18 Temmuz 2013 Perşembe

New York Forumu Notları (14 Temmuz)

New York`ta yasayanlarin Gezi sureci gozlemlerini, tespitlerini ve bu surece destek olmak icin ne yaptiklari ya da yapabileceklerini ya da yapilabilinecekleri paylastigi haftalik bir forumdur. Her hafta New York ve cevresinde farkli bir Park`ta yapilmaktadir.

FORUMDAN:

-Dun Fethullah Gulen'in evinin onune gidip protesto yaptik. Saat 1'deki bu etkinlik icin sabah 7.30'da ciktik New York'tan, iyi ki bu kadar erken cikmisiz, yollar kaybede kaybede bulunuyormus ( herkes guldu :) ) . Orada bir klisenin otoparkina araclari parketmek icin izin vardi. Gidince ogrendik ki vazgecilmis otoparkin bizlere acilmasindan. Vazgecsin diye baski yapilmis, para teklif edilmis. Polis ve FBI oncesinde kasabayi dolasmis ve yabancilar geliyor, otoparklarinizi kapatin, sizin mulkunuze park ederlerse tum sorumlulugu size ait demisler.Vardigimizda evlerin onlerine bantlar cekilmisti. Oyle bir yer ki yolda duramiyorsun. Bir saat kadar boyle gecti.. O sirada bazi arkadaslar tek tek kasabadaki ciftlikleri dolasip, arabalari park icin yer aramisti ve bir hanim bizlere ciftligini acti. Orayi bulmak icin konvoy halinde giderken yarim saat kadar fazladan gitmisiz :) Neyse, yaklasik 200 arac park edildi oraya. Normalde protesto, Gulen'in evinin karsindaki bos olan arazide yapilacakti ama bu izin de iptal edilmis. Alternatif olarak yuruyelim dendi. Bu da yapilamaz diye haber geldi. Armagan Yilmaz, konusma yapti kucaginda bebegiyle, kisisel bilgiler verdi once, kendi hayatini anlatti. Iskence gormus, cinsel organindan elektrik verilmis. Doktorlar cocuk sahibi olamaz demis ama kucaginda bir mucizeyi tasiyordu, bebeklerini... Armagan, elinde kalin bir dosya, Fethullah Gulen hakkinda suc duyurusunda bulundu, dosyada Feto'nun Amerika'da isledigi irili ufakli suclar da varmis. Amerikali bir yazar da konusma yapti.
Tabi saygi durusu da yapildi. Istiklal Marsi da okundu. Bize orda mudahale olmadi, kotu yaklasim yoktu. Ama yore halki "go home" dedi bizlere, ABD bayraklari gosterdi. Gulen'in evinin onunden bir bucuk saat kadar konvoy arabalar git- gel yapti insanlar arabanin icinden bayraklarla. Bir ara otobus bozuldu numarasi yaptik. Insanlar indi, yoksa izin yoktu arabalardan inmeye. Bu ara ben indim. Durdurduklarinda gazeteciyim dedigim icin sanirim sorun olmadi.( gazeteci olmadigini biliyoruz arkadasin :) ) Feto'nun adamlari bizi kameraya aldilar, fotograf cektiler. Ben poz verdim:) Zom yapin dedim, ben sizi cekiyorum dedim:) Feto'nun evinden bes kisi cikti,ellerinde lokum ve fotograf makinesi. Bir arkadas "biz niyetliyiz" dedi. Bir kisi, Jack(Cenk) Levent lokumu yedi. Bu protesto etkinliginde koordinasyon berbatti.Kasaba sakinlerini bilgilendirici brosur, yazi hazirlanmamis.Orda Turkce slogan atildi... Ulusal Kanal, Halk TV.. Protestoyu canli gostermis. Bu protesto bu sekilde bir ilkti.

Bu konuda forum katilimcilarinin katki ve yorumlari :

"kirsal bir yere gidilmis, onlar polisin ya da Fetocularin uyarisi bile olmasaydi, kendileri "go home" demis olabilirdi. Amerika'da kirsallarda yasamis biri olarak bunu soyleyebiliyorum. Kasabanin nufusundan fazla protestocu olmus orda. Ayni sey Turkiye'de kucuk bir kasabada olsa, kasaba sakinleri de benzer tepki verebilirdi.."

" Kasabayi protestodan haberdar etmek, onlari bilgilendirmek icin onlara postayla mektup gonderilebilinirdi. Amerika'da postaneden bu sekilde bir bolgedeki adresler satin alinip tek tek o adreslere posta atilabiliniyor."

"Ciller zamaninda basladi, polis Feto'nun polisi."


"Feto ile tum dini tarikatlar birlesti. Soyledikleri, demokrasinin arac olduguydu amac degil, hukumeti ele gecirene kadar hersey mubahti onlar icin!"


"Feto'nun CIA'in adami oldugunu herkes biliyor."


"Armagan Yilmaz'i karalamaya calisiyorlar, bunlar sinsi ve kallestir."

- Ben Turkiye'den yeni geldim. Gezi'den, ordan bahsedeyim. Eylemler basladiginda, 31 Mayis'ta Gezi'de ilk cadirlar yakildiginda, ordaki protestocularin cogunu ben taniyordum. O, uretken, zeki, gidisattan kaygili bir kitle. 10 Haziran'da Turkiye'ye gittim. Daha Gezi Parki, Gumussuyu civari.. barikatlar duruyordu. Cennet gibiydi Taksim. Cocugunu birak oraya, yagmacilik yoktu, dukkanlarin camlari yerinde... Gezi ruhunu gordum, bunu kacirmamis oldum. Dolmabahce'ye, Gumussuyu'na ... kadar metrekareye 3 kisi dusuyordu. O yuzden polis birsey yapamadi. Erdogan Fas'taydi. Gezi Parki alani, burda Zuccotti Park'in 2-3 kati ( bir ses: Bryant Park kadar) . Orda BDP barikati en iyisiydi, yikilmiyordu ( bir ses: yillarin tecrubesi!). Orda, antikapitalistler, temizlik iscileri, sendikalar, sinema severler,.. bireyseller...Hetorojen bir kitle. Hersey ucretsizdi. Seyyar satici ve polis vardi. Bu arada orda, Brezilya uniformali, mavi sapkalilar da polisti, bir yerde barikatlari vardi, gelene gecene bakiyorlardi ordan :))) Benim bakisim, "devlet benim icin degil, birileri onu ele geciyor ve nimetletinden faydalaniyor"ken, arkadaslarim gayet apolitikti, iste video oyunlari oynarlardi falan. Fakat, Istanbul'a inince, arkadaslarimla gorustugumde gordugum, 15 gunde onlar beni gecmisti :) ( sesler: sokagin gucu:)) ) Reis abiler vardi,egitim veriyorlardi:) Birinci gun:gazini yiyosun, agzin burnun salya sumuk birbirine karisiyor..Ikinci gun: o kadar etkilenmiyorsun.. Ucuncu gun: filtreli maskeni almis oluyorsun, artik gaz arsizi oluyorsun :)...Millet, devlet-polis-medya konusunda aydinlanmis. Korkusuzluk var cunku biliniliyor ki, dusersen yerden kaldirilacaksin. Goz altina alinirsan, o sirada adini bagiriyorsun, hemen fotografin cekiliyo etrafindakilerce ve sosyal medyaya yayiliyor, tek basina tenha yerlerde olmamaya bakiliyor.

-Demokratik bir ulke istiyorum. Bunun icin hep savasmak zorunda kaliyoruz. Ataturk'le aydinlanma donemi ile bir kesim aydinlanmis, bir kesim dusman olmus, bir kesimin ise aydinlanmadan hic haberi olmamis. Avrupa'daki aydinlanmayi arastirdim. Yapilmasi gereken cok sey var. Koy kahvelerine kadar kitaplar goturulmeli,acik hava tartismalari duzenlenmeli, Park Meclisleri gibi ama konulu. Her konu buralarda tartisilabilmeli. Ingiltere'de Royal Society Of London, aydinlanma donemlerinde bu harekete destek olmustu. Biz de ulkemizde aydinlanma icin, gerekiyorsa kuruluslar kurmaliyiz, var olanlarin calismasini saglamaliyiz. Celal Sengul demistir ki " Turkiye'de cok degerli sanat insanlari var, sorun, kurumda ve gelenekte. Bilim, sanat kurumsallasamiyor ve dolayisiyla gelenege donusmuyor." Batidaki aydinlanmanin iyi ve kotu yanlari iyi irdelenip, onlardan dersler cikarilarak Turkiye'nin aydinlanmasi icin calisilmali

-Turkiye`de adalet sistemi icinde vicdan sorunu var. Hukuk islemiyor. Caydirici seyler yok.

-Aydinlanmanin gerekli olduguna inanmiyorum. Cunku Anadolu`nun gecmisi zengin, kulturu zengin. Incelik insanlarin icinde var. Ama bir kirilma oldu. Halkin geneline AKP ulasti. Once kendimiz aydinlanmaliyiz. Zaten bu adamin guclenmesinin nedeni maduriyet terminolojisini kullanmasidir. Bunu biz yarattik. Kirilma, ayrilma…artik bunlari birakalim. Bu insanlari nasil aydinlatacagiz birakalim. Gezi`nin dili asagilayici. Mesela ``orantisiz zeka`` asagilayici bir terim. Otekilestiriyoruz. Artik kavgayi birakip iki tarafi nasil konusturacagimizi bulmaliyiz. En akillica sey, taraflarin konusup birbirini duymasini saglamak.Ya hukumetin otekilestirmesi, bizi asagilamasi. Ne yapabiliriz? Cevap icin konusmaya tartismaya ihtiyac var. Turkiye`de devrim olmayacak. 12 Eylul`de cocuktum. Bir kadin vardi, 12 Eylul`de bir oglu lisede, bir oglu universitede. ODTU kampusunde olduruldu, universitedeki oglu o zaman.Torunu simdi Antakya`da goz altinda. Saniyor musunuz ki bu kadin, bu kadinlar cocuklarini sokaga doker? Dokmez. Simdi gencler sahipsiz olarak sokaklarda. Parti istemiyorlar. Yalnizlar. Haklilar da. Isciler, bankacilar ,… herkes sokaga cikmayacak! Tayyip gundemi yaratiyor. Ortaya ne koyarsa o tartisiliyor. MHP cepte, basbakanlik yasasi gecti….Demokrasi istiyoruz ama bunu sokaktaki hareketle yapamayiz, baska bir yontem bulmaliyiz.

Forum katilimcilarinin bu konudaki yorum ve katkilari:

``Sokak ise yariyor. Sokak durursa biteriz.

`` Peki neden bir bucuk ayda birsey degismedi? sorusuna: ``Bunlar 13 yildir var, kolay mi hersey bir bucuk ayda degismesi! Ve bu hareket bir ilk!`` ``

``New York`taki protestolarda komunistiyle , ulkucusuyle…birlikteydim. Grur duyuyorum. Daha once boyle bir birliktelik yoktu.``

``Sokak hareketi onemli. Bu devam edecek. Duraklamalar olacak. Momentumunu kaybetmedi.``

``Turkiye`dekilerin ``Daha yeni basliyoruz`` demesi onemli. ``

``Burdan o hareketi etkilemeyiz, onun bir parcasi olabiliriz.``

-Benim hic turbanli ya da ulkucu arkadasim olmadi, yoktu. Benden 10 yil sonrakilerin oldu. Siyasi Islam … tartismalari abes. Siyasal Islamla Misir`a, Pakistan`a gideriz ancak. Fetonun evinin onunde protesto cesurca ama bu kim? Kime karsi yapildi bu eylem? Dunyaya nasil gosterildi bu eylem? Fetonun bizi soktugu cikmazdan cikip ne yapmaliyiz demeliyiz. Feto bizim muhattabimiz olamaz.

Katilimcilarin yorumlari:
``Fetonun ve adamlarinin foyasi cikana kadar seni dini yone cekmeye calistiklarini anlayamiyordun. Seni is olarak, kontak bilgisi olarak alir. Senle isi bittikten sonra seni atar ve hatta senin is bilgilerini ve baglantilarini kullanarak senin karsina rakip olarak cikar. Bu insanlarin devsirmeleri ilkokulda basliyor. Hep soygunlukla kopya cekerek bir yerlere gelmisler. Artik ekmekleri icin calisiyor, seninle catisiyor. Cunku baska mahareti yok``

``Dini akim degil, bir is kurumu.``

``Insanlari control altina almak, kandirmak icin dini kullanirsin. Bunlar dini kullanan mafia. Siddet uygulayan polisler genc ve Feto`nun okullarindan.``

``Gulen`i tanimiyorlar. Bu protesto onu dunyaya tanitmak, bak bir insan var, bunlari bunlari yapiyor.. demek icindi. Rahatsiz ettik onu, polisler geldi, yasadigi koy gordu, kim o.

-Foruma bilgilenin gelin, hazirlikli gelin, kendinizi tekrarlamayin. Onemlisiniz, dusunceleriniz onemli. Olaylari yeri geldikce kronolojik sirada hatirlatin….

https://www.facebook.com/events/439153606182275/

standturkey@gmail.com

@StandTurkey

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder