23 Haziran 2013 Pazar

Antakya Park Forumlarına İlişkin Bilgilendirmeler

Antakya'dan Selamlar...

İnternet üzerinden yapılan forumların paylaşılma etkinliği geç fark ettiğim için Antakya'da yapılan 7 forumdan kısa kısa özetler sunmak istiyorum. Daha sonra elimden geldiğinde bilgi paylaşımlarında bulunacağım.

İlk etapta bahsetmemiz gerekir ki medyanın üç maymunu oynaması sonucu bazı illerden tam anlamıyla net bilgiler alamamaktayız. Maalesef Antakya'da da yaşanan süreci dışardan takip eden çok az kişi olduğu bir gerçek. Burada direnişin ilk gününden itibaren halk duyarlı davranmış yaşlısı, genci, çoluğu, çocuğuyla sokaklara dökülmüştür. Kitlesellikte metropol denilen şehirlerle kıyaslanacak bir direniş süreci yaşamıştır, yaşamaya da devam etmektedir. Antakya genel olarak en yoğun baskıları, en şiddetli müdahaleleri yaşayan illerin başında geldi. Malumunuz 3 Haziran gecesi de Abdullah Cömert kardeşimiz haince öldürüldü. 150 bini aşkın bir insan seliyle cenazemizi defnettik. Cenaze dönüşü arkadaşımızın öldürüldüğü mahalleye, cenaze evinin olduğu sokağa bile gaz bombaları atan bir güruhla günlerce karşı karşıya kaldık. Antakya'mızda bulunan Sevgi Parkı'nı Gezi Parkına çevirdik. 20 gündür orada bulunan ve çeşitli sosyal aktivitelerle direnişe destek veren çapulcu kardeşlerimiz mevcut. Bunun dışında her gün saat 21.00'da halk kendiliğinden kimsenin baskısı olmadan Uğur Mumcu Meydanı'na yürüyüp direnişe destek olmaya devam ediyor. Sevgi Parkındaki forumlardan kısa kısa özetler vermek istiyorum.

Ek bilgi: Daha önce kararlaştırıldığı üzere 16.06.2013

-Abdullah Cömert için Samandağ ilçesinden Antakya Armutlu Mahallesine yani kardeşimizin vurulduğu yere kadar olan 25 km'lik mesafeye Samandağ'ın bir bahçesinden koparılan sembolik gül bütün o mesafeyi el ele tutuşarak, insan zinciriyle Armutlu'ya kadar getirildi ve vurulduğu yere bırakıldı. Bu esnada ilçeye gidişler tamamen kapatılıp 10 bini aşkın araçla da zincire eşlik edildi. Samadanğdan 30'bini aşkın insan, Antakya'da bekleyen 70 bini aşkın insanla buluştu ve 100'bini aşkın kişiyle anmamızı gerçekleştirdik.

Forumlardan;

1.gün 17.06.2013:

-Gezi Parkındaki çadırlar yıkıldıktan sonra Sevgi Parkı'ndaki direnişi devam ettirip ettirmeme konusu tartışıldı. Kalmaya karar verildi ve ilerki süreçte forumda tartışılması uygun konular üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu. Genel olarak yol gösterici tarzda bir forumdu. Birinci gün alınan kararlar.

Kararlar:

1- Abdullah Cömert'in katili bulununcaya ve yargı önüne çıkarılıncaya kadar Sevgi parkında direnmeye devam ediyoruz.
2- Tüm Antakya'da yürüttüğümüz bu direniş de, direniş de bulunan tüm kurum ve kişilerle ortak mücadeleye devam ediyoruz.
3- Her gün Uğur Mumcu'da buluşacağız ve farklı güzergahlardan yürüyüşler yayıp Abdullah Cömert'in öldürüldüğü yere karanfil bırakacağız. UNUTMAYACAK UNUTTURMAYACAĞIZ.
4- Tüm Türkiye direnişçilerinin ortak talepleri olan ÖZGÜRLÜK ve HAKLARIMIZ için mücadeleye devam edeceğiz.



2.gün 18.06.2013 :

RENKLERİN KARDEŞLİĞİ Sevgi ve Direniş Parkında Buluştu.

HATAYSPOR - FENERBAHÇE - BEŞİKTAŞ - GALATASARAY ve başka takımlara gönül veren bütün taraftarlarla bir araya geldi ve süreç değerlendirildi

Kararlar:

Genel olarak futbol en gözde spor dalı olduğu için, insanlara da en çok hitap eden kitlesel bir branş olduğu için direnişte taraftarların olumlu anlamda çok önemli bir yer edindiği ve popülaritelerinden dolayı da halka ulaşma açısından kitlesel bir yer edindikleri için renk gözetmeksiniz direnişte kalınacağı kararı alındı. Çarşı Grubu üzerinden de bütün taraftarlara yapılan sindirme politikalarına karşı durulacağı ve yılmadan direnişte kalınacağı açıklandı.



3.gün 19.06.2013 :

- Kadınların direnişe bakışı, önümüzdeki süreçlerde kadınların bu direnişte nerede duracağı ve kadınların talepleri üzerine tartışıldı. Bu forumda sadece kadınların katılımıyla gerçekleşti.

Kararlar:

1- Kadın düşmanı Tayyip Erdoğan başta kadınlar olmak üzere halktan özür dilemelidir.
2- Bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz ve doğurganlığımız üzerinde ki tüm dayatmalara son vereceğiz.
3- Erken yaşta evliliği teşvik eden bütün uygulamaları durduracağız.
4- Cinsiyetçi, gerici, ırkçı, şoven uygulamaların üzerine yürüyeceğiz.
5- Özgürlüğümüze, yaşa ve karar haklarımıza yönelik saldırılara izin vermeyeceğiz.
6- Bütün bunların nezdinde haklı halk mücadelesinde kadınlar olarak insanlık kazanana kadar direnişe destek ve mücadeleye devam kararı alındı.



4.gün 20.06.2013

Halk kürsüsünü bu kez Pınar Mahallesi Kemal Yolcu Parkında kuruldu ve genel olarak süreç değerlendirildi.

Kararlar:

Sözler söylendi ve eylemleri büyütme kararı alındı. Kurulan halk kürsüsünde daha büyük kitlere ulaşmak için çalışmalar yapılacağı kararı da alındı , ardından Uğur Mumcu Meydanı'na yürüyüş düzenlendi ve miting alanında toplanan kitleye katılındı. Saat 21.00'de de Uğur Mumcu Meydan'ından, Abdullah Cömert kardeşimizin katledildiği sokağa yürüyüş düzenlendi.



5.gün 21.06.2013:

Forumun düzenlenme yeri tekrar Sevgi (Direniş) Parkıydı. Antakya'da son yıllarda medeniyetler üzerine oynanan oyunlara karşı neler yapılabileceği konusu konuşuldu. Öncesinde Antakya Saray Caddesinde kitap okuyan duran adamlar eylemi yapıldı.

Kararlar:

Genel olarak öğretmenlerin, memurların, esnafların, akademisyenlerin, mahalle dernek yöneticilerinin ve söz sahibi kişilerin mahalli veya şehir toplantıları düzenleyerek Antakya'daki farklı etnik kimliklere mensup halkların arasına sokulmak istenen nifak tohumlarına karşı bu insanları bilinçlendirmek ve bu süreçte sağduyulu davranılması için telkinlerde bulunulması kararı alındı. (Genel olarak şehirde zaten bütün kimlikler iç içe kardeşçe yaşıyor ve sağduyu hakim ama gene de her şeye rağmen uç kesimler olabileceği düşünülerek bu karar alındı)


6.gün 22.06.2013:

Forumun konusu güncel olaylar yani Gezi Direnişi üzerineydi. Karardan çok sürecin ilerleyişi hakkında konuşuldu. Saat 21:00'da ise miting alanına yürüyüş yapılıp İlkay Akkaya konserine geçildi.




7.gün 23.06.2013:


Son 2 ay içinde 55 canımızı kaybettik. 52’si Reyhanlı'da katledildi. 3’ü faşizme karşı direnirken öldürüldü.
Bilsinler ki, bize ölüm yok!
ey her şey bitti diyenler
korkunun sofrasında yılgınlık yiyenler.
ne kırlarda direnen çiçekler
ne kentlerde devleşen öfkeler
henüz elveda demediler.
bitmedi daha sürüyor o kavga
ve sürecek
yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!


55 canımız Sevgi (Direniş) Parkında diktiğimiz 55 Çınar'la yaşamaya devam edecek. Hem demokrasi şehidimiz hem de Reyhanlı'daki saldırıda hayatlarını kaybeden insanlarımız için yapılan bu organizasyonlarda katillerin mutlaka bulunup hesap sorulması, sorumluların da hesap vermesi istendi ve bu gerçekleşinceye kadar bu hakların aranacağı kararı alındı. Abdullah kardeşimizin ailesi ve Reyhanlı'da yitirdiğimiz bazı canların aileleri de ''yaşam fidanlığı'' ismi verilen törene katılıp acılarını paylaşıp, isteklerini dile getirdiler.





Not: Forumların gerçekleştirildiği Sevgi (Direniş) Parkı'ndaki çadırlar mevcut olduğun için forum öncesi ve yürüyüşler sonrasında parkta çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Şuana kadar yapılan etkinliklerden bazıları.



-Müzik dinletileri

-Kitap okuma etkinlikleri

-Satranç atölyesi

-Film gösterimleri

-Sanatçıların halkla buluşması

-Çocukların tiyatro ve geleneksel oyun etkinlikleri

-Sevgi Parkı kütüphanesinin oluşturulması

-Gezi Parkı ve Reyhanlı sergisi

-Mülteciler gününde mültecilerin ağırlanması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder