- Cumartesi günleri genellikle Taksim Dayanışması’nın çağrıları olduğu için Heybeliada Forum günleri Çarşamba ve Pazar günleri saat 21:00 olarak değiştirildi.
- Forum günleri saat 20:30’da İDO İskelesi önünde buluşulup, çeşitli dövizlerle forum duyurusu yapılması.
- Foruma katılım sayısının arttırılması gerekliliği.
öneriler: Forumlarda neler konuşuluyor, neden katılım gerekli ve foruma davet için espirili bir dilde broşür (arka tarafına vapur tarifesi basılabilir), sahildeki restoranlarda kullanılmak üzere kağıt amerikan servisler, kafelerdeki masalarda dondurma reklamları yerine küçük ilanlar; kermes düzenlenmesi...
- Forumlara davet ve yapılan çalışmalardan herkesi haberdar etmek için “İletişim Çalışma Grubu” kuruldu.
- İhaleyle kiralanmış orman bölgelerinde çekilen çitlerin Orman Müdürlüğü’nün ısrarı ile olduğu konuşuldu.
öneriler: Orman İşletme Bölge Müdürlüğü’ne çitleri istemediğimize dair yazı yazılmalı, imza toplanmalı.
- Adanın çöp sorunu için birşeyler yapılmalı.
öneriler: Geridönüşüm kutularının tekrar istenmesi; kağıt, plastik, metal ve cam için daha büyük kutuların gerekliliği; geridönüşüm çöplerinin toplanma sisteminin doğru çalışmasının sağlanması; Adalar Belediyesi’ne ait su tankerlerinin tekrar sokakları yıkamasının sağlanması.
- Sağlık ocağının tekrar çalışması.
öneriler: ilk olarak sağlık hizmetinden ne beklediğimizin önem sırasına göre belirlenmesi ve taleplerin buna göre iletilmesi. 1- Acil, 2- Poliklinik hizmeti. Taleplerin devlete değil, belediyeye iletilmesinin daha hızlı sonuçlar vereceği.
- Sağlık sorunları çerçevesinde önce sistemin nasıl işlediği, nelerin olduğu, nelerin eksik olduğu üzerine ilk araştırmaların yapılması, daha sonra İl Sağlık Müdürlüğü’ne gerekli dilekçelerin yazılması için “Sağlık Çalışma Grubu” kuruldu.
- Sağlık problemi deprem olasılığında ölüm ve yaralanmalar karşısındaki çaresizlikle de birleştirilebilir.
- MAG (Mahalle Afet Gönüllüleri) tatbikatlarının herkesin görebileceği yerlerde yapılması, gönüllü sayısının arttırılması. MAG gönüllülerinin sorumluluklarını hatırlayıp eğitimlerini aksatmamaları.
- Adalarda acil yardım eğitimi almış insan sayısının arttırılması
- Sorunların boyumuzu aştığı düşüncesinden vazgeçilmesi; forumların varlığının ve gerekliliğinin artık ses çıkartıp sorunları düzeltmek için olduğu ve elimizden gelenin yapılması gerekliliği; en azından Gezi ruhu ile “ada halkının talepleri var” denilebilmesi.
- Adaların en büyük problemi yaz nüfusu ile kış nüfusu arasındaki büyük fark. Hem Sağlık Bakanlığı hem Belediye, vermediği hizmete gerekçe olarak hep bu sorunu ileri sürüyor. Hizmet verilirken kış nüfusuna göre, talep edilirken yaz nüfusuna göre hareket ediliyor.
öneriler: Yazlıkçılardan ikametlerini adaya almalarının istenmesi; kışın da burada yaşayanların daha duyarlı olup ikametlerini buraya almalarının sağlanması; yazın şehirden gelenlerin gelirken aile hekimliği kaydını geçici olarak adaya alması.
- Ada nüfusunun arttırılmasıyla adanın ada olmaktan çıkacağı, önemli olanın şu anki nüfusla haklara sahip çıkılması; araçsız yavaş kent projesinin uygulanması adına ada politikasının değiştirilmesi ve sosyal olarak korunmaya alınması gerekliliği üzerine çalışma yapılmalı.
öneriler: Belediyenin görevi proje üretip gerçekleştirmekse ve bu konuda da başarısızlarsa bizim proje üretmemiz ve sunmamız; avrupa fonlarından yararlanılarak uluslararası düzeyde adaların korunmaya alınmasının sağlanması.
- Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra yazılan dilekçeler ilgili yerlere verilirken, etkili ve yaratıcı eylemler de yapılmalı, daha çok ses duyurulmalı ve daha etkili olunmalı.
öneriler: Herkesin Sağlık Ocağı’na hasta rolü ile gitmesi ve orada bir yığılma oluşturulması.
- Herkesin, özellikle gençlerin istedikleri zaman kullanabilecekleri spor alanları olmalı; resim, müzik, şiir üzerine halk evleri olmalı.
- Gezi ruhunu devam ettirmek ve karşı olduğumuz konuları daha iyi anlatabilmek adına herkesin görebileceği yerlere yerleştirmeler yapacak “Yerleştirme Çalışma Grubu” kuruldu.
- Konuşmaların bir an önce üretime dönüşmesinin insanları daha çok bir arada tutacağı düşüncesiyle atölye fikirleri oluşturulmaya başlandı.
örnekler: ekolojik deterjan yapma atölyesi; dilek ağacı; sokağa açık kütüphane yapılabilir, takas şenliği düzenlenebilir...
- Son 10 yılda “Adalar nasıl yönetilmeli?”, “Nasıl bir Heybeliada istiyoruz?” konuları üzerine bir çok metin hazırlanmış. Bu metinlere “Arka Güverte”nin web sitesinden ulaşılabilir. Ayrıca altyapı olarak “Adalar Yönetim Planı” üzerine daha önce çalışmalar yapmış Sevgi Mutlu ve Emine Tarhan’a danışılabilir.
- Heybeliada Forumu için iş tanımı yapılması, iç hukukun oluşturulması ve raporlanması gerekli midir? Yoksa bir koordinasyon masası kurulması Gezi Parkı ruhuna ters mi düşmektedir? Çalışma grupları ve atölyeler kendi iç dinamiğini sağlayacak mıdır konusunun bir sonraki forumda oylanması.
- Yassıada’nın imara açılması sorunu ve Sanatoryum ile ilgili daha geniş bilgi edinilmesi ve neler yapabileceğinin bir sonraki forumda tartışılması.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder