19 Temmuz 2013 Cuma

Ankara Çayyolu Üç Fidan Forumu Notları (16 Temmuz)

Duyurular: 

1) PBA açıklandı. Blogspot ve internet kullanımının yapısı anlatıldı. Forumların hafta içi yapılıp hafta sonları Ankara’nın genel eylem takvimine katılınılması önerildi. 

2) Film, söyleşi vb. etkinliklerin Türkkonut ve Atapark forumları ile birlikte forum olmayan bir günde yapılması onaylandı. Parkımız bu tür etkinliklere pek uygun olmadığı için pazar alanı, Atapark gibi bir yer bulunmalı. 

3) Diğer duyurular: Cumartesileri 18.00-20.00 arası Güvenpark’ta kadın forumu 

20.00-.. Güvenpark forumu 

Pazar 17.00- Seğmenler forumu 

Cumartesi 21.30 ODTÜ Vişnelik forum (sadece bu hafta Cuma günü yapılacak) 

Anıtpark’ın yoğun çalışmaları ile AÖÇ köy projesi iptal edildi. 

4) Çayyolu yereli için öneri: Çayyolu envanteri yapılsın. Boş araziler saptansın. Bu arazilere herhangi bir müdahale olduğunda tepkisiz kalınmasın. 

Gündemler: 

- “Sen gelme ulan ayı” 

- Esnaf tepkileri 

1) “Sen gelme ayı” söyleminden haberdar olmayanlar için kısaca özetlendi: vandalizme, taş atanlara, barikat kuranlara, polisle çatışanlara, yer yer içki içenlere yönelik dışlayıcı bir tepki. Ancak bu “ayı”nın sınırları çok geniş olduğundan, belli bir sınır mı çizip gerçekten polis müdahalesine direnenle salt vandallık yapan ayrı mı tutulmalı, bu dışlayıcı tavır tamamen mi bırakılmalı, yoksa desteklenilmeli mi tartışıldı. Böyle bir ayrım çizmek mümkün müdür? Forumun genel tavrı, böylesi dışlayıcı bir tavrın tamamen yanlış olduğu yönündeydi. Polise karşı her türlü direnişin meşru olduğu, ancak kamuoyunda olumsuz tepkilere yol açmamak için bunun gerçek sebeplerinin anlatılması gerektiği söylendi. Tacizde bulunan, fazla alkol tüketen gruplar uyarılmalıdır dendi. Esnafa zarar veren asıl olarak polisin kendisidir. Bu noktada devletin söylemleri değil Beyoğlu esnaflarının bu yönde yaptığı açıklamanın dikkate alınması önerildi. Tartışma esnasında genel hatlarıyla; 

- “Taleplerimiz bu denli demokratikken, polisin vahşi saldırılarına karşı her türlü direniş meşrudur. Direniş anında kişilerin hatalı tutumları düzeltilebilir ama kimseye “gelme” deme lüksümüz yoktur.” 

- “Irkçı, cinsiyetçi olan, bunlara dayalı şiddet uygulayan gelmesin!” 

- “Yeterince polis var zaten. Eylemcilerin de birbirlerine polislik etmesine gerek yok. Polis kasti olarak kamu malına zarar vermiştir. Polisin saldırılarının şiddeti ve biçimine göre direniş şekil değiştirebilir.” 

- “Direnişin her türlüsünü meşrulaştıracak propaganda araçları bulunmalı, çünkü devlet her türlü güce sahip (medya vb.). Masumiyetimizi 75 milyona nasıl anlatabileceğimiz düşünülmeli. Önemli olan halkı ve kendimizi dönüştürebilmektir. Niyetlerimiz ve doğrularımız ile hayat bulurluk arasında ilişki kurmamız gerekir. Bu tartışma sonucu kendimize somut bir görev belirlemeliyiz.” denildi. 

Ek olarak: Bu konuda bilinç arttırmak için gündemde olan bazı videolar örnek alınarak çekilebilecek video/kısa film ve sticker önerileri oldu. Ardından sosyal medya ile ilgili engellenip engellenemeyeceği, ve engellenmesi durumunda alternatiflerinin ne olacağı yönünde bir tartışma oldu. Bangabandhu Şeyh Mucibur Rahman Caddesi’nin Ethem Sarısülük Caddesi olarak değiştirilmesi için Atapark forumuyla ortak çalışma önerisi. Her gün forumda “Bugün Türkiye’de neler oldu?” başlığıyla günlük olayların özetlenmesi önerildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder