrenmeye de açığız. O nedenle bence belirlenen konu başlıkları ile ilgili bilgilendirmeler yapıldıktan sonra tartışmalar yapmak çok önemli. Belki burada üzerine konuşmak istediğimiz alanla ilgili isimler önerebilir ve o isimlerle iletişime geçmek için de kanallarımızı zorlayabiliriz.

NOT: Gündem yoğunluğu sebebiyle, bir avukat arkadaşımızın yapacağı  “haklarımız var” başlığı, çevre sorunları/Kuzguncuk Bostanı, Politik katılımı artırmak-yaklaşan seçimler konu başlıkları bir sonraki toplantıda konuşulmak üzere ertelenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder