17 Temmuz 2013 Çarşamba

Kozyatağı Kriton Curi Parkı Forumu Notları (16 Temmuz)

Kozyatağı Kriton Curi Park Forumu Notları                 16 Temmuz 2013

- Kendimizi, forumları tarifleme çabası içinde olmak gerektiğinden hareketle gündem olarak bu konu önerildi. Kısmen tartışıldı  ve forumun sonunda bu gündemin tekrarlanması gerektiği belirtildi.

-Diğer parklarla iletişim kurulmasının önemi vurgulandı.

-Forumumuzun en büyük eksiği en büyük eksiğinin karar alamaması  olduğu ve diğer forumların işleyişi hakkında bilgi alınması  gerektiği söylendi.

-Bu ve diğer konularla ilgili işleyişin düzeni açısından bir eşgüdüm (koordinasyon) toplantısı kurulmasının gerekli olduğu yönünde fikirler ortaya atıldı.

-İnsanların ilgisini çekebilme ve forumun katılımcı sayısının artması için kültür sanat etkinlikleri yapılması gerektiği dile getirildi.

-Bu nedenle Kültür-Sanat Komisyonu ve diğer komisyonların faaliyette olması gerektiği düşüncesine ulaşıldı.

-Diğer parklarla ilgili bilgi alınması konusunda Doğancılar Parkı örnek gösterildi. Doğancılar parkının tüm parkların içerisinde en işlevli parklardan biri olduğu vurgulandı. Özellikle haftalık etkinlik programı yapıyor olmalarına dikkat çekildi.

-Neden "Kentsel büyüme" çabası içinde olunulduğunun ve bununla neyin amaçlandığının cevabının aranması gerektiği düşüncesi ortaya atıldı. “Kentsel dönüşüm” nedir, “rant” nedir konuları üzerinde bir gündem ayrılması ve sunuş yapılması önerildi.

-Takas Pazarı uygulamasının diğer parklarda olduğu gibi burada da foruma ilgiyi çekebilecek faaliyetlerden olabileceği söylendi. Bunun aynı zamanda mahalleli ile forum katılımcılarının daha iyi bir bağ içerisinde olacağına vurgu yapıldı (İftar yemeği da hatırlatıldı).

-Siyasiler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızın, oy verdiğimiz partileri ve organik yapılarını daha iyi tanımamızın gerekliliği hakkında görüşler öne sürüldü.

- Yerel yönetimler ve seçim yasaları üzerine bir sunuşlu gündem yapılması önerildi. Yerel yönetim yapıları ile seçimde sandık üyeliği, müşahitlik vb. görevlerin tarif edilmesi ve bu konularda daha önceki forumlarda yapılan talepler doğrultusunda bilgilendirmede bulunulması bu gündemin ağırlığını oluşturması talep edildi

-Yaptıklarımızın çok büyük icraatlar olmadığı  ve bir şey başaramadığımızla ilgili karamsar bir konuşma da bu akşamki forumda yerini alan konulardandı. Ama aksine dair iyi şeylerin de yapıldığı da bir başka konuşmacı tarafından söylendi ve örneklendi.

-Bir konuşmacı “kişisel olan politiktir”^diyerek politikadan siyasette uzak kalınamayacağını belirtti. Gezi parkına gitmesinin sebeplerinden birinin de kendisine daha fazla saygısızlık yapılmamasını istenmesi olduğunu söyledi. Pek çok kişinin de böyle davrandığını kişisel olanın politik olmasından hareket ettiğini vurguladı.

-Eskiden bulunduğu bir mahallede, evlerin arka bahçelerinin oluşturduğu büyük bir yeşil alanını belediye tarafından otopark yapılmasına karşı mahallelinin mücadelesi anlatıldı ve siyasetin ister istemez sizi bulduğu ve siyaset yapmaktan kaçınılamayacağı, yeşil alanın otopark yapılması nasıl siyasetçilerin marifetiyse savunulması da halkın siyaseti olduğu belirtildi.

-Her konuda bilgimizin olduğu bir bilgi çağında yaşarken bizi yönetenlerin nasıl insanlar olmadığını bilmememizin büyük bir eksiklik olduğu söylendi.

-Seçim sisteminin değişmesinin, işlevsiz hale gelen siyasi monotonluğun bitirilmesinin forumların ve forumumuzun temel amaçlarından biri olması gerektiği fikri ortaya atıldı.

-Politika/Siyaset kelimesinin anlamının tam olarak anlaşılması  ihtiyacından doğan bir konuşma yapıldı ve her iki kavramın Yunanca ve Arapça anlam ve kök anlamlarından yola çıkılarak ve örnekler verilerek aydınlatıcı, renkli bir konuşma oldu.

-Belediye temsilcilerinden bilgi alınması gerektiği, örneğin forumlara davet edilebileceği söylendi. Belediye meclislerine temsilci göndermek de ortaya atılan görüşlerdendi.

-Genel olarak bu bölümde yerel yönetimlerin işleyişleri tartışıldı.

-Park ve yeşil alanlar gibi kamusal/kentsel alanların imara açılması, imarlı alanlarda ise imar izinlerin çok katlı yapıların yapılmasına izin verilecek şekilde aniden ve neredeyse keyfi olarak değiştirilmesinin nasıl rant yarattığına örnekler verilerek bu işleyiş anlatıldı.  Bununla ilgili yer, zaman ve rakamlarında yer verildiği bir konuşma yapıldı.

-Politika ve siyasetin temel anlamda hayat olduğu ve ilgilenmiyorum kelimesinin anlamsızlığı üzerinde genel bir tepkinin olduğu konuşmaya ve konuşmalara yer verildi.

-Tüm bu konuşulan sorun ve sorunlardan sonra bu sorunlar karşısında bir şey yapamayız anlamında "Ne yapabiliriz?" sorusu soruldu.

-Bu soru üzerine gelen ilk tepki "Sorunların konuşulması  ve geniş çevrelerle paylaşılması bile bir eylemdir" oldu.

-Demokrasinin Sadece Sandık Değil(!) yüz yüze bir eylem olduğuna dikkat çekildi.

-En çok oyu almanın geri kalanları ezme hakkını vermeyeceği önemli cümlelerden biriydi.

-Esnaf yürüyüşüne forum olarak katılınması gerektiği ve bunun 17 temmuzdaki forumda konuşulması gerektiği söylenildi.

-Muhtarlık nedir, işlevleri nelerdir konulu bir sunuş yapılması ve forum olarak muhtar adayı çıkarılması gerektiği önemli somut önerilerden biri oldu.

-Son olarak siyasetten uzak durulmaması gerektiğinin önemi vurgulandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder