Valilik, Kaymakamlık ve Belediye'ye verilecek dilekçeler okunarak oylandı ve imzaya açıldı.
Bozcaada Forumu, 25 temmuz perşembe günü saat 15:00'te Belediye'nin önünde toplanarak dilekçeyi elden teslim edecek.
Toplantı notları aşağıdaki gibidir :
- Altyapı (Kanalizasyon) Çalışma Grubu, Valilik, Kaymakamlık ve Belediye’ye verilmek üzere hazırladığı dilekçeleri katılımcılara okudu ve dilekçeler imzaya açıldı.
- Dilekçeye daha çok imza toplanması için Çarşamba günü kurulan pazarda masa açılması kararlaştırıldı.
- Bir katılımcının dile getirdiği ve 10 senedir boşa aktığını dile getirdiği,gerekli bütün başvuruları yapmasına rağmen bir tedbir alınmayan "Kullanma Suyu” ile ilgili çalışma grubu kurulmasına ve konuyla ilgili çalışmaların-tespitlerin ivedilikle başlanmasına karar verildi.
- Bozcaada Forumu adına Çanakkale'ye giderek Çanakkale Çevre Platformu ve Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu avukatlarıyla görüşecek temsilciler belirlendi.
- 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'na yönelik yapılan yaklaşık 60'a yakın itiraz dilekçesinin takibinin yapılması için, dilekçelerin toplanacağı bir bilgi havuzu oluşturulmasına karar verildi.
- Bir katılımcı, atıksuların denize direkt olarak denize deşarj edilmesi konusuyla ilgili kamuoyu desteğinin sağlanması için ulusal ve yerel basınla iletişime geçilmesini önerdi.
- Bir katıllımcı, Poyraz Limanı'nda atıksu desarjının yapıldığı alanın apar topar kapanmasının, Bozcaada Forumu olarak aslında ne kadar doğru bir yolda olduğumuz belirti.
- İmar-yapılaşmayla ilgili gündem maddesi tartışılmaya başlandı.
- Bir katılımcı, Mayıs ayında kabul edilen Çevre Düzeni Planı’yla ilgili 60-70’e yakın itiraz dilekçesinin verildiğini belirterek, mahkeme kanallarının da açık olduğunu ve bu sürecin başladığını belirtti.
- Bir katılımcı, Çevre Düzeni Planı’nda yer alan bir maddeyi paylaştı. 6.3 nolu maddede : “PİSSU ÇUKURLARI İLE HER TÜRLÜ ATIKSU KESİNLİKLE DENİZ, BARAJ, GÖL VE NEHİRLERE BAĞLANAMAZ VE BOŞALTILAMAZ. BUNA AYKIRI İŞLEMLER, İLGİLİ İDARECE
DERHAL DURDURULUR, GEREKLİ ÖNLEMLER ALINIR.” İbaresinin yer aldığını belirtti.
- Bir katılımcı, yeni çevre düzeni planında “tarımsal niteliği korunacak alanlar” ile ilgili 6.1.3 nolu maddeyi paylaşarak, “BU ALANLARDA, ÇİFTÇİYE AİT TARIMSAL İSLETMENİN EKONOMİK OLARAK YÜRÜTÜLMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN 5403 SAYILI “TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNU”NDA TANIMLANAN TARIMSAL AMAÇLI YAPILAR İLE YÖREYE ÖZGÜ TARIMSAL FAALİYETLERİN GEREKTİRDİĞİ DİĞER YAPILAR (ŞARAP FABRİKASI, REÇEL FABRİKASI, PEKMEZ FABRİKASI, ZEYTİNYAĞI FABRİKASI, BU TESİSLERLE İLİŞKİLİ DEPOLAMA TESİSLERİ/ALANLARI VE ÜZÜM ALIM YERİ) YER ALABİLİR.
BU YAPILARIN YER ALMASI HALİNDE MİNİMUM PARSEL BÜYÜKLÜĞÜ 5000 M2’DİR. 5000 M² ÜZERİNDE PARSEL BÜYÜKLÜĞÜ NE OLURSA OLSUN, TOPLAM İNŞAAT ALANI 500 M2 Yİ (BODRUM KAT 250 M2, ZEMİN KAT 250 M2 OLMAK ÜZERE) GEÇEMEZ. BODRUM KAT TEMİZ İÇ YÜKSEKLİĞİ 3.80 M’DEN, ZEMİN KAT TEMİZ İÇ YÜKSEKLİĞİ, SU BASMAN DAHİL, 6.50 M.’DEN FAZLA OLAMAZ. SU BASMAN YÜKSEKLİĞİ MAKSİMUM 0.90 M.’DİR. ZEMİN ALTI KATA (BODRUM KATA) SERVİS GİRİŞİ YAPILABİLİR. BU GİRİŞTE MAKSİMUM RAMPA EĞİMİ %15’ İ GEÇEMEZ. YAPILACAK YAPI, YOL VE PARSEL SINIRINA 5 M.’DEN FAZLA YAKLAŞAMAZ. KADASTRAL YOLDAN YA DA İMAR YOLUNDAN CEPHE ALMAYAN PARSELLERDE GEÇİŞ/İRTİFAK HAKKI OLSA DAHİ, BU TÜR YAPILAR YAPILAMAZ. BU TÜR YAPILAR, TANIMLANAN AMAÇLAR KULLANILAMAZ. BU KULLANIMLARA İLİŞKİN TAPU SİCİLİNE ŞERH KONACAKTIR.” bu maddenin tarımsal alanların ölüm fermanı olduğunu söyledi.
- Konuyla ilgili olarak kurulan imar-yapılaşma çalışma grubunun yapılan itirazları toplayarak bilgi havuzu oluşturmasına karar verilerek, hukuki destek bir avukat ve teknik destek için mimarla ile iletişim sağlanması gerektiği belirtildi.
- Mevcut imar planının uygulanması halinde, adanın ne hale geleceğinin daha iyi anlatılabilmesi için görsel çalışma yapılması önerildi.
- İletişim Çalışma Grubu’ndan bir kişi, konunun Mimarlar Odası’na iletildiğini, odanın ilk genel kurulunda konunun ele alınacağını hatırlattı.
- Bir katılımcı, adada yaşayanların karar alma sürecine dahil edilmesi gerektiğini belirterek, şu ana kadar böyle bir durumun hiç gerçekleşmediğini ve mevcut yönetimin sonuçları adayla paylaşmadığını söyledi.
- Bir katılımcı, seçim sürecinin yakın olduğunu belirterek, yerel seçim programlarıyla ilgili bir şeyler yapıllması gerektiğini söyleyerek, adayların dinlenmesi gerektiğini, ada için neler yapmak istediklerini öğrenilmesini istedi.
- Bir katılımcı, Bozcaada Forumu olarak öncelikler listesinin tespit edilerek, adaylara sunulmasını gerektiğini belirtti. Ada için birşeyler yapılacaksa, yerel yönetimin de desteğinin alınması gerektiğini söyledi.
- Bir katılımcı, İstanbul’dan gelerek adada bir süre ikamet eden herkesin kütüğünü adaya alarak, seçimlerde burdan oy kullanması gerektiğini söyledi.
- Bir katılımcı, rant ve kar zihniyetiyle herşeyin satıldığını, adanın da belli çıkar gruplarına devredilerek yavaş yavaş adanın çıkacağını belirtti. Buna karşı acilen bir adım atılması gerektiğini iletti.
- Bir katılımcı, Bozcaada Forumu’na katılan kişilerin iş yapan, ticari çıkar ilişkisi içinde olmayan kişilerden oluştuğu için gerekli adımları atabileceğini, foruma katılan kişilerin minimum çıkar ilişkisi içinde olduğunu belirtti.
- Bir katılımcı, mevcut imar planının korkunç bir plan olduğunu belirtti.
- Bir katılımcı, Çevre Düzeni Planı’nın bu işin anayasası olduğunu belirterek, kendisini 20-30 maddeyle ilgili itirazını dilekçeye dile getirdiğini, konuyla ilgili ortak yanların-menfaatlerin belirlenerek mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirtti.
- Bir katılımcı, 10 senedir denize boşa akan kullanma suyuyla ilgili mücadele ettiğini, 4 kaymakamın değiştiğini ama hala bir adım atılmadığını belirtti. Kendisinin, 5 dk’da 20lt. su doldurabildiğini belirtti.
- Bunun üzerine “Su” ile ilgili çalışma grubu kurulmasına karar verildi ve boşa akan suyun tespiti ve gerekli adımların atılması konusunda karara varıldı.
- Bir katılımcı, dile getirilen adaya cruise gemilerinin gelebilmesi için yapılan liman fikrinin uygun olmadığını, adanın bu yükü mevcut altyapıyla kaldıramayacağını belirtti.
- Aynı katılımcı, plajlarla ilgili olarak getirilen şezlong, wc, giriş parası gibi önerinin tehlikeli olduğunu, sahillerin ve plajlara değnekçilerinin girmemesi gerektiğini, yoksa diğer bölgelerde yaşanan olumsuzlukların yaşanabileğini belirtti.
- Bir katılımcı, turizm tanıtımının derhal sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, her aklına esenin lokanta, pansiyon açtığını, bununla ilgili bir denetimin olmadığını ve adanın yavaş yavaş yozlaştığını belirtti. Anahtar kelimelerin, “küçük-yerel-yavaş” olduğunu belirtti.
- Toplantı sonucunda, 25 temmuz Perşembe saat 15:00’te Belediye’nin önünde toplanılması ve dilekçenin elden verilmesi kararlaştırıldı.
- 25 Temmuz Perşembe günü forumun saat 17:30’da yine aynı yerde toplanılmasına karar verildi.
***********
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder