3 Temmuz 2013 Çarşamba

Londra Chestnut Park Forumu Notları (30 Haziran)


30 Haziran günü Chestnut Park’ta yapılan Foruma yaklaşık 200 kişi katıldı. Londra Taksim Dayanışma Komitesi Forum öncesi yapmış olduğu yazılı açıklamayı katılımcılar ile paylaştı. Forum’un işleyişi ile ilgili ayrıntılı bilgi verildikten sonra herkese 3’er dakikalık söz hakkı verildi.
Katılımcı: Bugün LGBT onur yürüyüşüne katıldım, inanılmaz güzeldi herkes kendisini farklı olarak ifade edebiliyordu. Bizimde farklılıklarımız var ama bu farklılıklardan dolayı bir araya gelmekte zorlanıyoruz, Haksızlıklara karşı birbirimizi desteklemezsek bir avuç kalacağız.

Katılımcı: 29 Haziran 2013’te herkes Lice için Taksimde destek gösterileri yapıyor, Her yer yaşasın halkların kardeşliği sloganı ile inliyor. Londra Komitesinin Lice konusunda karar almakta geciktiğini düşünüyorum, bu tarz olaylara karşı komite internet üzerinden çok daha hızlı örgütlenebilmeli.
Katılımcı: Yaklaşık 3 aydır Londra’dayım, Taksim direnişi ile ilgili kısa vadede yapılması gerektiğin düşündüğüm önerilerim var, Türkiye’de protestolara katılanlara maddi manevi destek kampanyası başlatılmalı, avukat vb masraflarını karşılamak için destek toplanmalı, yine uzun vadede gaza maruz kalan çok sayıda insan söz konusu onların şimdiden sağlık kontrolünden geçmesinin olanakları sunulmalı.

Katılımcı: Londra Komitesi daha aktif olmalı, Lice için eylemler yapılmalıydı. Üniversitelerde okuyan arkadaşların üniversitelerde forumlar yapması yararlı olur. Londra’daki başkaca göçmen kurumları ile diyaloğa geçilmelidir. Ayrıca sendikalarında katılımı ile bir forum örgütlenmelidir. Farklı yerlerde forumlar örgütleniyor, fakat bunları koordineli bir halde yapmalıyız.

Katılımcı: AKP iktidarı bugüne kadar tek dil tek din ve tek ırk zihniyeti ile yönetiyor. Halkların Kardeşliği şiarının bunun karşısında öne çıkması gerektiğini düşünüyorum. Lice için hemen bu hafta bir yürüyüş yapılmalı, Komitenin enternasyonal yanı zayıf, bu biraz daha geliştirilmeli. Londra’dan bu komitenin Brezilya eylemine destek vermesi çok anlamlıydı.

Katılımcı: Bu biçimde bir forum iradesinin oluşturulması çok iyi. Bugünkü süreçte artık eskisi gibi kimse Lice için olağandır demiyor. Taksim direnişi demiyorum ben, çünkü bu bir ayaklanmadır, bu ayaklanmanın bileşenlerine saldırılar arttı. SDP ve ESP ye yönelik ciddi saldırılar söz konusu, özgür basına karşı yürütülen saldırılara karşıda bir maddi destek kampanyası başlatılmalı. Devlet bu saldırılar ile yol temizliyor ve mevcut hareketi silikleştirmeye çalışıyor.
Katılımcı: Şu anda mahalle komiteleri oluşuyor ve demokratikleşme gelişiyor. Devletin kolluk güçlerine verdiği yeni yetkiler korktuklarını gösteriyor. Öncülük iyi örgütlenmeli ve halkın tepkilerini anlamalı. Burada İngilizlerin yaptığı gibi bir Big Lunch örgütlenebilir. Bu sistemde barış zamanları savaşa hazırlık süreçleridir bizimde hazırlıklı olmamız gerekiyor.

Katılımcı: Çarşı grubundan arkadaşların isteği üzerine gaz maskeleri kampanyası başlattık. Bize ulaşan 47 maskeyi Açık Gazete olarak Çarşı grubuna ilettik. Bu kampanya hala sürüyor, Pazartesi toptan gaz maskeleri alacağız ve bu maskeleri önümüzdeki hafta gerçekleşecek DAY-MER festivalinde satacağız.
Katılımcı: Essex bölgesinde milletvekillerine mektup yazacağız, böyle bir kampanya iyi ses çıkarır.

Katılımcı: Kürt hareketinin Taksime bakışının değiştiğini düşünüyorum. Kürt hareketi Taksim ile ilişkilenişi konusunda özeleştirel yaklaştı. Yıllardır yürütülen Kürt mücadelesinin bu direniş ile bütünleşmesinin tarihi önemi olduğunu düşünüyorum.

Katılımcı: Bu Pazartesi Trafalger meydanında Kanada günü var oraya da gidip katılımcılara bildiri dağıtmalıyız.

Katılımcı: Son bir aydır yürütülen direnişte somut bir kazanım yok. Bundan sonra devrim beklentisi düşük bir ihtimal. Farklı inisiyatifler birlikte hareket etmeli, 7-8 ay sonra gerçekleşecek yerel seçimlere bağımsız adaylar ile katılmak gerekiyor.

Katılımcı: Özgür Basın çok zor koşullar altında çalışıyor ve yoğun saldırı söz konusu. Özgür basına destek kampanyası yürütülmeli
Katılımcı: Son bir ayda yaşanan durum bu hareketin tabandan gelen bir hareket olduğunu gösterdi. Bu hareket bireysel bir hareket değil. Hareketin zamanla eksikliklerini ayıklayıp, devleti ve devlet olgusunu sorgulayacağını düşünüyorum.

Katılımcı: Eğer gerçek anlamda Özgürlüğü savunuyorsan bu sadece kendine özgürlük istemekle olmaz. Barış halklar arasında olur, Kürt hareketinin baştaki ikirciklikte bırakan tutumu yanlıştı. Gezi olayları ile beraber Türkler ve Kürtler kardeşleşmeye başladılar. Eğer devlet Toması ile Panzeri ile halka saldırıyorsa halkında kendisini Molotof ile savunması meşru görülmelidir.
Katılımcı: Londra’daki eylemlikler içerisinde Anti Faşist Gençlik Birliğini oluşturduk. Biz ayırım yapmadan herkesin hakkı için faşizme karşı mücadele ediyoruz.

Katılımcı: Ben bir İngiliz’im ve Sosyalist Parti adına katılıyorum. Sizlere dayanışma selamlarımızı iletiyorum. Çocuklarımızın geleceğini alacak bir sistem ile karşı karşıyayız. Bunun için kendi aramızda köprüler kurmak zorundayız. Böylece daha güçlü oluruz. Dolayısı ile dünyanın her yerindeki haklı mücadelelere dayanışma göstermeliyiz. Bu savaşı ileriye taşıyacak bir işçi hareketi oluşturmalıyız.

Katılımcı: Türkiye’de yaşanan Polis şiddetine karşı özel örgütlenmiş bir kampanya başlatmalıyız. Ehemin katili PSVK ile korunuyor bunu da gündeme alan bir kampanya olmalı. Seçimler ile ilgili buradan oy kullanabiliyor muyuz bilmiyorum, ama kullanabiliyorsak ta HDK’ya oylarımızı vermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Katılımcı: Örgütlü olan arkadaşlara bir çağrım var. Lütfen bu yeni sürece alışın, Tutuklulara buradaki eylemlerin resimleri çekilip kart haline getirip gönderirse daha iyi olur diye düşünüyorum. BBC muhabiri Selen Girit’e sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum.
30 yıldır yürütülen bir savaş var. Gezi mücadelesi başladığında belki de fazla bunu bilen yoktu. Bugün Kürt halkının da Geziye sahip çıkma zamanı geldi. Diyarbakır’da 1 milyon kişinin katıldığı bir miting iyi olur.

Katılımcı: Burada direnişin içinde yer alan arkadaşlar konuşmadı. Dünyada öğrenilen deneyimler Taksimde patladı. 80’den bu yana ilk defa böyle bir dayanışma yaşandı. Sokaklarda tarih yazılıyor. Bütün bayraklar kanla yazılıdır. Sadece Kızılderili ve Alevilerin bayrakları kansızdır, buna rağmen tüm bayraklar yan yana durabilmeli. Taksimde ses cihazı düzeni çok zayıftı. CHP bu eylemin içerisinde yoktu herkes bunu böyle bilsin.

Katılımcı: Adana’da kendimi olayların içinde buldum. Bu tarihte yaşanan hiçbir şeye benzemiyordu. Böylesi toplumsal bir başkaldırı ilkti. Bizde marjinaliz. Bu gençler bizim yapamadıklarımız örgütsüz bir halde yaptılar. Bu gençlere güvenmek lazım, Bizim yıllardır anlatamadıklarımızı halk devlet ile karşı karşıya gelerek anladı.

Katılımcı: 11 gün ülkede dolaştık. Elimizdeki video ve resimleri Londra Taksim Komitesine sunacağız.

Katılımcı: Farklı yerlerde farklı forumlar geliştirilebilir. Farklı hareketlerin akışı teşvik edilmeli. Tek Komite altında buluşmak şart değil.
Katılımcı: Düzene karşıyız, ne istiyorsak bunların etrafında birleşmemiz gerekiyor. Irk dil bayrak değil birlikteliklerimiz üzerinden buluşmak gerekir.

Katılımcı: Neo Liberal politikalar tüm halkların yaşamını etkiliyor Enternasyonal bir karşı duruş lazım.

Katılımcı: Uyanıp aramızdaki ayrılıkları kaldırmamız lazım.

Katılımcı: İlk zamanlar Trafalger meydanından çok güzel ses çıkardık. Buralarda gençliğe çok az söz hakkı verildi. Forumlar geç örgütlendi, isyana destek söndü. Yeniden Trafalger meydanına girmemiz gerekiyor orada yerli haklara neler olduğunu gösterelim. Trafalger meydanını yeniden işgal edelim.

Katılımcı: Taleplerimizin yazılı olduğu dosyalar hazırlanıp kampanya örgütlenmeli, basına sendikalara, parlamentoya bu dosyaları götürelim. Bu tarz forumları devam ettirmemiz gerekiyor, bu forumlardan hareketle kamuoyu yaratmamız gerekiyor. Yaşasın Halkların Kardeşliği şiarını bu süreçte ön plana çıkartmamız gerekiyor. Herkesin kendi bayrağı ve rengi ile kendi dili ile sokaklarda olması gerekiyor.

Katılımcı: Birbirimize tahammül etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Semboller, Bayraklar vb şeyler olmalı bunlar bizim zenginliğimiz. Herkes kendi arasında fikir alışverişi yapabilmeli.

Katılımcı: Örgütlenme insanları korkutuyor. Ayaklanma örgütlenmeli ve halklar kendi içinde lider çıkartmalı.

Katılımcı: Türkiye’deki direnişe yürüyüşler örgütleyerek, Trafalger Meydanında toplanılarak, İngiltere’deki kamuoyunu bilgilendirerek ve haftada en az bir kere tv programlarında direniş ile ilgili haberlerin yapılması için çağrıda bulunarak destekleyebiliriz.

Katılımcı: Önemli olan demokratik taleplerin Kabul edilmesidir. Her türlü ırkçılığa karşı tepki göstermek gerekiyor. Bu hareket bize devrim gerçekliğini gösterdi. Taksimde yaşatılan kolektif ve Sosyalist bir düzendi.

Katılımcı: Olaya kadın bakış açısı ile bakmak istiyorum. Taksimdeki kitlenin en az yüzde 52’si kadındı. Başbakanla görüşmeye hiç bir kadın gitmedi. Kadın sorununda Taksim taleplerinin içerisine girmesi gerekiyordu.

Katılımcı: Bilgiye kolay ulaşıyoruz ve irade sahibi olabiliyoruz, bu durumu kullanmamız gerekiyor. Bugün AKP’ye oy verenleri yargılamak doğru değil.

Katılımcı: Kendisine emek örgütüyüz diyen sendikaların tepkisizliğini protesto ediyorum. Başlayacak olan gezi tutsakları mahkemelerine buralarda gözlemci heyet gönderilmeli. Çeşitli festivallerde stant açılarak tutsaklara kart göndermeliyiz.

Katılımcı: Tutsaklara kart ve mektup eylemlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor.

Katılımcı: Türkiye halkının bütün renk ve değerlerine saygımız sonsuzdur. Kırgınlıklarımız Taksim sürecinde anlaşıldı. Eylemim özgürlük yanına eve tama bireyselleşmeye hayır diyoruz. Örgütlü ve birbirimize saygılı olmalıyız. Birbirimizi anlamak için empati kurmalıyız.

Forum Lice için Türk Elçiliğinin önünde gösteri kararı ile son buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder