30 Temmuz 2013 Salı

Cennet Dayanışma Pazar Etkinlik ve Yeryüzü Sofrası Notları (28 Temmuz)

Cennet Mahallesi Hürriyet Caddesi üzerinde saat 18:00’de “Direniş Fotoğraf Sergisi” müzik dinletisiyle beraber açıldı. Diğer sergilerde olduğu gibi halkın ilgisi yine oldukça yüksekti. Bir ara sergiye konan fotoğraflara itirazı olan bir vatandaş “polislere taş atanların, yakılıp yıkılan yerlerin fotoğraflarını neden koymuyorsunuz?” diye bağırınca kendisine aynı şekilde karşılık veren halkla tartışma yaşandı. “burada bir etkinlik olduğu, herkesin istediği sözü söyleme hakkına sahip olduğu, eğer onun da göstermek istedikleri varsa onun da aynı şekilde bir sergi açabileceği ama bunun sadece halkı kandırmaktan ibaret olacağı” vurgulandı. Araya forumdan arkadaşların girip “Söylemek istediği her şeyi forum günleri aramıza katılarak söyleyebileceği ve orada tartışabileceğimiz, kendisinin de basından dediği tarzda fotoğrafları getirebileceği ve onlar üzerine bizim de diyecek ve göstereceklerimizi karşılıklı olarak sakin bir şekilde dinleyebilecekse buna herkesin hazır olduğu” söylendi. Vatandaşın aramızdan ayrılmasıyla gerginlik son buldu.

Fotoğraf sergisinin yanında açılan atölye kayıt masasına ilgi çoktu. Bayramdan sonra açılacak ve kayıtları o tarihe kadar devam edecek olan müzik, drama, resim, sinema, bilgisayar, dil (İng. Fr. Alm.) ve kadın atölyelerine sergi süresince 30 kayıt yapıldı.

Saat 19:00 da yapılan “Tarihin Sesi” adlı Tiyatro Gösterisinin ardından konser devam etti. Ancak etkinliğin olduğu alanın hizasındaki bir apartmandan yumurta atılması tepkilere neden oldu. Hatta başında takkesiyle oradan geçmekte olan yaşlı bir bey atılan yumurtaya tepki göstererek, kimsenin kayıp düşmemesi için önce hemen bir yerlerden bulduğu kartonu üstüne kapayıp sonrasında üzerine su dökerek yıkadı. Belediye çalışanı da derhal temizledi. Vatandaşların “kuş yumurtasıdır, şans getirir” şakalarıyla müzik etkinliği devam etti.

İftar saatine yakın, iftar öncesi görüp de katılamayacak olanların ve esnafın da yiyecek katkısında bulunmasıyla kurulan “yeryüzü sofrası”, caddeden geçen pek çok kişinin de katılımıyla son derece dostluk ve sevgi paylaşımı içerisinde gerçekleşti. Direnişin selâmeti, ülkemizin bekâsı, Atatürk ve silah arkadaşları ile şehitlerimiz ve ölmüşlerin ruhuna edilen dualarla son bulan soframızın ardından caddede şarkılar söylenmeye devam edildi.

Genç, yaşlı, çoluk, çocuk herkesin bir arada bulunduğu böylesi eğlenceli bir ortamda atılan 2. yumurta halkın daha fazla tepki göstermesine neden oldu. O ânâ kadar sloganların hiç atılmadığı toplulukta birden aramızdan biri “Ben Ethem Sarısülük, 27 yaşındayım. Elimde silah yoktu. Polis beni başımdan vurdu. 14 gün yoğun bakımda kaldım ve öldüm. Katilimi serbest bıraktılar.” diye bağırınca cadde “Her yer Taksim, her yer direniş” ve “ Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganlarıyla inledi.

Slogan sonrası şarkı ve türkülerin devam ettiği müzik gece yarısına kadar devam etti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder