1 Temmuz 2013 Pazartesi

Eskişehir Eti Park Forum Notları (28 Haziran)


- Forum, Lice’de yapılan saldırı hakkındaki konuşmayla başladı. ”Bugün Kürt halkını öldürenle Ethem’i öldüren aynı kişidir. Toplumsal barış ve özgürlüklerin kısıtlanmaması için yürüyoruz. Hemen yürüyüş için yapılması gereken yayınları yapmalıyız. Yarın 19’da bu kadar az olmamalıyız” denildi.
- Türkiye’nin her yerinde direniş için sokağa çıkanların kendi inisiyatifleriyle çıktıkları ve plastik mermilere karşı oluşan tepkinin gerçek mermilere karşı oluşmazsa özverili olunamayacağı vurgusu yapıldı.
- Söz alan bir konuşmacı, ”Bugün çok üzüldüm. İnsanların düşüncelerini onaylamıyor olabilirsiniz ama o insanlara müdahale şekli Gezi’nin bir üst kademesidir. Dil, din, ırk önemli değil. Kimsenin o insanların üzerine ateş etme hakkı yok. Biz bunu gündemde tutmalıyız. O insanların arasında kadınlar ve çocuklar vardı. O insanlara terorist diyen medya, bize terorist diyen medyayla aynı.” dedi.
- Bunun üzerine, Lice’deki saldırının turnusol kağıdı görevi yapacağı vurgulanarak, ”sayımızın azlığı ve kırgınlıklarımızın bizleri umutsuzluğa düşürmemesi lazım, duyarsızlaşıyor muyuz yoksa?” denildi.
— Saygı duruşu önerisi yapıldı— 
- 1dk.’lık saygı duruşu yapıldı ve devrim şiiri okundu.
- Yarınki mitingde yapılacak ana konuşmaya Lice’deki durumun da dahil edilmesi  önerisi yapıldı.
- Söz alan başka bir konuşmacı, ”Saygı duruşu evrensel bir şeydir. Saygı duruşunda devrim şiiri okunması ile insanların tekbir getirmesi aynı şeydir. Ben kendi adıma saygı duruşu yaparak bunu protesto ediyorum”dedi. (Konuşmacı 1 dk. sessiz durdu)
- RTE’nin son söyledikleri ve son yaptıklarından sonra özellikle daha fazla siyaset konuşulmalı. Biz, bir hükümeti bitirmeye çalışıyoruz. İnsanların fikirleri nedir bu konuda, denildi.
- Söz alan bir konuşmacı, ”Siyaset konuşabilecek bir dile sahip olmadığımı belirtmeliyim. Siyasi bir bilgim yok. Ancak, ülkemde istemediklerimi biliyorum” dedi.
- ”Biz siyasete bulaşmasak da siyaset bize bulaşıyor. Bu direniş siyasi bir içeriğe sahiptir. Önünde sonunda eşit bir ülke de yaşamayı istemek siyasi bir taleptir. Bugün bize siyaset dili olarak yansıtılan şeyi halk yabancı bulmaktadır. Jargonlarla olmasa da siyaseti konuşabiliriz. Nasıl bir kent istiyoruz? Nasıl bir halk istiyoruz? Bunları konuşabiliriz. Daha farklı alanlarda da konuşup üretebiliriz”, denildi.
- Bundan sonra  forumda, nasıl bir Türkiye, nasıl bir Dünya istiyoruz tartışmasına geçildi. Bunların ayrı başlıklar altında ve belli forum günlerinde özel olarak tartışılması gerektiği fikrine ulaşıldı. Hangi forum günlerinde olacağı ve konu başlıklarının neler olacağı bir sonraki forumda gündeme getirilip netleştirilecektir.

Sonuca bağlanmayan ve bir sonraki forumda önerisi yapılacak istekler:
- Seçim barajı
- Mahalle Komiteleri
- Forum’un başka yerlerde (mahalle, park vs.) yaygınlaştırılması
- Teknik konularda yardımcı olabilecek insanların çağırılması
Forum sonucunda alınan kararlar:
- 29.06.2013 Cumartesi akşam saat 18.00’da Etipark’ta toplanılıp Espark’a yürünecek 
- 29.06.2013 Cumartesi akşam saat 19.00’da Espark önünde miting yapılacak
- Mitingden sonra forum yapılmayacak
- Örgütlenme hakkı talebi mitingdeki ana konuşma metninde yer alacak
- 2 Temmuz Salı günü Cemevi önünde Sivas anması yapılacak
- Bir sonraki forum 30.06.2013 Pazar günü Etipark’ta yapılacak

2 yorum:

  1. Hello, compas!

    I'm Daniel from Madrid. I write here hoping that my message reaches someone there on Turkey :)

    I'm from 15M Acampada Sol, there we had some problemas two years ago, as we left the original Campment, that perhaps you might avoid.

    My recommendation is simple: every minute from an assembly SHOULD include the means to contact with that assembly (e-mail, facebook, twitter, blog... whatever); the same with panphlets, postcards, leaflets... every piece of information must refer to the whole of them. A blog is nice for this, but best if you can gather a bunch of 3-5 people and create a wiki - we have one working very well and will give you technical support if needed: http://15mpedia.org check it out! :)

    The reason behind is simple: weeks and months will go on very fast and you may end up disconnected from the people on the streets, which will relay on these digital means to keep in touch.

    I hope you won't need these cautions, but who knows? :) It's just an advice!

    Her Yer Taksim, Her Yer Direniş!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello Daniel,

      Thank you very much for your kind message and advice. You are absolutely right, and we are already working on some new design and system for the blog. Hopefully we will manage to finalize it soon.
      Muchas gracias amigo, Cheers !

      Sil