19 Haziran 2013 Çarşamba

Sarıyer Forumu Notları (18 Haziran)


Bulunduğumuz parkın açılışını birkaç gün sonra yapacakları için belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri forumumuzun yapıldığı saatte parkta dolaşmaktaydılar. O kitledeki yaşlı, takım elbiseli erkek popülasyonuyla, bizim her yaştan ama kadın ağırlıklı forumumuz arasındaki açı iktidarın da direnişin de karakterini açıklıkla resmetti.
  • Ömürtepe halk meclisi toplantıları, Gezi forumları dinamiğinden bağımsız olarak bir süredir yapılmaktaydı. Abbasağa'da başlayan forumlar yerellere yayıldığında, hızla Sarıyer için forum saati belirlenmesi gerekti ve iki yapı bu seferlik birleşmiş oldu. Ama forum tanışma, devamlılığı sağlama, usul tartışması ve serbest kürsü üzerine yoğunlaştığı için bazı öneriler haricinde somut karar alınamadı.
    Bahsi geçen öneri ve sorular:
    1- Ayın birgünü protesto günü olarak belirlenmesi.
    2- Sarıyer bünyesinde Ömürtepe/Kireçburnu mahalle meclisinin ötesinde bir semt forumunun yapılması.
    3- Bir sonraki toplantının duyurusu esnasında, belirlenmiş üç gündem maddesinin de duyurulması.
    4- Gezi parkı işgalinde olduğu gibi bu forumların da somut talepler etrafında örgütlenmesi.
    *Yerel (çevre, mahalle vd) gündemler mi olacak, “hükümet istifa” gibi genel gündemlere mi yoğunlaşılacak? Yoksa bu yerel, “küçük” gündemler daha büyük taleplere atılan adımlar mı? Arada çelişki olmayabilir. Bilakis forum gibi yerel/yerinde yönetim, doğrudan demokrasi aygıtları ufak talepler üzerinden yükseltilip alternatif bir iktidar odağı oluşturabilir mi?*
    5- Moderatörlerin meclis oturumunun gidişatına dair yetkileri üzerinde bazı düzenlemeler yapılmalı.
    6 – Nasıl ağlar kurulabilir? Hangi aralıklarla toplanmalı?
    7- Burada alınan kararlar kim için bağlayıcı olacak? Mahalleli ve semt sakini bazında temsiliyetini nasıl sağlayabiliriz?
    8- Bir sonraki toplantıyı organize edecek, toplantıdaki gündemi belirleyecek, moderasyonu sağlayacak gönüllüler ortaya çıkmalı (çıktı).
    Not: Oturumun bir yazmanı mevcut değildi, bu sebeple bu notlar kişisel notlardan derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder