1 Temmuz 2013 Pazartesi

Zekeriyaköy Forum Notları (30 Haziran)


Zekeriyaköy Toplantısının Ana Başlıklar Halinde Toplantı Notları:
30.06.2013 Pazar

1-     Toplantılara Salı, Perşembe ve Pazar günleri 20.30 da devam edilmesi, fakat daha da çoğalabilmek için gerekli duyuruların yapılması konuşuldu. Bunun için öncelikle 3000 adet kadar küçük el ilanları bastırılıp, çeşitli yöntemlerle (Gazeteciler, esnaf, elden…) dağıtılması önerildi. Basit bir metin hazırlanması durumunda Alpaslan Bey kendi matbaasında basabileceğini bildirdi.

2-     Sosyal medyadaki bilgi kirliliğine dikkat çekildi. Doğruluğundan emin olunmayan haber ve bilgilerin araştırılmadan paylaşılmaması konuşuldu.


3-     Taksim Platformu’nun 01 Temmuz 2013 Pazartesi günü saat 12:30’da, İstanbul Adliyesi’nde (Gayrettepe) başlatacağı, binlerce insanın, “Gezi direnişinin sorumluluğunu üstleniyorum, direnişe katıldım, kendimi ihbar ediyorum…” mealinde dilekçeler yazıp savcılığa vereceği, bu eylemin daha sonra da devam edeceği bilgisi paylaşıldı. Zamanı ve gücü olan arkadaşların bu eyleme katılması önerildi.

4-     30 Haziran’da Mısır Tahrir Meydanı’nda yeni bir direniş eyleminin başladığı, bu nedenle Mısır Vakıflar Bakanlığı’nın, Mısır’daki tüm camilerin şiddete maruz kalan insanlara 24 saat açık olacağını bir bildiri ile duyurduğu bilgisi paylaşıldı.


5-     Her geçen gün hepimizin arzu ettiği gibi daha da çoğaldığımız belirtildi. Bu güzel gelişmenin toplantılarımızı istemeden de olsa tekrarlanan konular nedeniyle yavaşlatacağı ya da ana amaçtan uzaklaştırabileceği konusunda kaygılar dile getirildi. Bu soruna çözüm konusunda herkesin önerilerini sunması konuşuldu.

6-     Direnişin özünün  “Haysiyet & demokrasi & özgürlük &…” davası olduğu, Taksim Ruhu’nu kaybetmeden ve bu özden sapmadan toplantılarımızı yapmamızın önemli olduğu belirtildi.


7-     Bölgesel ve çevresel ortak pek çok önemli sorunu paylaşmamız nedeniyle Forum’un isminin diğer köyleri de kapsayacak şekilde değiştirilmesi önerisine sıcak bakılmadı. Diğer köylerden kişilerin bu foruma davet edilmesi, fakat isterlerse ve yapabilirlerse kendi köy ve mahallelerinde yeni forumlar oluşturabileceği, bu forumlarında birbiriyle kolayca iletişim içinde çalışıp ortak kararlar alabileceği belirtildi.

8-     Konu başlıklarının, konuşma sıra ve sürelerinin toplantılardan önce belirlenmesinin forumlarımızı daha verimli kılacağı, çeşitli katılımcılar tarafından hatırlatıldı.
9-     Forumlarımızda belirleyeceğimiz temsilcilerimizin diğer forumları da takip edip iletişim kurabilecekleri önerisi dile getirildi.

10- İstekler, öneriler, hedefler somutlaştırıldıktan sonra temsilcilerimizin daha geniş katılımlı olan Abbasağa Parkı ya da Yoğurtçu Parkı forumlarına giderek oralarda bunları tartışmaya açması ve destek talep etmesi konuşuldu.


11- Mümkünse, her hafta bir eylem (oturma, durma, koşma, ağaçlara sarılma…vb) yaratılıp gerçekleştirilmesiyle direnişin canlı ve gündemde tutulabileceği, eylemlilik sürecinin de uzatılabileceği fikri öne sürüldü.

12- 30 Haziran Pazar Sabahı, Belgrad Ormanları’nda yaklaşık 70 kişilik katılımla gerçekleştiren yürüyüş/koşu eyleminde yaşanan tatsız deneyim paylaşıldı.  Bu tip eylemlerde bazı arkadaşların sakinliğini kesinlikle koruyarak yatıştırıcı rol üstlenmesinin ve bazı katılımcıların da ne olursa olsun, biraz arkada ve uzakta kalarak, olayı kesintisiz fotoğraf/video ile kayıt yapmasının önemi vurgulandı.


13- Direnişte hayatını kaybeden gençlerimiz için, vefatlarının 40. gününde, camilerde, cemaat, köylülerimiz, mahalle sakinlerimizle birlikte mevlüt okutma/okuma etkinliği önerisi bu haftaki moderatorumuz ve katılımcımız Sn Haluk akalın tarafından önerildi diğer forumlarla da bu önerinin paylaşılması dile getirildi.

14- Grafik tasarım yapabilen bir katılımcımızın Formumuz için bir logo tasarımı yapması istendi.


15- Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Sn Ecz Abdülkadir Bilge,bölgemizde gerçekleştirilen, çok önemli çevresel tahripler konusunda aşağıda sıralanan bilgileri sundu;

a-Belgrad Ormanı muhafaza ormanı statüsünden çıkarılmak istenmektedir

b-Bu statüden çıkarılması çok zor olduğu için Tabiat Parkları Yönetmeliği’ndeki maddeler değiştirilmektedir.

c- Bu ormanın içinde 9 adet tabiat parkı mevcuttur fakat, her geçen gün bu tabiat parkları yok edilmektedirler.

d-En son, Bahçeköy/Bentler girişinde bulunan Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı hızla tahrip edilmektedir. http://istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=2960

e-Çeşitli kurum ve kuruluşların, “Bu tabiat parkında mukavele ihlali var, mukavele fesh edilsin…” isteğiyle, Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvuru ve şikayette bulunulmasına rağmen hiçbir sonuç alınamamaktadır

f-Bu forumlardaki gönüllü katılımcılarla birlikte, güç birliği yaparak, bir ekip oluşturup, OrmanBölge Müdürlüğü’ne tekrar gidilip, uyarı ve baskı yapılması eylemi düşünülebilir ve bu çok önemlidir.

g-3. Köprü için ÇED Raporu alınmamıştır.

h-Orman Bakanlığı’na binde 3 oranında para yatırılmak istenmemesi nedeniyle bu proje için Orman Bakanlığı’ndan da izin alınmamıştır.

ı-TEMA, Şehir Planlamacıları Derneği gibi birçok kuruluşun, bu projeye karşı açtıkları toplam 17 dava bulunmaktadır.

i-Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu köprünün İst trafiğine sadece binde 5 oranında rahatlama sağlayacağı ispatlanmıştır.

j-Orman Müdürlüğü’ne, Zekeriyaköy TOKİ inşaatı da dahil edilerek, kapsamlı bir dilekçe hazırlanmaktadır ve bu dilekçeye katkılar ve imzalar beklenmektedir.

k-Bu proje kapsamında bölgemizde 2.500.000 ağaç kesilecektir. Halihazırda yaklaşık 300.000 adedi kesilmiştir ve kesim büyük bir hızla devam etmektedir.

l-Ne yazıktır ki, 3. Köprünün yapımını engellemeye gücümüzün yetmeyeceği görülmektedir. Fakat en azından bu hızlı kesimi Kasım ayına kadar durdurup küçük fidanları kurtarma çabamız devam edebilir.

m-Ayrıca gerçekleştirilen güçlü direnişler bu köprünün yapımını engelleyemese bile, bundan sonraki doğa katliamlarını yapmayı planlayan ilgili kişilerin nasıl şiddetli bir dirençle karşılaşabileceklerini göz önünde bulundurmalarını sağlayabilir.

n-Büyükdere Forumu ve Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği ile işbirliği yaparak çeşitli eylemler organize edilebilir.

o-Facebook’da Belgrad Ormanını Koruma Gönüllüleri gurubu sayfası açılmıştır. Katılımınız beklenmektedir. https://www.facebook.com/groups/belgradormkorumagon/?fref=ts

p-Twitter’da  #DirenBelgradOrmanı Hastag’ı açılmıştır.
     
Duyurular:

1-1  Temmuz 2013 Pazartesi Akşamı Sarıyer Çelik Gülersoy Parkı’nda saat 21:00’de Belgrad Ormanı’nın tahribatı ile ilgili bir sunum yapılacaktır. İzlemek ve bilgi edinmek isteyenler katılabilir.http://www.tubiba.com/celik-gulersoy-parki/



2-2 Temmuz 2013 Salı günkü forumumuzun gündem konuları için önerilerimizi mail
      gurubumuza iletebiliriz. 30 Haziran Pazar günkü toplantıda bir sonraki toplantı
      için önerilen gündem maddeleri:

            *Forum duyurusu önerileri
            *Eylem önerileri
            *Forum kuralları oluşturulması
            *Önümüzdeki yerel seçimler için acil yapılabilecekler 

3-Diğer tüm parklarda yapılan forumların notları http://www.parklarbizim.blogspot.com/ sayfasından izlenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder