5 Temmuz 2013 Cuma

Maçka Parkı Forum Notları (3 Temmuz)

Duyuru:
- İstanbul il idaresi Taksim civarındaki yapılaşmanın yasaya aykırı olduğunu açıkladı... Henüz mahkeme kararı remen açıklanmadı ama Taksim Dayanışması açıkladı.
- Dün akşam Sivas anması yapıldı...
- Bu cumartesi biraz olsun eğlenceli olabilecek bir eylem olabilir...
- Eyüp forumundan Şirin Hanım: Berkin Elvan'ı ziyaret ettik. Durumu kritik halen ve yoğn bakımda. Daha da önemlisi ailenin kırgınlığı... Berkin'n babası biz onlara destek olmak için gittiğimizi düşünürken o bize moral verdi. Ancak  gezi direnişinden çok az ziyaretçi aldık dedi. "Bizi nutmayın unutturmayın" şeklinde bir mesajı var. Bir takvim ve program içnde aileyi ziyaret edilmesi ve onların yanında olduğumuzu hissettirelim denildi. Bu yönde forum olarak aksiyon almak istendiği belirtildi. 
- İş sağlığı güvenliği meclisi iş cinayetleri ve iş kazalarına dair sunum: meclis tüm forumlarda duyuru yapıyor. Kaybedilen hayatlar ve yaralananlar belirtildi. Kısaca yaşamsal hak yaleplerimize yoğun şiddet ile karşılandı. İş yerlerindeki iş cinayetleri de artarak devam ediyor. Haziran ayında aralarında çocukların da bulunan en az 104 işçi hayatını kaybetti. Son 10 yılda 11.000 işçi hayatını kaybetti.  Geçtiğimiz günlerde torba yasa ile kabul edilen bazı yasalar ertelendi. Web: yanginkulesi.org veguvenlicalisma.org
- Mail grubuna dahil olmayanlar isimlerini verebilir duyuruldu.
- Gezi parkı cumartesi günü büyükşehirin iftar çadırı ile yandaşların toplanacağı bir alan haline getirerek açılıyor. Taksim dayanışması antikapitalist müslümanlar ile iftar verilmesini görüşüyor. 
- Biz birbirimize tahammül ederek karşı olduğumuz fikirlere dahi saygı duyarak buranın bütünlüğünü bozmayalım. 
- Kadın grubu bugün toplandı. Cumartesi kadın forumların17:00'de galatasaraydan taksime yürüyecek duyurusu. 
Yarın saat 12:30'da takvim ve sabah binasının önünde bugün paylaşılan ayrımcı söyleme dair duran kadınlar protesto duyurusu
- Sosyal medya üzerindeki olası sansür uygulaması üzerne diğer forumlar ile görüşüp eylem yapalım denildi. Kabul gördü. 
- Global eylem önerisi 6-7 temmuz için yurt dışına detsek eylemi önerisi

Gündem:
Basın medya ve direniş

Moderatör: Avukat Erdem Bey

Gürkan Hacir;
Akşam gazetesi ve Skytürk programlarım vardı. En son dolmabahçe imamını öven yazımdan sonra dün itibariyle işten çıkarıldım. 
Afrika'da ceylanı vurmak için zehirli ok kullanıldığında koşmaya devam eden ceylan için "öldü ama haberi yok" denilir. Bu şu anda Türk medyası ve hatta siyaseti için geçerli. 
Gezi sürecinde bizlere sürekli bize bu işin organizasyonunda kimler var diye soruldu. 
1. Bölüm medyanın hali & 2. Bölüm komplo teorileri
1. MEDYA
Böylesi büyük ölçekte bir olaya dünyada hiçbir medya kurumu gözlerini kapatamaz. Patrona Halil'den bu yana bu kadar uzun ve dirayetli görmedim ben şahsen. Emnyet istihbarat raporlarına göre değişik zamanlarda 4 milyndan fazla insan sokağa çıktı. Tarihimizde bu çok uzun zamandır yaşanmamıştır. Hem kalabalık hem de uzun süren bir direniş. Halen süren bu eylemin cumhuriyet tarihinde eşi benzeri yok. 
Medya ise insanların haber alma hakkını reddetmek akıl almaz bir durum. Ancak Gezi tarihimizde çok büyük bir dönümdür. Gelirken Barbaros Hayrettin Paşa iskelesinin otele verilmesinden de vazgeçildi. Her ne kadar karizmasının çizilmesini istemese de geri adım atılmakta. Bundan sonra hiçbirşey Gezi öncesi gibi olmayacak. Bunu çok yakınlarına girdiğim kameralar kapandıktan sonra da izlediğim için söylüyorum. Gezi ile birlikte Türkiye gerçek özgürlüğünü kazanıyor ve devam edecek.
Ev ahalisi sürekli Halk Tv izliyoruz. Ankara eylem vakti diye ceten yayın yapan ir genç arkadaşı izlemeyi neredeyse hobi edindim. Neredeyse polisiye film gibi. Kerem'in olduğu yerde ntv'ye cnn'e ihtiyaç yok. Bunları Gezi ortaya çıkardı. 
Eylemlere destek veren arkadaşlarımı tenzih ederek diğerlerni bu kadar vicdansız ve paranın esiri görüyorum. 
Viral medya bu eylem ile hayat buldu ve artık bu akım Türkiye'nin yeni akımı oldu. Halk Tv de benzer şekilde gerilla yayıncılık yaptı. Şimdi artık bu alternatif medyaları seyredeceğiz. Konvensiyonel medya sınıfta kaldı ve bozulan itibarlarını toplamaları mümkün değil.
2. Komplo teorileri
Bunlara inanmamak ile birlikte açıklama yapmak gerektiğine inanıyorum. Bu komplo teorileri üzerine çok çalıştım. Ancak Gezi olayına dair konuşulan komplo teorileri çok zayıf halkalar. Bir yanlış anlama oldu, Koç ailesinin eylemcileri desteklediğine dair bir algı oldu. 3 yıldır bu aile ile birlikte kendilerne dair kitap yazıyorum. Bu durum doğru değildir. Aile aslında Tayyip Erdoğan'ın eski destekleyicilerindendir. 
.... (Ayrımcı bir dil kullanıldığına dair itiraz oldu)
Koç ailesi bir sermaye grubu olarak bu hükümet döneminde çok büyüdüğü ve özelleştirmelerden ciddi bir pay almıştır. Söylenen direniş desteği doğru değildir. 
Otpor'un turuncu devrim iddiası. "Revolution business" isimli belgeseli izlemiş olan çok. Soros bu eylemlerde aktif idi. Ama soros bu direnişin karşısında yer alıyor. Bence bu yandaş medyanın çarpıtması hatta acemi müdahalesi. 

Barış Yerkaraş bey; (gerçek gündem)
Gürkan arkadaşımızın söyledi ana akım medyanın öldüğü söylemine dair zaten çoktan böyle denildi. Bugün şikayet ettiğimiz medya zamanında (99 yılında) açlık grevleri 67/68 gününe gelen kadar konuya yer vermediler. Bizim medyamız ne yazık ki bağımsız değil, devlet ve hükümetle iç içeler. 
Mesela Haber Turk binası aslında kaçak bir nadır ve Kadir Topbaş'ın bizzat ilgilenmesi Tayyip Erdoğan'ın talmatı ile yapılmıştır. 
Ekonomik bağlantıları olan merkez medya artık halkın medyası değil zaten. 2004 yılında Samsun'da iki genç parkta el ele tutuştukları için müdahale edildiğinde yapılan haber yarım saat sonra Murat Mercan tarafından (avrupadan sormlu bakan) çıkarıldı. Açıktan müdahaleler bu iktdar döneminde yapılmaya başlandı. Eskiden patronlar çağrılır genel çerçeve çizilir sitemler yapılırdı. Şimdi bu "incelk" dahi yok. 
Turgay Ciner gezi olaylarından önce başbakanın anına gitti. "Ne yapsak size yaranamıyoruz" dedi; bunun üzerine başbakan ben size bir arkadaş yönlendireceğim sizi yönlendirecek dedi. Şimdi herşeye bu arkadaş karar veriyor. 
Bu medyadan halka destek çıkması mümkün değil. Her sabah cenaze evne gider gibi işe gitmekten vazgeçip risk aldım ve kendi internet sitemi kurdum. Halk Tv de aynı şekilde çok dar bir alanda ii kamera le yayın yapıyor. Ama özgür ve bağımsız olduğu için gerçek haberi sokaktan verebildi. Ntv artık alay edilen bir kurumdur. Haber almak istiyorsanız alternatif kanallara destek vereceksiniz. Cumhuriyet gazetesi halen 50,000 tiajla devam ediyor. Bağımsız medya adacıklarına daha çok destek vermek lazım. Sosyal medyaya destek lazım. 
Şimdi sosyal medyaya RTÜK denetimi geliyor. Henüz açıklanmadı ama alternatif yayınlardan vergi ile baş etmeye çalışacaklar. Sosyal medyaya önem vermek lazım. 

Sorular:
- 35 gazetenin 28'i hükümet kontrolünde denmişti. Olaylardan sonra tirajda değişiklik oldu mu?
Gazetelerde çok az kayıp var sert bir düşüş yok. Gazete okuyucuları daha sadık olduğundan TV gibi ani    tepki olmuyor. Örneğin benim çalıştığım Akşam gazetesinde 5000 tiraj kaybı gibi oldu. 

- Başbakanın eski kan hocasının önetime getirilmesi anayasal suç değil mi?
Show tv Ciner gruba satıldı daha yeni. Burada 2 suç var; normalde hale le satılması lazım yapılması. Ciner, Dinç Bilgin ile aralarında yapılan protokole bağlı TMSF tarafından hale yasaklısıdır. Kendisine satılması tamamen yas dışıdır. Yaptıkları herşey suç artık. Artık yazarları bile bizzat başbakan belşrliyor. Gazetenin yazı işleri toplantısında atanan kişi beni başbakan atadı biz onu destekleyen yayın yapacağız diyordu. At alta konulduğunda yıllarca hapis ile yargılanmaları gerekir. Aslında TMSF tarafından işten çıkarılması bile yasal değil. Ben risk alarak gündeme getiriyorum. Hükümete yakın başka kanallar bile merkez medyadan daha cesur oldu yer yer. 

- Söz alan Ayşe hanım; ben de medya maduruyum. 2005 yılında milli eğitim önünde yapılan eylem sonrasında kendimi bölücü olarak gördüm. Yahudi lobisi şeklinde halkların isimleri kullanılarak ayrımcılık yapmak yanlış birşey. Kürtlere Ermenilere Alevilere LGTB üyelerine dair bu şekilde ayrımcı dil kullanılmasını çok anlş buluyorum. Konuşurken ayrımcılık ifadelerini kullanmayalım. 

- Söz alan Volkan Bey; Beşir Atalay en son bu olayları dş güçler ve yahudi diasporası destekledi diye açıklama yaptı. İddia çok saçma. "Yahudi diasporası / lobisi" aslında çok eski ırkçı bir diln devamı. Ayrımcı ve ırkçı bir ifadedir. Komplo terilerini çöpe atmak lazım bu zihniyeti çöpe atmak lazım. Yandaş medyayı hepimiz eleştriyoruz. Gazetecilere de etiketleme yapılmamalı. 

- Taraf gazetesi merkezli olarak tartışma oldu. Fettullah Gülen tarafından zamanında Tayyip Erdoğan desteği için kuruldu. Şimdi ise Gülen kontrolünde eleştrisel tavır edindiler. 

- Yahudi lobisi konusunda söz alan arkadaş; lobilerin var olduğu üzerine fikir belirtildi. Halk Tv samimiyetine inanmıyorum denildi. Şu anda yakın hissediyorum ama kucaklamadım ilgiyle takip ediyorum. Siz nasıl düşünüyorsunuz dedi?
Halk tv finansörlernden biri CHP olduğundan organik bağı vardır. Uslubu açısından son günlerde eleştriliyor. Chp İktidara gelirse o zaman düşünelim denildi. 
Halk tv aylık 300,000 gideri var. Bunun 100,000 lik kısmı anayasa mahkemesi kontrolünde CHP VERİYOR. Bunların hepsi anayasa mahkemesinn çizdiği çerçevesinde akp'nin de yaptığı bir sistemdir. Kalanı reklam gelirlerinden geliyor ama daha önce yapılan anlaşmalardan dolayı kaldıramıyorlar. Kaldırmak isteniyor. Chp'yi desteklememe ramen en sert eleştirenlerden biriyim. Chp'nin en azından böyle demokratikliği var. 

- Koç ailesi ile ilgili konuda daha detaylı bilgi istendi; 
90 yıllık ticari şirketin en büyük sıçraması Tayyip Erdoğan dönemindedir. 3 büyük (devasa) ihalenin 2 si (otoyol ve tüpraş) alındı. Ve bu dönemde 6 kat daha büyüdüler. Divan oteli konusunun daha çok kendi inisiyatifini kullandığını düşünüyorum. Aynı şekilde Doğuş grubu da bu iktidar dönemnde serpilmiştir. 

- Çoğunluk yerine çoulculuk deneyimi dile getirildi. Gezi deneyimini yaşan bir grup olarak belirl bir eşikten sonra konumak kıymetli diye düşünüyorum. Nefret söylemlerini üreten herhangi br kavramsallaştırmaya girmemek lazım. 

- Sosyal medya üzerindeki olası sansür uygulaması üzerne diğer forumlar ile görüşüp eylem yapalım denildi. 

- Tor programı ile internet üzerinden rahatlıkla kullanılabilir duyurusu geldi

- Volkan; ayrımcı söyleme karşı tepki gösterdim. Bu nedenle moderatör müdahale etmediğinden müdahale ettim. Usule ilişkn eleştrim. Ayrımcı herhangi bir nedenle kimsenin terk etmesini istemem. 

- Mısır'da darbe haberi duyuruldu. 

- Halk tv söyleminine dair eleştri; ayrıştırıcı bir söylem oldupu söylendi. Ayrıca artık tarafsız gazetecilik muhalif olmak anlamına geliyor. İktidar tarafsız yaşananları aktardığı için basın organı muhaliflk ve iktidarı devirmekle suçlanıyor. Buradaki arkadaşları tenzih ederek gazeteci arkadaşların da bu konuda sorumlu olduklarını düşünüyorum. Özellikle editöryel kısım açısından ellerini taşın altına kyöaları gerekir. 

- İfade özgürlüğü çok önemli... Nefret söylemi kavramını konuşurken dikkatli olmak gerekir. Herkes istediğini söylemesi mümkün olmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder