10 Temmuz 2013 Çarşamba

Kınalıada Forum Notları (4 Temmuz)


1. gündem bu forumun kınalıada ada adına kararlar alıp alamayacağı idi. Foruma katılanların sayısının azlığından ve neredeyse hep aynı kişilerin katılımından dolayı bu forumun karar alma yetkisi sorgulandı. Bu gündemi öneren arkadaşla birlikte birkaç kişinin daha, komisyonlarda görev alanların dahi forumlara katılmaktaki isteksizliği nedeniyle çekinceleri vardı. Ancak komisyonlarda yer alan arkadaşların toplantılarına ayrı günlerde devam ettikleri ve aldıkları görevleri sürdürdükleri de belirtildi. Adadan gelen bir talep olmamasına, burada yaşayan çoğunluğa rağmen bir karar alınmasının doğru olup olmayacağı tartışıldı. Forum herkese açık olduğu ve inisiyatif alıp gelenlerin katılımıyla gerçekleştiğinden ve böyle bir ihtiyacın tüketilmemiş olmasından dolayı forumun devam edilebileceği kararına varıldı. Ayrıca katılımın az olmasının sebeplerini düşünmek ve katılımın arttırılması için neler yapılabileceği üzerine kafa yormak gerektiği de konuşuldu. Bununla birlikte kınalıadada bu foruma kadar yapılan forumların gezi ruhuyla yani çıkış noktasıyla arasındaki paralellik tartışıldı ve yerel sorunlara hapsolmayıp biraz daha siyasallaşmasının uygun olacağı, bu nedenle de yerelle ilgili çöp, hayvanlar, şenlik gibi konuların tek başlık altında tartışılabileceği kararına varıldı. 
2. Çöp toplama vs gibi faaliyetlerin bunu kendi başımıza çözebileceğimizi düşündüğümüz için değil, hem adalıların hem de yerel yönetimin dikkatini çekmek için yapıldığı konuşuldu. Adaların otoban ile istanbula bağlanacağı söylentilerinin olduğu ve bunun ya da benzeri projelerin de aslında kentsel dönüşüm belasını adalara taşıyacağı, bu konuda diğer adalarla birlikte birşeyler yapılması gerektiği konuşuldu. Gezi Parkı ruhunda bir direniş için Sivriada ve Yassıada projelerine karşı çıkmanın bir örnek olduğu söylendi. Çünkü bu tam da aslında yaşam alanına sahip çıkabileceğimiz gerçek ve gezi ruhuna bir konu. Adalar arası koordinasyon bu açıdan da çok önemli. Bunlara ek olarak sokak şenliğinin müzikli olması ve yerinin toplandığımız yerde olması konuşuldu.

3. Son olarak Mısır'daki süreç konuşuldu. Bunun bir darbe mi yoksa halkı arkasına alan bir toplumsal müdahale mi olduğunun iyi anlaşılması gerektiği, bununla birlikte gerekçesi ne olursa olsun darbeye karşı olduğumuzun her fırsatta altının çizilmesi gerektiği vs konuşuldu ama tartışma yarım kaldı, ki daha da çok uzun uzun tartışılabilecek bir konu gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder