20 Haziran 2013 Perşembe

Abbasağa Parkı Alternatif (Küçük) Forum Notları (20 Haziran)

Duyurular:

1)     İpek arkadaşımızın mahallelere gidip oralardan gelemeyen insanlar için çeşitli çalışmalar organize etme projesi vardı dahil olmak isteyenler ismini yazdırdı. Yarın da isim yazılabilir.
2)     23 Haziran Pazar günü Taksim’de Trans Onur yürüyüşü var, tramvay durağından başlıyor saat 17.00de. Sonrasında 24-30 Haziran arası Onur Haftası ve 30 Haziran Pazar günü LGBT Onur yürüyüşü var saat 17.00de başlıyor, Taksim tramvay durağından. Taksim’de eylem yasakları gibi bir süreçten geçtiğimiz şu dönemde hem Taksim’i, hem sokakları bırakmamak , hem de direniş boyunca yanyana durduğumuz, dayanıştığımız herkesle hep beraber olmak için bu eylemlere çağrı yapıldı. Daha fazla bilgi için: http://onurhaftasi.tumblr.com/ ve http://www.h.madisozluk.com/2013/06/4trans-onur-yuruyusu-23-haziran-pazar.html
3)     29 Haziran günü saa 21.00de Kadıköy’de HES’lere karşı miting için duyuru ve çağrı yapıldı.
4)     Abbasağa’daki büyük forumda komisyonlar kurulmuş katılmak isteyen oradaki moderasyon ile haberleşsin.
5)     Megafon için para toplandı ama sonra bedava bir megafon getirildi. O bedava megafon bizim forumda kalırsa para ile ne yapılacağı tartışılacak.

Tartışılanlar:

-        Örgütlenmeden ne anlıyoruz sorusu ile giriş yapıldı. Dernek kurma tarzı kurumsallaşma ihtimallerinden bahsedildi, ancak bu tarz bir kurumsallaşmanın harekete yozlaşma getireceği de söylendi. Dernek dışında parti kurmak veya varolan partilerin çatısı altında olmak konuşuldu.
-        Nihai amacımız ne olmalıdır sorusu soruldu.
-        Sandık siyasetinin dışında olma gerekliliğinden çok bahsedildi. Bu bize yetmediği, bizi temsil etmediği için temsili demokrasi yerine parklarda kendi demokrasimizi kurma çabasında olduğumuz belirtildi. Üç haftadır ortak iradeyle yapıyoruz bu işi ve kirli bir siyasete karşıyız dendi. Partilerdeki milletvekillerinin tanınmadığı, biz partilere oy verdikten sonra parti başkanları tarafından seçilenlerin vekil olduğu ve çoğu zaman bunun holding ve şirketlere bağlı olduğu eleştirisi getirildi sandık sistemine.
-        Örgütlenmenin illa ki büyük siyaset demek olmadığından ve ortak hareket etmeyi öğrenmenin öneminden bahsedildi.
-        Seçim barajından sıkça bahsedildi. Kalkması için talebimiz olması gerektiği vurgulandı.
-        Sivil bir anayasa için bastırmak, bunu hep beraber kurmak önemlidir dendi.
-        Seçim sistemleri konusunda bir arkadaş bilgilendirme yaptı. Bizim ülkede kullanılan Dhondt sisteminin kötü olduğundan, eskiden kullanılmış bir milli bakiye sisteminden bahsedildi. Bu araştırılıp öğrenilebilir.
-        Özellikle yerel yönetimlerde, bütçede ve yerel yönetim bütçelerinde söz sahibi olmaktan bahsedildi.
-        Bir örgütlenme biçimi olarak atölye çalışmaları önerildi. Atölye başlıkları verildi, bunlar için verebilecek insan aranmaya başlanması düşünüldü. Başlıklar karar alınacak konular bölümünde yazılacaktır.
-        Kurumsallaşma yerine yerel örgütlenme dendi, birbirimize anlatacak çok şeyimiz var. Bunun AKP karşıtlığı üzerinden değil, devletin bizim hayatımızı, bedenlerimizi nasıl belirlediği ve devletin şiddeti üzerinden tartışılması gerektiği söylendi. CHP varken de kimliklerimiz üzerinden nasıl ezildiğimiz söylendi, Kürtler, LGBTler, kadınlar, vs. düşünüldüğü zaman deneyim paylaşımına ihtiyaç olduğu söylendi. Ayrıca, kentsel dönüşümün de sadece AKP hükümetiyle çıkmadığı, önceki dönemlerde de olduğu bu yüzden farklı ezilmeler üzerinden ortaklaşıp iktidara karşı mücadele etmek gerektiği söylendi.
-        Ormanlarımızla, derelerimizle, kampüslerimizle ilgili bizi dinlemeyen bir iktidar var. Bunlara sahip çıkmak için aşağıdan çoğulcu ve demokratik kanalları açıyoruz. Bir Demokrasi Cephesi kuralım, sendikalar da dahil olabilir. Bu forumdan temsilciler çıkaralım dendi. Öbür forumlarla koordinasyon sağlansın.
-        Benzer halk hareketlerinden bahsedildi, New York’taki Occupy Wall Street (Wall Street İşgali) eylemleri konuşuldu.
-        İnsanları ateşleyecek, enerji verecek ne tür eylemlilikler olabilir sorusu soruldu. Parklarda oturmak hariç eyleme geçmek isteyen, sokaklarda ve meydanlarda olmak isteyenler varolduğu gibi atölyeleri ve forumları süreklileştirmek ve derinleştirmek gerektiğini söyleyenler de oldu.
-        AKP tabanını aşağılamak yerine AKP’nin yerel örgütleme başarısındaki biçimlerden öğrenmek gerektiği söylendi. Burada yerellerde insanları dinlemenin, hatta bazen konuşmak yerine dinlemenin öneminden bahsedildi. Kibirli olmamaya dikkat edilmesi gerektiği söylendi.
-        Kentsel dönüşümün uğradığı mahallelerde küçük örgütlenmeler var, bunlara destek olunması gerektiği söylendi.
-        Toplumsal barış için farklı dönemlerde mazlum olanların birbirini anlayabileceği bir ortam oluşması iyi dendi.
-        Devletin sadece bir şiddet aygıtı değil, toplumsal refahı şirketlerine dağıtan bir ekonomik aygıt olduğu söylendi, nasıl buna karşı ağ kurulur sorusu vardı.
-        Biz devletin kodlarını çok iyi biliyoruz, bundan önce de çapulcular, marjinaller vardı. Hatta on bin, on bin öldürüldüler. Ona Türkiye’nin batısından ses çıksaydı belki şimdi böyle olmazdı dendi. Dersim’den, Mersin’den, Gazi’den, Okmeydanı’ndan, Brezilya’dan soyutlarsak olmaz dendi. İktidarı ve sermayeyi düşünmek lazım. Divan’ı açtı diye beğendiğimiz Koç Sivas’ta siyanürle altın çıkarıyor dendi.

Karar alınacak konular:

(Bu gece karar alma konuşması yapacağımız noktada Yeniköy’deki olayların haberi gelince o konuya  yoğunlaşıldı ve karar almak için geç kalındı. Kalabalık azalınca karar verebilecek bir çoğunluğun bulunmadığı söylendi. Karar alınacak konuların yarına bırakılması ve ilk başta bu listeden gidilerek bunların yarın bağlanmasında hemfikir olundu.)
1)     Atölye listesi tamamlansın. Şimdilik öneriler: Direnişin Sosyolojisi, Yaratıcı Eylem, Barış Atölyesi, İlkyardım, Çocuk Atölyesi, Hak-Hukuk Atölyesi, Demokrasi tartışması, Yerel yönetimler Atölyesi, Kürtaj ve Kadına karşı şiddet, Eğitim, HES’ler ve Kentsel Dönüşüm, İnternet Güvenliği, Ekonomi ve Takas Ekonomisi, Örgütlenmeden ne Anlıyoruz Atölyesi (unuttuğum olabilir). Bunlara yarın isim yazılacak, işe konulacak.
2)     Bu forumlardan temsilciler çıkaralım mı (dönüşümlü şekilde)? Bütün forumların temsilcileri toplanıp koordinasyon sağlasın mı?
3)     Brezilya’ya mektup yazılması. Ayrıca Roboskî ve Reyhanlı’da yakınlarını kaybedenlere de mektup yazılması için gönüllüler isim yazdırdı.
4)     ESP’nin tutukluları sadece sol örgütler tarafından sahiplenildi, ama bizim onlarla dayanışmak için bir şey yapmamız lazım. Mesaj veya basın açıklaması önerisi var.
5)     Birbirimizi tanımak için piknik örgütleyebiliriz.
6)     Saat ve gün belirleyip nerede isek her yerde toplu “durma” eylemi organize edilebilir, tüm forumların katılımı sağlanabilir.
7)     Bülten oluşturmak konuşulmuş öbür forumlarda. Biz de bu çabaya dahil olalım mı? Hemzemin diye bir bülten çıkmaya başlamış bile.
8)     Her parka temsili bir çadır kurulsun mu? Orada bültenler toplanabilir ve mahalleli ve esnaf ile beraber çalışılıp organik bağlantı sağlanabilir.
9)     Şiddet/ayrımcılık şikayet edilmesi için bir koordinasyon?
10)  Güvenlik kurulu oluşsun mu parklara saldırı esnasında durumu kontrol altında tutabilecek, koruyabilecek kişilerden?
11)  Bir gözlem grubu parklar etrafında dönüşümlü olarak turlayarak saldırı olup olmadığına bakabilir dendi.
12)  Gezi açılınca ne yapalım sorusu karara bağlamalı.
13)  Yeniköy için ne yapılsın sorusu vardı. Bir kaç öneri geldi. Yarına kadar bekleyip ne olduğunu anlayalım, Yeniköy’ü organize eden, katılan arkadaşlara soralım eğer dayanışmak için gelmemizi istiyorlarsa yarın akşam forumlarımızı oraya taşıyabiliriz. Bunun için genel çağrı olabilir dendi. Eğer istenmezse Yeniköylüler güvenlik için Abbasağa’ya davet edilebilir dendi. Ayrıca meydanlara inip Yeniköye destek için mahallemizde sokağımızda yürüyüş, eylem önerisi de vardı. Yeniköy’e bizim direniş ekibinden isteyenlerin gidip Cuma namazı kılması da bir tepki biçimi olarak konuşuldu.
14)  Bingöl’de tecavüze uğrayan 16 yaşındaki kız için adliye önünde bir eylem teklifi vardı.

1 yorum:

  1. merhaba, Harika bir bilgilendirme uzun süredir Forumlarda arıyordum bulamıyordum Teşekkür ederim sayın yönetici harikasiniz, Forumlardaki arkadaşlarıma önereceğim burayı.

    YanıtlaSil