5 Temmuz 2013 Cuma

Adana Atatürk Parkı Forum Notları (2 Temmuz)


Sivas Katliamı ile ilgili yaklaşık 200 kişinin katıldığı bir anma gerçekleştirildi. Mumlar yakıldı. Ve 40 dakikalık Can Dündar'ın hazırladığı Sivas Katliamı belgeseli izlendi. Şiir ve yazıların okunmasıyla anma tamamlandı. Anmadan sonra kısa süreli bir forum yapıldı. Forum'un konusu 5 Ocak Stadyumu'nun yıkılarak yerine Avm vb yapıların yapılmak istenmesiyle ilgiliydi.

Forum Notları :

- Şu andan itibaren Foruma geçiyoruz arkadaşlar. Biz bu insanlık ayıbını anmadan edemedik. Bugünkü forumun konusu 5 Ocak Stadyumunun yerine Avm yapılmasıyla ilgili. Biliyorsunuz sizlere daha önce de duyurularımız olmuştu. Bugün İnşaat Mühendisleri Odası ile arkadaşlarımız görüşmeye gitti. İnşaat Mühendisleri Odasından sizlere bilgi vermeye kendileri gelecektir zaten. Biz itiraz dilekçesi örneklerini onlardan aldık. Projenin bir kopyası elimizde mevcut. İnternet üzerinden gerçekleşen bazı tartışmalarda bu olayın gerçekleşmeyeceğini söylediler. Onaylanmadığını söyleyen arkadaşlarımız oldu. Bilgileri yoktur diye düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesinin onay için gönderdiği yazının bir kopyası elimizde var şu an. Yan taraftaki sehpamızda dilekçe örneğimiz var. Lütfen çevrenizle de iletişime geçerek bu itiraz dilekçelerini toplamada bizlere yardımcı olun. Bunun dışında burada görev almak isteyen arkadaşlarla bir planlama yapacağız. O bölgede oturan insanlara, esnafa, Adana Halkına bunun duyurusunu yapmalıyız. Sadece Atatürk Parkında değil daha çok yerde bunu duyurmalıyız. Çünkü şu an burada azınlığız.

- Herkese merhabalar. Ben İstanbul'dan yeni geldim arkadaşlar. Hepinize kucak dolusu sevgi getirdim oradan. Burada gördüğüm kadarıyla sayımız çok düşük. Bunu nasıl çoğaltacağımız ile ilgili benim bazı fikirlerim var. İstanbul'da gördüğüm ve oradan yola çıkarak söyleyebileceğim birkaç şey var. Abbasağa Forumu'na katıldım ben. Orada şu yapılıyordu. İnsanlar toplanıyordu. Basın çağırıyordu. Halk Tv geliyordu, başka kanallar geliyordu. Tabi erken başlıyordu. Burada gördüğüm birinci hata geç başlıyor. Ki insanların işi gücü var. Erken başlayıp, erken bitirilmeli. Abbasağa da mesela 8'de başlıyordu. Sonra 7'ye çekildi. 12'ye kadar da sürüyordu. Saat 10 gibi megafon iptal ediliyordu ki etraftaki apartmanlar rahatsız olmasın. Burada öyle bir sıkıntımız da olmaz. Etrafımızda herhangi bir yapı yok. Burada saatlerce megafonla konuşabiliriz. Ama önemli olan megafonun hitap edeceği kitle sayısı. O yüzden basın çağırmalıyız. Diğer bir husus da sosyal medya. Twitter ve Facebook önemli.

- Arkadaşımız görsel medyadan bahsetti. Adana da birkaç kanal var. Özellikle Koza Tv, ismini bastıra bastıra söylüyorum, özellikle Koza Tv ile ilgili çok iyi bir tepkiye ihtiyacımız var, aynı İstanbul'da ulusal kanallara yapıldığı gibi. Koza Tv bu tepkiyi fazlasıyla hakediyor. Hergün dinliyorum. Hakaret etmediği, aşağılamadığı, yalan söylemediği, kraldan çok kralcılık yapmadığı hiçbir nokta kalmadı. Bu tepkiyi Adana'da göstermemiz gerekiyor.

- Ben ufak bir açıklama yapmak istiyorum. İnşaat Mühendisleri Odası ve Mühendis ve Mimarlar Odası ile görüşmeler yapıyoruz. Onlarla beraber hareket ediyoruz. Normalde bir yetkili gelecekti bugün ama işi çıktığı için gelemedi. Önümüzdeki günlerde yetkililer gelecek. Hem Şehir Plancıları Odasından, hem de İnşaat Mühendisleri Odasından gelecekler. Avukatlar da gelecek. Gerekli bilgilendirmeyi onlar yapacaklar zaten. Esnaflar Odası ile de görüşme talebimiz var. Randevu verilmesini bekliyoruz. Bu arada proje sadece 5 Ocak Stadyumunu kapsamıyor. Bunun yanında Adnan Menderes Spor Salonu ve Gençlik Stadı da var. Hepsi beraber yıkılacak. Şu an burası Toki'de. Pek çok söylenti var, cami, rezidans veya Avm yapılmasıyla ilgili. Projede konut ve ticari alan olarak geçiyor orası. Yani buraya istedikleri herşeyi yapabilirler. Bu bölge serbest bölge olarak adlandırılıyormuş. Yani ihaleyi alan kişi oraya isterse 200, 300 katlı bir gökdelen de dikebilir.

- İtiraz dilekçesi örneği okumak istiyorum size. Burada yazmayıp evinde yazmak isteyen veya çevresine duyuracak arkadaşlar da vardır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına
Ankara
5 Ocak Stadyumu, Adnan Menderes Kapalı Spor Salonu ve Gençlik Merkezinin bulunduğu alana Avm ve konut yapılmasını istemiyoruz. Bu alana Avm ve konut yapılması ile ilgili planların iptal edilmesini istiyoruz.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Alta isim soyisim yazıp, imzalı bir şekilde, tarih de atarak bunu İnşaat Mühendisleri Odasına teslim etmeliyiz. Bu konuda biraz organize çalışmamız gerekiyor.

- Bu arada eğer 5 Ocak Stadyumu yıkılırsa şöyle birşey de olacak. 5 Ocak Stadyumu'ndaki Gençlik Tesislerini Merkez Park'a yapacaklar. Orada ki yeşil alanlarda yok olacak. Buna karşı durmamız gerekiyor.

- Merhaba arkadaşlar. Ben öğretmenin ve aynı zamanda Eğitim-sen Çevre komisyonundayım. Hatırlarsanız Çamlık sürecinde orada fiili eylem yaparak o süreci gerilettik ve şimdi vazgeçtiler. 5 Ocak sürecinde ben Eğitim-sen adına katıldım. Şimdi iş karara bağlanmış. Toki'ye havale edilmiş. Toki orada Avm yapacaktı, eğer ki Adana'da çevre konusunda duyarlı örgütler olmasaydı, bireyler olmasaydı. Gezi Parkı Süreci bize şöyle bir ders verdi, şöyle bir moral verdi. Bu sivil itaatsizlikle engellenebilecek bir süreç. Gezi Parkı için mahkeme devam ediyor. Şu an için bizim lehimize kararlar var ama mahkeme aksi bir karara varsa bile, bu aksi kararın uygulanması artık kolay olmayacaktır. Gezi'de başka birşey yapamayacaklar. Dolasıyla Adana'da ki çevreciler, yani bizler, eğer şöyle bir irade koyabilirsek, yarın 5 Ocak Stadyumunu yıkmaya başladıklarında kepçelerin önünde direniş yapabilirsek bu süreci engelleyebiliriz. Mahkeme sürecine hepimiz müdahiliz. Odalardan, Barodan pek çok arkadaşımız var. Eğitim-sen'den biz müdahiliz. Ancak bu  tek başına yetmez. Biz artık gücümüze güveneceğiz. Direne direne kazanacağız. Orası bizim. Oraya hiçbir şekilde Avm veya toplu konut yaptırmayacağız. Ben hepimize güveniyorum.

- 5 Ocak Stadyumu Adana için büyük bir sorun. Peki Hasankeyf içinde yapılan baraja  ne yapacağız? Sorunumuz sadece 5 Ocak Stadyumuna yapılacak Avm sorunu değil. Sorun çok daha büyük aslında. Gezi eylemleriyle sistemin değişmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Pratik bir önerim olacak. Pazar günü bir yürüyüş koyalım. 5 Ocak Stadyumuna yürüyelim. Bunu yapabiliriz bence. Bunun dışında belli başlı kararlar almamız gerekiyor artık. Forumları yapıyoruz güzel ama pratiğe yönelik adımlar atmalıyız. Eğer bu adımları atmazsak hergün burada konuşup tartışarak kalacağız. Eylem koymak zorundayız. Sadece Avm için değil. Gezi eylemleri devam ediyor. Hala bir bela var başımızda. Belki 5 Ocak Stadyumunu kurtarabiliriz ama Van Erciş'te binlerce ağaç kesilecek. Ve bu çok daha büyük bir sorun. Bir sürü sorunumuz var. İşin özü, eylem koyup, pratiğe geçmek. 

- Çok azaldık ama buradaki forum devam edecek. Atatürk Parkı'nın ön tarafına bir eylem forumu hazırlayacağız inşallah. Bildiriler dağıtacağız. Apartman apartman gezeceğiz. Yalnız duyduğumuz kadarıyla o çevrenin insanları demişler ki Avm de yapılabilir. Peki kimin cebine girecek bu para? Kim için yapılıyor bunlar? Hepimiz örgütleneceğiz ve tek yumruk olacağız. Toplayacağız herkesi. Akkapılıyı da, Bey mahallesini de, Karşıyakalıyı da, Şakirpaşalıyı da... Bütün mahalleri toplayacağız. Bu yalnız üç beş kişiyle olmaz.

- Bir hatırlatma yapmak istiyorum. Forum başladığından beri canlı yayındayız. Bu arada bizim dilekçe ile ilgili şöyle bir önerimiz var. Biz grup olarak mahalleri gezeceğiz ama çarşı civarını gezecek gruplar aranıyor.  Bir 10 kişi, 15 kişi çıkabilirse çok iyi olur. Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlarla iletişim halinde bulunalım. Lütfen sizde destek verin. Evde oturarak olmuyor. Twitter başında oturarak da olmuyor. Bunları bir an önce aktif hale getirmeliyiz ki bir işe yarasın.

- Sarı Selim'i, Sultan Süleyman'ı izlemeyelim. Atv, Show Tv, Kanal D ve diğer kanalları izlemeyelim.

- Üretim yok ama tüketim var. Millet çılgınca tüketime gidiyor. Bunun için duyduğuma göre Kıbrıs'ı Adana'ya taşımayı planlıyorlarmış duyduğuma göre. Kumarhaneler açılacakmış. Böyle bir duyum aldım.

- 5 Ocak ile ilgili arkadaşlar gerekli bilgilendirmeyi yaptılar ama ben ne kadar süremiz kaldığını bilmediğim için şöyle birşey söyleyeceğim. Mesela bu Pazar büyük bir eylem koymak istersek yeterince örgütlenebilir miyiz, ayarlayabilir miyiz bilmiyorum ama kesinlikle geçtiğimiz süre içerisinde kitlesel eylemlerin etkili olduğunu gördük. Ama bunun çalışmasını iyi yapalım. Örneğin dün Madımak için 4 otobüs kaldırılacak, onları yolculayacağız diye bir eylem çağrısı vardı ama taş çatlasa 100 kişiydik. Eminim oraya gelmek isteyecek birsürü insan vardı ve insanların haberi yoktu. Haberleşme sorununu bir biçimde çözmemiz gerekiyor. Onun dışında da bu dilekçe olayı için buraya gelenlerin haberi var ama forumlara bir biçimde gelmeyen, gelemeyen, her durumda 5 Ocak Stadyumu'nun kar odaklı ve halka hiçbir şekilde yararı olmayacak başka birşeye çevrilmesine karşı çıkacak bir sürü insan var. Onlara ulaşmak için de cadde üzerilerine de bu işle ilgili kampanya masaları kurmak da sanırım işe yarayacak birşey olur.
Önümüzde yerel seçimler var. İstanbul'da konuşulmaya başlandı. Ortak aday gösterilmesi. Adana'da forumlar henüz yaygınlaşmadı. Yaygınlaşması için neler yapılması gerektiğini de konuşmamız gerekiyor bence.

- 5 Ocak Stadının Avm olmaması ile ilgili kampanya yanlış yürütülüyor diye düşünüyorum. Eğer 5 Ocak Stadı sadece Avm olmasın yerine 5 Ocak Stadı yıkılmasın denilirse eğer, Adana Demirspor ve Adanaspor taraftar gruplarının da desteğini alabiliriz. Ben de Demirspor taraftarıyım. O stadda büyüdüm. Evimin yıkılmasından hiçbir farkı yok bu stadın yıkılmasının. Tribün grupalrına ulaşılırsa daha büyük yürüyüşler yapılabilir. Ayrıca sokak röportajıda oldukça etkili olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder