5 Temmuz 2013 Cuma

Mimar Sinan Forumu Notları (1 Temmuz)


 İstatistik Bölümü’nden 18 Haziran’dan beri kayıp öğrencimiz Gürcan ile ilgili mutlaka ve acilen bir şeyler yapmalıyız. Dekanlık ailesini aramış ama ulaşamamış. Ailesi ile de görüşerek ne yapabiliriz?

-          Çarşamba cihangir Parkı’nda düzenlenecek Bienal Forumu’na katılım çağrısı.

-          İstanbul’un göbeğindeki okulumuzu canlandıralım. Dönem başında, kentsel dönüşüm mağdurlarının da katılacağı, şenlikli bir etkinlik örgütleyelim. Kentsel dönüşüm odakta olsun, Kamusal alan ve Kamusal Sanat meselesiyle de birleştirelim: Mimarlık, Şeh,r Bölge, Sosyoloji ve Sanat&Tasarım Bölümleri ortak prodüksiyonu  (Şimdiden kentsel dönüşüme yönelik kamusal  sanat atölyeleri ve Pratik bilgiler içeren Kentsel Dönüşüm Rehberi hazırlayalım). Kentsel Dönüşüm Rehberi derken süreç nasıl işliyor, hukuken neler yapılıyor, yapılabiliyor gibi pratik bilgiler içersin. Özellikle Fatih Saraçhane Forumu-Kocamustafapaşa Forumu gibi kentsel dönüşüm mağduriyeti yaşayan bölgelerde ana konu bu imiş, buralarla irtibat kuralım (Ve bu etkinlik kapsamında fındıklı Park’a taşalım, parka bakan kapının açılmasını zorlayalım)
-          Bu çerçevede ilk elden kamusal sanat etkinliği de olacak bir stensil atölyesi: Fındıklı Parkı’nda İspark otopark işgaline karşı + Bununla beraber fındıklı Park’ta parka gelenleri de katarak temizlik atölyesi + Ağaçları isimlendirmek ve bakımlarını sahiplenmek için çağrı (ayrıca o gün parkta çalışan çocukları da kapsayan bir çocuk atölyesi)= Aynı gün yapalım.
-          Etik İlkeler çalışması kapsamında dış paydaşlarla etik ilkelerin düzenlenmesini sağlayalım (dolayısıyla bu tür projelerde bilirkişilik yapan hocaların etik çerçevesinde davrabmak zorunda kalacakları hukuksal arka planın oluşmasını sağlayalım)
-          Web sayfası açalım.
-          Forumların ortak karar vermelerini mümkün kılacak internet vb. araçlarla tartışma & oy kullanma gibi araçlar üzerine düşünelim.
-          Benim şimdi eklediğim öneri: Okul açıldığında bir ders kapsamında Fındıklı Parkı’nda anket&derinlemesine görüşme tarzı çalışma yapılabilir.
Dolayısıyla 3 öneri kararlaştırıldı:
1)      Kayıp öğrencimiz (Çok önemli ve acil aslında bu gündem)
2)      Parkta bir gün: Otoparka karşı bir şeyler, stensil (ve tabii o gün sonrasında da devam)-Parkta Temizlik atölyesi-ağaçları isimlendirme-parkın çocukları için bir şeyler
3)      Şimdiden bir kentsel dönüşüm rehberi ve okul açılırken şenlikli bir etkinlik
Bunlara sonradan Bomonti’de direnen işçilere ziyaret önerisi eklendi.
Ama yeni bir toplantı günü belirlemeyi unuttuk. Bunları nasıl örgütleyeceğimizi de öneri sahibi üstlensin ve facebook grubundan çağrı yapsın diye bağladık.


Önceki toplantılardan kalanlarla şimdikileri ekleyerek toparlarsak:
tüm atölye fikirlerini ve önerileri ard arda yazıyorum.
-          Kayıp öğrencimiz
-          Bomonti direniş ziyareti
-          Parkta bir gün: Otoparka karşı bir şeyler, stensil (ve tabii o gün sonrasında da devam)-Parkta Temizlik atölyesi-ağaçları isimlendirme-parkın çocukları için bir şeyler
-          Olası eylemlerde hukuksal haklarımızı öğrenmek üzere bir iç eğitim gibi, avukatlar gelip anlatsınlar.
-          Kentsel Dönüşüm Rehberi hazırlayalım-Okul açılırken şenlikli bir etkinlik yapalım. Kentsel dönüşüm sürecini yaşayan mahalleleri de katarak. Fındıklı Parka sarkarak.
-          Fındıklı’daki Sokak çocukları ile ilgili atölye önerildi. (Gezi’de sokak çocuklarıyla  birlikte çalışanlarla konuşalım)
-          Kullanılmamış eşyalar, çerçi odası, ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım gibi dayanışma ağları örgütlemeli… (Fındıklı Park’ta da…)
-          Yaratıcı Direniş Atölyesi
-          Üniversitemizde cinsel tacizle ilgili çalışmayı tanıtalım-yaygınlaştıralım
-          Üniversitede dış paydaşlarla etik ilkeler için zorlayalım (Bilirkişiliklerin etik çerçeveye oturması açısından). Bunu Boğaziçi yapmış önceden, bir fikir versin diye: 

-          Çoğalalım diye:
1)      Arkadaşlarımızı  face gruba katalım
2)      Birini kolundan tutup getirelim
3)      Civar işyerleri-aprtmanlarla ilişki kuralım
4)      Mezuniyet’te tanıtım yapalım (Ki burada işbölümü de yaptık)
5)      Yemekhaneye, bölümlere gidelim ve davet bırakalım
6)      Okula afiş asalım
7)      Bulunduğumuz yerel forumlarda duyuralım (Konuşulmadı ama ben ekliyorum: Fındıklı Parkı’nı kullananlar ve Mimar Sinan öğrencilerine çağrı yapabiliriz)
8)      Daha önce parklarbizim’e yollayalım da denmişti (Ben bugün mail attım, face grubunu da söyledim. Ama daha bir şey çıkmadı, yoğunlar herhal)
-          Üniversite Emekçileri imzalı, ‘Polis Şiddetini Kınıyoruz’ pankartının iki kez indirilmesi nedeniyle bunun yeniden asılmasının ve orada kalmasının sağlanması. Veya Pankart yerine, sticker ile her yere yapıştıralım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder