25 Temmuz 2013 Perşembe

Ankara Güven Park Forum Notları (24 Temmuz)

24 TEMMUZ 2013 GÜVENPARK DAYANIŞMASI FORUM NOTLARI

*Forum BÜYÜK HARFLE YAZILMIŞ Bazı Twitler Müzesi ile başladı.
*Voldemort,ismi lazım değil,yada konuk avukatın tabiriyle hacı fıskıye(köylerinde her yere fıskıye diken bir adama takılan lakap) ile hukuki mücadele yöntemleri konusunda Avukat Deniz Özbilgin çapulcuları bilgilendirdi.
__Attığım bir twit üzerinden dava açıldı ne yapmalıyım?
Öncelikle attığınız twit'i ''Ben ifade özgürlüğümü kullanarak bu twit'i attım ve bana dava açıldı.'' bilgisiyle sosyal medya üzerinden yayın.Hem meseleyi duyurmuş olursunuz hem meselenin ilgililerine(aynı meseleden müzdarip insanlar yada avukat,gazeteci vs.)ulaşmanız kolay olur.
__Peki bu yaptığım yanlış bir şey midir yada gerçekten suç mudur?
İfade hürriyeti başlığı altında yaptığınız her türlü davranışınız korunmalıdır.Yoksa zaten susarsınız konuşmazsınız ve yaratılmak istenen kapalı toplum modeli yaratılmış olur.Bu konuyla ilgili AİHM'in Hendyside Kararı olarak bilinen bir madde vardır ki bir yöneticiyi eleştiriyorsanız o kişi iyi yada kötü bu eleştiriye katlanmak zorundadır çünkü yönetici olurken bunun farkındadır ve göze almıştır.Söz konusu madde şöyle demektedir.
***Düşünceyi açıklama özgürlüğü, bu tür toplumun temel unsurlarından
birini, her ferdin gelişiminin ve ilerlemesinin zorunlu koşullarından birini
oluşturur. 10. maddenin 2. paragrafı saklı kalmak üzere, düşünceyi açıklama özgürlüğü, sadece hoşa giden veya zararsız ya da tepki
yaratmaz sayılan « haber » veya « fikirler » için değil, fakat, devlete veya
halkın bir kısmına ters düşen, şoke eden ya da üzüntüye sevk edenler
içinde geçerlidir. çoğulculuk, hoşgörü ve yeniliğe kucak açma bunu
gerektirir ve bunlar olmadan demokratik toplum olmaz.''

__Hakaret ve iftira nedir?
Bir örnekle açıklayalım.
''Ulaşım zamlarıyla halkı soydun'' soyut bir bilgidir kesinliği yoktur bu tarz eleştirilerde bulunursanız dava açması yada kazanması zorlaşır.Hakaret değildir.
''Ulaşım zamlarıyla 1 trilyonluk vurgun yaptın parayı cebe indirdin''somut bilgidir miktar da veriyorsunuz ve kanıt sunmanız gerekir.Bu sefer de iftira atmaktan dava açabilir.
Genelde suçlandığınız şey AİHM kararında olduğu gibi ifade özgürlüğü kapsamında savunulabilir bu sefer de kişilik haklarını zedelemekten dava açabilir fiziksel bir zarar verdiyseniz maddi tazminat davası manen bir zarar gördüğünü iddia ediyorsa manevi tazminat davası açabilir.Manevi zarar verme meselesinde devreye AİHM kararı giriyor bir yönetici eleştiriye açık olmalıdır.

__Fotoğrafınızı yayınlıyorsa ve o andan itibaren size bir zarar gelirse bundan sorumludur.Çünkü sizi hedef göstermiştir.

__Herhangi bir şikayet dilekçesi yazıyorsanız mutlaka bilen birine yazdırın.Apartmanınızda oturan bir hukuk öğrencisine yazdırsanız bile kendi başınıza yazacağınıza nispeten daha nitelikli olacaktır.

__Mesai saatleri içinde twit atıyorsa yazdığı şeylere bunun üzerinden dava açabilir miyiz?
Halkımla iç içeyim bir twit kadar uzağım şeklinde bir açıklamaya gidebilir.
Onun yerine belediye meclis toplantılarının saatlerine denk gelen bir saatte Twit atması bu durum için daha geçerli olur.

Bir konuya açıklık getireyim.Sürekli hukuk devleti tanımını kullanıyoruz.Bu adaletli hakkaniyetli bir yapının var olduğu anlamına gelmez.Çünkü her ülkede hukuk kuralları vardır anayasa olmayabilir ama hukuk vardır.Devletin hukuku kavramıyla yaklaşmak daha mantıklı çünkü devletler kendi hukuk kurallarını yaratıyorlar.Bugün görüyoruz gece uyanıp yasa geçiriyorlar.Hukuğu kendilerine göre yontma meselesi olduğu sürece onların işleri elbette daha kolay ve imkanlı.Hukuki mücadeleye sonuna kadar devam ama illa hukukla olmasına gerek yok fiili saldırıya karşı fiili mücadele hakkınız var.Bu yüzden direnin.Dikmen vadisi bu konuda iyi bir örnektir.Evlerini yıktırmadılar.Nasıl?Fiili mücadeleyle direnerek.Alınan bir kararı evlerinin ykım kararını uygulatmıyorlar ve belediyeye kendileriyle ilgili bir mesele hakkında taleplerini kabul ettirerek yerel yönetimde söz sahibi olmuş oluyorlar.Direnin ve mağduriyetinizi evde sokakta iş yerinde sosyal medyada derneklerde anlatın yayın çoğaltın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder