22 Haziran 2013 Cumartesi

Eyüp Hz. Halit Parkı Forum Notları (21 Haziran)


Bugün (21 Haziran) ikinci kez toplandık. Sayımız şimdilik oldukça az ancak ümitliyiz. İki gündür konuştuklarımızın önce konu başlıklarını sonra detaylarını ileteceğim, en sona da birkaç anı.

Konu başlıkları:
1-      Eyüp ilçesinin genel profili ve park buluşmalarının sürdürülebilirliği.
2-      Forumların amacı
3-      Diğer parklarda neler oluyor?
4-      Eyüp’te çoğalmaya çalışmak mı yoksa daha geniş katılımın sağlanabildiği parklara eklemlenmek mi?
5-      (İkinci gün) Seçim sistemi ve manipülasyonu engellemek için yapılabilecekler.

Bütün konu başlıklarını uzun uzun detaylandırmayacağım zira sayımız henüz 15 olduğu için toplantılarımız şimdilik çok sistematik ilerlemiyor daha ziyade park sohbetleri tadında olduğunu söyleyebiliriz. İki gündür konuşulanların neredeyse tamamı, Eyüp Merkez’de bu forumlara katılımı arttırabilir miyiz? Kaygısı etrafında dönüyor. Katılanların düşüncelerini temsil eden kısa cümleleri şöyle sıralayabiliriz.
-          Eyüp’te çoğalmak uzun bir zaman gerektirebilir ancak bu forumlar Gezi Parkıyla yaratılmış dinamizmi ayakta tutmak için yapılıyor. En hızlı nerede kalabalık olabiliyorsak oraya eklenmeyi tercih etmeliyiz.
-          Eyüp’te aslında demokratik bir yapı var. Burada varlık göstermek önemli. Yeteri kadar emek vermeden vazgeçmemek gerekir.
-          Burayı bırakmamak önemli ama hali hazırda yakın çevremizde yüksek katılımlı park forumları varsa bir süre o forumlara katılmak ve bir toplanmayı geniş katılımla Eyüp’te yapmayı teklif etmek daha etkili olabilir.
-          Eyüp Merkez’de hiçbir zaman kalabalık olamayabiliriz. Hali hazırda hareketli olduğunu bildiğimiz mahallelere (Yeşilyurt, Akşemsettin vs) yönelmek daha etkili olabilir.
·         Not: Alibeyköy, Karadolap Parkından haberdarız. Hatta ikinci gün iki arkadaşımız oraya uğrayıp atmosferle ilgili gözlemlerini aktardı. Pazar günü geniş katılımlı bir forum olması planlanıyor olduğu bilgisini aldık ve Pazar gününe kadar Eyüp’te kendimizi çoğaltmaya çalışıp hep birlikte o geniş katılımlı foruma gidebiliriz fikri genel olarak kabul gördü.
-          Eyüp halkı yapılan tüm protesto ve eylemlerden uzak kalıyor. Gezi Parkı Eylemlerini televizyondan gördü ve günlük hayatları hiç etkilenmedi. Sokak gösterilerine ve ilginç protestolara hiç canlı şahit olmayan insanlar var. Bu anlamda o ruhu burada olgunlaştırmak insanlarda bir farkındalık yaratmak için çok önemli.

·         Not: Eyüp’te yaşayan insanların dini hassasiyetlerinin yüksek olması sebebiyle yandaş medyada çıkan provokatif haberlerin güvenlik sorunu oluşturup oluşturmayacağı kaygısı hemen herkeste yüksek maalesef.
·         İlk gün önerilen diğer parklardan çıkan forum notlarının hep birlikte okunması önerisi ikinci gün gerçekleştirildi.
·         Bir iletişim ağı oluşturabilmek için Eyüp Gezi Forum isimli bir Facebook grubu kuruldu.
·         Taksim Dayanışmasının çağrısıyla Taksim’de gerçekleşecek anma etkinliğine katılırken herkesin görünür biçimde  “Eyüp Gezi Forumu her akşam 21:00’da Hz. Halit parkında” ibaresinin bulunduğu bir kağıt taşıması kararı verildi. (Genç arkadaşlar, renkli karton ya da cd kalemiyle yazılmış tişörtleri de önerdiler.)
·         Diğer parkların notları okunurken göze çarpan seçim sistemi başlığı üzerine bir süre tartışıldı. Sandık başında görev yapmış olanlar bilgi aktardı. Tüm çapulcuların seçim döneminde mutlaka sandık başında görev alması gerektiği ifade edildi ve herkesçe kabul gördü.

Tüm bunların dışında “çoğalır mıyız, çoğalamaz mıyız? Tartışmalarında umutsuzluğun ağır bastığı bir anda iş dönüşü dinlenmek için parka girip konuştuklarımıza kulak misafiri olan bir arkadaşımızın “katılabilir miyim? Diye sorması ve ardından “Eyüp’te olabileceğine hiç ihtimal vermemiştim, şaşırdım” deyip konuşma çemberimize katılması tarifsiz bir heyecan yarattı tabii ki. Bir birini tanımayan insanların parkın farklı yerlerinde bekleşmeleri ve tereddüt dolu bakışlarıysa bir gün çoğaldığımızda bizlere “hey gidi günler” demenin kapısını açtı. Özgürleşen tüm parklara kucak dolusu sevgiler!

Eyüp Hz. Halit Parkından Şirin

3 yorum:

  1. Bende varım ama fece de grubu bulamadım. bir de pazara kadar olmuyacak mı tam anlayamadım orasını. nasıl ulaşırım sizlere

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Saat 21:00'da Hz. Halit parkına gelerek ulaşabilirsiniz. Bu da facebooktaki grubumuz ; https://www.facebook.com/groups/151702925017349/

    YanıtlaSil