5 Temmuz 2013 Cuma

Eskişehir Eti Park Forumu Notları (3 Temmuz)


- Forum, Eti cad. ve Gültepe forumlarından alınan bilgilerin aktarılması ve bunların değerlendirilmesi ile başladı.
- Forum’un tanıtımı ve yaygınlaştırılması, forumların birleştirilmesi, mahallelerde forumların yapılması, katılımın arttırılması ve niteliği, Cumartesi günü yapılacak eylem ve bu eylem için öneriler gündem maddeleriydi.
Katılımcılara söz verilerek değerlendirmelere geçildi.
- Söz alan bir konuşmacı, herkesin bir forumda birleşebileceği, tahammullerin artması gerektiği ve söylemde birlik konularına değindi . Burada esas önemi taşıyan konunun, ayrılığın bir an önce sonlandırılması ve birleşerek güç kazanılması gerekliliği olduğunu söyledi.
- Birleşmenin zemininin ezilenlerin haklarının savunulması olması gerektiği  söylendi.
- Bir konuşmacı, ”Diğer forumlar neden ayrı yerlerde yapılıyor, bu ayrılmanın sebebini tam olarak anlayabilmiş değilim. Kürtçe pankart açılması mı? Yoksa, Türk bayraklarının alana getirilmemesinin istenmesi mi? İnternet üzerinde böyle paylaşımlara rastladık”, dedi.
- Söz alan başka bir konuşmacı, ”Gezi ruhu, farklı görüşten insanların eylem birlikteliği ile bir araya gelmesini sağladı. Eskişehir’deki ayrılmanın temel nedeninin eylem birlikteliğinin sağlanamaması olduğunu düşünüyorum. Cumartesi günü eylem birlikteliğinin sağlanması, forum birlikteliği için de ilk adım olabilir. Gültepe forumu ise, eylem ayrılıklarından çok politik nedenlerle kendilerini yeterince ifade edemediğini düşünen sol gruplarca benimsendi. Bu durumu tehlikeli ve tekrar birliktelik açısından daha zor görüyorum. Ancak, onlarla bu tavırlarının konuşulması gerekir”, dedi.
- IHH’nin Mursi’yi sahiplenmesine dair vurgu yapan bir konuşmacı ayrıca, ”Gezi direnişi başarıya ulaşmıştır. Çünkü, aldığı oyla her şeyi yapabileceğini sanan AKP yönetiminin, IHH pankartlarında da görüldüğü gibi ‘Tayyip Erdoğan’ı yedirmeyiz’ söylemine kadar gerilediği görüldü. Bu da, Gezi direnişinin gerçekten başarıya ulaştığını gösteren durumdur”, dedi.
- ”Slogan ve bayraklar üzerinden ayrışılmaması” ve ”Lice’de de Türkiye’nin her yerinde de katliamlarını sürdüren, Kürt kardeşlerimizi öldürmeye devam eden bir iktidarın halihazırda olduğu ve buna karşı ortaklaşılması” vurgulandı.
- Genel ilkeler belirlensin. Ayrıca, hiçbir siyasi ayrım gözetmeden herkese eşit mesafede durulsun, denildi.
- Bir konuşmacı söz alarak,”Burada oturmak bizi vakurlaştırdı galiba. Eti caddesi forumuna gidip oradakilerle siyaset üretebileceğimiz bir zemin var. Oradakilerle AKP karşıtlığı üzerinden bir ortak düşüncemiz var sonuçta. Bu ortak zemini sağlayabilir. Ayrıca, şuana kadar İstanbul’da hangi eylem tarzları yapılmışsa burada da benzerleri yapıldı. Biz burada daha farklı ve yeni eylemler yapabiliriz. Vakurluğumuzu belki böylelikle yıkabiliriz”, dedi.
- Yarın Sendikaları dolaşıp mali bütçemize destek isteyeceğiz ve onlarla konuşacağız diyen bir konuşmacı ayrıca,”Bu forumdan bir grup arkadaşımız Üniversite’deki öğretim üyeleriyle görüşmeye giderek destek talep edebilir. Sayımızın artırılması konusunda ise caddelerin tekrar kapatılmasını öneriyorum. Bu hem katılımları artırabilir hem de direnişin sürekliliğini sağlayabilir”, dedi. ( Bu önerinin forumca desteklendiği dikkat çekti)
- Söz alan bir konuşmacı,”Tayyip bu ülkede erkekleri, kadınları, Türkleri, Kürtleri, eşcinselleri, daha sayabileceğimiz her kesimi üzdü. Bu yüzden beraber yürümek hiç dert değil. Ancak, diğer forumlarla beraber olmadan nasıl ilke belirleyebiliriz ki, onlar adına nasıl karar alabiliriz? Bu olmaz. Bence, Gültepe forumuyla değil Eti cad. forumuyla uzlaşmaya gidilmeli”, dedi.
- ”Demokrasi ve özgürlük taleplerinin yanında seçim barajı uygulaması da konuşulmalı. Ayrıca, buraya meslek erbablarını da çağırmalıyız. Cumartesi günü yapılacak eylemin duyurulması konusunda ise kendi arabamın üzerine bir şeyler yazabilirim. Başka insanlar da buna benzer şeyler yapabilir” denildi.
- Söz alan başka bir konuşmacı,”Buraya insanların katılımını sağlamak ve farklı eylemlilik adına Kentsel Dönüşüm uygulamaları hakkında görsel sunum yapılabilir” dedi.
- Moderatör, ”Cumartesi günü nasıl bir eylem yapacağız. Cuma günü yapılacak foruma bu konu düşünülerek ve öneri geliştirilerek gelinilmesi faydalı olacaktır”dedi.
- Eti park forumunun 05.07.2013 Cuma günü saat 21:00’da yapılacağı belirtildi.
- Söz alan bir konuşmacı, ‘bu mücadeleyi kaybetmeyin’ diyerek, Nazım Hikmet’in ”Mor Menekşe, Aç Dostlar ve Altın Gözlü Çocuk” şiirini okudu.
Abe şair, 
bizim de bir çift sözümüz var «aşka dair.» 
O meretten biz de çakarız 
biraz.. 

Deli çığlıklar atıp avaz avaz 
burnumun dibinden gelip geçti yaz 
sarı 
tahta vagonları 
ter, tütün ve ot kokan 
bir tren gibi. 
Halbuki ben 
istiyordum ki gelsin o 
kırmızı bakır bakracında bana 
sıcak süt getiren gibi… 
Fakat neylersin, 
yaz böyle gelmedi, 
yaz böyle gelmiyor, 
böyle gelmiyor, hay anasını… şey!.. 

EEEEEEEEEY… 
kızım, annem, karım, kardeşim 
sen 
başında güneşler esen 
altın gözlü çocuk, 
altın gözlü çocuğum benim; 
deli çığlıklar atıp avaz avaz 
burnumun dibinden gelip geçti de yaz, 
ben, bir demet mor menekşe olsun 
getiremedim 
sana! 
Ne haltedek, 
dostların karnı açtı 
kıydık menekşe parasına!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder