24 Temmuz 2013 Çarşamba

Ankara Anitpark Forumu Notları (23 Temmuz)

ANITPARK FORUM 33. Gün
23.07.2012
Katılımcı Sayısı:15

Moderatör: Perşembe Günü yapılacak olan Şenliğin Afişleri dağıtıldı. Bahçeli ve Emek için yarında da afişlemeye devam edilecek

Dün gündeme getirilen Baz istasyonları ile ilgili bilgi almak için Tüketici ve İklimi Koruma Derneği Başkanı Ali ÇETİN bilgi vermek için foruma katıldı.

Ali ÇETİN: Baz istasyonlarının şehir dışına taşınması  için Yargıtay kararı var Fakat uygulanmıyor. Bu konuda yetkili kurum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK). Baz istasyonları ve güvenlik konuları üzerine. Baz istasyonlarının Yönetmelikteki güvenlik kriterlerini sağlaması ve ölçümlerinin yaptırılması gerekiyor, binaya kurulacak ise tüm maliklerden izin alınması ve belediyeye gidilerek ruhsat alınması ve bina projesine işletilmesi gerekiyor. Baz istasyonu tehlike arz ediyor ya da zarar görenlerin şikayeti varsa mahkemeye başvurulabiliyor.

Ankara baz istasyonuna 30 mt yakınında olan birisi kızı kanser hastası olduğu ve sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği nedeniyle mahkemeye verdi ve baz istasyonunun kaldırılmasına karar verildi. Manevi tazminat pek uygulanmıyor. En fazla 1500-5000 TL arasında oluyor manevi tazminat

Tüketici Yasasında manevi tazminat yok sadece maddi zarar ve var ise sağlık giderlerinin karşılanması var.

Baz istasyonları için 2 yıl önce yapılan değişiklikle ruhsat alınması zorunluluğu getirildi. Okul vb yerlerin yakınında mülki amirden izin alınması gerekiyor.

Yargotay’ın kararı İzmit’te uygulandı ama GSM irketleri haberleşme özgürlüğü vs. ile manuple ediyor ve kararı uygulatmıyor.

Baz istasyonu ile ilgili imza toplayıp GSM şirketine vermenin bir anlamı yok. BTK’ya verilmesi gerekiyor. Dilekçe üzerine ölçümler yenileniyor. Daha sonra baz istasyonundan zarar görebilecek olanlar (illiyet bağı gereği) dava açabiliyor. Sürekli şikayetler yapılabilir Kurula hem bu sayede ilk yapılan ölçümlerden sonra değişiklik olup olmadığı ya da sınır değerleri geçip geçmediği de kontrol edilir. Çünkü ölçümler izin aşamasında bir kere yapılıp bırakılıyor.

Dava ücretlerini de artırdılar 800 TL’den başlıyo bilirkişi ücretleri ile 3000 liraya kadar çıkıyor.

Maltepe’de okul yanındaki parkın içinde totemin içine gizli olarak var. Veliler şikayet ve dava edebilirler. Sivil Havacılığın bahçesinde Anıttepe Koşu bölgesinde.

Mahalle örgütlenmesine de faydalı olmalı  yapılacak çalışma, İnsanların kendi sorunları için katılması  sağlanmalı. Bina ile ilgili proje tadilatı esnasında Belediyelere rol düşüyor. Belediyelerin onaylamamsı istenebilir. Bunların  şehir dışına çıkarılması sağlanabilir.

Baz istasyonlarının etkisi kurulu güce göre değişiyor. Gücü düşük tutup hemen her sokağa kuruluyor. Görünür ve hemen bir etkisi olmayıp sınır değerler içinde olsa da gelecekte sağlığa etkileri olabileceğinden mahkemeler kaldırılması yönünde karar veriyor. (Kanser vb. etkileri var).

Çok güçlü verici kurmayıp sokak aralarına arı peteği gibi döşüyorlar. Binalara 20-100 bin TL arasında yıllık para veriyorlar. Tek gerekçeleri kesintisiz iletişim bu da kar demek. Şehir dışına çıkarılmaları gerek.

Kurulduğu yerin yan tarafındaki binalar daha çok etkileniyor.

Konuşmacı: Şimşek sokakta akşam 9.30 gibi çalışmalar yapılınca muhtara haber verdik. Beton döküp direk kuruyorlardı. Az daha işçiler muhtarı linç edecekti. Sonra muhtarın uğraşısı ile iptal edildi.

Ali ÇETİN: Çevredeki uzun direklerin üzerinde sandık gibi görünen kutularda baz istasyonu. Eskişehir’de tüketici örgütü fotoğraflarını  çekip sergi yapmıştı burada da yapılabilir.

Yerleşimin az olduğu yerleri seçmeliler. Baz istasyonunun kurulduğu bina parayı alıyor ama karşı taraftakiler daha çok zarar görüyor. Sağlık zararları geç çıktığı içinde insanlar sadece günü kurtarıyor sonrasını düşünmüyor. Okul ve Spor kompleksi için dava açılabilir.

KARAR: ilk çalışma Spor kompleksi için yapılacak Ali ÇETİN BTK dilekçesiniHafta sonuna kadar hazırlayacak forumda park içinde çalışma yapacak

Öneri: Binaları ve çevresindeki baz istasyonlarını fotoğraflamak için ekip oluşturalım. Hafta içi forumlarda konuşulacak

1 yorum:

  1. parklar bizim,yazılarınızı takip ediyorum ve severek okuyorum.sevgiler saygılar...
    Meslek Kursu Ankara Meslek Kursu Ankara

    Seo Ankara Seo Ankara

    YanıtlaSil