8 Temmuz 2013 Pazartesi

Mersin Forumu Notları (26 Haziran)

tahmini 200-300 kişi

saat 20:30'a doğru havuz çevresinde toplanıldı. (yürüyüşe kadar olan konuşmaların notları yok, ulaştıran olursa tamamlanacaktır)

21:00 gibi her gece olduğu gibi forumun çıkışına doğru yürüyüşe geçmek isteyen kitleye polis barikat kurdu. bir süre barikatın önünde oturma eylemi yapan gruba polis anons yaparak dağılma uyarısı yaptı. polis amiri avm müşterisini rahatsız edip, çocukları korkuttuğumuzu iddia etti. direnişçilerin sözcüsü kendisine halkı asıl korkutmaya çalışanın onlar olduğunu söyledi. oturma eylemine bir süre devam eden direnişçiler barikatın açılmaması üzerine avm'ye yönelerek içeride yürüyüş yaptı.  daha sonra tkrar havuz alanına dönen grup foruma başladı. forumda söz alanlar özetle şu konulara değindiler:

  • İlk söz alan kadın arkadaşımız akp'nin gördüğü tüm hükümetler arasında en hukuk tanımazı olduğunu söyleyerek tayyip erdoğan'a “İnşallah sonun kaddafi'ye benzer” dedi.
  • başka bir kadın tayyip'in eylemcilerin başörtülülere saldırdığını iddia ettiğini fakat bunun yalanlanması ve eylemciler arasında başörtülü kadınların da olmasının ezberleri bozduğunu söyledi.
  • olimpiyatlarda görevli olan biri olimpiyatların ilk gününde ünlü birinin (isim vermeyeceğini söyledi) tayyip'e hakaret ettiği gerekçesiyle dışarı atıldığını anlattı.
  • forum sunucusu “ermeni'yi dövdürmeyecektik” (http://www.supermeydan.net/forum217/thread80754.html) fıkrasını anlattı ve direnişçilerin meselesinin birbirini dövdürmemek olduğunu söyledi.
  • bu mücadelede yitirilenler anısına bir direnişçinin getirdiği mumlar yakıldı.
  • pazar günü yapılacak olan halk yürüyüşüne çağrı yapıldı.
  • söz alan bir kadın “akp demokrasisi toma'lar ve 2 tabur polisten oluşuyor. onların tarihini de çok iyi biliyoruz, onları bu halkın elinden kimse kurtaramıycak” dedi.
  • konuşmacılar sık sık polislere seslendi. “madem anayasaya bağlısınız, anayasal gösteri hakkımızı kullanmamızın önünde nasıl engel olursunuz?”diyen bir direnişçinin ardından söz alan bir annemiz müdahelelerde gençlerin önüne geçerek polise “halkın polisi olun, necdet menzir olmayın, hayri kozakçıoğlu olmayın. devlet sizi kullanır, işinizi bir kurşunla bitirir, halkın polisi olun” dedi.
  • direnişçi sözlerine kürecik'teki füze kalkanlarına karşı yeterince ses çıkmadığını söyleyerek devam etti. “direnişe kadınların üstünden dil uzattılar. onlar müslüman değil kindardır. halkı bölmek istiyorlar. yazıklar olsun mersin halkına. yürekli olun sokaklara çıkın”
  • forum avm'nin “eyleminizin yanındayız ama gidin başka yerde yapın” mesajı üzerine “forum avm bizim yanımızda değildir, orda eylem yapmamızı istemiyorlarsa bunu bize değil işbirlikçilerine söylesinler” dendi.
  • akp içinden çatlak seslerin çıkmaya başlaması değerlendirildi ve olumlandı.
  • 82 yaşında olduğunu belirten bir kadın direnişçi “bugüne kadar yurdunu milletini böylesine sevmeyen bir başbakan görmedim.” dedi ve yabancılara satılan işletmelerin bir listesini okudu. “bu paralar nereye gidiyor” diye soran direnişçi, başbakanın 8 ülkede hesabı olduğunu belirtti.  bir istiklal savaşı gazisinin kızı olduğunu söyleyen başka bir direnişçi ise tayyip'e yönelik  “göreve geldiğinde hiçbirşeyin yoktu, şimdi nasıl dünyanın 7. en zengin başbakanı oldun?” diye sordu “yetimlerin, hepimizin hakkını yedin. bu halka çektirdiklerin yüzünden bu halkın elleri öbür dünyada da bu dünyada da yakanda olucak” dedi.
  • bir başka direnişçi yunanistan polisi alexis'i vurduğunda uygulanan yaptırımları hatırlatarak türkiye'de adalet olmadığını vurguladı ve göstericilerin her zaman barışçıl davrandığını ekledi.
  • söz alan bir genç geçmişteki n.ç. davasını ve bingöl'deki tecavüz davasında itirazlar üzerine sadece 1 uzman çavuşun tutuklanmasını lanetledi. bu  hükümetin sanatçılara karşı çok saygısız olduğunu söyleyen direnişçi genç fazıl say ve mehmet ali alabora'nın başına gelenleri hatırlattı. bu ülkede düşünceleri veya etnik/dini kimliği yüzünden katledilen sevağ balıkçıyan, uğur mumcu ve turan dursun gibi insanlar için bir dakikalığına alkış tutmayı öneren direnişçinin önerisi kabul edildi. kitle ayağa kalkarak bir dakika boyunca özgürlük ve demokrasi şehitleri anısına alkış tuttu.
  • söz alan 2 küçük kardeşimiz ise “tayyip türkiyeyi ele geçirmek istiyosa avcunu yalasın” ve “başbakan halkından korkmasaydı özgür kanallara para cezası ve korkutma amaçlı kötü laflar etmezdi” dediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder