5 Temmuz 2013 Cuma

Kuzguncuk Forum Notları (3 Temmuz)

• Gündemin okunması ile toplantı açıldı. Forum kuralları hatırladı.
• Sosyal Medya’dan takip edilebilmesi için DirenKuzguncuk logolarının büyük baskı halinde mail adresimizden ulaşılabileceği bilgisi verildi. direnkuzguncuk@gmail.com

• Facebook sayfasında 1 haftada 517 beğeniye ulaşıldığı ve 20.392 haftalık erişim olduğu belirtildi.

• TAKSİM DAYANIŞMA’sının 19:00 da yaptığı basın açıklamasının tam metni okundu. Bu konu detaylandırılmak için gündeme önerildi.www.taksimdayanisması.org

• Öncelikle söz diğer forumlardan, gruplardan gelen temsilcilere ve foruma ilk katılanlara verilidi.

• Kuzguncuklular ,Bağlarbaşı Spor Salonu ’nün yıkılıp yerine AVM yapılmasına karşı gelen katılımcıların gelişmeler hakkında verdikleri bilgiler dinlendi. 40 yıllık bir mazisi olan Bağlarbaşı Spor Kulübü’nün Anadolu yakasında merkezi bir yerde yer aldığı ve iktidarın tüm merkezi yerlere göz diktiği gibi buraya da göz dikerek AVM ye çevirmek istediği, buna karşı çıkmak için 5 aydır bir imza kampanyası yürütüldüğü, imza kampanyalarının etkilerinin ve sonuçlarının ne derece sağlıklı olduğu konusunda bir fikirleri olmamakla beraber yinede de bir karşı duruş olduğu ,her an yasal yollardan kulübün boşaltılması için harekete geçilebileceğini, imza kampanyasına ilaveten en kısa zamanda bir yürüyüş düzenleneceğine ve İletişim için Bağlarbaşı Spor Salonu Kapatılamaz diye bir Facebook grubu olduğu diğer yollardan da Forumlarla iletişime geçileceği konusunda bilgi alındı.

• Gezi parkı direnişiyle ilgili, eşitlik, özgürlük adalet , vicdan ve aydınlanma ile ilgili konuşmalar yapıldı, duran adam ve gezi kütüphanesinin bu anlamda cok önemli örnekler olduğu belirtildi.

• Koşuyolu Parkı dayanışması (Acıbadem-koşuyolu) örgütlenme gurubun’dan temsilci dinlendi. Gençlik, kadın, hukuk ,eğitim gibi çeşitli çalışma grupları oluşturduklarını belirttiler.Forum öncesinde gündemin yazıldığı bildirilerin dağıtılmasını öneri olarak sunacaklarını belirttiler. Validebağ Gönüllüleri ile ilgili bilgiler verildi. Derneğin 2001 de kurulduğu,1998 den beri varolduğu belirtildi. 354 dönümlük bir arazi , doğal yeşil bir alan içinde öğretmen evi ve Eski Validebağ Öğretmen Hastahanesi,şimdiki Üsküdar Devlet Hastanesi’nin bazı dağınık yerleşkeleri bulunan alanın 1999 da 1. Derece doğal sit alanı ilan edildi. Doğal sit alan ilan edilse bile , bu güne kadar pek çok müdahale gördüğü ve şimdilerde Validebağ öğretmenevinin bahçesinin Peyzaj Projesi adı altında pek çok ağaç kesildi ve budandı, betonlaşma girişimi var karşı durmak için Bakanlığa dilekçe verildiği bilgileri alındı. Validebağın, kuzguncuklulularla her zaman dayanışma içinde olduğunu , şimdi tekrardan canlandırıldığı için memnuniyetleri belirtildi.

• Doğancılar Forumu temsilcisi dinlendi, iki haftadır semtlerinde forum yapıldığı , semtlerindeki yoksul mahallelere kıyafet dağıtılacağı , Kuguncuk formundan destek vermek isteyen olursa Kuzguncuk Formu Katılımcılarının 04/07/2013 Perşembe günkü toplantıya getirecekleri eşyaları toplantı yerinden alabileceklerini beyan ettiler.Ayrıca 07/07/2013 Pazar günü Doğancılar Parkında Takas Pazarı olduğu bilgisini verdiler.

GÜNCEL KONULAR.

• Diğer Parklardan 2-3 temsilcinin yapılan forumlara gözlemci olarak katılması önerildi. İcadiye ve Kuzguncuk ile Beylerbeyi ve Çengelköy forumlarının birleştirilebileceği önerisi geldi. Abbasağa’dan da önümüzdeki hafta ziyaretçilerimiz olabileceği belirtildi.

• Bostandaki forumu duyurmak için el ilanları hazırlanması, sadece sosyal medyada değil, mahallelerde de bir çalışması yapılması gerektiği söylendi. Bununla ilgili çalışma grubu önerildi. Pazartesi bu konuyla ilgili bir araya gelerek , mahalleyle iletişim hakkında görüşmeler gerçekleştirilebilecek. Kuzguncuk Postası da önümüzdeki hafta çıkacakmış , forum duyurularımızı ekleyebiliriz.

• Gündem tartışılmaya devam edildi. Fanzinler hazırlanması ve bunun için bir çalışma grubu kurulmasına karar verildi.

ÇEVRE SORUNLARI

• 3.Köprü için bir grup bisikletçinin toplanarak pedal eylemi yapacağı belirtildi . Ayrıca 3. Köprü için Pazar günü kitlesel bir eylem hazırlığının karar aşamasında olduğunun duyulduğu belirtildi. Bununla da ilgili ayrıntılı bilgilendirilme yapılacağı belirtildi. Netleştirildiğinde, kuzguncuk forumu olarak Pazar günü gerçekleşecek 3. Köprü eylemine destek vereceği kararlaştırıldı.

• Aarhus anlaşması ile ilgili edinilen bilgiler aktarıldı. Sürdülebilir gelişmenin ancak bütün paydaşların katılımıyla gerçek olabileceği fikri üzerin kurulu bir anlaşma. Temel olarak 3 ana maddede toplanıyor. Bunu çevresel olayların demokrasi ile birleşmesi gibi de düşünebiliriz.

1-Çevre ile ilgili değişikliklerde kamuoyunu bilgilendirme, sadece bildirilmesi değil yayılması ile ilgili de ciddi calışmalar yapılması.
2-Halkın katılımı
3- İşler yolunda gitmediği takdirde yargıya yansıması
Böylelikle ulusal kaynak ve varlıkların ihale yoluyla yok edilmesinin önüne geçilmiş olacak.bu anlaşmanın imzalanması demek, bütün hes projelerinin , petrol yasasının buna benzer bütün felaketlerin de önüne geçen bir şey. İmza çalışmalarının nasıl sonuç verdiğini bilmiyoruz , bunun üstüne gidebiliriz denildi.
• Aarhus Konvansiyonu ile ilgili 20 senedir doğa ve çevre koruma alanında çalışan biri ek bir bilgi verdi, Aarhus Konvansiyonu, Kyoto konvansiyonu çok sık dile gelen sözleşmeler. Green Peace de çevreci konularda Türkiye’de geniş kapsamlı çalışmalar yapıyor. AB ülkelerine üye olan ülkelerde yaşayan herhangi bir vatandaş başka bir AB ülkelerindeki yanlış uygulamayı dava konusu yapabiliyor. Bu sınır aşan özelliğinden dolayı, Dış işleri bakanlığı hassasiyeti var.AB girmeden önce yüksek ihtimal imzalanacak son anlaşma aarhus olacak.Onun için Aarhus hakkında çalışalım evet fakat Aarhustan çok fazla şey beklemeyelim Türkiye’nin de taraf olarak imzaladığı pek çok anlaşma var. Sadece çevre konusunda değil örneğin, kadın hakları , Kyoto protokolü var İmzaladığı anlaşmalardaki hangi çevreci gelişmeler hususunda adım attığı konusunda fazla bilgi sahibi değiliz , iklim eylem planının sonuçunda hiçbir şey görünmüyor, uygulanmamış hayata geçirilmemiş eylemler. Aarhus bir sihirli değnek gibi hayatımızı değiştirmeyecek, Denildi.

• Eğitim sistemindeki 4+4+4 uygulaması ,SBS sınavlarının kalkması,Kuzguncuk ve Beylerbeyi İlk Öğretim okullarının sadece 4 yıllık ilk öğrenim hizmeti vermeye başlayacağı,Fuat baymur’un İmam Hatip Okulu olacağı çevre halkının orta öğrenim için elinde alternatif olarak Fuat Baymur ve İcadiye kaldığı bunun bir nevi dayatma olduğu söylendi. Bu konunun üzerinde durulması önerildi.
o Bir katılımcı görüş bildirdi, Tek tek okullar ilkokula dönüyor, çevremizde ortaokul kalmıyor, Fuat Baymur İmam Hatip olunca adres gösterilmiş oluyor, çocuklarınızı uzak yerlere gönderemiyorsanız bu da okul diyip bize dayatılmaya çalışılıyor.ihtiyaç var mı , milli eğitim bunu belirlerken neye göre belirleniyor. Halk meclisleri oluşturulmalı ve bu sorulmalı.

o Mimar bir katılımcı senelerdir okullarla ilgili milli eğitim bakanlığının kampus projesi üzerinde çalıştığını ve bunun gelecek için kültürel ve ideolojik açıdan tehlike bir noktaya varabileceği belirtildi , İlk okul eğitimden sonraki eğitim için dev kampüsler yapıp bütün mahallelerdeki cocukların, buralarda okutulmasını sağlamak, bu ideolojik acıdan bir takım düşünceleri cocuklara empoze etmek açısından işlerin kolaylaştırılacağı gibi ayrıca kültürel açıdan da çok yanlış olduğu söylendi.

• Doğancılar formundan bir katılımcı, Eski Üsküdar Evlendirme dairesinin yer aldığı binanın 26.Milyar $ a bir Suudi Arabistanlı eski bir adalet başkanının eşine , oteller zincirinde kullanılmak üzere satıldığından bahsetti.Detaylarını bilen olup olmadığından ve üzerinde çalışılması , araştırma yapılması önerildi.

• Kuzguncuktan biri :Validebay, sultantepe, beylerbeyi , imam hatip,bağlabaşı spor salonu, evlendirme dairesi hepsi bir yerlere evriliyor.
Bir çalışma grubu altında bunlar alt başlık olarak değerlendirilip , bir ekiple üzerine gidilebilir olarak sistem önerisi geldi.

• Yeni çıkan tabiatı koruma yasası ve çevre ve şehircilik bakanlığını yetkileri ile ilgili de bunu da takip edebilecek bize de anlatabilecek, kanunları bize anlayabileceğimiz şekilde deşifre edecek birilerine ihtiyaç duyuyoruz. Bunun da gündeme konulması önerisi geldi.

KUZGUNCUK BOSTANI

• Bostanın bugünkü hukuki durumu tartışıldı. Bostan İlya’nın bostanı iken İlya’nın daha sağken Vakıflar sahipsiz arazı olduğu ve mirasçısı olmadığı gerekçesi ile bostana el koyuyor ve on yıllar süren bostan mücadelesi Kuzguncuk Halkı için başlıyor. Okul ve Hastane yapılması projeleri ile geliyorlar ve Kuzguncuk Halkının itiraz etdiyor iş makinalarının önüne geçiyor sonucunda imar alınamıyor ve bir seraya kiralanıyor. Seranın da tahliye edilmesi üzerine bostan 3-4 yıldır boş ve atıl arazi. Biz Kuzguncuklular burayı sürdük, toprağı havalandırdık. Hedefimiz bostan olsun idi. Şu an küçük bir bostan yapıldı. Hepberaber birliktebütün Kuzguncuklular bu bostandan yiyeceğiz. Dernek olarak vakıflara dava açtık, Hukuk savaşı devam ediyor. Vakıflar şu anda burayı bir özel okul olarak onaylamış durumda. Anıtlar kurulu Kararınca Bostanda imar izni verilmez ve koruma altına almışken,Yüksek Kurul kararı bozuyor .Kuzguncuklular derneği davaya müdahil oluyor ama derneğin bir menfaati olmadığı için müdahil olamaz denilerek dava düşüyor.Dernek de davayı temyize taşıyor. Değişik kanallardan tekrar dava açmak istiyoruz. Proje çevre komisyonunda şu an , takip ediyoruz. Kuzguncuklulardan istenen Bostan’a işlevsellik katılması ve Bostan’ın halka ait , halkın kullandığı ve istifade ettiği bir yer olduğunu kanıtlaması.Bostan Kuzguncuk Halkı’nın nefes alma alanıdır, bostana işlevsellik katılmalıdır.
• Bostanın işlevselliği için arkada küçük bir bostan ekilip biçiliyor. Hasat zamanı ürünler Kuzguncuk halkı ile bir festivalde paylaşılacak. Bostanda yetişen sebzeler ağaçlarda yetişen meyveler halka dağıtılacak.
• Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri sabah 08:00-09:00 saatleri arası Bostanda sabah sporu yapılmasına karar verildi.
• Bir katılımcımız bostanda haftada 2 gün Yoga ve meditasyon dersleri vermek için gönüllü oldu. Rahat kıyafetler ve mat yeterli olacak. Gün ve saat netleştirilip duyurulacak.
• Yine bir katılımcımız bostanda çocuklara yoga ve meditasyon dersleri vermek için gönüllü oldu. . Gün ve saat netleştirilip duyurulacak.

POLİTİK KATILIMI ARTIRMAK – YAKLAŞAN SEÇİMLER

Politik olarak ne yapmalıyız konusu tartışıldı. 68 kuşağından öğretmen bir katılımcı görüş ve önerilerini sunarak başladı..
Mısır süreci detaylandırılamadı ve bir sonraki gündeme alınması kararlaştırıldı.
Bir çok katılımcı söz aldı. Farkı bir çok görüş bildirildi.
Diger parklarda özellikle bu konuyla ilgili ziyaretler gerçekleştirilmesi kararı alındı.
Kuzguncuktan biri ;“Muhtarları kendimiz seçtiğimiz için, ihtiyar heyeti de mantığı da genişletilsin , ihtiyar heyeti mahalle halkının oluşturacağı meclisler olsun.”önerisi geldi.

Kuzguncuktan Biri ;“Biz yaşamın içinden örnekler çıkartıp onların karşısına sunmalıyız onlar çözümleri bulmaya zorlanmalı ”ve “ biz bir yaşam oluşturalım, onlar bize gelsin “
Kuzguncuktan biri ; Bilinçli olduğu sürece apolitizm de bir politik duruştur aslında ama mevcut siyasal karşılığı anlamında dağılmaya, yok edilmeye mahkum bir yapısı var. Tarihsel süreç de bize bunu gösterdi. O nedenle örgütlenmek ciddi bir önem kazanıyor. Herkes bir partiye yönlendirme yapabilir ya da yapılması gerekli midir onu da tartışmak lazım. Ama süreci izleyerek , mahalli idarelere müdahale noktası önemli bir yer taşıyor. Forumlar birleştirilip , forumlardan çıkan kararlar değerlendirilir bir ortak akıl, irade çıkarılabilir , herkes aktif olacağı alanda konumlanmalı.

Kuzguncuktan biri : Yeni partiyle seçime kadar hazırlanmanın yanlışlar doğuracağını düşünüyorum , önemli olan seçtiğimiz partinin merkezine doğru ilerlemek veya dernekler, oluşumlarla , özellikle gençlerin birliktelikle birlikte istemediği milletvekillerini de dışlayarak söz alması gerekiyor.

Kuzguncuktan biri : Örgütlenme çok önemli, toplamda baktığımızda her şey bir iktidar sorunu. 82 anayasasının bize getirdiği bir şey daha var , seçim barajı,

Kuzguncuktan biri : Diğer forumlarda bu konuda yoğun tartışılıyor, bir arada olmak ve herkesin bir şekilde temsiliyetinin olabileceği daha yatay ortamlardan bahsediliyor. Parti konusuna mesafeli insanlar, bunda da haksız değiller, iktidardan bahsedilmiyor sadece , meclis dışı ve meclis içi muhalefette katılıyor. Onların da ezberi bozuldu. Alışık olunan bir dil, yöntem, hareket tarzı değildi bu . Ama kimse hayalci olmuyor, en çok konuşulan konu yerel seçim İstanbul adayı , istanbulu almak sembolik olarak da almak çok önemli bir şey. Siyasi partiler gelip forumlara sorup ortak adayı belirlemesi konusu konuşuluyor.. Elbette bu hareketten örgütler, partiler de çıkabilecek.

Alternatif basın nasıl kurabiliriz, iletişim yollarını kulanabiliriz toplantısına çok sayıda gazeteci katıldı. Bu şekilde alternatif televizyon kanalı projesi de yürüyor.

İktidar aygıtını açığa çıkaracak en temel şey, bizim talebimizin ve duruşumunuz gücü ve meşruyetidir. Örgüt ve parti kadar biraradalığımızın cazibesi cok önemlidir, insanları buraya çekecek olan budur.

Bu konunun gündem maddelerinde her zaman olması gerektiği ortak karar olarak belirlendi.

TÜKETMEYECEĞİZ

• Bu konuda daha ayrıntılı çalışma yapılıp , somut adımlar atılması gerekildiğine karar verildi.
• Tüketmeyeceğiz konusu tartışıldı. Takas pazarlarından ve Zumbara sisteminden söz edildi.Zumbara sisteminde Hizmet ya da Ürün karşılığı alınan puanlar ve bu puanların başka bir hizmet ya da ürün karşılığında geri verilmesinden bahsedildi.Zumbara.com sitesi hakkında bilgi verildi.
• Gündem dışı konulara geçildi.
• Kuzguncuktan Biri : 1 Mayıs’ta İnsanlar çukurlara düşer, ölür yaralanırlar diyerek işçilerin alana girmesine izin verilmemişti, siddet uygulanmıştı.. Sadece Haziran ayında en az 104 işçi hayatını kaybetti… ağırlıklı olarak inşaat ve tarim sektöründe , saldırılar ve hukuksuzluklar yaşamımızın her alanında devam ediyor… Şimdi umutlu olma, mutlaka daha çok anlama , çabalama , yorulma ve ileriye atılma zamanıdır.

• Direniş dersliklerinin duyurusu yapıldı :
Arjantin – Brezilya (Metin Yeğin) Abbasağa Parkı 3temmuz ve Yoğurtçu Parkı 5 temmuz 19:00 20:45
Ortadoğuda halk ayaklanmaları - Tunus-Mısır- Filistin ( Louai Audeh, Nicola Saafin) Yoğurtçu parkı 4 temmuz , Abbasağa Parkı 5 Temmuz 19:00 20:35

• 07/07/2013 de düzenlenecek Kadıköy Gaz festivali’nin duyurusu yapıldı.
• Çocuklar için yaz eğitimi konusu gündeme geldi.
• Bostanın kalıcı toplantı yeri olarak belirlenmesi kabul edildi.
• Kuzguncuk Forumu’nun diğer mahallelerde ve kitlesel eylemlerde temsili için logonun olduğu pankart basılması kararlaştırıldı.
• Ramazan etkinlikleri önerisi geldi, bir sonraki foruma gündem maddesi olarak eklenmesine karar verildi.
• Toplantı 04/07/2013 tarihinde saat 20:30 da toplanılmak üzere dağıldı.

Forum notlarını tutan, bilgisayara aktaran ve emeği geçen tüm gönüllülere teşekkür ederiz.

#direnkuzguncuk
#parklarbizim

www.facebook.com/DirenKuzguncuk1
www.twitter.com/DirenKuzguncuk
direnkuzguncuk@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder