8 Temmuz 2013 Pazartesi

Mersin Forumu Notları (25 Haziran)

25 haziran 2013

tahmini 400-500 kişilik katılım

20:00 gibi forum avm havuz çevresinde serbest kürsü kuruldu. söz alan direnişçiler özetle aşağıdaki düşünceleri dile getirdiler:

  • ethem sarısülük ve bu direnişte katledilen diğer direnişçiler anıldı. kitle bu mücadelede kaybettiklerimiz anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve arından hep bir ağızdan yiğidim arslanım söylendi.  bir genç ethem sarısülük'ün ağzından yazılan mektubu okudu. kitle konuşmalara sloganlarla destek verdi.

  • trans bir birey söz alarak akp diktatörlüğünden en çok zarar gören kesimlerden birinin lgbt toplulukları olduğunu hatırlattı. direnişçinin sözü sık sık alkışlar ve “birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla bölündü.

  • bingöl'de 16 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz eden 5 uzman çavuşun çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakılması söz alanlardan bazıları tarafından kınandı. kitle yuh sesleri ve işaret dili ile kınamaya destek verdi.

saat 21:00'a yaklaşırken kitle gmk bulvarı'na doğru yürüyüşe geçmek istedi. çevik kuvvet tarafından önü kesilen ve dağılması yönünde anonslar yapılan kitle geriye dönerek forum avm'yi alkışlar ve sloganlarla dolaşarak fiilen işgal etti. yürüyüşün ardından dağılmayarak havuz çevresine dönen direnişçiler forumun ikinci kısmına geçti. İkinci kısımda konuşulanlar şunlardır:

  • söz alan bir kadın akp diktatörlüğü döneminde sürdürülen savaş yüzünden kürt ve türk halklarının çektiği eziyetleri hatırlattı. uludere'de üzerine bomba yağdırılan ve afyon'da mühimmat patlamasında ölen gençlerimizin ölümüne neden olanları lanetledi.

  • 82 yaşında olduğunu söyleyen bir kadın rte'nin evinin üç hilalli yeşil bayraklarla çevrelendiğini belirterek “bu bayrak bizim bayrağımız değildir, biz türk bayrağından başka bayrak kabul etmeyiz” dedi.

  • konuşmacılar arasında sıklıkla mustafa kemal atatürk anılarak yolunda yürünecceğine dair irade beyan edildi. akp hükümetinin mustafa kemal ve diğer cumhuriyet kadrolarını itibarsızlaştırma çabaları kınandı.

  • genç bir kadın söz alarak akp hükümeti'nin tunceli'de aleviler için kutsal olan gola çetu parkı için de yıkım kararı aldığını söyledi. “ben de bir aleviyim, biz aleviler hepsinden daha müslümanız” dedi.

  • kitle “örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez” sloganını atarak genç kızın sözlerine destek oldu.

  • sosyalist demokrasi partisi ile başlayan ardından ezilenlerin sosyalist platformu ve beşiktaş çarşı grubuna yönelik saldırılarla devam eden gezi parkı operasyonları kınandı. “gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” sloganı atıldı.

  • dikmen'den geldiğini söyleyen bir direnişçi dikmen'de yaşanan şiddetin boyutlarını anlattı. ankara ve dikmen halkına destek olunması çağrısında bulundu.

  • reyhanlı katliamının ardından yaşanan sessizliği ve umursamazlığı gördüğünde midesinin bulandığını ifade eden bir direnişçi, “şimdi burda biz bizeyiz, daha umutluyuz” dedi ve halk meclislerinin toplanarak kadınların özellikle görev alması gerektiğini söyledi.

  • konuşmacılar sık sık polise yönelik öfke, kınama, hayal kırıklığı ve temenni ifade ettiler. özellikle kadın konuşmacılar polise şerefli olma ve halkının safında yer alma çağrısı yaptılar. “polis simit sat onurlu yaşa”, “polis defol bu sokaklar bizim” sloganları atıldı. bir direnişçi “çocukken polisten korkmayan yoktur, siz bütün çocukları korkutacak kadar kötü insanlarsınız” diye seslendi.

  • taksim'den geldiğini söyleyen genç bir direnişçi kadın insanlıktan çıkmış polislerin yanısıra yaptığını vicdanı kaldırmayan ve eylemcilere yardım eden polisler de gördüğünü söyledi. direnişçi “taksim'de yaşananların dinle ilgisi yok” diye ekledi.

  • üniversitede öğretim görevlisi olan bir direnişçi “akp'nin özgürlükçülük bayraktarlığı maskesinin düşmesi ile neoliberal,muhafazakar ve şiddet yanlısı yüzünü gösterdiğini” söyledi ve  sosyalist bir cumuhuriyet seçeneğinin öneminin altını çizdi.

  • mimarlık öğrencisi genç bir kadın kentin ortak alanları ile ilgili yürütülen mimari projelerin öncelikle halka sorulması gerektiğini dile getirdi. mersin'de de tevfik sırrı gür stadyumu ve lisesi'nin yıkılarak avm inşa edilmesi projesini hatırlatan mimar adayı genç kadın herkesi cumhuriyet meydanı'nda toplanmaya çağırdı.

  • lgbt bireylerin hassasiyetlerinin gözetilmesi ve bazı sloganların atılmaması duyurusu yapıldı.


saat 22:00 civarında forum avm ışıkları kapatarak direnişçilerin toplandıkları alanı karanlığa boğdu. havuzdan gelen ışıkla forumlarına bir süre daha devam eden direnişçiler forum avm'yi boykot etme kararı aldılar.  bunun yanısıra bir gün önceki tek sıra yürüyüşte yaşanan polis müdahelesi sırasında yaşlı bir direnişçiyi darp eden “elruha kebap” adlı lokantanın da boykot edilmesi kitle tarafından kabul edildi. tarihi netleşmese de tayyip'in mersin'e geleceği 30 haziran pazar ya da 29 haziran cumartesi günü bir halk yürüyüşü yapılması yönünde bir eğilim ortaya kondu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder