25 Temmuz 2013 Perşembe

Kozyatağı Kriton Curi Parkı Forum Notları (19 Temmuz)

Forum öncesi, Ramazan boyunca her hafta cuma günleri yapılan yeryüzü sofrası kuruldu, gelen herkes karnını bir güzel doyurdu:)
Bir arkadaşımız keman dinletisi sundu, bir başka arkadaşımız şiir okudu.
Moderatörü seçildi, moderatör forum kuralları hakkında bilgi verdi, Ertesi gün Taksimde esnafla yapılacak dayanışma eylemine davet yapıldı. 21:40 dolaylarında başlayan forumda konuşmacıların söyledikleri şöyledir:
1.Konuşmacı: Direnişin simgesi onurlu insanlar var, bunları anmak istiyorum. Bunlardan bazıları, Beşiktaştaki Cami imamı, bir diğeri Ethem Sarısülük davasında polisin hedef alarak ateş açtığını tespit eden bilirkişi heyetidir. +1 Tv vardı, iyi gazetecilerin olduğu, bu kanalın patronunun tavrı nedeniyle buradaki gazeteciler dağıldı. Sürekli gözaltılar yaşıyoruz. Geçen hafta Taksim Dayanışması bu hafta öğrenci arkadaşlarımız.
Her türlü baskıya rağmen onurlu duruş  sergileyen insanlara teşekkür ediyorum.
2.Konuşmacı: Burada yerel seçimlerle ilgili, belediye başkan adayları ile ilgili konuşmalıyız. Can ataklı  bu konuda Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye çağrıldı. Can ataklı bu konuda anket yapılması gerektiğini söyledi. Şu an güçlü alternatif CHP görünüyor.
3.Konuşmacı: Seçimleri konuşmalıyız. Forumların amacına ulaşması, birşeyler elde edebilmemiz için belediye başkanlığı seçimlerini konuşmalıyız. Bu sürece müdahale etmeliyiz.
4.Konuşmacı: Parti ismi vermeden seçimlerle ilgili konuşmalıyız. Aksi halde başka partileri destekleyenleri burada ötekileştirmiş oluruz. Parti ismi vermek parti desteklemek yerine bizim yapmamız gereken, kim seçilirse seçilsin bizim halk olarak seçilen kişileri, faaliyetleri denetlememiz.
Bu parkta 3 komite kuruldu. 1) Sivil toplum örgütleriyle ilişkiler komitesi 2) Kültür ve sanat komitesi 3) İletişim komitesi. Komiteler henüz çok etkin olamadı.
5.Konuşmacı: Ötekilerin postası adlı  haber portalı, Facebook tarafından kendi Facebook hesapları kapatıldığı, ayrıca Facebook'un birçok muhalif kişi ve kurumun hesaplarını gerekçe göstermeden kapatması ve devletlerle işbirliği yaparak kişisel bilgileri paylaşması sebebiyle Facebook'a karşı bir eylem yapma kararı aldı. Bu karar şöyle: Herkesi 21 Temmuz saat 21:00 ile 22Temmuz saat 21:00 arası, yani 24 saat boyunca Facebook hesaplarını kapatmaya çağırıyoruz.
6.Konuşmacı: Bu akşam bir TV kanalında haber programında izlediğim bir haberi paylaşmak istiyorum. Adana'da bir kadın, kucağında yedi aylık bebeği ile TOMA ve polisin önüne geçip onlara tepki gösterdi. Ben bunu, kadınların, annelerin tepkisini çok önemsiyorum.
Bu ülkede geçmişte Deniz Gezmiş'ler asıldı, Erdal Eren asıldı. Dünya görüşü ne olursa olsun bir insanın  öldürülmesi kabul edilemez. Hele bir annenin gözünde evladı  her şeyden daha önemlidir.

6.Konuşmacı: Başbakanın tencere tava eylemleri ile ilgili yasağına tepki gösterdi.
7.Konuşmacı (2.Söz hakkı): Başbakan tencere tava ile ilgili açıklama yaptı, "bunları şikayet edin" dedi. Bizim buna bir alternatif bulmamız lazım. Tencere tava yerine burada bir dabruka grubu kurup müzik yapalım. Bu şekilde bu yasağı savabiliriz.
8.Konuşmacı: Bu parkta müzik grubumuz ile bir müzik dinletisi vereceğiz. Gruba katılmak isteyen arkadaşlar bizimle iletişim kurabilir.
9.Konuşmacı: Benim bir önerim var. Madem birileri bizim tencere tava eylemimizden rahatsız oluyor. Biz de Ramazan davulcularına tepki gösterelim. Bu çağda davulla mı uyanacağız. Hepimizin alarm özelliği olan telefonu var.
10.Konuşmacı: Tencere tava çalmak suç değil kabahattir. Başbakan, cahilliğinden yanlış bilgi veriyor. Gürültü  yönetmeliği var, Ezan bu yönetmelikten muaf tutulmuş. Yönetmelik de uygulanmıyor, sık sık değiştiriliyor zaten. TMMOB yasası  çıkarılarak kamu denetimi ortadan kaldırılıyor. Yasaları  istediği gibi yapıp istediği gibi uyguluyor iktidar. AB uyum yasaları  uygulanmıyor, veya değiştirerek uyguluyor. İktidar her şeyi keyfine göre uyguluyor. Gezi Direnişinin ortaya çıkma sebeplerinden biri budur.
11.Konuşmacı: Benim bildiğim kadarıyla Forumlar, AKP'nin zaten oy alamadığı bölgelerde yapılıyor. AKP'nin oy aldığı bölgelere de bu forumları taşıyabilir miyiz? İnsanlar her şeyi, gerçekleri gizleyen medyadan tekip ediyor, yanlış yönlendiriliyorlar. Bu durumu değiştirmek içiin forumları diğer bölgelere ve Anadolu kentlerine de taşıyamaz mıyız?
12.Konuşmacı: Ramazan davulcularına tepki göstermeyi doğru bulmuyorum. Ramazan davulu yüzyıllardır devam eden bir geleneğimizdir.
13.Konuşmacı: Bu forumlar birçok yerde farklı  talepleri dillendirmek için de kullanılıyor. Örneğin hastanelerde çalışan Taşeron işçileri öğlen aralarında forum yapıp sorunlarını  konuşuyorlar. Biz genelde AKP'nin icraatlarını konuşuyoruz forumlarda. Bunun yerine biz ne yapabiliriz, ne yapmalıyız bunu konuşalım. AKP zaten her şeyi kendi politikaları için araç olarak kullanıyor.
14.Konuşmacı: Kaldığımız yerden devam edelim diyorum: Örgütlenme. Muhtar veya belediye başkanı bizlerden biri olsaydı neler yapardık, ne talep ederdik bunları konuşalım biraz da. Hep eksileri konuştuk, biraz da bizim yapabileceğimiz artı şeyleri konuşalım.
15.Konuşmacı: Geçen gün de kısa bir konuşma yapmıştım. Bugün basit birkaç anekdot aktarmak istiyorum. Bu ülkede radikal olarak ifade edilen kesimlerin nüfusun %13ünü oluşturduğu tahmin ediliyor. Fethullah gülenin 150-250 bin arasında bir kadro kitlesi var.
Bülent Ecevit seksen öncesi %43 oy almıştı. Bunu kendi bireysel lider özellikleri ile başardı. Recep TAyyip Erdoğan da kendi bireysel özellikleri ile yüksek oranda oy alıyor. Konuşmasıyla insanları kandırıyor, iyi bir vaiz. RTE'nin Gezi olaylarından sonra insanlara bakışı değişti. Ülkede 2,5-3 milyon arası insan sokağa çıktı. Bu durum RTE'yi korkuttu. Bizler çevremizdeki insanların siyasi görüşü, düşüncesi, yaşam tarzına bakmadan ortak taleplerimiz etrafında bir araya gelmeliyiz. Aziz Nesin'i anıyorum buradan, bu ülkedeki insanlarla ilgili söyledikleri için. Çok sayıda şakşakçı insan var ülkede.

Özelllikle genç arkadaşlardan rica ediyorum; çıkın konuşun. Araştırın, okuyun.
16.Konuşmacı: Geçen hafta bir başka foruma katılmıştım. Orada bir meslek grubunun forumuna katıldım. Genç mühendislerin sorunları ile ilgili özellikle konuşmalar yapıldı. Burada da böyle arkadaşlarımız varsa bir komisyon kurulabilir.
17.Konuşmacı: Foruma ilk defa katılıyorum. Benim merak ettiğim; bu ülkede Deniz Gezmiş'ler asıldığında insanlar sokaklara çıktı mı?(Çıkmadı). Bu ülkede bir biat kültürü  var. Ancak Gezi direnişi ile birlikte bu biat kültürü büyük oranda aşıldı. Seçimlerle ilgili olarak da; ben, bu seçimlerde belki olmaz ama daha sonraki yerel seçimlerde partisiz belediye başkanı  seçilmesi taraftarıyım. Siyasete giren -partili kişi- kirleniyor.
18.Konuşmacı (2.Defa Konuştu): Herkesin acısı kendine. Irak'ta bir milyon insan öldürüldü. Ben seksen döneminde 26 gün işkence gördüm. Gezi süresince insanlar ölümü göze alarak sokaklara çıktı. Benim oğlum da bu sürece katıldı. Evlatlarımızı yargılamayalım, destekleyelim. Toplu hareket ettiğimiz sürece bizi içeri alamazlar. Fakat bölünürsek içeri de alırlar, öldürürler de.
19.Konuşmacı: Şunu merak ediyorum: Buradaki konuşmalar not ediliyor fakat kaç kişi buradaki konuşmaları internetten takip ediyor bunları. Komisyonlarla ilgili çalışmalar belirlense, dağınıklık giderilse...
20.Konuşmacı (2.Defa konuştu): Burada bir resim atölyesi var, çocuklar ile yapılan. Ben Pazartesi gelip buraya katılabilirim bu atölyeye.
21.Konuşmacı: Deniz Gezmiş'ler idam edildiğinde insanlar sokağa çıkı mı diye soruldu. Evet çıkıldı, seksen sonrası da insanlar sokağa çıktı. Ancak bu eylemler basın tarafından hiç verilmedi. Sokağa çıkan insanların bir kısmı evlerinde infaz edildi. Bunlarda saklandı, basın bunları da vermedi.
Bu ülkede cezaevleri operasyonlarında insanlar kimyasal silahlarla öldürüldü devlet tarafından. Açlık grevi yapan mahpusların bir kısmı sakat kaldı.
22.Konuşmacı: Yaşanan tüm sıkıntıları AKP ve RTE'ye mal edenlerimiz var. Ancak tek sorumlu bunlar değil. Asıl sorun zihniyet-sistem- sorunudur. Devlet her zaman katildi hala öyledir. Siyasete ve siyasetçiye güvenmiyorum. Siyasetten umudum yok benim. İsyanımız sadece Tayyibe karşı olmamalı, zihniyete-sisteme- karşı olmalı.
23.Konuşmacı: On iki eylül seksen döneminde direnenler oldu, ancak darbe ile iktidara gelen cunta tüm muhalefeti ezerek yok etti. Direnişler basında yer almadı.
Genç arkadaşlar gelip konuşsunlar istiyorum.
24.Konuşmacı: Bugünkü Gezi direnişi gibi bir direniş bu ülkede daha önce hiç yaşanmadı. Bizler sadece başbakana değil onun temsil ettiği neoliberal sisteme de karşıyız. Başbakan bize komşularınızı şikayet edin diyor. Daha önce idam edilerek öldürülen devrimci liderler de ihbarcı insanlar tarafından ele verilmiştir. Başbakanın zihniyeti budur işte, ihbarcı bir toplum olsun istiyor. Bu ülkede ihbarcı bir gelenek de var.
25.Konuşmacı: Başbakan bugünkü açıklamasında "Polisimize şiddet uygulayan 3-4 kişi öldü diye dünyanın altını üstüne getiriyorlar, Mısır'da bir yerde 53 kişi öldürüldü kimse bu kadar ses çıkarmıyor" dedi. RTE bunları söylemekle insan hayatının değersizliğini ve öldürmeleri meşrulaştırmaya çalışıyor.

Pazartesi (22.07.2013) günü yapılacak Forum ile ilgili başlıklar:
- Mobbing (Psikolojik şiddet)
- Yerel yönetimler
- Mahalle muhtarının çağrılarak konuşturulması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder