1 Temmuz 2013 Pazartesi

Eskişehir Eti Park Forum Notları (30 Haziran)


-         Takas pazarı daha çok duyurulmalı, bir hafta sonu için plan yapılmalı ve takas pazarında patlama sağlanmalı. Bu planın daha çok geliştirilmesi ve eti parkın merkez alan kabul edilmesi, buraya menzillenilmesi önerisi geldi.
-         Abbasağa forumundaki gelişmelerden bahsedildi.Tüm forumlar arasında iletişimin arttırılması için çalışmalar olduğu ve bizim de bir şeyler yapmamız gerektiğinden bahsedildi.
-         Forum günlerinin ve takas pazarı günlerinin değiştirilmesi tartışmaya açıldı. Haftanın her günü olmasına itiraz edildi.
-         Sivas katliamına protesto olarak 27 kişilik bir otobüs ayarlandığından, kumanyalar dahil her masrafın karşılandığından, katılımcıların hiçbir ödeme yapmayacağından bahsedildi. 2 temmuz gece yola çıkılcak ve sabah Sivas’a varılcak, eylem gerçekleştirilecek, akşamına da Eskişehir’e geri gönülcek. Organizasyon sahibi CHP ve tüm masraflar onlar tarafından gerçekleştirilecek.
-         Etipark forumunun da ileri bir tarihte Sivas katliamıyla ilgili bir eylem planı olduğundan bahsedildi.Gerekli düzenlemeler yapıldığında ilan edileceği söylendi.
-         Sendikalara ulaşımı kolay olacak,mimar,mühendis,doktor,avukat.. v.b. gönüllü olabilecek kişiler buraya destek için çağırıldı.
-         Mahallelere gidilmesi önerisinin netliğe bağlanması istendi.
-          Lice olaylarından sürekli bahsedilmeli ve Ethem’e gösterilen ilgi kadar Medine ‘ye de ilgi gösterilmesi gerekliliğinden konuşuldu.
-         Ali İsmail’in abisi ve ailesinin sürekli bizlere destek verdiğinden ama onlara yeterli ilginin gösterilmediğinden bahsedildi.  Onları daha çok desteklememiz gerektiği konuşuldu.
-         Temsilcilikler kurulu adında bir oluşum kurulması gerektiği bahsedildi ve bununla ilgili hazırlanmış metin okundu. Temsilcilikler kurulunun gruplar arası iletişim ve yardımlaşma amacı taşıdığı ve her grubun bir temsilci seçip buraya göndermesi gerektiğinden bahsedildi.
-         Forum günleri tartışmaya açıldı ve birer gün arayla olması gerektiği önerildi. Cumartesi günlerinin eylem günleri olması sebebiyle o günlerde forumun olmamasına karar verildi.
-         Forumların mahallelere taşınması yerine farklı mahallelerde aynı anda alternatif forumlar düzenlenmesi önerildi. O bölgelerde oturan forum katılımcılardan gönüllü olanlar gruplarla iletişime geçerek önce gerekli hazırlıkları yapıp duyurup sonrasında belli günlerde Emek, Gültepe gibi mahallelerde forumlar düzenlenmeli dendi.
-         2 temmuz saat 19:00da Hasan Polatkan Migros önünde toplanılacak ve Cemevi’ne gidilecek. Öncesinde katılmak isteyen olursa Etipark’ta toplanılacak ve oradan birlikte yola çıkılacak. Ayrıca “Etipark forumu” olarak bir pankart hazırlanılacak.
-         Bağlarda 100-150 kişilik ayrı bir forum olduğundan bahsedildi. Onlarla iletişime geçip bölünmeyi engellemek için forumları birleştirme önerisi geldi. Bir yandan da amacımız farklı yerlerde forumlar da başlatmak değil mi, o yüzden onların yaptığında bir sorun yok diyen oldu.
-         Bu forumların Venezuela Chavista hareketinden ders çıkarması ve bir şeyler öğrenmesi önerisi geldi. Bizim hareketimizin de yerelci, kozmopolit ve kucaklayıcı olması gerekir. Toplumsal muhalefetin kucaklayıcı olması önerildi.
-       Günlük siyasete, dünya siyasetine daha çok değinmeliyiz denildi.
-         Esparkta toplanan forumun Lice desteğine tepki olarak ayrıldıkları söylendi. Ordaki forumla iletişime geçerek Lice meselesiyle ilgili problemi konuşarak çözüme kavuşturmamız gerektiği söylendi.
-         Licedeki can ile buradaki can arasında hiçbir fark yoktur, ikisi de devletin katliamıdır. Lice olaylarına daha çok tepki vermeliyiz özellikle forumun gündemi daha fazla Lice’ye çekilmeli dendi.
-         Espark forumunun ayrılmasının asıl sebebinin Kürtçe sloganlar atılması olduğu söylendi. ‘’Mutafa Kemal’in  askerleriyiz’’ sloganına tepki gelmemeli, ben bilmediğim bir dilde slogan atmak istemiyorum dendi. Bu konuda karşılıklı atışmalara dönmemesi adına forum yöneticisi tarafından herkesin konuşmasının saygıyla dinlenmesi gereği hatırlatıldı.
-         Sloganın bilmediğin bir dilde mi atılmış olmasına yoksa Kürtçe olmasına mı karşısınız sorusuna bilmediğim bir dil cevabı geldi. Nasıl Brezilya bize Türkçe destek verdiyse bizde Lice’ye Kürtçe destek verdik dendi.
-         Medeni Yıldırım’ı öldüren ideoloji, Kürtçe’ye olan tepki ile aynıdır. Kürtçe slogan da atılmalı, Mustafa Kemal ile ilgili slogan da atılmalı. İstiklal Marşı okunduğunda ayağa kalkmadığı için tepki yiyen insanlar oldu. Her dilde her slogan eşit şekilde atılmalı dendi.
-         Mustafa Kemal bu devleti Türk gençliğine bıraktı. Halk Atatürk olduğu için eylemlere daha çok destek verdi. Atatürk militarist değildir. Emperyalizme karşı dünyada ilk kez savaş vermiştir dendi.
-         Forumların arttırılması çok önemli. Siyaset yapmak zorundayız ve örgütlenmekten korkmamalıyız. İstanbul’da yapılan forumlardan ders çıkarmalıyız. Yapılan eylemleri yaymalıyız. Antikapitalistleri de İslamcıları da ulusalcıları da dahil etmeliyiz. Herkesle konuşmalı birlik olmalıyız.
-        Burada herkes aynı ideolojiye ve fikre sahip değil bu nedenle ne istiyoruzu değil ne istemiyoruzu konuşmalıyız. Bir yerlere saplanmadan daha yumuşak söylemlerle herkesi eylemlere dahil etmeliyiz. Ortak amacımız şiddete karşı olmak olmalıdır.
-         Madem Kürtçe slogan atıyoruz o zaman Çerkezce de Lazca da.. v.b. her topluluğa hitap eden sloganlar atalım. Herkes istediği sloganı tepki yemeden, lafı kesilmeden atabilsin, megafondan da ortak sloganları atalım önerisi geldi. 
-         Kendini herhangi bir gruba dahil etmek istemeyenler ise kendi gruplarını kursunlar ve temsilciler kuruluna birer temsilci göndersinler onlar da kendi etkinliklerini kendileri düzenlesinler.
-         Erzurumlu arkadaş “Doğudan görünen kısmını" anlattı, ilk etapta çevreci, romantik görünen gezi direnişi başta ciddi destek gördü ama medya manipüle etti. Bir alıntı yaparak “Siyasetçileri öldürün, bütün halklar kardeştir” sözünü aktardı. Ben ilk “Batı’ya” geldiğimde çocuktum, Kürt müsün Türk müsün dediklerinde şaşırdım, böyle bir ayrım olduğunun farkında değildim" dedi, hareket hiçbir ideolojiye mal edilmemeli dedi.
-         İnternet radyosu yapan bi arkadaş gözlem aktardı. “Hitabetimiz güçlü olmayabilir ama dinlemeyi bilmiyoruz gibi geliyor bana dedi. Dikkatli dinleyelim, yanlış anlamayalım dedi.  Etnik köken ayrımı/kavgası var gibi görünüyor, biz Türk değil Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşıyoruz, Akp karşıtı direnişteyiz, ayrışmayalım, farklı sloganlar atılsın önemli değil. Ortak kaygımız mutlu, huzurlu, barışçıl yaşamak en nihayetinde" dendi.
-         Direniş sürecinde Lice’de saldırı oldu, asker, polis kurşun sıktı, bu devletin direnişi bölmek için yaptığı provokasyonudur dendi. Kürtlere sıkılmış kurşun, Gezi direnişine de, örgütlenmeye de karşı sıkılmış kurşundur. “Askeri yada polisi iterseniz o da sizi iter, ama elinizde silah olmadığı için geri çekilin ki onlar da yere düşsün" (Sırbistan direnişinden alıntı yapıldı. ) Yalnız demokrasi istemiyoruz, Biz Kürtleri sahiplenmezsek, Alevileri sahiplenmezsek, biz zaten onlar değilsek olmaz bu iş" dendi.
-         "Olaya Akp olarak bakmayalım. Akp kapitalist sistemin ayağıdır, biçilmiş görevini yapıyor, Akp aktördür, taşerondur” dendi. Ekonomik koşullardan bahsedildi. Amerika’da da sistemin eşitsiz olduğu, muhalefetin geliştiği ve evrensel hareketlerin birleşmesi gerektiği söylendi. 
-         Gündem, günlük gazeteler tartışılsın çok şey üretilebilir önerisi geldi. Grup işini bırakın dendi :)
-         Pazartesi saat 21:00’da yağmur yağmazsa yine etiparkta forum var. Sıkı giyinelim hava soğuk.
-         Salı, 2 temmuz Hasan Polatkan Migros önünde toplanıp cemevine yürünecek. Öncesinde Etiparkta 18:00’da toplanıp hazırlık yapılacak.
-         Forum günleri ORTAK kararla PAZAR – SALI ve CUMA olarak değiştirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder