18 Temmuz 2013 Perşembe

Kuzguncuk Forumu Notları (16 Temmuz)

• Kayıplarımız için 1 dk saygı duruşu.
• Üsküdar da kurulan yeryüzü sofrası ile ilgili bilgi alındı: Orada bulunan arkadaşlarımızdan biri yağmura rağmen çok sayıda kişiyle katılımın gerçekleştiğini aktardı. Ayrıca doğancılar forumundan arkadaşlarla iletişim kurduğunu, haftanın 5 günü toplanıldığı ve film gösterimleri yapıldığı belirtti.
• Film gösterimi duyurusu yapıldı. 17.07.2013 saat 21:30’da Kuzguncuk Parkı’nda (sağlık ocağının yanındaki park) “Ekümenopolis” belgesel film gösterimi yapılacaktır.
• Yoga etkinliği Pazar günü yetişkinlerle, Çarşamba günü çocuklarla saat 10:00’da yapılmaktadır.
• Yalanlar Komisyonu Çalışmaları;
İlk grup toplantısı geçtiğimiz Pazar günü yapıldı ve 4 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. ( grupta olup katılamayan arkadaşlar için mail adres güncellemesi yapıldı.)
Toplantıda, hükümet tarafından söylenen “yalan konuları” başlıklar halinde toplanmış. Konu başlıkları katılımcılar tarafından bölüşüldü ve yapılacak çalışma sonrasında yakın tarihte bir sunum ile bilgi aktarılacağı belirtildi. Ayrıca yalan haberlerin deşifre edilebilmesi amaçlı afişlerin hazırlanabileceği aktarıldı.
Karar: Forum sitelerinden Çalışma gruplarının toplantı gün ve saatleri ile ilgili duyuruların yapılması kararlaştırıldı.
• Bostanın deprem halinde toplanma alanı olarak kullanımının öneminden yola çıkarak, depremle ilgili sunum yapılması için AKA (Arama Kurtarma Araştırma) ile görüşüldüğü ve çalışmanın Perşembe (18.07.2013) günü saat 21:30’da sunum şeklinde katılımcılar ile paylaşacağı kararlaştırıldı. Sunum ile ilgili duyuru ve broşür dağıtımı Çarşamba film gösterimi sonrasında gerçekleştirilecek ve mahalleliye hızlıca ulaşması için dağıtım yapılacak.

Konuklarımızın Aktarımda Bulundukları başlıklar üzerine notlar:
1- HAKLARIMIZ VAR: (Avukat arkadaşımızın aktarımıyla)
Yalçın bey tarafından hazırlanan haklarımız var bilgilendirme broşürleri katılımcılara dağıtıldı. 
Durdurma-Yakalama-Gözaltı-Tutuklama başlıkları altında yapılması gerekenler detaylı bir şekilde katılımcılar ile paylaşıldı. Bilgilendirme sonrası Soru-Cevap yaparak katılımcılar bilgilendirildi.
2- Boğaziçi Üniversitesi Tüketici Kooperatifi (Bükop) Bilgilendirmesi: (temsilcileri aracılığıyla)
Kooperatifin Amacı; Boğaziçi Üniversitesi Kuzey kampüsünde 2008 yılında tüketilen ürünlerin sağlığı ve aracıların fazlalığı üzerine düşünülmesi sonucunda kuruldu. Barakalarında mevcutta bir yazarkasa ve 80’e yakın ürün bulunmakta (çoğunlu kuru gıda, meyve-sebze kurusu, çay, türün, yağ, zeytin… gibi uzun ömürlü gıdalar). Çiftçi-Sen, Eğitim-Sen, Kentli gönüllüler, Tohumis ve örgütlü köylüler kaynaklı ve destekli bir kooperatif. Başlangıçta internet üzerinden ürünler alınıp satılarak gerçekleştirilen satışları sonrasında özellikle çiğ süt satışı ile birlikte satışların barakada yapılması sağlanmıştır. Satışların bu şekilde baraka üzerinden gerçekleştirilmesi ürün hakkında daha detaylı bilgi verilmesine olanak sağlanmakta ve tüketiciler bilgilendirilmektedir. Mevcutta 200’e yakın olan kooperatif ortakları genellikle öğretim görevlisi, öğrenci, mezunlardan oluşmakta. Özellikle çiğ süt satışı sonrası idari personelinde barakaya çekildiği süreçte ciddi satış imkânları sağlanmıştır. Satışı gerçekleşen her ürünün bir ürün sorumlusu bulunmakta ve bu kişi üretici ve tüketici arasında gerekli tüm ihtiyaca cevap vererek tampon görevi yapmaktadır.
“Neden Kooperatif Kuruldu?” 
Türkiye egemen tüketici sisteminde küçük üreticilerin yok olmaya doğru gitmesi, tüketilen ürünlerin güvensizliği sonucu alternatif tüketim amaçlı kurulmuştur. Örgütler aracılığı ile daha güvenilir ve sağlıklı ürünlere direkt nasıl ulaşılır üzerine düşünülmesi sonucunda kooperatif fikri doğmuştur. Küçük ve örgütlü çiftçiler üzerinden yola çıkılarak ürünler alınmaya başlanmıştır. Üreticilerde organik sertifikasyon şartı aranmamaktadır ( sertifikasyon sisteminin güvensizliği ve küçük çiftçiyi gözetmemesi sebebi ile). Araştırmalar ve yerinde görmeye kadar birçok şekilde üretici ile diyalog kurulmakta karşılıklı güven ortamı oluşturulmaktadır. Talep edilen yeni ürünlerin kooperatife koyulması, yeni gönüllülerin iş desteği sağlaması ve ürün sorumlusu görevini üstlenmesi ile işleyiş gerçekleşmektedir. Kooperatif büyümek yerine yayılarak çoğalmayı, bilgi ve deneyimi paylaşmayı tercih etmektedir.
Katılımcılarla soru-cevap yapılarak akıllarda oluşan soru işaretlerine cevap bulunmaya çalışıldı.
• Yedikule Bostanları Bilgilendirmesi; geriye kalan 7 adet bostanın yarısı Fatih Belediyesi tarafından molozlarla doldurulmuştur. 17.07.2013 tarihinde yeryüzü sofrasının Yedikule bostanında kurulacağı bilgisi verildi. Perşembe günü konu ile yapılacak araştırma sonrası Perşembe forumunda veya önümüzdeki hafta konu ile ilgili çalışma yapan birilerine ulaşarak forum günlerinden birinde konu ile ilgili bilgilendirmeler tekrar değerlendirilecektir.

GÜNCEL KONULAR / SERBEST KÜRSÜ:

• İnsanları bostana çekmek için planlanacak etkinliklerile ilgili konuşuldu, gelen önerler konusunda bostanın mücadele amacına (tarımsal niteliğinin korunması) zarar vermeyecek şekilde hareket edilmesinin önemi üzerinde duruldu. Bostanla ilgili yürütülen mücadelenin öneminin ve amacının mahalleliye aktarımı için bir çalışma grubu kuruldu.
• Tutuklu 8 arkadaşımızın serbest bırakılması ve Ali Tombul’un sağlık durumunun iyiye gitmesi ile ilgili bilgi aktarımı yapıldı. 
• 3. köprünün yapılması ile ilgili en son yapılan eylemliliğin ardından bu çalışma içerisinde yer alan arkadaşların oluşturduğu çalışma grubu, Abbasağa Forumu’nda düzenlenen Kuzey Ormanları Savunması olarak şekillenmiş ve adlandırılmıştır. İstanbul’daki diğer forumların da temsil edilmesini isteyen grubun çalışmaları konusunda bilgi aktarıldıktan sonra 19 temmuz Cuma günü akşam 21:00de Abbasağa Parkı’nda yapılacak toplantıya katılım için forumumuzdan 2 katılımcımız görev aldılar.
2009 planlamasında yer almamasına rağmen kurulan mahalli platformlarla 3. Köprü inşası ve İstanbul’un kuzeyinde bulunan ormanlarda şehirleşme planları meşrulaştırılmaktadır. Doğaya verilen zarara karşı grup Cuma günü saat 11:00de Çağlayan Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunacağını açıklamış. Yapılacak toplantıya katılan arkadaşlarımız detaylar hakkında önümüzdeki hafta bizlere bilgi aktaracaklar.

#direnkuzguncuk
#parklarbizim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder