1 Temmuz 2013 Pazartesi

Ankara Anıtpark Forum Notları (30 Haziran)


Genel
-          Seğmenler Parkı forumuna katılan arkadaşlar bilgi verdiler.
-          Forumda konuşulanların yanı sıra eylemliliğe de devam etmeliyiz.
-          Ankara’da Taksim Dayanışması gibi bir birleştirici merci ortaya çıkmalı. Bu şekilde mesela seçimler için ortak bir aday belirlenebilir.
-          Forumlardaki fikirlerin bir araya getirilmesi ve meydanlara taşınması lazım zaman zaman. Ankara’daki farklı örgütlerin de bir araya gelmesi ve forumların ortak kararlarıyla birlikte hareket geliştirmeye çalışmasının sağlanması, bu sayede Ankara forumları ile diğer örgütlerin eylemlerini birleştirecek bir ortam oluşturulması.
-          T.C.’nin kaldırılmasının ardında bir de adında T.C. olan kuruluşların (Ziraat bankası, hastaneler gibi) özelleştirilebilmesi için yolun açılması/engelin kaldırılması konusu var.
-          AKP ekonomiyi büyütmek için halkın emeğini çaldı. Ekonomik büyüme yerine paylaşma, eşit paylaşım getirilmeli.
-          Forumlarda bir atalet var evet ama forumlar çok değerli ve önemli. İnsanları yapmak istedikleri konusunda forumlar desteklemeli ve cesaretlendirmeli.
-          1978’den bu yana 1 Mayıs Taksim’de kutlanmak istenir ama bu başarılamadı. 35 yıldır başarılamayan şey, Gezi olaylarıyla başarıldı: Taksim bir aya yakın işgal edildi. 35 yıldır sol kafa yapısının başaramadığı şeyi apolitik denilen 90’lılar başardı. Direnişe katılan bütün çevreleri ortaklaştıracak bir yere doğru ilerleyebiliriz. Forumlar demokratik bir baskı etkisi oluşturabilmeli. Bunun için forumlar belli konularda ortaklaşarak biraraya gelmeli ve talepleri oluşturup, iletmeli.
-          Gezi ruhunun kaybolmaya başladığını görüyorum, dendi. Gezi parkında ortaya çıkan ortak ruhun ne olduğunu unutmamalı ve daha iyi anlamaya çalışmalıyız. Farklı düşüncelerin bir araya nasıl getirilebildiğini anlayıp bunun üzerine iş yapmalıyız. Forumlardaki olay, var olan ve şu ana kadar başarılı olamamış mevcut siyasi girişimlerin “biz bu forumları nasıl bir tarafa çekeriz" olayına dönüşüyor. Daha fazla insan toplamalıyız ve önceliği birbirimizi anlamaya, farklı düşünceleri bir araya getirmeye yöneltmeliyiz.
-          Örgütlü olmak ortak plan ve eylem yapabilmektir, ve forum olarak da örgütlendik zaten.
-          Atatürk ilkeleri Cumhuriyetimizin sütunlarıdır ve bunlardan vazgeçemeyiz. Tarihimizi bilmemiz, öğrenmemiz lazım.
-          TGB’lilere yönelik eleştiriler olmuştu, buna yönelik olarak herkesin forumda yer alabileceği, herkesin fikrini açıklayabileceği ve önerisini sunabileceği konuşuldu.
Seçimler Konusu
-          Son seçimlerde 2 milyon sahte seçmen çıktı. %50 oy almadı AKP. Sandıklarda oyun oynanabiliyor, bilinen örnekleri var. İnsanların sandığa gitmesini sağlamak lazım. Ama seçim de tek yol değil: sokaklardaki hareket devam etmeli.
-          Seçim hileleri bilgisayarda yürüyor asıl. Partilerin birleşmesi, tekil olarak aldıkları oyların toplanması ile sonuçlanmaz. Yeni bir parti ve yeni bir paradigma çıkmalı.
-          Seçim barajının düşmesini istiyoruz ama bu meclisteki partilerin işine gelmeyeceği için bunu yapmayacaklardır. Yerel seçimleri hedeflememiz ve her mahalledeki insanlara ulaşmamız lazım.
-          Seçim sisteminin sayısal ortamdan çıkartılması ve halk tarafından kontrol edilebilir bir yapıya dönüşmesi lazım.
-          Her oya sahip çıkmak önemli ama bir iktidar alternatifi üretmek de gerekli. Örneğin Karayolları binasının AVM’ye dönüştürülmesi, ODTÜ’nin içinden yol geçirilmesi gibi olası planlar var. Bunlara karşı ne gibi alternatifler /politikalar geliştiriliyor? CHP mesela belediye başkanlığını alsa da 5 yıl boyunca ne yapılacağına dair bir planları var mı? Bu alternatif uygulamaların halka sunulma yollarının ve yöntemlerinin oluşturulması/geliştirilmesi lazım.
-          Yerel seçimlerde iki alternatif olabilir: ya bir aday çıkartılır ya da var olan bir adayın isteklerimizi hayata geçirmesi şartlarıyla ona destek verilir. Örneğin İ. Melih’e bile isteklerimizi dayatma ve uygulama şansımız vardır.
-          Son seçimde 450000 sandığa gitmemiş oy var. Önce bunu sandığa götürmemiz lazım. Politika sürekli olarak yapılması gereken birşey, sürekli peşinde olmalıyız. Örneğin Avustralya seçimlerinde halk baskısı ve gösterileri ile bildirdiği taleplerini karşılayacağını vaat eden yeni bir politikacı başbakan olabildi.
-          Seçimlerde oy toplamak için dağıtılan zeytin 3 liradan GİMATtan alınıyor. Ama GiMATtan 12 liralık fatura alınıyor, 9 lirayı Melih ve yandaşları paylaşıyor.
-          Seçim yatırımı olarak makarna ve kömürün yanında belediyeleri hizmet de götürüyor: yaşlı insanlara evinde sağlık hizmetleri veriliyor, evleri temizleniyor. Sağlık sektöründe SGK’lılar da daha geniş bir yelpazaede hizmet almaya başladı. Çile çekmeden sağlık hizmeti almaya başlandı, ama kalitesi düşünülmüyor pek. Işıkevi denen birşey var. Anadolu’dan gelen gençlerin giderlerini karşılayıp bu gençleri okutuyorlar. Bunları biz de yapmaya çalışmalıyız. 
Duyurular
-          Mersin meydanlarındaki direnişte 10 gözaltı oldu, birçok yaralı var. Buradan onlara selam gönderiyoruz.
-          30 haziran 12:30’da Balgat Migros önünde kadına karşı yapılan aşağılamaya karşı (Takvim gazetesinin “Nakavt" başlığına karşı) bir gösteri yapılacak.
-          30 Haziran’da bildiri dağıtımı için Anıtparkta isteyenler toplanıyor.
Pankarta yazılabilecek sözün ne olduğunu Facebook üzerinden tartışacağız. 19:30’da pankart hazırlanacak Anıtparkta.
Öneriler
-          Forum sonrasında 10-15 dakika toplanalım. Organizasyon daha sıkı tutulsun ve ertesi gün yapılacaklar planlansın.
-          Foruma gelirken yiyecek ve içecek getirelim ve paylaşalım
-          Yürüyüşlere devam etmeliyiz. Forumun bazı günlerini yürüyüşe ayıralım.
o   Bazı siyasi partiler isim vermeden kendi düzenledikleri yürüyüş vb. Etkinlikleri foruma önermesinler, dendi.
o   Eylem olmazsa forum sönümlenir, dendi.
o   Yapılan yürüyüşler TGB yürüyüşü değildir, halk yürüyüşüdür. TGB bilgilendirme ve yaygınlaştırma için çaba göstermektedir.
o   Yürüyüşe çağıran kim olursa bu geçerli bir çağrıdır.
o   Sokak boş kaldı haydi yürüyüşe deyip forumları boş bırakmamalıyız. Yürüyüşler yeterli değil tek başına, başka eylemler yapmalıyız. Sokağa çıkacaksak bir amacı olmalı, mesela Tunalı Hilmi’nin haftanın belirli günleri yaya yoluna dönüştürülmesini talep etmek için.
-          Diğer forumlarla birleşerek organizasyonlar yapalım.
-          Forumda bir kağıt dolaştıralım ve direniş tutuklularına herkes birkaç cümle mesaj yazsın ve bu mektubu onlara ulaştıralım.
-          Forumda dile getirilen özlü sözler/cümleler derlensin ve yayılsın (sosyal medyada vb.): Örneğin Tanju beyin sözü, öldürülebilir ötekiler olmasın … sözü gibi.
-          Foruma siyasetçileri çağıralım ve bizleri dinlesinler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder