12 Temmuz 2013 Cuma

Zekeriyaköy Forumu Notları (9 Temmuz)

Aramızdan bir arkadaşımızın kooperatifleşme ile ilgili konuyu dinlemek üzere Abbasağa’daki forumda olduğu bilgisi verildi.

Yeni gelen arkadaşlarımıza daha önceki forumlarda tartışılan ve öncelikli olarak kabul edilen konular hakkında kısa bir bilgi verildi;

-Foto safari çalışması başlatılacağı,
- Sağlık sorunlarına dikkat çekmek için organ bağışı kampanyası başlatılacağı,
-Sandık güvenliği konusunda bilgilenilip çalışılacağı,
-Doğa tahribatına dikkat çekecek eylemler gerçekleştirileceği…

1-Katılımcımızlarımızdan biri,  bazı kimselein forumlarda tartışılan konuların ve problemlerin hemen çözülemediği ve işlerin yavaş gittiği konusunda endişeler taşıdığını gördüğünü söyledi. Yarın sonuç almanın mümkün olmadığını, 3 yıl sürecek sabrımızın olup olmadığına cevap vermemiz gerektiğini söyledi. “Bu kuşak, bu gelir grubu yeteri kadar sabırlı değil, olabilecek mi?” dedi.

2- Aramıza ilk defa katılan bir katılımcı, gezideki gençlerin endişelerine kulak vermek, onların yanında olmak gerektiğini söyledi. Onları burada aramıza katabilmenin gerekliliğini belirtti. Belgrad ormanında konuşlansalar biz de Gezi’deki gibi lojistik destek sağlasak iyi olur diye düşündüğünü söyledi. Ayrıca tüketimden gelen gücümüzü kullanmanın önemine, harcanılan her kuruşun kime gittiğine bakılması gerektiğine dikkat çekti. Kendi fikirlerimize uygun olan yapıdaki insanlarla çalışılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

3-Bir katılımcımız,  Melis Alpman’ın çok yakın zamanda Belgrad ormanlarıyla ilgili yazı yazdığını, bu itibarla kendisiyle iletişim kurmanın doğru olacağını söyledi.

4- Mimar, öğretim görevlisi bir katılımcımız, Mimarlar Odası İst. Şb. Bşk.’nın Zekeriyaköy bölgesi ve çevresindeki sorunlarla ilgili görüşmek üzere hazır olduğunu belirtti. Alternatif medya, yazılı basın tüketiminin, paylaşımının önemine dikkat çekti.

5-Bir katılımcımız varyantın girişine forumun afişinin yapılıp asılmasını önerdi, bir diğer katılımcı diğer bütün reklam panolarının yanında yer almasın diye itiraz etti. Bir diğer katılımcı görünür olmak için forumun mekanını değiştirmeli diye önerirken bir diğeri mevcut ortamın lojistik olarak (oturma alanları, elektrik, film gösterimi için uygunluk, vs.) daha uygun olduğunu söyledi.

6- Foruma dikkat çekmek için varyantı kapatıp yürüme eylem önerisi geldi.  Forumla eylemi karıştırmamak gerektiği söylendi. Afişin yaptırılıp nöbetleşe yarım saatlik sürelerle iki kişinin varyant başında tutması önerisine sıcak bakıldı.

7-Katılımcılarımızdan biri, bu arada Melis Alpman’la haberleştiğini ve Melis hanımın konu ile ilgili forum adına bir yazı beklediğini söyledi. 3 arkadaşımız konu ile ilgili görevlendirildi.

8-Bir katılımcı, Taksim Dayanışması üyelerinin göz altına alındıklarını, evlerinin usulsüz olarak arandığını ve bu süreçte onlara destek olunması gerektiğini söyledi. En önemli sosyal mecra facebook, twitter’da bu insanlarla ilgili haber ve dayanışma bilgilerinin paylaşılmasını, hukuksuzluğun yayılması için tweet, retweet yapılmasını rica etti.

9-Bir katılımcı Ekümonopolis filmini izleme kararını hatırlattı, Pazar gününün hedeflenmesine karar verildi. Filmin uzunluğuna dikkat çekildi, birkaç kerede izlensin denildi. Bir katılımcımız gerekli hazırlığı yapacak.

10-Bir katılımcı Tophane’de eski tütün deposunda Anadolu Kültür İnisiyatifi’nin 7-8 fotoğraf sanatçısının kentsel dönüşüm ile ilgili sergi açtıkları bilgisini paylaştı, çevre duyarlılığını geliştirmek isteyen herkese sergiyi tavsiye etti.

11-Bir katılımcı bizim gibi düşünmeyenlere nasıl ulaşılacağının önemli olduğunu, sonumuzun Mısır, Suriye gibi olmasını istemediğini belirtti.

12-Katılımcımızlarımızdan biri, Türkiye’nin siyah ve beyaz şeklinde olduğunu grisinin olmadığını söyledi. Haber kanalları sahiplerinin aynı zamanda birçok alanda faaliyet gösterdikleri için devlete, ihalelere ihtiyaçlarından dem vuruldu. Çapul TV, Halk TV gibi alternatif yayın organlarına destek konuşuldu.

13-Bir başka katılımcımız daha önce söylenenin aksine çalışanları kendimiz gibi seçmektense farklı olanları ikna etmenin, kazanmanın öneminden bahsetti.  “Soru işareti oluşturabildiğimiz bir kişi bile önemli” dedi.

14-Taksim’de yeryüzü sofralarına katılan arkadaşlarımız geldiler ve meydan ile İstiklal caddesi arasındaki farkları, İstiklal’deki coşkuyu, birlikteliği, heyecanı, paylaşımı bizleri kıskandıra kıskandıra anlattılar. Hoşlarına giden bir slogan: Kapitalizme ihtar, yaşasın iftar!

15- Uskumruköy, Kilyos, Gümüşdere’li esnaf, bakkal, pazarcılar ile alış-veriş destekli iletişim tekrar konuşuldu.

16-Bir katılımcı, polislerin psikolojik olarak ne durumda olduklarını merak ettiğini, bu eylemler sonrasında bazılarında Vietnam sendromu bile olabileceğini söyledi. Bunun üzerine bu süreçte gözaltına alınmış bir arkadaşımız polislerin kendisine “sendika kurmak istiyoruz mesela, bize niye destek olmuyorsunuz” dediklerini, kendisinin de siz kurun, biz destekleriz dediğini anlattı.  17 polis intiharı, 1500 kadar polis hakkında İçişleri bakanlığı tarafından soruşturma yürütüldüğü bilgilerinin dolaştığı söylendi.

17-Bir katılımcı, forumları canlı tutmak ve ilgiyi sürekli kılmak için; farkındalık, bireysel ya da toplu eylemleri desteklemek kararları alarak devam edelim dedi. Diğer forumlarda sürdürülebilir, hayata geçirilebilir eylem planları yapıldığını söyledi. Bu ortamda  yaşam gustosu, creative zekası yüksek sanatçıların bulunduğunu, yakın çevremizi haberdar etmemiz gerektiğini söyledi. Somut eylem önerileri:   Siperdeyiz. Yaşadığımız coğrafyada bir flora var. Çevremizdeki ağaçların Latince ve halk dilinde isimleri, bu coğrafyada kaç adet oldukları, bu kıyım devam ettiği takdirde yok olacaklarını yazdığımız sticker’lar yaptıralım, her yere yapıştıralım. 

T-shirt yaptıralım, önüne forum logomuzu, arkasına ağaç isimleri yazalım, sokağa çıkalım. Veya üzerinde “ÇED raporu nedir?” yazan T-shirtler yaptıralım, merak uyandıralım, sorgulatalım. 
Bu öneriler çok destek ve alkış aldı...

18-Olimpiyat komitesine 3. Köprünün ÇED raporu ile ilgili hazırlanacak dilekçe hatırlatıldı. Katılımcılarımızdan biri bu komiteyle çalıştığını, dilekçemizi kendisinin ulaştırabileceğini söyledi.

19-Bazı forumlara temsilci gönderilmesi tekrar görüşüldü, Perşembe günü kararlaştırılacak.

20-Sandıklarda görev alma konusu tekrar gündeme geldi. Daha önceden deneyimi olan bir katılımcımız genel prosedürlerle ilgili bilgi verdi. Kendisinin seçmen sandığının belli olduğunu önümüzdeki 6 ayda sandıktaki isimlerin (300) adresini ziyaret edeceğini, göz teması kuracağını ve sonra seçim sandığının başında doğru kişilerin oy kullandığından emin olacağını söyledi. Zaman kısıtından dolayı biran önce başvuru yapılmasına karar verildi. İsteyenler Perşembe günü isimlerini bildirecekler, aramızdan bir kişi hepimiz adına CHP Sarıyer ‘e gidip (parti adına değil, genel anlamda görevli olmak üzere) başvurularımızı yapacak.

Bir katılımcımız yine güzel bir hatırlatma ile toplantıyı sonlandırdı:
Meydanı boş bırakmak
Meydanı boş bulmak
Kalın sağlıcakla,
3. Katip ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder