(Direniş dersleri isimli forum öncesi etkinliğe biraz geç kaldığım için Türkçesi iyi olan arkadaşın konuşmalarının ancak sonuna yetişebildim.)
Son söylediklerinin özeti, 10% ile 15% oy alan Mursi’nin halkı temsil ettiğine inanması. Mısır 2,5 sene boyunca defol sloganı ile yaşamış. Son olaylar 20-25 yaş gençlik etrafında şekillenmiş. Her ne kadar eylemciler ne istediklerini tanımlayamıyorlarsa da neyi istenmediklerini bilerek ortak noktada eylemler yapmışlar. 25 milyon kişinin son noktayı koyduğu eylem, aslında uzun zamandır “her hafta tek konu”ya odaklanan “tek sloganlı” mitinglerle oluşturulmuş.
(Bundan sonrası tercüme ile devam etti)
Şu anda Mısır’da aklı başında kişilerin en büyük endişesi Müslüman Kardeşler’e linç girişimleri. Bu, haklılığı haksızlığa dönüştürme potansiyeline sahip.. Sosyal medyada gelişen olaylar ve sonrasında internete ulaşımı olmayanları bilgilendirme, yeni bir yöntemle, bilgilendirilenleri sokağa dökmeye odaklandı.
Genelde izlenen politika, iktidardan zarar görenleri temsil eden eylemlerdi. (Demiryolu çalışanları, çiftçiler vb..)
Eylemlerde kitleleri bekleyen tehlike,
1) iktidarın polis kullanımı (ki bu başarıya ulaşamazsa)
2) kendi kitlesinin eylemciye dönüşmesi.
Fakat Mısır’daki olaylarda bir üçüncü yöntem olarak kitleyi zayıflatmak adına kadınlara taciz söz konusu oldu. Ezilen kadınlar da meydanlara çıkınca meydanın yarısını geri püskürtmek adına taciz ve tecavüz yöntemi kullanıldı. Gerçi halk sosyal medya üzerinden taciz noktalarını afişe ederek destek operasyonları yaptı.
Çatışma deneyimi olan grup komiteleri demokratik süreci baltalamamak için kendilerini feda ettiler. Filistin’in haklı davası, her iktidarca kullanılır. Ancak tüm Filistinliler bilir ki, dava kullanılmaktadır, o nedenle bizler de Gezi taraftarıyız, Filistin yanlısı görünen iktidarların tarafında değil.
Sorular:
İlk söz alan Bey :
1) AKP, İhvan’a ağabeylik yapıyordu. İhvan Hareketi’nin 85 senelik geçmişi var. AKP’ye danışması neticesinde aldığı yanıt “ABD ile iyi geçin, iktidara gelirsin, emperyalist ilişkilerin güçlenir”. AKP’ye danışmak İhvan’ı mahvetti
2) Filistin’e dair konuşamadık. Ortadoğu’da emperyalist devlet ile (İsrail) savaşan tek halk. Sonuna kadar desteklemeliyiz. İsrail varlığını korudukça Ortadoğu çalkalanır.
Bir genç
3) Mısır’daki olaylar konusunda Arapça bilmediğimiz için hangi İngilizce web sitesini takip etmemizi önerirsiniz?
Söz alan diğer bir genç :
4) Forumlardan birine Mısırlı bir kadın gazeteci katılımda bulundu. “Onlar kazanmadı, Ordu kazanmadı, biz kazandık” dedi
5) Mısır’da forumların formatı nedir?
6) Nazia (Bir Kadın Hakları Örgütü) 100’den fazla taciz ve tecavüz olayının sadece Mursi yandaşları tarafından yapılmadığını söylüyor. Medya dezenformasyonunu bilerek bunun gerçek olup olmadığını sormak isterim.
7) Müslüman ülkelerde nasıl kadın taciz edilen olabiliyor? Filistin olayı nasıl çözülecek?
8) Mursy ile başlayan olaylar Tunus ve diğer ülkelere nasıl yansır?
9) Olası Filistin temalı bir eylemde neyi ön plana çıkartmamızı istersiniz?
10) AKP Zihniyeti’nin 10 yıldan öncesine dayanan bir geçmişi var. Yanlış ve istenmeyen tepkilerle Mursi’nin daha da güçlenmesi olasılığı akla geliyor.
11) Mısır’da ordunun gücünü kırmak için mali ve diğer güç kaynaklarını şeffaflaştırmak lazım. Bu konuda ne yapılması gerektiği incelenmeli.
12) İşçi sınıfı Mısır eylemlerinde yer alabiliyor mu?
Yanıtlar :
Tüm bu olaylardan alınan bir ders var. Mursi iktidarı da farkındaydı ki, güçleri ordu eliyle değil, ilk kez halkın gücüyle kırıldı. Burada şöyle bir soru akla gelebiilir. Orduyu istemeyen halk, niye ordu geldikten sonra havai fişeklerle kutlamaya girişti? Mübarek ve Mursi’nin olmadığı 1.5 yıllık kanlı süreçte halkın orduya olumsuz bir bakışı vardı. Ordu ve Halefiler ilk kez ittifak kurdular. Ekonomi gün geçtikçe kötünün de kötüsüne gitti. Azınlıkların refahı gittikçe arttı. Dış ülkelerle ilişkiler gittikçe zayıfladı.
Mursi’nin halkı ikiye ayırma çalışmalarının demokrasiyi tehdit ediyor oluşu 25 milyonu meydanlara topladı. Toplumsal çatışma ihtimali insanları bir araya getirdi. Ordu, bir önceki deneyiminden korkarak koalisyon yaptı. “Bunu hep beraber yapacağız”
(Sahipli köpeklerin ve sokak köpeklerinin karşılıklı uzun süre hırlaşması ile bir ara verilmek zorunda kalındı….)
Genelde formül “Ordu’yu kap, Mısır’ı al, İslam Dünyası ve Ortadoğu’ya sahip ol”
Filistin, halkça, anti-emperyalist. Afrika’da Apartheid nasıl silindiyse, Filistin de İsrail’e karşı bu mücadeleyi veriyor.
Sosyal medyada irtibat kuruluyor, toplanma kararı veriliyor, konu aile içinde dahi gündemde kalarak hep yaşatılıyor. Dolayısıyla örgütlenmeye ulaşılıyor.
Kadına taciz, Müslüman Kardeşler öncesine ait bir olgu, daha küçük gruplara ait bir eylem. İktidar sonradan bu olguyu kullanmaya başladı. İkridarın anlayışı kitlenin 50% sini eve göndermeye odaklı. Bu eylemler virüs gibi yayılıyor. Nasıl baş edileceği belli değil ve buna dair koalisyonlar oluşturuldu.
İnternette neyi takip edeceğinize dair bir araştırma yapalım. Ben Arapça, arkadaşım İbranice takip ediyor. İletişim bilgilerinizi bırakırsanız araştıralım 1-2 gün içerisinde haber verelim.
İşçi hareketleri, Mübarek düşüşü öncesinde de vardı. İşçiye yönelik sektörel olarak haftalar düzenlendi. 25 milyonun bir araya gelişinde sendika ve işçi grupları büyük güç oldu. Rolleri greve ve eylemlerden dolayı çok büyük.
Saat 9 Forumu başlamak üzere olduğundan konuşulacak daha çok şey olmasına rağmen oturum teşekkürle bitirilmek durumunda kaldı. Demokratik hakların Gezi ve Lice eylemlerinin yanında olduklarını belirttiler. Filistin için bir eylem yapılacaksa İsrail ile ilişkilerin kesilmesi yönünde olması tavsiye edildi + Alkışlar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder